فیسبوک هم به دنبال رویای اینترنت رایگان جهانی
شبنم کهنچی - روز بیست و چهارم اوت (دوشنبه گذشته) فیسبوک میزبان یک میلیارد کاربر بود. چنین آماری برای یک روز، نقطه عطفی در حیات شبکههای اجتماعی است. بر اساس آماری که مارک زوکربرگ بامداد روز جمعه روی صفحه فیسبوک خود منتشر کرد، دوشنبه 24 اوت از هر 7 نفر در دنیا، یک نفر از فیسبوک استفاده کرده است. زوکربرگ که به خاطر به دست آوردن چنین آماری در یک روز، هیجانزده شده بود در پست فیسبوکی خود نوشت: «هنگامی که از اعداد در امور مالی صحبت میکنیم این رقم شاید معمولی به نظر برسد اما این رقم برای نشان دادن تعداد کاربران فعال یک روز یک شبکه اجتماعی متفاوت است. این آغاز اتصال به تمام جهان است.»
زوکربرگ در پست فیسبوکش نوشته: «روابط قویتر با کسانی که دوستشان دارید یا شما را دوست دارند، اقتصادی قویتر با فرصتهای بیشتر و جامعهای قوی که منعکس کننده ارزشهای ماست با جهان باز و متصل امکان پذیر است. این اولین بار است که فیسبوک شاهد حضور یک میلیارد کاربر در یک روز بوده است و این آغاز اتصال به تمام جهان است.»
رسانهها و کارشناسان، دوشنبه طلایی فیسبوک را به دو شکل تحلیل کردهاند؛ عدهای معتقدند این آمار شگفتآور است و البته عدهای نیز نیمه خالی لیوان را دیدند، معتقدند این آمار نشان میدهد از هر 7 نفر در کره زمین، 6 نفر از فیسبوک استفاده نمیکنند. نمونه تحلیل دوم، سایت Gizmodo است که در تحلیل کوتاهی آورده است که خوشحالی و هیجان مارک زوکربرگ بی دلیل است چرا که اگر درست به ماجرا نگاه کنید متوجه میشوید بیشتر مردم دنیا از فیسبوک استفاده نمیکنند. نویسنده این تحلیل کوتاه معتقد است فیسبوک در فکر سلطه بر جهان است و پروژههای مختلف موسس 31 ساله این شبکه اجتماعی را گواه ادعای خود میگیرد.
دستیاری به نام M
از جدیدترین پروژه زوکربرگ شروع میکنم که پایان هفته گذشته رونمایی شد؛ M. اپلیکیشن M فیسبوک رقیب جدیدی در دنیای دوستهای نادیده و هوشمندی است که ما از آنها سوال میپرسیم و آنها به ما پاسخ میدهد و در خلال این سوال و جوابها، ما با صاحبان این صداها معاشرت میکنیم.
از سیری حرف میزنم و از کورتانا و ناو. سه دستیار صوتی که اپل، گوگل و مایکروسافت طراحی کردهاند. فیسبوک کنار این سه کمپانی بزرگ نشسته و اپلیکیشنی طراحی کرده است که با استفاده از هوش مصنوعی و البته نیروی انسانی با کاربرانش صحبت میکند. این اپلیکیشن که در حال حاضر در دسترس برخی کاربران است نه تنها پاسخ سوالات شما را میدهد بلکه از شما سوال هم میپرسد تا به سمت پاسخ درست هدایت شوید. نایب رییس بخش محصولات پیامرسان فیسبوک اعلام کرده است که این دستیار دیجیتالی با بهره از هوش مصنوعی در کنار نیروی انسانی میتواند رقبای خود را به سرعت پشت سر بگذارد.
دیوید مارکوس میگوید با کمک این دستیار دیجیتالی میتوانید خرید کنید، برای فرد مورد نظرتان هدیهای ارسال کنید، به جستجوی رستوران بپردازید، برنامههای سفرتان را تنظیم کنید و قرارملاقاتهایتان را مشخص کنید. M با فشار دادن یک دکمه کوچک در پایین صفحه اپلیکیشن مسنجر فعال میشود. سپس میتوانید با ارسال یک پیام به دستیار خود درخواست مورد نظرتان را بیان کنید. M پیام شما را میخواند و از شما سوالاتی درباره درخواستتان میپرسد. حتی ممکن است M طی روز از شما سوالاتی بپرسد تا برنامههای شما را تنظیم کند؛ مثلا بپرسد هوا امروز چطور است؟
شاید برایتان جالب باشد بدانید دیوید مارکوس نایب رییس فعلی بخش محصولات پیامرسان فیسبوک که اواخر هفته گذشته این اطلاعات را روی صفحه فیسبوکش منتشر کرد، پیش از این مدیرعامل پیپال بوده است. او در پست هفته گذشتهاش نوشت: M میتواند در مورد خرید به شما مشاوره دهد، سفارش شما را بگیرد، برایتان خرید کند و آن را به دست شما یا هر کسی که دوست دارید برساند.
اینترنت برای کره زمین
اما بعد از بالونهای گوگل، فیسبوک نیز پهبادهایی به خدمت گرفته تا اینترنت را در دسترس کره زمین قرار دهد. پروژه اینترنت رایگان جهانی که فیسبوک با راهاندازی سایت www.Internet.org به آن رسمیت بخشیده یکی دیگر از پروژههای جدید زوکربرگ است که هیاهوی زیادی در دنیا به راه انداخته است.
فیسبوک قصد دارد با پیدا کردن راهکارهایی، اینترنت رایگان برای مردم محروم و مقرون به صرفه برای سایر مردم دنیا تامین کند. در حال حاضر پهبادهایی طراحی شده که آکیلا نام دارند و با اینکه بالهایی به بلندی بالهای بویینگ 767 دارند، وزنشان از یک خودروی کوچک کمتر است و قرار است اینترنت را به مناطق دور دست ببرند. این پهبادها، انرژی مورد نیاز خود را از خورشید تامین میکنند. این پهبادها، بخشی از رویای زوکربرگ در رساندن اینترنت دور تا دور کره زمین است. بنابراین میبینید که سرگئی برین که حالا پرچم آلفابت را در دست دارد تنها کسی نیست که در پی دگرگون کردن شیوه زندگی ماست، بلکه مارک زوکربرگ هم برای ما رویاهایی در آزمایشگاهش (Connectivity Lab) میپروراند.
با شرح مختصری که از دو پروژه بزرگ و جدید زوکربرگ دادم، اشاره به سایر سرمایهگذاری و فعالیتهای فیسبوک مانند تغییراتی که در فیسبوک به وجود آورده تا ماهیت این شبکه را به بستر اطلاعرسانی نزدیک کند، خرید واتساپ و اینستاگرام و طراحی اپلیکیشنهای مختلف شاید چندان چشمگیر نباشد.
این شبکه اجتماعی که دوشنبه پیش، یک میلیارد نفر به آن سر زدهاند با تغییر و تحولات آهسته و پیوستهاش و پروژههای بزرگ و شگفتانگیزش اگر هم دنیای ما را فتح کند چندان عجیب نیست. اما فقط زوکربرگ نیست که در سرش رویاهای بزرگ برای کره زمین دارد. غولهای آیتی، همهشان سودای سلطه بر زمین را دارند.
(منبع: فناوران اطلاعات)
- ۹۴/۰۶/۰۷