قطع سومین کابل اینترنتی خاورمیانه
سومین کابل اینترنتی زیردریایی در منطقه خاورمیانه به طول ۵۶کیلومتر بین امارات و عمان قطع شد.
به گزارش سی.ان.ان، پس از آسیب دیدن۲کابل اینترنتی زیردریایی قبلی در روز چهارشنبه گذشته در نزدیکی مصر، شرکت هندی "فلگ" که مالکیت این کابلها را دارد، امروز طی گزارشی خبر آنرا بر روی وب سایت خود قرار داد.
بنابراین گزارش، شرکت فلگ از اعزام یک فروند کشتی برای ترمیم قطعی بوجود آمده به آبهای منطقه خبر داده است.
روز چهارشنبه گذشته در پی بروز مشکل و قطع کابل اینترنتی زیر دریایی در نزدیکی مصر، این کشور نیمی از ارتباطات اینترنتی خود را از دست داد.
برپایه این گزارش، قطع کابل سوم بسیاری از مبادلات تجاری در مناطق خاورمیانه و هند را دچار اختلال کرده است.
سی.ان.ان به نقل از شرکت فلگ گزارش کرد که این اشکال با اعزام کشتی ظرف ۲هفته آتی مرتفع خواهد شد.
این در حالی است که به گفته کمیته بینالمللی محافظت از کابلهای زیردریایی، علت این قطعیها در دست بررسی است.
به ادعای این کمیته، حدود ۹۵درصد ارتباطات اینترنتی جهان توسط کابل های زیردریایی و مابقی از طریق ماهواره انجام میشود.
در همین حال و به گفتهی مدیر عامل شرکت ارتباطات زیرساخت استفاده از پهنای باند ماهواره تقریبا نسبت به گذشته به دو برابر افزایش یافته و قرارداد مربوطه با یکی از شرکتهای منطقه منعقد شده است.
محمدباقر ظهوریفر در گفتوگو با خبرنگار ارتباطات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با بیان این که هزینهی نگهداری و دیگر هزینههای استفاده از ماهواره در مقایسه با فیبر نوری بسیار بیشتر بوده و غیر قابل مقایسه است گفت: هزینهی اجارهی یک STM1 مبلغ 22 یورو در ماه و هزینهی اجاره یک ماهواره مبلغ 220 هزار یورو است.
ظهوریفر گفت: از نظر کیفی استفاده از فیبر نوری بهتر است زیرا تاثیراتی که روی امواج رادیویی بوده و میدانهای مغناطیسی که روی ماهواره اثرگذارند بر روی آن تاثیر نمیگذارند؛ بنابراین در صورتی که بتوانیم از گزند تخریبهای فیزیکی که در اثر حفاریها و ناهماهنگیها است، جلوگیری کنیم، مطمئن ترین شبکه ارتباطی، شبکه فیبر نوری است و در آن صورت از نظر کیفی و هزینه این کار به صرفه خواهد بود.
مدیر عامل شرکت ارتباطات زیرساخت همچنین دربارهی بحث SLA (توافقنامهی سطح خدمات) گفت: هنوز قرارداد SLA را با هیچ جایی نبستهایم اما آییننامهی آن تهیه شده و در سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به تصویب رسیده و باید تعرفهاش تعیین شود.
او ادامه داد: در آن زمان مشخص میشود که هر شرکتی که بخواهد از ارتباط با کیفیت بیشتر و بدون قطعی یا با حداقل قطعی برخوردار باشد، باید چه مبلغی بپردازد و یا اگر قطعی ارتباط داشت، تعرفهاش به چه میزان خواهد بود زیرا تعرفه و هزینه ارتباطات برای دریافت خدمات و سطوح مختلف، متفاوت است.
ظهوریفر با بیان این که هر کدام از این سطحها و نوع خدمات تعرفهها متفاوت خواهد بود، اظهار کرد: بحث SLA نهایی شده و حدود یک سال و نیم است که بر روی آن کار میشود و در حال حاضر در مرحلهی تصویب آن در کمیسیون تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی هستیم.
- ۸۶/۱۱/۱۳