سندی درباره تخلفات 90 درصدی «وس» ارایه نشد
خوراکیان: توسعه 80 درصدی شبکه ارتباطی، قطعا درست نیست/ قانون میگوید راهاندازی پیامرسان، ایمیل و جویشگر بومی وظیفه وزارت ارتباطات است
چندی پیش خبری در سایت مرکز ملی فضای مجازی از صدمین جلسه کمیسیون عالی ارتقای محتوا منتشر شد که در آن رییس مرکز، حاضران را تشویق به شناسایی موضوعات اساسی حوزه و تقسیم کار ملی میکرد. از آنجا که خبرنگاران امکان حضور در این جلسات را ندارند و گزارش بسیار مختصری از این جلسات منتشر میشود، فناوران به همین خبر بسنده کرده و پرسید که در 99 جلسه دیگر، 12 عضو این کمیسیون (نمایندگان وزارتخانهها، صدا و سیما، سپاه و...) چه میکردند که اکنون به شناسایی موضوعات اساسی رسیدهاند. در جستوجوی پاسخ به این سوال با امیر خوراکیان معاون فرهنگی، اجتماعی و امور محتوایی مرکز ملی فصای مجازی و دبیر کمیسیون گفتوگو کردیم.
در این گفتوگو علاوه بر گزارشی از اقدامات کمیسیون، درباره خدمات ارزش افزوده، شبکه ملی اطلاعات و نظام طبقهبندی اینترنت نیز سوالاتی پرسیدیم که میخوانید.
فناوران - در سایت مرکز ملی فضای مجازی خبری درباره صدمین جلسه کمیسیون عالی ارتقای محتوا منتشر شد. در این خبر به نقل از رییس مرکز ملی فضای مجازی آمده بود: «امید است تا با شناسایی مباحث و موضوعات اساسی در این حوزه، نقشه راه تولید محتوای کشور در فضای مجازی ترسیم شده و تقسیم کار ملی مناسب صورت بگیرد». در خود سایت مرکز آمده که کار این شورا دقیقا همین است که موضوعات اساسی در این حوزه را شناخته و تقسیم کار ملی انجام دهد. پس 99 جلسه قبل چه میکردید؟
این 99 جلسه در کل به موضوعاتی در همین حوزه مشغول بوده و اقدامات خوبی هم بعضا داشته و مصوباتی هم در شورای عالی در زمره برنامههای ملی صورت گرفته و ابلاغ شده و در وزارتخانهها کارهایی صورت گرفته است. درواقع نه تنها در این 99 جلسه که در کل، ماموریت مرکز ملی فضای مجازی همین تقسیم کار است.
آنچه در این جلسه مورد تاکید قرار گرفت این بود که مساله تولید محتوا با توجه به تحولاتی که در فضای مجازی صورت گرفته، تقویت شده و موضوع به صورت زنجیرهای دیده شود. به این معنی که بسیاری از مباحث وجود دارد که شاید به ظاهر ربط مستقیمی به محتوا نداشته باشد ولی از نظر سیاستها و جهتگیریهایی که میتواند تاثیر جدی در نهضت تولید محتوا در کشور داشته باشد قطعا موثر است. تاکید ایشان این بود که این زنجیره دیده شود و فقط به تولید محتوا صرفا به عنوان یک اقدام نگاه نکنیم. بلکه وظایف دستگاههایی که شاید در نگاه اولیه در تولید محتوا نقشی نداشته باشند را ببینیم. مثلا وزارت ارتباطات میگوید مستقیما به تولید محتوا کاری ندارم که حرف درستی است. ولی این وزارتخانه میتواند سیاستگذاریهای موثری در مواردی چون سهم تولید کنندگان محتوا از ترافیک یا ایجاد قواعد برای اپراتورها در حوزه تولید محتوا داشته باشد. یا حتی وزارت صمت، تامین اجتماعی و مالیات در نگاه اول نقش مستقیمی در تولید محتوا ندارند اما همه اینها ضوابط و مقرراتی دارند که میتواند به نحوی تنظیم شود که صنعت تولید محتوا در کشور حمایت شود یا فضایی سرشار از ابهام به وجود بیاید.
