سکوت وزارت ارتباطات درباره ادعای قطعی اینترنت
یک عضو کمیسیون انرژی مجلس ادعا کرده در صورت تکرار خاموشیها در تابستان، اینترنت هم قطع میشود. اما وزارت ارتباطات بهعنوان نهاد متولی دراینخصوص هیچ پاسخی نداده است.
به گزارش فارس، فرهاد شهرکی، عضو کمیسیون انرژی مجلس، با اشاره به قطعیهای مکرر برق در تابستان ۱۴۰۳، اعلام کرد که کیفیت پایین باتری دکلهای مخابراتی کشور و آسیبی که به علت قطع برق طولانیمدت و عدم شارژ کامل باتریها وارد شده، موجب کاهش عملکرد این باتریها شده است.
او هشدار داد که اگر این باتریها پیش از تابستان تعویض نشوند، با بروز هرگونه قطعی برق طولانیمدت، احتمال قطعی گسترده خطوط مخابراتی و اینترنتی وجود خواهد داشت.
این در حالی است که هیچیک از مسئولین وزارت ارتباطات و بهویژه سازمان تنظیم مقررات (رگولاتوری) هیچ توضیحی دراینخصوص ندادهاند و پیگیریهای خبرنگار فارس را نیز بدون پاسخ گذاشتهاند.
پیشتر، مرکز روابطعمومی و اطلاعرسانی وزارت ارتباطات در آذرماه ۱۴۰۳، در واکنش به اختلالات اینترنت و سامانههای ارتباطی در برخی از نقاط تهران و تعدادی از شهرهای کشور در زمان قطعی برق، اعلام کرده بود که اختلالات اینترنت و ارتباطات در برخی مناطق تهران و چند شهر دیگر بهخاطر قطع برق و مشکلات باتریهایی است که برای تأمین برق دکلهای مخابراتی استفاده میشود. این باتریها هنگام قطعی برق باید برق را تأمین کنند، اما برخی از آنها به دلیل خرابی نمیتوانند بهدرستی عمل کنند.
مسئولیت نگهداری، پشتیبانی و بهروزرسانی تجهیزات فنی، از جمله باتری دکلهای مخابراتی، بر عهده اپراتورهای تلفن همراه است. این اپراتورها باید زیرساختهای خود را در شرایط پایدار نگه دارند.
بااینحال، سازمان تنظیم مقررات در وزارت ارتباطات بهعنوان نهاد ناظر، موظف به نظارت بر عملکرد اپراتورهاست و باید اطمینان حاصل کند که آنها استانداردهای فنی و کیفی لازم را رعایت میکنند. در صورت بروز نقص یا قطعی، این سازمان میتواند آنها را مورد بازخواست یا جریمه قرار دهد. بهعبارتدیگر مسئولیت جلوگیری از قطعی اینترنت در صورت قطعشدن برق، مشخصاً بر عهده وزارت ارتباطات و رگولاتوری است.
این باتریها در زمان قطعی برق بهعنوان منبع پشتیبان عمل میکنند تا ارتباطات تلفن همراه و اینترنت دچار اختلال نشود. اگر این باتریها به دلیل فرسودگی، خرابی تجهیزات یا سرقت از کار بیفتد؛ نهتنها ارتباطات تلفنی و اینترنتی کاربران مختل میشود، بلکه فعالیتهای حیاتی همچون ارتباطات اورژانسی، هماهنگی نیروهای امدادی و حتی خدمات بانکی و پرداختی نیز با مشکل مواجه خواهد شد.
لازم به ذکر است که کارشناسان معتقدند در کنار نظارت جدی بر عملکرد اپراتورها و پایداری زیرساخت شبکههای همراه، توسعه اینترنت ثابت باید بهعنوان راهکاری کلیدی و بلندمدت برای جلوگیری از قطعی اینترنت در زمان اختلال یا نوسانات برق دکلهای مخابراتی در دستور کار قرار گیرد. این موضوع که در دهه ۹۰ به دلیل کمتوجهی و کوتاهی، به یک ناترازی جدی تبدیل شده، اکنون باید با اولویت بالا توسط وزارت ارتباطات پیگیری شود.