مافیا در بازار موبایل بسیار فعال است
این روزها بازار موبایل با آشفتگی روبرو است و این وضعیت باعث شده قیمتها با افزایش روبرو شود، در همین زمینه چندی پیش محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پاسخ به سؤالی درباره آشفتگی بازار موبایل اعلام کرد: احتمالاً به دلیل تعطیلی کارخانههای تولیدی در کشورهای تولیدکنندهای مثل کره جنوبی و چین، واردات کاهش دارد، البته تا چند روز پیش، آمار واردات نشان میداد که ۱.۴ میلیون گوشی وارد شده که روشن نشده؛ شاید پای احتکار در میان باشد!
همواره طی سالیان اخیر مقامات دولتی از وجود مافیا در بازار موبایل به صورت سربسته سخن میگفتند، اما آنچه مسلم است یک مافیای جدی با یک قدرت غیرقابل انکار در بازار موبایل ایران وجود دارد.
بازار موبایل ایران به طور مطلق وابسته به کالاهای قاچاق است. قانون «رجیستری» تا حدودی وضعیت را ساماندهی کرده بود، ولی همچنان نمونه های قاچاق نبض بازار را در اختیار دارند و فروشندگان اصلی تعیین کننده قیمت و جهت بازار هستند. البته چیزی که در مورد قیمت گوشی تلفن هم اه تعجب بیشتری را باعث می شود، تفاوت قیمت ها در بازار شیراز با کشورهای همسایه از جمله امارات است.
واردات گوشی تلفن همراه توسط چند شرکت محدود انجام میشود و این شرکت ها از قبل این واردات سودهای هنگفتی را به جیب می زنند.
رئیس اتحادیه فروشندگان تلفن شیراز در این خصوص در گفتگو با سرویس اقتصادی «تماشا» می گوید: در حال حاضر مافیا در بازار موبایل حضور فعالی دارد، در شرایطی که در کشور انواع محدودیتها وجود دارد، مافیا به طور طبیعی حضور فعالتری دارد و سعی میکند از آب گل آلود برای خود ماهی بگیرد.
دستغیب عنوان می کند: این قضیه تنها مختص به بازار موبایل نیست و در سایر بازارها نیز شما مچنین شرایطی مشاهده می شود.
این فعال بازار موبایل شیراز با عنوان اینکه به مانند هر صنفی دیگر نیز در بازار موبایل هم مافیا وجود دارد و این امر در زمانهایی که محدودیت بیشتر شود، تشدید خواهد شد خاطر نشان می کند: در شرایط موجود با توحه به شرایطی که وجود دارد، این موضوع معظلات زیادی را برای ما به وجود آورده است.
وی با تأکید بر اینکه مافیا در بازار موبایل از طریق قاچاق گوشی ضربه بسیار مهلکی به اقتصاد کشور وارد کرده است، اظهار می کند: به دلیل چنین شرایطی دولت و حاکیت به دنبال آن هستند که از طریق طرح افق با این مافیا و قاچاق گوشی مبارزه کنند، بر اساس این طرح، از صفر تا صد واردات و فروش تلفن همراه به صورت آنلاین و الکترونیک قابل رهگیریی است که این موضوع میتواند در راه مبارزه با قاچاق تلفن همراه بسیار موثر واقع شود.
وی با اشاره به اینکه در شرایط محدودیت و تحریم مافیا در بازار موبایل جولان می دهد عنوان می کند: این موضوع در قالب قاچاق تلفن همراه صورت گرفت که سودهای هنگفتی را نصیب افرادی کرد که به گروههای مافیایی در بازار موبایل وصل بودند، اما در دو سال گذشته و بعد از طرح رجیستری موبایل تا حدود زیادی جلوی اقدامات غیر قانونی این افراد گرفته شد.
به گفته او از زمانی که طرح رجیستری تلفن همراه اجرایی شده، منافع این گروهها به خاطر افتاد، اما باید همچنان این سیاست دنبال شود، تا بتوان به شرایط بهتری در این زمینه دست یافت.
رئیس اتحادیه فروشندگان تلفن شیراز مهمترین مشکل در این راستا را تأمین و تخصیص ارز برای واردات موبایل می داند و می گوید: به دلیل اینکه کشور با محدودیتهای ارزی روبرو است، این امر مسئله را با مشکل روبرو کرده، اما به هرحال این شرایط در دو سال گذشته نیز وجود داشته و با توجه به تمهیداتی که مسئولان دولت اندیشیدهاند، قضیه تا امروز مدیریت شده، است؛ برای ادامه کار نیز باید همین روند ادامه پبدا کند، تا مردم بتوانند نیازهای خود در حوزه موبایل را که امروز جزو اقلام ضروری به حساب میآید را برطرف کنند.
دستغیب با تأکید بر اینکه عمده موبایل موجود در بازار توسط چند شرکت معدود وارد ایران میشود، اظهار می کند: این شرکت ها به صورت عمده موبایل را خریداری می کنند و مسلم است که گوشی تلفن همراه پای آنها بسیار ارزان تر از افرادی که به صورت تکی از دبی گوشی خریداری میکنند در میآید.
به گفته وی واردکنندگان گوشی موبایل، با ارز نیمایی اقدام به خرید و واردات گوشی به کشور می کنند این در حالی است که اگر کسی بخواهد به صورت شخصی در کشورهای همسایه اقدام به خرید گوشی موبایل نماید باید با ارز آزاد آن را خریداری کند.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر فراوانی جنس در بازار موبایل وجود ندارد، می گوید: به دلیل اینکه ارزی برای واردات موبایل تخصیص داده نمیشود، این مشکل وجود دارد، از سوی دیگر برای ما فرقی نمیکند که با ارز نیمایی یا ارز آزاد واردات صورت گیرد، نکته مهم تخصیص ارز و واردات کالا به بازار است، کمبود جنس در بازار باعث شده که قیمت موبایل با افزایش روبرو شود، بنابراین برای ثبات بخشی به بازار، واردات موبایل در اسرع وقت، ضروریترین اقدامی است که باید انجام شود.
وی با تأکید بر اینکه هرجا انحصار وجود داشته باشد مافیا شکل میگیرد، تصریح می کند: خارج کردن واردات تلفن همراه از انحصار یک تعداد شرکت خاص میتواند به این وضعیت تا حدود زیادی سامان دهد.
رئیس اتحادیه فروشندگان تلفن شیراز با بیان اینکه راهکار مبارزه با قاچاق موبایل و به طور کلی مقابله با مافیای بازار موبایل مشکل است، بیان می کند: این کار نیازمند یک عزم جدی است که باید همه دستگاههای مسئول در این زمینه همکاری کنند، از سوی دیگر با توجه به اینکه در حال حاضر کشور با محدودیتهای شدیدی روبرو است، تأمین کالا در بازار موبایل به سختی انجام میشود.