فناوران - مهمترین مواردی که تاکنون در این کمیسیون بحث شده است چیست؟
موضوعات متنوعی در جلسات گذشته بحث شده است که مهمترین آنها مساله سیاستهای ساماندهی پیامک انبوه و ارزش افزوده، طرح جامع فضای مجازی سالم، مفید و ایمن، برنامه ملی بازیهای رایانهای، سیاستها و اقدامات ساماندهی پیامرسانهای اجتماعی و سند تاسیس ستاد رسانهای فضای مجازی بوده است. این 5 مورد در واقع به عنوان نتیجه کار کمیسیون در شورای عالی فضای مجازی تصویب و ابلاغ شده است.
یک سری مواردی هم وجود دارد که در کمیسیون تصویب شده و در نوبت طرح در شورای عالی فضای مجازی است. این موارد شامل پیوست فرهنگی ارتباطی ثابت و همراه، برنامه ملی تشکلهای فضای مجازی، سند صیانت از کودکان و نوجوانان، برنامه ملی آموزش عمومی و فرهنگسازی سواد فضای مجازی، سند ملی خط و زبان فارسی در فضای مجازی، سند اینترنت طبقهبندی شده، برنامه ساماندهی اطلاعرسانی و مواجهه با شایعات و سند شورای محتوا و خدمات فرهنگی استانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
یک سری بحثهایی هم در جریان است و هنوز در کمیسیون تصویب نشده است. چون هر کدام از این موضوعات ممکن است سه تا چهار جلسه کار ببرد. مدل کار معمولا این است که ابتدا طرح بحث شده، سپس ماموریتهایی به وزارتخانهها برای تکمیل مطالعات داده میشود. فعالان بخش خصوصی دعوت شده و نظراتشان اخذ میشود و موضوع به یک شرح بحث تبدیل میشود. در کمیسیون افراد نظر داده و جهتگیریها روشن شده و مسیر کار معلوم میشود که آیا نیاز به مصوبه شورا دارد، نیاز به قانون هست، یا با هماهنگی میان چند دستگاه کار پیش میرود. در جلسات بعدی پیشنویس آماده شده و بررسی و تصویب میشود.
یک سری بحثهایی هم هست که در کمیسیون بحث شده و یک سری پیگیریهایی داشتهایم که مساله جویشگر بومی، مساله فعالیت فرهنگی در پیامرسانهای اجتماعی، سند ملی دانشنامههای برخط، برنامه بانکهای اطلاعاتی و کتابخانه دیجیتال، فرایند مدیریت تولید محتوای فضای مجازی، چالشها و راهکارهای اقتصادی تولید و توسعه محتوا در فضای مجازی، برنامه جامع فعالیتهای قرآنی در فضای مجازی، آسیبهای اجتماعی در فضای مجازی، اییننامه دریافت عوارض از بازیهای رایانهای خارجی، سند نشر الکترونیکی و سند تعلیم و تربیت در فضای مجازی از جمله این موارد است.
