سرنوشت مبهم گوشیسازی غولهای غیرمتخصص
سمیه مهدوی - صنعت تلفنهمراه از جمله صنایعی به شمار میرود که کوچکترین اشتباه و تاخیر در خواندن دست رقبا و ذایقه مردم، میتواند عوارض طولانی و جبرانناپذیر برای فعالان این عرصه به همراه داشته باشد. پس گوشیسازان خوب میدانند که این صنعت اصلا با کسی شوخی ندارد و سابقه کار طولانی و چند نوآوری به تنهایی نمیتواند کسی را در این صنعت سرپا نگه دارد.
از دیگر سختیهای کار در صنعت موبایل، وجود رقبای متعدد و نوظهور از شرق و غرب دنیاست. این روزها چندان اغراق نیست اگر بگوییم در چین هفتهای دو برند اعلام وجود میکنند و اتفاقا در حدود یک هفته بعد اسم و رسمی هم در دنیا به هم میزنند. البته واقعیت این است که فروش بالای این شرکتهای نوپا بیشتر در داخل خاک چین اتفاق افتاده و خبر آن به دنیا میرسد و ما قبل از آنکه یکی از این گوشیها را از نزدیک ببینیم، خبر میرسد که برند مذکور به همان سرعت که رشد کرد، افت کرد و تمام.
قیمت نیز عنصری کلیدی در این بازار پرتلاطم است و کسی نمیتواند با گرانفروشی خیلی خود را بالا نگه دارد. چون دیر یا زود رقبا با همان امکانات گوشیهای ارزانتری میسازند و جایی برای یکهتازی نمیگذارند. اپل نمونه این ماجراست و حالا رقبا توانستهاند کاری کنند که خریداران تا حدودی باور کنند که پول زیادی برای گوشیهای این برند آمریکایی میپردازند.
خریداران جوان و آشنا به موبایل هم در عین مزیت، آفتی برای صنعت موبایل به شمار میروند. خریداران موبایل که عمدتا جوان هستند، خوب میدانند از یک گوشی چه میخواهند. حتی بزرگترها نیز برای خرید گوشیهای جدید و هوشمند از جوانترها استفاده میکنند که چند گوشی بیشتر از آنها داغان کردهاند.
به این ترتیب جوانترها میدانند که برای خرید روزانه یک کیلو سبزی نیاز به یک کامیون نبوده و برای بزرگترهای خود یک دوچرخه را کافی میدانند. پس دیگر امکان فروش گوشی با تبلیغ آن در کنار یک بازیکن فوتبال و هنرپیشه چندان کارآمد نیست. چون کسی به خاطر قیافه مسی گوشی نمیخرد، طرف گوشی میخرد که بتواند از امکانات آن استفاده کند.
به مواردی که گفته شد، امکانات، خدمات پس از فروش، زیبایی، طراحی، قابلیتهای متنوع نرمافزاری، امکانات جانبی، سرگرمی و چندین و چند پارامتر دیگر را که اضافه کنید، در خواهید یافت که باز کردن جای پا در چنین بازاری بسیار سخت و ناممکن است.
برخی از بازیگران فعلی بازار موبایل
شاید تکراری باشد اما این مقدمه برای رسیدن به اصل مطلب لازم است. این روزها برندهای زیادی در دنیای موبایل اعلام حضور کردهاند، اما تمام آن برندها را که روی هم بگذارید متوجه میشوید که شاید یک درصد از فروش جهانی را هم به خود اختصاص ندادهاند و اصلا در آمار به حساب نمیآیند.
اما سهم بازیگران موبایل در بزرگترین بازار این صنعت یعنی چین، نشان میدهد برندهای اپل، سامسونگ، هواوی، شیائومی، کولپد، اچتیسی، لنوو، سونی، نوکیا، نوبیا، میژو، زدتیئی، وانپلاس و الجی به ترتیب در این کشور رتبههای فروش را داشته و به دنبال آنها سایر برندهایی همچون ایسر، ایسوس، مایکروسافت، موتورولا، بلکبری، اوپو، آلکاتل و غیره قرار دارند.
