آشنایی با فواید و معایب انواع سیستمفایل
در زمان فرمت دستگاههای ذخیرهسازی مختلف از حافظههای فلش گرفته تا هارد اکسترنال و اینترنال با استفاده از ویندوز با سه گزینه روبهرو خواهید شد که عبارتند از NTFS، FAT32 و exFAT. فلش یا هارد اکسترنال خود را بهصورت NTFS فرمت میکنید، اما متوجه میشوید که برخی از دستگاههای قدیمی مانند کنسولهای خانگی نسل هفتم قادر به تشخیص دستگاه ذخیرهسازی شما نیستند یا با فرمت به شکل FAT32 در کپی کردن فایلهای بیش از چهار گیگابایت روی دستگاه خود با مشکل مواجه میشوید. اما تفاوت این سه گزینه در چیست؟
سیستم فایل FAT32
سیستم فایل FAT32 قدیمیترین سیستم فایل (File System) مورد استفاده در رایانهها است. این فرمت همزمان با عرضه ویندوز 95 معرفی و جایگزین FAT16 شد. سن زیاد این سیستم فایل همزمان هم میتواند امتیاز و هم عیب محسوب شود. بهدلیل قدمت زیاد، این سیستم فایل اکنون به یک استاندارد مبدل شده و تمام حافظههای فلشی که خریداری میکنید از همان ابتدا بهصورت FAT32 فرمت شدهاند تا با بیشتر دستگاهها و رایانهها سازگار باشند. در کنار این سازگاری بالا ایرادی مهم وجود دارد که شاید تا چند سال پیش کسی حتی به آن فکر نمیکرد. با استفاده از FAT32 امکان کپی کردن فایلهای بیش از چهار گیگابایت روی دستگاههای ذخیرهسازی وجود نخواهد داشت که مطمئنا با وجود این مشکل تمایل ندارید هارددیسکهای داخلی خود را با استفاده از این سیستم فایل فرمت کنید. از دیگر نواقص FAT32 میتوان به برخوردار نبودن از امکانات امنیتی موجود در سیستم فایل پیشرفتهتر NTFS اشاره کرد. نسخههای جدید ویندوز نیز دیگر روی هارددیسکهایی با سیستم فایل FAT32 نصب نمیشوند.
سازگاری: سازگاری با تمام نسخههای ویندوز، مک، لینوکس، کنسولهای بازی و در حقیقت تمام دستگاههایی که از درگاه USB برخوردارند.
محدودیت: محدود کردن اندازه فایلها به چهار گیگابایت و حداکثر فضای ممکن پارتیشن به هشت ترابایت.
موارد استفاده: استفاده در فرمت دستگاههای ذخیرهسازی قابل حمل برای رسیدن به حداکثر سازگاری ممکن البته با توجه به این موضوع که قصد کپی کردن فایلهای بیش از چهار گیگابایت را ندارید.
سیستم فایل NTFS
سیستم فایل NTFS یک سیستم فایل مدرن و دلخواه ویندوز محسوب میشود. در زمان نصب نسخههای جدید ویندوز این سیستمعامل هارددیسک شما را بهصورت NTFS فرمت خواهد کرد. این سیستم فایل از محدودیتهای حجمی برخوردار است که به نظر دستنیافتنی میآیند و بهنظر نمیرسد تا آینده دور مشکلی برای کاربران ایجاد کنند. همزمان با معرفی ویندوز XP سیستم فایل NTFS به دنیای رایانه و دستگاههای ذخیرهسازی قدم گذاشت. این سیستم فایل با امکانات امنیتی زیادی همراه است که از آن جمله میتوان بهFile Permission به منظور امنیت بالاتر، رمزگذاری یا پشتیبانگیری خودکار از فایلها همزمان با استفاده از آنها اشاره کرد. سیستم فایل NTFS با بیشتر نسخههای ویندوز از XP گرفته به بعد سازگار است، اما در سازگاری با سایر سیستمعاملها با کمی مشکل مواجه میشود. بهعنوان نمونه MAC OS X تنها قادر به خواندن اطلاعات از NTFS خواهد بود و امکان نوشتن اطلاعات روی NTFS با استفاده از این سیستمعامل وجود ندارد. این مشکل در زمان استفاده از برخی از نسخههای لینوکس نیز وجود دارد. تقریبا تمامی کنسولهای بازی نظیر ایکسباکس360 و دستگاههای مختلف پلیاستیشن حتی پلیاستیشن4 قادر به شناسایی NTFS نیستند، هر چند ایکسباکسوان بهعنوان کنسول جدید مایکروسافت از این سیستم فایل پشتیبانی میکند.
سازگاری: سازگاری با تمام نسخههای ویندوز، تنها خواندنی بودن در سیستمعامل مک و برخی از نسخههای لینوکس، سازگار نبودن با کنسولهای خانگی و برخی از دستگاهها به غیر از ایکسباکسوان.
محدودیتها: محدودیت حجمی خاصی برای سیستم فایل NTFS وجود ندارد.
موارد استفاده: استفاده در درایوهای ویندوز و تمامی درایوهایی که باید در کنار ویندوز مورد استفاده قرار بگیرند.
سیستم فایل exFAT
سیستم فایل exFAT در سال 2006 معرفی شد و توسط بهروزرسانی به نسخههای قدیمیتر ویندوز یعنی XP و ویستا اضافه شد. این سیستم فایل برای استفاده در حافظههای فلش بهینهسازی شده و از بسیاری جهات به FAT32 شباهت دارد، با این تفاوت که از محدودیتهای این سیستم فایل خبری نیست. مانند NTFS، سیستم فایل exFAT نیز از محدودیت حجمی دستنیافتنی برخوردار است تا در آینده نزدیک مشکل خاصی برای کاربران به وجود نیاید. سیستم فایل exFAT بسیار سازگارتر از NTFS است و درحالیکه Mac OS X تنها قادر به خواندن اطلاعات ازNTFS خواهد بود بهطور کامل از خواندن و نوشتن از دستگاههای ذخیرهسازی فرمتشده با استفاده از exFAT پشتیبانی میکند. با نصب چند نرمافزار نیز بهراحتی میتوان از این سیستم فایل در نسخههای مختلف لینوکس استفاده کرد. درحالیکه exFAT با سیستمعامل مک سازگار است و میتوان از آن در دستگاههایی که با NTFS سازگار نیستند مانند دوربینهای دیجیتال استفاده کرد. همچنان برخی از دستگاهها وجود دارند که قادر به شناسایی exFAT نیستند. ایکسباکس360 از جمله دستگاههای ناسازگار با این سیستم فایل است؛ اگرچه ایکسباکسوان بهطور کامل از exFAT پشتیبانی میکند. پلیاستیشن3 نیز از این فرمت پشتیبانی نمیکند، اما نسل جدید کنسول سونی قادر به تشخیص exFAT خواهد بود.
سازگاری: سازگار با تمامی نسخههای ویندوز و نسخههای جدید Mac OS X. اما برای سازگاری با لینوکس به نصب برنامههای اضافی نیاز است و نسبت به NTFS دستگاههای بیشتری از exFAT پشتیبانی میکنند.
محدودیت: همانند NTFS نمیتوان محدودیت حجمی خاصی برای exFAT در نظر گرفت.
موارد استفاده: استفاده در حافظههای فلش و هاردهای اکسترنال بهخصوص اگر به کپی کردن فایلهایی با بیش از چهار گیگابایت حجم نیاز داشته باشید. (عصرارتباط)
- ۹۴/۱۰/۰۲