رایانه بهتر از دوستان ما را میشناسد
تحقیقات نشان میدهد رایانه کاربر بهتر از دوستان یا والدینش میتواند درباره شخصیتش قضاوت کند؛ فقط باید دادههای ورودی درست به آن داد. برای مثال، اطلاعات پسندهای صفحه فیسبوک کاربر سرنخ خوبی است. نرمافزار میتواند با پسندکاویهایی که انجام میدهد دقیقتر از دوستان و افراد خانواده کاربر شخصیت وی را پیشبینی کند. در شناخت رگههای روانشناختی کاربر فقط همسر وی میتواند با رایانه همپایی کند.
این تحقیق نقطه عطف مهمی در مسیر تعاملات اجتماعیتر و طبیعیتر میان انسان و رایانه یا ربات است. وو یویو، از مرکز روانسنجی دانشگاه کمبریج و یکی از دستاندرکاران این تحقیق میگوید: در آینده رایانه میتواند با سنجش حالت روحی کاربر واکنش نشان دهد و رایانههایی داشته باشیم که دارای هوش عاطفی و مهارت اجتماعی باشند؛ یعنی تعاملاتی که در فیلمهای علمیتخیلی میان انسان و رایانه دیدهایم در آستانه تحقق است.
البته با پدید آمدن چنین فناوریهایی، نگرانیهایی در مورد نقض حریم خصوصی هم شکل میگیرد.
تحقیق دانشگاه کمبریج نشان میدهد که نرمافزار مورد استفاده میتواند با تحلیل فقط 10 پسند در فیسبوک، دقیقتر از همکاران کاربر شخصیت وی را پیش بینی کند.
با بررسی 70 پسند هم میتواند دوستان یا همخانههای وی را پشت سر بگذارد. با 150 پسند هم از والدین و خواهران و برادران پیشی میگیرد. با 300 پسند هم میتواند همسر وی را در میدان قضاوت پشت سر بگذارد.
محققان میگویند با توجه به آنکه کاربران فیسبوک بهطور متوسط دارای 227 پسند هستند، این نوع از هوش مصنوعی میتواند بهتر از نزدیکترین دوستانمان ما را بشناسد.
در این تحقیق 86220 کاربر داوطلب فیسبوک پرسشنامهای 100 قلمی در باره شخصیت را پر کردند و اجازه دادند پسندهایشان در دسترس محققان قرار گیرد.
پنج رگه روانشناختی کلان در این تحقیق عبارتاند از: فکرباز، درستکاری، برونگرایی، مقبولیت و روانرنجوری.
برای مثال، پسند کردن سالوادر دالی یا مراقبه، به معنای داشتن فکر باز است. نتایج ارزیابی رایانه را با ارزیابی دوستان و اعضای خانواده مقایسه کردند که مشخص شد رایانه برتری دارد.
کارشناسان میگویند فناوری میتواند بر انتخاب کارمند و حتی همسر اثر بگذارد.(منبع:عصرارتباط)
- ۹۴/۰۱/۰۵