فناوران - از بیرون که به کار کمیسیون ذیل مرکز ملی فضای مجازی نگاه میکنیم، شاید انتظار این باشد که قبل از بررسی موردی مباحث به صورت جز به جز، یک نقشه واحد و یک چشمانداز ترسیم شود که مثلا در 10 سال آینده به کجا برسیم و براساس آن چشمانداز، سیاستها و قوانین مورد نیاز تصویب شود. آقای فیروزآبادی هم در همین جلسه به لزوم شناسایی موضوعات اساسی تاکید کرده است. خیلی موردی کار پیش نمیرود؟
این طور نیست. اولا برنامه راهبردی 10 ساله در فضای مجازی از نظر ما معنی ندارد چرا که سرعت تحولات بسیار بالاست. البته ما یک نگاههای کلانی به 10 سال آینده داشتهایم و گزارشهایی را تهیه کردهایم که از آنها به عنوان تحولات حکمرانی در عصر فضای مجازی یاد میکنیم. به این معنی که فضای مجازی تمام عرصههایی که در زندگی و جامعه با آن مواجه هستیم تحت تاثیر قرار میدهد و این تغییرات در 10 سال آینده جدیتر و عمیق است. این تغییرات را از هماکنون به ازای هر دستگاه بررسی میکنیم. تاکنون درباره 9 مجموعه این بررسیهای صورت گرفته و گزارشات آن در اختیار مقام معظم رهبری و رییس جمهور قرار میگیرد و با دستور آنها، به وزارتخانهها ابلاغ میشود. برای مثال این موضوع را بررسی کردیم که با ورود پلتفرمهای آموزشی و به طور کلی تغییراتی که در کتب درسی، نقش معلم، نظام ارزیابی، ورود بازی به حوزه آموزش و... صورت میگیرد، آموزش و پرورش ما دچار چه تحولاتی میشود و جه برنامهای برای آن باید داشت. در نتیجه ما نگاه به آینده داریم.
علاوه بر این یک دستهبندی کلانی در مرکز ملی فضای مجازی صورت گرفته و بین معاونتهای مرکز تقسیم کار شده است. برای مثال 16 محور برعهده معاونت فرهنگی، اجتماعی و امور محتوایی قرار دارد و درباره این محورها کارگروه تشکیل شده و خروجیها گزارش میشود. همچنین ما در حال تهیه پیشنویس یک برنامه راهبردی هستیم که برای آن یک زمان سه ساله در نظر گرفتهایم.
در نتیجه به طور خلاصه باید بگویم، یکم ما نظام موضوعات داریم و تقسیم کار بین معاونتها صورت گرفته است، دوم نگاه به آینده داریم و تحت عنوان تحولات حوزه حکمرانی برای دستگاههای مختلف گزارش تهیه میشود و سوم، ما یک برنامه راهبردی سه ساله در دست تهیه داریم.
فناوران - برخی کارشناسان میگویند مصوبات شورا معمولا بسیار کلی است و شاخصی وجود ندارد که بتوان نتیجه را اندازهگیری کرد و حتی شاید بتوان گفت در حد نصیحت کردن است. آیا مصوبات باید همین شکلی باشد؟
ببینید مصوبات شورا دو سطح دارد. یکی سیاستها است که طبیعتا حرفهای کلی است و نمیتوانیم در سیاست، ورود به جزییات کنیم و وارد مصداق شویم. البته این را هم صادقانه بگویم هرچند سیاستها کلی هست ما خیلی تلاش میکنیم واژهها و عبارات به نحوه چیده شوند که جهت دقیقتر و روشنتری داشته باشد.
اما ما برای رفع این نکتهای که به درستی گفتید، یک بخش دوم به نام «نگاشت نهادی» به سندها اضافه کردیم که این بخش هم در شورای عالی تصویب میشود. در این بخش ما دیگر کلیگویی نداریم و وظیفه هر دستگاهی را به دقت تعیین کردهایم. به ازای هر سندی که در دو سال گذشته تهیه کردهایم، یک بخشی به نام نگاشت نهادی به آن اضافه شده است.
یک کار دیگری هم در این جهت انجام دادهایم که این موضوع دیگر مصوب شورا نیست و آن هم این است که به پیوست سندی که در شورا تصویب میشود، مطالعات و اسناد پشتیبان را در قالب جزوه تهیه کرده و در اختیار دستگاهها میگذاریم که موضوع به صورت ریز و مصداقی شرح و تفصیل میشود.
با این حال این را هم بگویم که خودمان را همواره در معرض خطر میدانیم و این تذکر را به خودمان میدهیم که حرفهامان بینتیجه و کلی نباشد و پیگیریهای لازم در این خصوص انجام گیرد.
