مقصر کیست؟
علی شمیرانی - بزرگراه فناوری - داستان نقد و فریاد و فغان بر سر عقبماندگی کشور در اجرای پروژههای کلان آن هم با پایان یافتن زمان رسمی و اعلام شده آن، به داستانی تکراری در کشور تبدیل شده است.
توسعه بخش ارتباطات کشور نیز از این قاعده مستثنی نیست. چندی است که اخبار حکایت از عقب ماندن پیمانکاران عمومی شرکت ارتباطات سیار در اجرای تعهداتشان دارد. این پیمانکاران بر اساس قانون و تعهدات خود باید بالغ بر چهار هزار و 600 سایت BTS را تا پایان اردیبهشتماه سال جاری برای بهرهبرداری و افزایش ظرفیت هفت میلیون مشترک تلفنهمراه به شرکت ارتباطات سیار تحویل میدادند.
اتفاقی که رخ نداد و تنها 570 سایت BTS آماده شد و از آن پس نیز داستان مهلت بیشتر و بیشتر مطرح شد. در حقیقت این پیمانکاران وظیفه توسعه زیرساختهای کشور را بر عهده داشتند.
اما امروز و در حالی که همگان منتظر قیچی روبان قرمز و بهرهبرداری از این پروژه بودند، بار دیگر بازی "بیابید پرتقالفروش را" آغاز شد. رسانهها پیگیری را آغاز کردند و پاسکاری شروع شد. وزارت ارتباطات ایشان را به پیمانکاران عمومی حواله داد و پیمانکاران عمومی انگشت اشاره خود را به سمت وزارت ارتباطات گرفتند.
ظاهرا قرار نیست موضوع بینتیجه ماندن طرحها و پروژههای کلان کشور سر و سامان بگیرد. اما میتوان به موضوع تاخیر در اجرای تعهدات پیمانکاران عمومی و اینکه بهراستی مقصر اصلی در این میان کیست، پاسخ داد.
در حقیقت این نخستین باری نیست که مدیران دولتی با پایان ضربالعجل اتمام پروژهای تازه به فکر آن پروژه میافتند و بیآنکه در حین توسعه به فکر کنترل میزان پیشرفت زیرساختها باشند، به یکباره و در انتهای کار انگشت اتهام خود را به سمت این و آن میگیرند. حال آنکه بسیاری از فعالان و کارشناسان معتقدند که مدیران وزارت ارتباطات و شرکت ارتباطات سیار باید انگشت اتهامات و کمکاریها را بهسمت خود بگیرند که چراکه ایشان بهعنوان کارفرما مرحله به مرحله اقدام به کنترل پروژه مذکور نکرده و در واقع علاج واقعه را قبل از وقوع نکردند.
در این میان این پرسش نیز مطرح است که آیا وزارت ارتباطات با اشراف بر عدم توسعه و پیشرفت پیمانکاران اقدام به ثبتنامهای جدید و واگذاریهای بیشتر کرده است؟ پاسخ به این پرسش چه مثبت باشد و چه منفی، مقصر اصلی باز هم وزارت ارتباطات است، چراکه در هر دو صورت ایشان میتوانستند از قبل تدابیر لازم را اتخاذ کنند. پرسش دیگر آنکه آیا بهراستی میتوان پذیرفت که وزارت ارتباطات در جریان کمکاری پیمانکاران خود قرار نداشته است؟ مدیران وزارت ارتباطات این نکته را فراموش نکنند که اصولا مردم و قانون ایشان را متولی توسعه زیرساختها میدانند نه پیمانکاران و واسطهها را. این ضعف ایشان است که نظارت درستی بر پیمانکاران خود ندارند.
- ۸۵/۰۸/۱۴