به نظر شما تمام این اسامیآشنا نیستند و هر کدام نیز برای خود یال و کوپالی ندارند؟ در میان 21 برندی که از آنها نام برده شد و البته اضافه کنید برندهایی که تنها در محدوده برخی کشورها شناخته شده هستند، آیا حتی فکر ورود به چنین بازاری تن هر تازه واردی را نمیلرزاند؟
ورود بیهدف غولهای غیرموبایلی
اما بد نیست بدانید تمام این موانع، عاملی برای بازدارندگی ورود رقبای جدید به این عرصه نشده است. هراس نداشتن از ورود به این بازار پر تلاطم و ترسناک زمانی جالبتر میشود که برخی از تازهواردها به دنیای موبایل هیچ تخصص و سابقه کار فنی در هیچ عرصهای را نداشته و صرفا در کار مد یا مواد غذایی بودهاند.
این موضوع ابهامات زیادی را در خصوص علت ورود غولهای غیرمتخصص به صنعت موبایل ایجاد میکند که هیچگاه به درستی هم تشریح نمیشود که چگونه بازار موبایل به یکی از بازارهای هدف این شرکتها تبدیل میشود. این نکته وقتی پرسشبرانگیزتر میشود که بدانیم سرنوشت ساخت گوشی از سوی برخی از این برندها درهالهای از ابهام باقی مانده و چیزی بیش از خبر تولید گوشی از آنها یافت نمیشود.
نکته دیگر آنکه سایر غولهای غیرمتخصص هم که روی تصمیم خود پافشاری کرده و گوشی ساختند با شکست قطعی مواجه شدهاند و در هیچ آماری اسمی از سهم بازار آنها یافت نمیشود.
در این گزارش به ترتیب تاریخی مروری خواهیم داشت به ماجرای عجیب ورود شرکتهای بزرگ به عرصه موبایل در سالهای اخیر و سرنوشت مبهم گوشیهایی که آنها تولید کردند و نکردند.
Gucci هم گوشی میسازد
اواخر سال 86 بود که اعلام شد شرکت بزرگ ایتالیایی گوچی (Gucci) گوشی تلفنهمراه جدید خود موسوم به Fake را به بازار داد.
«Gucci» اعلام کرد که این شرکت مانند شرکتهای «Prada» و «Armani» در پی ساخت تلفنهمراه با مارک Gucci است.
در خبر آن زمان آمده بود، گوشی Fake Gucci دارای قابلیتهای چند رسانهای مختلفی است که از جمله این قابلیتها میتوان به نمایشگر 1/2 اینچی با نمایش 16میلیون رنگ، دوربین 2 مگاپیکسلی و رادیوی FM اشاره کرد. این تلفنهمراه همچنین مجهز به بلندگوهای استریو و شکاف حافظه میکرو SD است.
هنوز نمیدانیم گوچی چند گوشی فروخته و آیا همچنان سودای ادامه فعالیت در این عرصه پرشتاب را دارد یا نه؟
Vizio هم گوشی میسازد
اواخر سال 89 بود که در خبر یکی از سایتهای داخلی آمد، کمپانی vizio که در کار ساخت پنل تلویزیونهای السیدی است اعلام کرد برنامهای را آغاز کرده تا خود را وارد بازار تبلتها و گوشی هوشمند مبتنی بر سیستمعامل اندروید در سال 2011 بکند. آغاز این ماجرا هم تا دو روز دیگر در نمایشگاه ces 2011 خواهد بود.
از آن موقع تا کنون اگر خبری از گوشیهای این شرکت شد یا شما جایی نمونه گوشیهایش را دیدید، ما هم دیدیم!
آمازون هم گوشی میسازد
اوایل سال 91 بود که در اخبار سایتهای داخلی آمد، گزارش برخی منابع خبری نشان میدهد آمازون، شرکت سازنده کیندل فایر در حال طراحی یک گوشی هوشمند است. ظاهرا شرکت آمازون برای ساخت این گوشی با شرکت فاکسکان همکاری میکند.
در این گزارش آمده بود، برخی منابع آگاه به سایت بلومبرگ گفتهاند شرکت فاکسکان در حال همکاری با شرکت آمازون است که میکوشد با ساخت یک گوشی هوشمند با سازندگان گوشیهای تحت سیستمعامل اندروید رقابت کند. این اولین بار نیست که خبر ساخت گوشی هوشمند توسط آمازون بر سر زبانها میافتد. در نوامبر سال گذشته نیز خبر مشابهی از برخی منابع نقل شده بود.
