مجلس کاری برای اختلال های شبکه موبایل کند
کوروش شمس - اختلالات شبکه همراه اول ، به موازات واگذاری های بی رویه اخیر سیم کارت ، به اندازه ای آزار دهنده شده که شرکت ارتباطات سیار و وزارت ارتباطات را با موج گسترده ای از نارضایتی ها مواجه کرده است .
به همین دلیل این روزها ،خانواده 27 میلیون نفری اپرتور اول ،به رغم تصویری که در تبلیغات تلویزیونی ارائه می شود، ناراضی ، کلافه و عصبانی هستند.
اما ؛ از جایی که این شرکت دولتی تن به پذیرش توافقنامه SLA نمی دهد و نگران برخورد احتمالی سازمان تنظیم مقررات هم نیست، اعضای این خانواده بزرگ چاره ای جز تحمل این شرایط ندارند چرا که به خوبی می دانند ، هیچ محمل قانونی برای حمایت از آنها وجود ندارد.
به همین دلیل هم ، واکنش های مدیران مخابرات ایران و مقامات وزارتخانه از جمله شخص وزیر ، نسبت به انتقادات و پرسش های رسانه ها بیش از آن که جنبه پاسخگویی داشته باشد، مجموعه ای از اظهارات ضد و نقیض و بعضا غیر منطقی است .
رگولاتور جریمه می کند . اما ...
معاون تنظیم مقررات و صدور مجوز سازمان تنظیم مقررات ؛درست در شرایطی که مشترکان همراه اول از فرط اختلالات شبکه به ستوه آمده امده اند، از ارزیابی شبکه های تلفن همراه کشور ، براساس شاخص های تعریف شده ای خبر می دهد که در پروانه اپراتورها لحاظ شده است.
به گفته او ، پارامترهای کلی کیفیت شبکه توسط رگولاتوری سنجیده می شود و چنانچه اپراتورها به این حد از پارامترهای تعریف شده دست نیابند ، مشمول جریمه خواهند شد.
معاون سازمان تنظیم مقررات،در عین حال بر این موضوع تاکید می کند که اپراتورها ملزم به ارائه تواقفنامه SLA هستند و در پروانه فعالیت شروع به کار آنها فرمت کلی قرارداد با مشترکان لحاظ شده است و می گوید:اپراتورها باید طبق آن به مشترکان خود سرویس بدهند اما این به معنای تعریف سطح دسترسی جداگانه برای هر مشترک ( SLA) نیست.
لازم به یادآوری است که آیین نامه SLA تلفن همراه، که در بیشتر کشورهای جهان در مورد خدمات دسترسی به اینترنت ، تلفن ثابت و تلفن همراه ارائه می شود، مجموعه قوانینی است که نحوه تعامل میان اپراتور و مشترک را شفاف کرده و بر اساس آن ، اپراتور باید نسبت به خدماتی که به کاربران ارائه می کند، پاسخگو باشد و مشترک نیز برای استفاده از آن سرویس ، تعهداتی را بپذیرد.
با این وصف ، تاکید و تصریح معاون رگولاتوری بر این موضوع که " این به معنای تعریف سطح دسترسی جداگانه برای هر مشترک ( SLA) نیست"، از جمله اظهارات مبهم و دو پهلویی است که در پاسخ به پرسش افکار عمومی گفته می شود.
در واقع وی در حالی که ارائه توافقنامه SLA را برای اپراتورهای تلفن همراه الزامی می داند ، در بخش دوم اظهارات خود این الزام را از اساس نفی می کند و مشخص نیست که توافقنامه مورد نظر رگولاتوری قرار است چه چیزی را در ارتباط با اپراتورها سامان دهی و شفاف کند.
از سویی وی در حالی از جریمه اپراتورها سخن می گوید که خدمات اپراتور اول فاصله بسیار زیادی با " حد تعریف شده پارامترهای کیفیت شبکه " دارد .
با این وجود ، نه تنها مشمول جریمه نمی شود، بلکه با صراحت از زیر بار مسئولیت و تعهدات توافقنامه SLA شانه خالی کرده و آن را به بعد از خصوصی سازی مخابرات موکول می کند که بدیهی است، چنین رفتاری بدون حمایت های بی دریغ رگولاتوری ممکن نخواهد بود.
وی پیش از این و در گفت و گوی خبری دیگری ،از اصلاح مقررات حاکم بر سیستم دولتی به عنوان عاملی موثر در ایجاد شرایط رقابتی در بازار مخابرات یاد می کند و از رگولاتوری به عنوان لایه میانی اتصال بخش خصوصی و قوانین حاکم در کشور نام می برد - ایسنا / 1387/04/28 - این در حالیست که برخورد سازمان تنظیم مقررات با مساله توافقنامه SLA ، نشان می دهد که این سازمان ، از جایگاه اصلی خود فاصله گرفته و این قبیل اظهارات تا چه اندازه شعارگونه است.
یک متد جدید برای پاسخگویی
مقامات وزارت ارتباطات و مدیران فعلی شرکت مخابرات ایران، بدعت عجیبی در فن پاسخگویی مدیریتی ! گذاشته اند که اگرچه چندان هم بی سابقه نیست ، اما در نوع خود بی نظیر است.
یک صاحب نظر در مسائل مخابرات درباره روش پاسخگویی مدیران وزارت ارتباطات می گوید: تنها مشخصه این روش پاسخگویی به افکار عمومی ، فقدان وحدت رویه و کلام است.