فناوران - آیا گزارشهای آسیبشناسی از نتیجه اسناد مصوب شده نیز تهیه میشود؟ برای مثال در حوزه خدمات ارزش افزوده و پیامکهای انبوه با وضعیت نابههنجاری روبرو هستیم. آیا مشخص شده اشکال از خود سند بود یا مجریان خطایی داشتند یا مساله چیز دیگری بود؟
بله ما اصلا نمیتوانیم درباره هر موضوعی که در فضای مجازی اتفاق میافتد بیتفاوت بوده و گزارشی نداشته باشیم چون مسوولان در درجه اول از ما مطالبه میکنند. در همین مساله خدمات ارزش افزوده، نامههایی خطاب به رییس جمهور نوشته شده که ایشان به مرکز ملی فضای مجازی ارجاع داده و از ما خواسته است روی این بحثها گزارش داشته باشیم. در این راستا با بخش خصوصی جلساتی گذاشته و گزارش اولیهای تهیه شد. در کمیسیون محتوا، موضوع با حضور نمایندگاه بخش خصوصی، وزارت ارتباطات و سایر دستگاههای مرتبط به طور مفصل مطرح شد و جلسه خیلی پر شوری هم بود. یک دور طرح بحث شده و تصمیمات اولیه گرفته شده و پس از آنکه یک جلسه دیگر در این خصوص داشته باشیم، گزارش نهایی خود را جمعبندی و ارایه خواهیم کرد.
فناوران - چرا خیلی از این گزارشها منتشر نمیشود؟
الان میزان انتشارمان افزایش یافته است و حداقل از هر مطالعهای بخشهای مهم آن را منتشر میکنیم. در شش ماه اخیر میزان انتشار دستاوردهایمان بیشتر شده است. اما موارد خاصی هم وجود دارد که وارد فضای رسانهای و اجتماعی شده و از آن حالت کارشناسی در میآید و برداشت تقابل سیاسی میشود. ما واقعا اینجا مجموعهای سیاسی نبوده و اگر ببینیم یک موضوعی از مسیر منطقی خودش خارج شده و اتهام بزنند که شما به بهانه وس میخواهید فلانی را بزنید، ترجیح میدهیم در یک فضای سالمتری و با نگاه کارشناسانه و منطقی دنبال شود تا گزارشهای دقیق و منصفانهای به مسوولان کشور داده شود تا بتوانند درباره بحثهایی که درباره فضای مجازی پیش میآید چه کنند. گاهی هم این قدر ابعاد یک موضوع جدی میشود که در دستور کار شورای عالی فضای مجازی قرار میگیرد.
فناوران - برداشت خود شما از ماجرای وس چیست؟
برداشت من به اختصار و صادقانه این است که قطعا یک اشکالاتی در حوزه وس از نظر نوع، جنس و روش کار وجود دارد. یعنی هم نوع کار در بسیاری از موارد قابل نقد هست، هم جنس کار از نظر سلامت و شرعی بودن و رعایت حق و حقوق مردم دچار اشکال است و هم از نظر مدل و روش کار. شکی در این نیست و حتی خود فعالان صنعت وس این را قبول دارند که اشکالاتی در این حوزه وجود دارد.
نکته دوم این که صنعت وس قطعا به طور کلی قابل نفی نیست. در دنیا یک صنعت فعالی است و در گزارشمان این موضوع را توضیح دادهایم که این صنعت در دنیا چطوری مدیریت و رگوله میشود و یکی از عرصههای موثر در حوزه تولید محتوا همین حوزه ارزش افزوده است. پس نمیتوانیم بگوییم به طور کل در این صنعت را ببندیم.
نکته سوم این که یک سری ابزارها و اختیارات قانونی در کشور وجود دارد و اقداماتی هم تاکنون داشته است که خیلی هم موثر بوده است. یعنی میبینیم نسبت به 5 سال گذشته وزارت ارتباطات در جایی ورود کرده و در سازمان تنظیم مقررات دستورالعملی را تنظیم کرده و به اپراتورها و اگریگیتورها ابلاغ کرده و در نهایت اصلاحات خوبی انجام شده است. بنابراین همین مسیر میشد ادامه پیدا کند و به اصلاح امور بپردازد و اگر نیاز به حمایتی هم بود از مرکز ملی کمک میگرفتند و اقدام میکردند.
