موسیقی دیجیتال از CD جلو افتاد
درآمد جهانی حاصل از دانلود موسیقی و حق اشتراک نخستین بار از فروش فرمتهای فیزیکی موسیقی همانند سیدی و دیویدی پیشی گرفت.
The Verge- آمار و ارقام نشان میدهد که در سال ۲۰۱۴، درآمد حاصل شده از موزیک دیجیتالی به میزان ۷ درصد افزایش یافته و به رقم 6/85 میلیارد دلار رسیده است. از سوی دیگر درآمد مربوط به فروش موسیقی روی سیدی با با ۸ درصد کاهش مواجه گشته و درآمدی بالغ بر 6/82 میلیارد دلار داشته است. چنین آماری، نشان از رشد سرویسهای استریم موزیک و موسیقی آنلاین دارد. در حالی که سرویس اسپاتیفای به تنهایی، رشدی ۴۰ درصدی داشته و درآمدی 1/57میلیارد دلاری را نیز کسب کرده است.
اگرچه سرویسهای استریم موزیک رشد بالایی داشتهاند، اما همچنان دانلود موسیقی از محبوبیت بیشتری برخوردار بوده و ۵۲ درصد از درآمد موسیقی دیجیتال را تشکیل میدهد.
اما به هر حالُ درآمد کلی صنعت موسیقی کم کم در حال یافتن ثبات دوباره است و در سال گذشته صرفا با ۴ دهم درصد کاهش روبهرو بوده و درآمدی 14/97 میلیارد دلاری را به دست آورده است. این رقم را البته نمیتوان با سالهای گذشته مقایسه کرد. برای مثال، در سال ۱۹۹۹، صنعت موسیقی به درآمدی ۴۰ میلیارد دلاری دست یافته بود.
به گزارش فناوران گزارشی که از سوی IFPI (فدراسیون جهانی تجهیزات صنایع صوتی) ارایه شده، بیانگر این موضوع است که درآمد صنعت موسیقی تا چه حد میتواند متغیر باشد. جدا از افزایش درآمد بخش موسیقی دیجیتال، هنوز در برخی از کشورها، مردم تمایل دارند موسیقی خود را به شکل فیزیکی بخرند. برای مثال در ژاپن، ۷۸ درصد از درآمد حاصل شده در صنعت مورد بحث از فروش CD حاصل میشود. همین آمار در کشور فرانسه برابر با ۵۷ درصد است.
این گزارش همچنین این موضوع را مشخص می کند که کاربران ترجیح می دهند به شکل رایگان به استریم موسیقی بپردازند. ۳۵ درصد از کاربرانی که توسط فدراسیون IFPI مورد نظرسنجی قرار گرفتهاند، گفتهاند که در طول ۱۳ ماه گذشته به شکل رایگان از چنین سرویسهایی بهره گرفتهاند. در این میان صرفا ۱۶ درصد عنوان کرده بودند که برای چنین سرویسی، هزینه اشتراک ماهانه میپردازند.
در سال گذشته فقط ۱۴۱ میلیون سیدی موسیقی در امریکا به فروش رفته است. این تعداد کمی بیشتر از تعداد بلیتهای دو فیلم پر فروش سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۳ (Guardians و Iron Man 3) است. این مقایسه به خوبی وضعیت این دو صنعت را نشان میدهد. فقط اوضاع فروش سیدی وخیم نیست؛ سرویس آیتونز اپل نیز در سراشیبی و تنزل فروش قرار دارد و ۱۳ درصد نسبت به سال قبل کاهش فروش داشته است.
تقریبا یک دهه قبل صنعت رکورد موسیقی با سیدی و سرویسهای فروش ترکهای موسیقی مانند آیتونز نابود شد و اکنون همین سیدی و آیتونز دستخوش تحولات و تغییرات و انقلابهای دیگری شدهاند و حال و روز خوبی ندارند. اما چه چیزی سیدی و آیتونز را به زمین میزند؟ جواب ساده است: استریم و سرویسهای آنلاینی مانند SoundCloud، Spotify، Pandora، iHeartRadio و البته بلاگهای موسیقی. موسسه نیلسن طی گزارشی به بررسی وضعیت فروش موسیقی در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۳ پرداخته است. در سال ۲۰۱۴، فروش موسیقی در فروشگاههای زنجیرهای ۲۰ درصد افت داشته است.
همین وضعیت برای فروش آلبومهای جدید رخ داده و با کاهش فروش ۱۴ درصدی روبهرو شدند. فروش آنلاین آهنگهای جدید نیز 10/3 درصد افت داشته است.
در این میان دو چیز افزایش فروش داشتند: استریمینگ موسیقی و آلبومهای Vinyl. سالها بود که صفحههای گرامافونی فراموش شده بودند، اما همانند یک بچه ققنوس از میان خاکسترها سربرآورده و دوباره در آسمان موسیقی به پرواز درآمدهاند. فقط در سال ۲۰۱۴ نزدیک به 9 میلیون و 200 هزار LP به فروش رفته است.
- ۹۴/۰۱/۲۹