مدیران شرکت ارتباطات سیار ، کمی پس از آن که مساله اختلالات شبکه همراه اول به یک معضل جدی برای مشترکان مبدل شد و روش تکذیب دیگر کارایی نداشت، اجرای طرح توسعه شبکه را به عنوان عامل بروز اختلالات معرفی کردند .
کمی بعد و برای آن که اختلال های اخیر شبکه موجه جلوه کند، مدیر عامل شرکت ارتباطات سیار در خبری که روز 14 تیرماه منتشر شد اعلام کرد که در حال حاضر، تعداد سایتهای تلفن همراه (BTS) راهاندازی شده در سطح کشور به 15 هزار و 500 سایت افزایش یافته و به واسطه این تلاشها ، هماکنون ظرفیت شبکه تلفن همراه اپراتور اول به بیش از 30 میلیون شماره رسیده است.
وی درست یک سال پیش هم که شبکه همراه اول دچار اختلالات گسترده ای شده بود، برای فرونشاندن اعتراض ها از واگذاری سیم کارت های اعتباری و مشکلات مربوط به شبکه هوشمند به عنوان علت اصلی این اختلالات نام برد و گفت:" تقریبا 30 درصد بار سیگنالینگ شبکه به علت واگذاری سیم کارتهای اعتباری افزایش یافته است، پیش از این نیز مشکلاتی در خصوص تنظیم شبکه IN وجود داشته که در حال حاضر کاملا رفع شده است."- ایسنا - 1386/05/08
این در حالیست که کارشناسان و منتقدان رسانه ای به خوبی می دانستند که شبکه این اپراتور ، ظرفیت لازم برای پاسخگویی به حجم بالای سیم کارت های واگذار شده را ندارد و در عین حال مملو از نواقص و مشکلات فنی است.
اما، امسال در مورد اختلالات شدیدی که در آستانه خصوصی سازی مخابرات می تواند یک امتیاز منفی برای مدیران وزارت ارتباطات محسوب شود، پاسخ ها بر استدلال های متفاوتی استوار شده اند.
به ویژه پاسخ اخیر دکتر محمد سلیمانی وزیر ارتباطات به پرسش مجری برنامه تلویزیونی "نگاه یک " درباره این اختلالات که با واکنش های منفی تندی از سوی کارشناسان مواجه شد،یکی از نمونه های بارز این روش پاسخگویی است که گویا در آن درک و آگاهی مخاطب نادیده گرفته می شود.
وزیر ارتباطات ، در این برنامه تلویزیونی ، با استفاده از خلاقیت ذاتی خود و بدون در نظر داشتن این واقعیت که بخشی از مخاطبان وی ، افراد مطلع و متخصص در رشته مخابرات هستند، دلیل بروز مشکلات شبکه را ، قطع برق اعلام کرد .
پاسخی که دستکم طی چند سال اخیر ، بی سابقه بوده و باعث شد تا کارشناسان دچار شوک شوند.
به همین دلیل هم صادق حکیمی ، یک مسئول سازمان نظام صنفی رایانهای در نامه سرگشاده ای که در اختیار رسانه ها قرار داد ،با انتقاد شدید نسبت به این اظهارات به طرح چند سئوال اساسی از وزیر پرداخت.
وی در این نامه خطاب به دکتر سلیمانی نوشت: "اینجانب بعنوان عضو کمیته مخابراتی میبایستی از استاد ارجمند سئوالاتی بنمایم بلکه حداقل دانش خود را در این زمینه بهینهسازی نمایم.
1-جناب وزیر محترم در ایستگاههای BTS و BSC و MSC شما مگر بر اساس استانداردهای موجود از UPS برای BTS و UPS و موتور دیزل برای BSC و MSC استفاده نمیشود؟
2- اگر تجهیزات فوق در ایستگاههای شما موجود است آیا مشغول بکار هستند؟
3-اگر مشغول بکار نیستند علت عدم نگهداری و آماده سازی این تجهیزات برای ارایه سرویس مطابق با استانداردهای تعریف شده چیست؟ آیا SLA از سوی شما برای مشتریان تعریف شده است؟
4-اگر این تجهیزات مشغول بکارهستند پس علت چنین مطلبی آن هم از رسانه ملی یک فرافکنی و سلب مسئولیت بدلیل وقوع یک معضل و تضعیف بیشتر دولت در این زمینه نیست؟
اگر جواب سئوال اول منفی است ضریب اطمینان و ضریب دسترسی به شبکه از سوی شما چگونه تعریف میشود؟ آیا در تعریف این ضرایب در جهان ارتباطی امروز پارامتری بنام قطع برق لحاظ شده است؟ اگر نشده است حقوق مشتریان خود را چگونه ادا می کنید؟ شاید بدلیل عدم آشنایی مشترکین با حقوق خود، سازمان خود را در جایگاه جوابگویی نمی دانید؟" – ایتنا / ۲۱ تیرماه ۱۳۸۷
بی شک ، تنها برداشت ممکن و منطقی از این قبیل اظهارات این است که رگولاتوری برای وزارت ارتباطات و اپراتور اول تهدید محسوب نمی شود و نمی تواند با اعمال قانون این مجموعه قدرتمند را ملزم به رعایت حقوق مشترکان خود نماید، با این وصف تنها امید مردم برای دسترسی به خدماتی با کیفیت ، مطلوب و البته ارزان، مجلس هشتم است که اگر قرار باشد، کمیته مخابرات آن هم مانند مجلس قبلی نمره 15 بگیرد، باید رویای خدمات تلفن همراه رقابتی و مناسب را از سر بیرون کرد.
منبع : موبنا
- ۸۷/۰۵/۰۲