اگر کسی اطلاعی از سرنوشت تولید گوشی توسط غول بیشاخ و دم آمازون دارد ما را هم بیاطلاع نگذارد.
موزیلا هم گوشی میسازد
اردیبهشت سال 92 بود که یک سایت خبر داد، مهندسان شرکت موزیلا سازنده محصولات متنباز و مرورگر فایرفاکس هم برای پیوستن به جمع سازندگان گوشیهای همراه اعلام آمادگی کردهاند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه؛ این شرکت اولین گوشی هوشمند خود را در پایان سال 2012 عرضه میکند و به عنوان اولین مقصد برای عرضه کشور برزیل را انتخاب کرده است. قرار بود موزیلا گوشی همراه خود را با همکاری اپراتور محلی برزیل عرضه کند و از سیستمعامل خاصی در آن استفاده کرده بود تا با گوشیهای رقیب که عموما مجهز به سیستمعامل اندروید هستند رقابت کند.
اکنون که در سال 2016 هستیم تنها خبری که از ساخت این گوشی در دست داریم شکست آن است. واقعا موزیلا با خود چه فکری کرده بود که از آن زمان تا کنون نیست و نابود شده است، ما نیز بیخبریم.
نیکون هم گوشی میسازد
اواسط سال 92 بود که در خبرها آمد، شایع شده که شرکت نیکون در حال برنامهریزی برای ساخت و عرضه گوشی دوربیندار هوشمند است.
گزارشها حاکی است که میزان فروش دوربینهای کوچک جیبی به شدت با کاهش همراه شده و کارشناسان این میزان کاهش را ناشی از افزایش عرضه گوشیهای هوشمند با دوربینهای پیشرفته میدانند. تعداد زیادی از مردم با استفاده از گوشیهای هوشمندشان عکاسی میکنند. در سال گذشته 750 میلیون دستگاه گوشی هوشمند در سراسر دنیا به فروش رسید و انتظار میرود این میزان با رشد بیشتری همراه شود. به گفته ماکوتو کیمورا، مدیر شرکت نیکون، تمرکز اصلی نیکون روی ساخت دوربین است، اما احتمال تغییر استراتژی این شرکت و تمرکز روی بازار بزرگتر وجود دارد.
آیا نیکون نگونبخت توانست در صنعت موبایل به جایی برسد یا نه، اطلاع چندانی در دست نیست، اما در ایران که نمونهای از گوشی نیکون رویت نشده است.
پپسی هم گوشی میسازد
اوایل سال 94 بود که در خبرها آمد، به نظر شما نوشابه و گوشی موبایل چه وجه اشتراکی دارند؟
واقعا نمیدانیم که یک برند نوشابه چه ربطی به گوشی دارد، اما به نظر میرسد شرکت پپسی که در زمینه تولید مواد غذایی، میانوعده و نوشیدنی فعالیت دارد، اکنون در حال آماده شدن برای ساخت گوشی موبایل است.
در ادامه این خبر آمده بود، حساب کاربری معتبری به نام پپسیفون اخیرا در یک سایت میکروبلاگینگ محبوب در چین کشف شده است. این حساب کاربری در زیر بخش محصولات الکترونیکی ذکر شده است. در این دنیای عجیب و رقابتی تولیدکنندگان تلفن همراه، اینکه پپسی برای راهاندازی یک گوشی، آماده میشود شگفتآور است.
اما اکنون نمیدانیم پپسی گوشی ساخت یا نساخت، اما میدانیم که قطعا فعلا در فکر و کار ساخت گوشی نیست.
مارشال هم گوشی میسازد
اواسط سال گذشته هم خبر رسید شرکت Marshal که یک شرکت صاحبنام در صنعت موسیقی به شمار میرود یک گوشی هوشمند ساخته است.
در خبرها آمده بود این شرکت برای رونمایی از گوشیاش که London نام دارد کنفرانس خبری خوبی راه انداخت و این کنفرانس را با چهرههای بزرگ و اجرای موسیقی پر کرد.