نکته بعدی این که باید مشخص شود بیشتر به دنبال حرکت رسانهای، با هر هدفی، هستیم یا واقعا به دنبال اصلاح و رفع نارساییها هستیم. الان مشکلی که به وجود آمده دو بخش است. یکی مساله مالی است، خیلی از شرکتها در این حوزه کار میکردند و برای خیلیها اشتغال ایجاد میکردند. بعد دیگر قضیه که برای شرکتهای خصوصی بسیار مهمتر است این است که حیثیت صنفی و اجتماعیشان زیر سوال رفته و حتی نزدیکانشان به چشم یک آدم حرامخور ناسالم به آنها نگاه میکنند. این بعد معنوی مهمتر است. میتوانست به جای این روشی که پیش گرفته شده، همان مسیر تجربه شده قبلی ادامه مییافت و مسیر اصلاح میشود. این قسمت هم حرف من است و حرف مرکز ملی نیست که روش کار میشد خیلی بهتر از این باشد.
فناوران - اعدادی و ارقامی از سمت گروههای مختلف اعلام میشود، مانند این که 90 درصد خدمات ارزش افزوده کلاهبرداری است یا 30 هزار نفر در این بخش اشتغال دارند. آیا این اعداد به نظر شما دقیق است؟
این که 30 هزار نفر مشغول به کار هستند، اگر اشتغال مستقیم و غیر مستقیم را در نظر بگیریم خیلی عدد غیر واقعی نیست و در همین حدود است. اما در این که واقعا چند درصد واقعا کار خلافی دارند، این عددها همین طور گفته میشود و هیچ مستندی ارایه نشده است.
فناوران - محور بحثهای این روزهای شبکه ملی اطلاعات محتوا است. وزارت ارتباطات میگوید بخش ارتباطی و فنی تا 80 درصد پیش رفته و آنچه باقی مانده بحث محتواست که به این وزارتخانه مربوط نیست. در مقابل مرکز ملی فضای مجازی راهاندازی و توسعه مسایلی مانند پیامرسان و جویشگر بومی را برعهده وزارت ارتباطات میداند. این اختلاف چرا وجود دارد و واقعا چقدر از این موارد وظیفه وزارت ارتباطات است؟
اظهارنظر کارشناسی درباره میزان پیشرفت شبکه ملی اطلاعات برعهده معاونت فناوری است اما آنچه مسلم است اینکه حتی در همان بخش ارتباطی و زیرساخت خیلی کار باقی مانده است و در همان حد هم سخن از 80 درصد پیشرفت، قطعا دقیق و درست نیست.
محتوا در شبکه ملی اطلاعات مساله مهمی است و اگر زیرساخت فراهم شود اما محتوایی برای عرضه نباشد، قطعا دچار مشکل میشویم. اما این حرف که ما شبکه و زیرساخت را ایجاد کرده و سکوهای لازم را ایجاد کردهایم اما محتوا نیست حرف کاملا نادرستی است. چون در شبکه ملی اطلاعات یک سری خدمات پایه نام برده شده و در سند مصوب شورای عالی فضای مجازی ذکر شده است. مثلا جویشگر بومی جزو خدمات پایه است و وزارت ارتباطات موظف بوده جویشگر بومی راه بیندازد.
فناوران - این که میگویید راه نیفتاده به نظر میرسد شاخص مشخصی ندارد. چون بالاخره یکی دو جویشگر بومی در حال فعالیت هستند. با چه شاخصی میتوان گفت وجود ندارد؟
باید ببینیم این جویشگر چه امکان فنی، زیرساخت و ظرفیتی دارد و اگر بخواهیم در حوزه محتوا از آن حمایت کنیم قابلیتهای لازم را داشته باشد. مثل پیامرسان داخلی نباشد که ظرفیت لازم را نداشت.
