رشد صد درصدی قیمت نوت بوک در 6 ماه
مریم عسگری - در هفته های گذشته موضوع ارایه دلار 4 هزار و 200 تومانی به گروهی از واردکنندگان کالاهای دیجیتال و کامپیوتری، بحث داغی بود؛ موضوعی که بیشتر، واردکنندگان گوشی تلفن همراه را هدف قرار داده و اینطور به نظر می رسد که گروهی قصد دارند اینطور وانمود کنند که گرانی و سواستفاده از نوسانات نرخ دلار فقط مربوط به بازار گوشی موبایل است.
بررسی های بازاری اما گویای این امر است که در بازار کالاهای کامپیوتری و به ویژه نوت بوک نیز شاهد چنین سواستفاده ای از سوی برخی از واردکنندگان هستیم.
اختصاص ناعادلانه دلار 4 هزار و 200 تومانی
به گفته امیر صالحی، یکی از واردکنندگان کالاهای کامپیوتری، برخی از واردکنندگان که شاید فعالیت اصلی آنها چیز دیگری باشد با دریافت ارز 4 هزار و 200 تومانی اقدام به واردات نوت بوک کرده و این نوت بوک ها را با نرخ روز دلار به بازار تزریق کرده اند.
وی می گوید: حالا این موضوع که چگونه یک واردکننده باسابقه نوت بوک موفق به دریافت دلار 4 هزار و 200 تومانی نشده؛ اما یک واردکننده مصالح ساختمانی یا لوازم خانگی چنین ارزی را در کنار مجوزهای وارداتی دریافت کرده است، جای سوال است.
یکی دیگر از واردکنندگان کالاهای کامپیوتری هم با بیان این مطلب که ارز دولتی عادلانه ارایه نشده است، می گوید: ارز 4 هزار و 200 تومانی ارایه شده و نوت بوک هم وارد بازار شده است؛ ولی ما نمی دانیم این واردکننده خوشبخت چه کسی است که توانسته است دلار دولتی بگیرد. چرا که بیشتر واردکنندگان در صف دریافت ارز دولتی مانده اند و حتی برخی که تعداد آنها کم هم نیست، به دلیل اینکه ارز در اختیار ندارند، نتوانسته اند حساب های خود را با واسطه های اماراتی تسویه کنند و دچار مشکل شده اند. این موضوع موجب شده است که تجار ایرانی به عنوان بدحساب نزد تجار سایر کشورها معرفی شوند که در سابقه تجاری آنها نقشی مخرب دارد.
نکته جالب اینجاست که هیچ یک از واردکنندگان زیر بار دریافت دلار 4 هزار و 200 تومانی نرفته و اعلام می کنند که کالاهای وارداتی را از یک واردکننده نا آشنا که اصلا تخصصی در حوزه آی تی ندارد خریداری کرده اند.
رشد دو برابری قیمت نوت بوک
بررسی روند قیمت ها در بازار کامپیوتر گویای این امر است که با یک رشد 2 تا 3 برابری قیمت در بازار نوت بوک مواجه بوده ایم.
سید مهدی میرمهدی رییس اتحادیه صنف فناوران رایانه هم ین میزان رشد را در حدود 200 درصد یا سه برابر اعلام کرده و می گوید دلیل اصلی این رشد قیمت گرانی دلار و نبود کالا در بازار است. به گفته وی، شرایط بازار غیر قابل کنترل است و نمی توان به راحتی راهکاری برای رفع مشکلات بازار یافت.
مهدی بکایی، مدیر فروش لوازم جانبی شرکت دلتوس اما می گوید: این یک واقعیت است که عده ای دلار 4 هزار و 200 تومانی دریافت کرده و کالا را با نرخ روز دلار به فروش رسانده اند. به گفته وی، میزان تغییر قیمت ها بسیار چشمگیر است. به گفته وی وقتی کالاهایی دارای قیمت 3000 دلار است، مشخص است که نوسانات نرخ دلار بین رقم 4 هزار تا 9 هزار تومان موجب تغییر چشمگیر قیمت آن می شود.
بکایی می افزاید: با توجه به شرایط فعلی به نظر می رسد که در آینده نزدیک بازارهای کامپیوتر به صورت رسمی تعطیل شوند و کسب و کارها روز به روز کوچک تر شوند. رشد بیکاری، کلاهبرداری و قاچاق نیز از دیگر اتفاق هایی است که در کمین بازار کامپیوتر ایران است.
(منبع:فناوران)