ماهواره مصباح سه ماه دیگر به فضا می رود
مجری پروژهی ماهوارهی مصباح گفت: پیشبینی میشود ماهوراهی مصباح اواخر تابستان یا اوایل پاییز سال جاری همراه با یک موشک روسی به فضا پرتاب میشود.
مهندس” محمد حسن انتظاری” مدیر دفتر فناوری اطلاعات سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران در گفتوگو با خبرنگار سرویس ارتباطات خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) اظهار داشت: سابقهی پروژهی ماهوارهی مصباح در کشور به سال 70 و 71 باز میگردد که مطالعاتی در مورد ماهوارههای کوچک در مرکز تحقیقات مخابرات صورت گرفت و به دنبال آن با تهیه و ارائهی پیشنهاد ساخت ماهوارهی کوچک، به رییس جمهور وقت، در سال 73 مطالعات جامع آغاز شده و موافقتنامه برای ساخت ماهوارهی مصباح میان وزارت علوم و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در سال 76 به امضاء رسید و پس از آن ساخت نمونهی آزمایشگاهی آغاز شد.
وی تصریح کرد: ساخت نمونهی آزمایشگاهی مصباح با کمک سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران و مرکز تحقیقات مخابرات ایران در سال 80 به اتمام رسید و هم اکنون در حال ساخت مدل فضایی آن هستیم.
وی با بیان این که زمان دقیق پرتاب ماهوارهی مصباح به آماده شدن موشک اصلی منوط است، تاکید کرد: همراه شدن مصباح با ماهوارهی اصلی، در راستای پایین آوردن هزینهی پرتاب صورت میگیرد و پیشبینی میشود، مصباح اواخر تابستان یا اوایل پاییز سال جاری همراه با یک موشک روسی به فضا پرتاب شود.
انتظاری با بیان اینکه ساخت مدل مهندسی و فضایی ماهوارهی مصباح با همکاری یک شرکت ایتالیایی انجام میشود، یاد آور شد: مدل مهندسی مصباح ساخته و تست شده است و ساخت سازهی ماهواره توسط نیروهای داخلی و در داخل کشور صورت گرفته و به تایید طرف ایتالیایی رسیده است.
مجری طرح ماهوارهی مصباح، با تاکید بر این نکته که پروژهی مصباح به دلیل استراتژیک و حساس بودن از سوی یک شورای راهبری با عضویت وزیر ارتباطات، وزیر علوم و تحقیقات و سازمان مدیریت و برنامهریزی، نظارت و کنترل و هدایت میشود، خاطرنشان کرد: مصباح ماهوارهای با ابعاد 50×50 ×70 سانتیمتر و کاربرد آن صددرصد مخابراتی است که سه تا پنج سال میتواند عمر کند همچنین برای بیمهی آن، در حال مذاکره با بیمهگران ایرانی هستیم که نهایتا آنها نیز کار بیمهی مصباح را با اتکا به بیمهگزاران خارجی، انجام خواهند داد.
وی، افزود: مصباح ماهوارهای غیر همزمان است که مدار آن در هزار کیلومتری سطح زمین واقع خواهد شد، همچنین در ایران پوشش کامل داشته و اروپا و آمریکا را نیز تحت پوشش قرار میدهد.
وی با بیان این که مصباح میتواند نسبت به ارسال اطلاعات سریع برای نقاط دور که از طریق شبکهی زمینی امکانپذیر نیست اقدام کند، در مورد کاراییهای دیگر این ماهواره گفت: ارسال و دریافت پیغامهای کوتاه مانند فکس، ذخیره و ارسال دیتای شبکههایی مانند گاز و آب و برق، امکان قرائت اتوماتیک کنتور از راه دور، دریافت اطلاعات مربوط به اموال و اجناس در هنگام نقل و انتقال از جمله کاربردهایی است که میتوان برای انجام آنها از مصباح استفاده کرد.
وی هدف اصلی پروژهی مصباح را ایجاد زیرساخت تحقیقاتی و نیروی انسانی در زمینهی طراحی و ساخت ماهوارهها در کشور دانست و افزود: امید است این طرح پایهگذار ایجاد ماهواره در کشور باشد و تداوم آن موجب تقویت این مسیر گردد.
وی با یادآوری این نکته که مسیر آیندهی طرح و طرحهای بعدی برای دستیابی به تصویب شورای راهبری رسیده، تصریح کرد: مجموعهی ایجاد شده آمادهی اجرای فعالیتهای بعدی است.
- ۸۴/۰۴/۰۱