به غیر از جویشگر، بحث ایمیل ملی هم نداریم. یک چیزهایی هست اما همه میدانیم آن ظرفیتی که باید یک کار در سطح ملی را بر دوش بکشد ندارد.
یک مساله دیگر که در سند ملی شبکه ملی اطلاعات بر آن تصریح شده، پیامرسانهای بومی است. این که وزارت ارتباطات از دو پیام رسان حمایت اولیه بکند، آن چیزی که از وزارتخانه خواستهایم نیست. سند گفته است که مساله راهاندازی خدمات پایه به عهده وزارت ارتباطات است. اکنون 80 درصد محتوایی که در داخل کشور رد و بدل میشود در شبکه ملی اطلاعات است؟ اینستاگرام و واتساپ چه سهمی در ترافیک محتوا دارند؟ آیا پیامرسانی وجود دارد که به جای اینستاگرام، ظرفیت این مقدار تبادل اطلاعات را داشته باشد؟ آیا پیامرسانی معادل واتساپ وجود دارد؟ پس ببینید در حوزه خدمات پایه که بستر تولید و توزیع محتوا هستند عقب هستیم. در نتیجه عمده محتوا در بستر شبکههای غیر داخلی انجام میشود. در این صورت نمیتوانیم بگوییم شبکه ملی اطلاعات داریم.
فناوران - فکر نمیکنید با این تعاریفی که وجود دارد، وظیفه راهاندازی پیامرسان و جویشگر بومی به جای اشتباهی سپرده شده است؟
نه چرا اشتباه بوده است؟ ما که به وزارت ارتباطات نگفتهایم خودت این را درست کن. مسوولیتش را به این وزارتخانه دادهایم. بهتر این است بخش خصوصی این کار را بکند و وزارتخانه زمینه آن را فراهم کند. ما دست وزارت ارتباطات را در روش باز گذاشتیم. اتفاقا در تدوین سند بحثهایی بود که شیوه راهاندازی این خدمات پایه با جزییات مشخص شود اما در نهایت تصمیم گرفته شد انتخاب روش کار برعهده وزارت ارتباطات باشد. میخواهد یک شبکه خارجی بخرد و داخل شبکه ملی اطلاعات بیاورد یا راه دیگری را در پیش بگیرد. اما حل مساله در حوزه پیامرسان، خدمات ابری، جویشگر ملی و ایمیل ملی برعهده وزارت ارتباطات است. این مصوبه شورای عالی فضای مجازی به عنوان سند شبکه ملی اطلاعات که در حضور رییس جمهور و وزرا و مسوولان تصویب شده است. این موضوع رها شده آن وقت شعار میدهند که بیایید محتوا تولید کنید. من آمدم محتوا هم تولید کردم، کجا آن را به جریان بیندازم؟
فناوران - فرض کنیم اگر یک سرمایهگذاری بزرگ دولتی در این وضع اقتصادی کشور هم صورت گرفت و پیامرسانی با 100 میلیون ظرفیت هم راه افتاد، بعد هیچ کس سراغ آن نرود، بگویند اعتماد نمیکنیم یا میخواهیم از نمونه خارجی استفاده کنیم، این کار مساله را حل میکند؟ یا باید مثل گپ و بله و سروش به تدریج ظرفیت اضافه شود تا به آن نقطه برسند؟
فرقی ندارد و ما اصراری نداریم کدامش باشد. ولی حرف ما این است که رسیدن به یک پیامرسان بومی، پکیجی از اقدامات را لازم دارد. البته ما و وزارتخانهها باید در این پکیج کمک کنیم اما مساله این است که حتی قدم اول آن هم برداشته نشده تا بگوییم در مسیر رسیدن به یک پیامرسان با ظرفیت بالا هستیم. ترافیک اینستاگرام در دو سال گذشته بسیار بیشتر شده و همه هم این را میدانستند. نمیشد آن زمان یک شبکه اجتماعی تصویر محوری درست شود تا حداقل بخشی از این ظرفیت را به دوش بکشد؟ در اینستاگرام که دیگر بحث اعتماد نیست. پس تصریح میکنم ایجاد خدمات پایه که چهار تا در سند تصریح شده و ممکن است موارد دیگری هم باشد، به عهده وزارت ارتباطات است و تا اینها ایجاد نشود، گردش محتوا بر بستر شبکه ملی و سکوهای داخلی اتفاق نمیافتد. اما در حوزه تولید محتوا رشد خوبی داشتهایم، شرکتهای جدیدی به وجود آمده و این صنعت رو به رشد است و البته باید اقداماتی شود تا تولید محتوا از نظر گردش اقتصادی مقرون به صرفه باشد. ولی آنچه مسوولیم در ارتباط با شبکه ملی دنبال کنیم ایجاد این سکوهای داخلی است.
