لزوم برخورد جدی با متخلفان درگاه مجوزها
استاد اقتصاد کلان با تأکید بر اینکه باید فضا برای دستگاههایی که به درگاه ملی مجوزها متصل نمیشوند، بسته شود، گفت: دلیل اینکه دستگاهها در اجرای قوانین مربوط به مجوزدهی تخلف میکنند، این است که برخورد قانونی با آنها صورت نمیگیرد.
علی سعدوندی در گفتوگو با فارس درباره اینکه اجرای قانون الزام دستگاهها به استفاده از درگاه ملی مجوزهای کشور چقدر به عملیاتی شدن شعار سال منجر میشود؟ تصریح کرد: ما باید شرایطی را ایجاد کنیم که کسب و کارها بتوانند به راحتی فعالیت خود را آغاز کنند، اگر کسب و کارها شکل نگیرند و شروع شان تسهیل نشود، طبیعتاً اشتغال زایی هم نخواهیم داشت، تسهیل کسب و کارها می تواند شامل فعالیت های دانش بنیان و معمولی باشد.
این متخصص مدیریت ریسک و تحلیل سیاستگذاری اقتصاد کلان ادامه داد: اقداماتی که در زمینه تسهیل کسب و کارها سال گذشته آغاز شد و مصوبه مجلس در خصوص استفاده از درگاه ملی مجوزهای کشور بخشی از آن بود، باید با قاطعیت دنبال شود، در غیر این صورت شعار امسال در زمینه کسب و کارهای دانش بنیان، اشتغال زایی و تولید محقق نخواهد شد.
سعدوندی در ارتباط با عدم تمایل برخی از دستگاه ها به استفاده از درگاه ملی مجوزهای کشور گفت: روشهای تعاملی و تشویقی در این زمینه نمیتوانند پاسخگو باشند، هیچ تشویقی نمیتواند موجب شود دستگاهها از مزایای کلانی که از صدور مجوز کسب می کنند، دست بکشند. منافعی که این دستگاه ها در انحصار خودشان دارند و از طریق امضاهای طلایی کسب میکنند، آنقدر زیاد است که هیچ تشویقی نمیتواند با آن برابری کند و دستگاهها را به سمت استفاده از درگاه ملی مجوزهای کشور سوق دهد.
وی افزود: قانون باید در زمینه تسهیل کسب و کارها اجرا شود که متاسفانه اجرا نمی شود. دلیل این است که قانونگذار به اندازه کافی در این زمینه جرم انگاری نکرده است و با متخلفان برخورد نمی شود. قانون به صورت تمام و کمال باید اجرا شود و اگر کسی تخطی می کند، باید مجازات شود. تنها در این صورت است که می توانیم شاهد تسهیل فضای کسب و کار باشیم.
به عقیده این کارشناس اقتصاد کلان، دلیل اینکه دستگاهها در اجرای قوانین مربوط به مجوزدهی تخلف می کنند، این است که برخورد قانونی با آنها صورت نمیگیرد، قوه قضائیه و مقننه به اندازه کافی در مقابل متخلفان نمیایستند. به همین دلیل شاهد برخی مقاومت ها در برابر استفاده از درگاه ملی مجوزهای کشور هستیم. باید فضا برای دستگاههایی که به درگاه ملی مجوزها متصل نمیشوند بسته شود به طوری که در صورت عدم اتصال به درگاه ملی مجوزها دیگر این دستگاهها نتوانند حتی به صدور مجوز اقدام کنند.
وی افزود: در واقع دستگاه ها با یک بررسی اجمالی به این نتیجه رسیده اند که عدم اجرای قانون به نفع آنهاست. از آنجا که برخورد قاطع با آنها وجود ندارد، به امتناع از اجرای قانون روی آوردهاند.
به گفته ی این کارشناس ارشد اقتصادی، استفاده از درگاه ملی مجوزهای کشور در حل مشکلات حوزه کسب و کار موثر خواهد بود. اما اگر بخواهیم نتایج بهتری کسب کنیم، چند موضوع باید مدنظر قرار بگیرد، اول اینکه این درگاه باید از طریق سیستم رایانهای به دستگاههای مختلف متصل شود تا استعلامها به صورت خودکار انجام شود. به این ترتیب، اعطای مجوز در مدت زمان بسیار کوتاهی در حدود چند ساعت یا چند روز انجام خواهد شد. این موضوع تأثیر زیادی در کیفیت صدور مجوزها خواهد داشت.
وی ادامه داد: نکته دیگر این است که ما مقررات زائد بسیاری در زمینه صدور مجوزها داریم که باید در راستای از بین بردن آنها یا اصلاح شان گام برداریم.
سعدوندی بیان کرد: به باور بنده بر اساس اصول علمی و حقوقی باید قوانین موجود در زمینه صدور مجوزها تعدیل شوند و تجدیدنظر جدی در این زمینه داشته باشیم، اگر استعلامها آنلاین و مقررات اعطای مجوز اصلاح شود، می بینید که وضعیت اقتصادی کشور کاملاً تغییر می کند و رشد اقتصادی بیشتری خواهیم داشت.
وی افزود: ما نیروی کار داریم اما به دلیل سنگ اندازی ها و مانع هایی که وجود دارد، از آنها استفاده نمی کنیم. اگر کمک دولت و حاکمیت را داشته باشیم و این موانع برداشته شود، شرایط اقتصادی کشور بسیار بهتر خواهد شد.