گوشی Marshall London، صفحه نمایشی 4.7 اینچی با وضوح تصویر 720p دارد. دوربین این گوشی 8 مگاپیکسل است. این گوشی 500 دلاری با سختافزار نه چندان قوی ظاهرا تنها بخش خاصی از مخاطبان را هدف گرفته بود و گفته شد، این گوشی برای افرادی است که به مگابایت و مگاهرتز یک گوشی کاری ندارند، بلکه به قابلیتهای موسیقایی آن میاندیشند.
در مورد مارشال هم باید گفت خبری از سرنوشت توفیق این گوشی در دست نیست و ما نیز تنها میتوانیم برای این شرکت آرزوی موفقیت کنیم!
وایو هم گوشی میسازد
بهمن ماه سال 94 بود که در خبری دیگر آمد، شرکت وایو که سال ۲۰۱۴ از مالکیت سونی خارج شد حالا قصد دارد گوشی هوشمندی مبتنی بر ویندوز 10 موبایل تولید و راهی بازار کند.
سونی که سال 2014 وایو را به شرکت Japan Industrial Partners واگذار کرد تا مدتها بعد گوشی هوشمندی با برند وایو به بازار عرضه نشد، اما بعدها وایو وارد بازار گوشیهای اندرویدی شد. حالا خبرها حاکی از عرضه گوشی هوشمندی با برند وایو مبتنی بر ویندوز 10 موبایل است. بر اساس اطلاعاتی که درباره این گوشی منتشر شده ظاهرا تا یکی دو روز آینده عرضه خواهد شد. اما در مورد مشخصات سختافزاری این گوشی هیچ اطلاعاتی در دست نیست و حتی مشخص نشده است که وایو این گوشی را در چه بازارهایی عرضه خواهد کرد.
در این خبر اعلام شده اطلاعاتی از مشخصات گوشی در دست نیست اما اکنون باید گفت از سرنوشت کل گوشی اصولا خبری در دست نیست.
تیپیلینک هم گوشی میسازد
بهمن ماه سال گذشته بود کمپانی تولیدکننده تجهیزات شبکه بیسیم، ورود به بازار تلفن همراه را با تولید گوشی هوشمند اعلام کرد.
تولیدکننده تجهیزات شبکه بیسیم تیپیلینک با تولید گوشی Neffos به بازار گوشی تلفن همراه وارد شد. Neffos در زبان یونانی به معنی ابر است. این شرکت با انتخاب شعار ساده و هوشمند برای محصولات تلفنهمراه خود، هدف سبک زندگی هوشمند و تسهیل زندگی کاربران را دنبال میکند.
تاکنون دو مدل Neffos C۵ و Neffos C۵L توسط این کمپانی تولید شده که مدل Neffos C۵ پرچمدار آن در عرصه تلفن همراه است.
البته در این مورد هم مشخص نیست این شرکت معروف شبکهای، چه دستاوردی از ساخت گوشیهای مذکور داشته است.
بوگاتی هم گوشی میسازد
اما در همین هفته گذشته نیز اعلام شد، شایعات حاکی از آن است که شرکت بوگاتی یکی از غولهای صنعت خودرو قصد دارد گوشی هوشمندی راهی بازار کند.
به تازگی تصاویری از یک گوشی هوشمند منتشر شده که لوگو و طراحی آن نشان از ساخت این محصول توسط کمپانی بوگاتی دارد. ظاهرا نام این دستگاه Bugatti Chronos است.
بنابه اطلاعاتی که در کنار طرح مفهومی Bugatti Chronos اعلام شده، این محصول صفحه نمایش ۵/۵ اینچی از نوع IPS LCD خواهد داشت که از وضوح تصویر HD برخوردار است. دوربین اصلی دستگاه ۲۳ مگاپیکسلی و دوربین دوم آن نیز ۱۶ مگاپیکسلی است.
این مورد یاد ما و شما باشد تا ببینیم این گوشی اصلا به بازار خواهد آمد یا مثل بسیاری از اخبار جنبه سرگرمی و یا جمعآوری کلیک دارد.(منبع:عصرارتباط)
- ۹۵/۰۲/۲۸