فناوران - به عنوان آخرین موضوع در این گفتوگو، اجازه دهید به یکی از طرحهای کمیسیون به صورت مصداقی بپردازیم. نظام طبقهبندی اینترنت چیست؟
مساله اینترنت و میزان دسترسی به بخشهای مختلف آن، در همه کشورها مطرح است. در اکثر کشورها هم مدلهای مختلفی از اینترنت هست. مثلا اینترنت خانواده با اینترنت رسانه خیلی فرق میکند. ما حرفمان این است اینترنت متناسب با طبقات مختلف جامعه تنظیم شود. یک اینترنت عمومی که در اختیار خانواده و فرزندانمان قرار دارد و همه دوست داریم عوارض منفی آن کمتر باشد و از موارد مثبت آن استفاده شود. یک اینترنتی هم مرکز تحقیقاتی نیاز دارد که آنجا دیگر این مشکلات مطرح نیست و ممکن است به 10ها سایتی بخواهند وصل شود که شما آن را برای عموم سالم نمیدانید. یا یک بخشی کار رسانهای میکنند و لازم است به سایتهای خاصی دسترسی داشته باشند. اینترنت یک دانشمند، یک مرکز تحقیقاتی، یک مرکز رسانهای و مشابه این موارد نباید با اینترنت عموم یکی باشد. چون اگر ملاک را اینترنت عموم قرار دهید، راه را بر مجموعههایی بستهاید که به این دسترسی نیاز دارند. اگر هم برای همه این فضا را باز کنید، با فضای ناسالمی مواجه میشود. هدف اصلی این است که اینترنت متناسب با نیازهای اجتماعی و طبقات مختلف مشاغل دستهبندی شود.
فناوران - در کشورهای دیگر معمولا این خانواده است که با اپلیکیشنهایی دسترسی را برای فرزاندانشان محدود میکند یا در اینترنت مدارس محدودیتهایی ایجاد میشود. آیا این که دولت این دستهبندی را انجام دهد روش درستی است؟
در خود آن کشورها هم خود سیستم حکومت سیاستهایی را برای ایجاد محدودیت در نظر گرفته است و حالا چون آنها مدل بخش خصوصی را دارند، کار ایجاد محدودیت را واگذار میکنند. وگرنه اگر کسی اینترنت بزرگسال را در اختیار کودک قرار دهد جریمه دارد. حالا این باز میرود در روش اجرا که انتخاب آن برعهده کسی است که مجری آن خواهد بود و ما هم استقبال میکنیم بخش خصوصی وارد این فضا شود، چون سالمتر، مردمیتر و چابکتر است و اقتصاد توسعه یافته و باعث تحول و پیشرفت این صنعت میشود.
فناوران - این اینترنتی که دست مردم هست، همین اینترنت عمومی است یا از این محدودتر است؟
همینی است که اکنون وجود دارد و برای کسانی که نیاز به دسترسیهای بیشتری دارند، بخشهایی باز شود.
فناوران - آیا در قالب این طرح دسترسی به شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام ممکن است تحت تاثیر قرار گیرد؟
نه این موارد مستقل بررسی میشوند.