هجوم بانکها و تاجران به VODها
محمدحسین سلطانی - کامپیوتر، تلفن همراه یا هر دستگاهی که بشود با آن فیلم دانلود کرد را به راه بیندازید. دو یا سه فیلم خارجی را با دوبله فارسی دانلود کنید. تبریک به شما! تا همینجا نصف کار را برای راهاندازی یک پلتفرم نمایش خانگی انجام دادهاید. باقی موضوعات مانند گرفتن مجوز از ساترا و تأسیس سایت مسیری است که بیش از ۴۶۰ سکو آن را طی کردهاند. پلتفرمهایی که برخی از آنها با انتشار تنها چهار فیلم صاحب مجوز ساترا شدند. با توجه به این مسیر به نظر میرسد صاحب شدن یک پلتفرم نمایش خانگی که بتوان از طریق آن اشتراک فروخت و تبلیغ پخش کرد، به راحتی آب خوردن باشد.
تعداد برخی از آثار موجود در این سکوها از تعداد سیدی و دیویدیهای خاکخورده در انبار خانوادههای ایرانی هم کمتر است. وضعیتی که بنا به گفته ساترا، حاصلش شده ۲۲ پلتفرم پخش فیلم و سریال، آن هم از آبان ماه سال گذشته. از بین این سکوها، ۵ پلتفرم «تابش»، «کایا فیلم»، «سانمووی»، «نگاکن» و «فیلمتیویتی» حتی نامشان هم در صفحات اینترنت پیدا نمیشود. اوضاع البته برای باقی پلتفرمها هم چندان چنگی به دل نمیزند. در بین ۱۷ سکوی دیگر، ۶ سکو کمتر از ۵۰ اثر را در خود جای دادهاند. بهعنوان مثال پلتفرم «هلال چنل» تنها برای پخش فیلم «رستاخیز» مجوز گرفته یا پلتفرم «استارنت» تنها سریال «قهوه تلخ» و ۵ انیمیشن خارجی را روی سایت خود بارگذاری کرده است.
از میان ۱۷ سکوی باقیمانده تنها دو پلتفرم آثاری دارند که پخش اختصاصیشان است. سکوی «راشا فیلم» دو اثر کوتاه و یک مستند را به میدان آورده و «سینماهمراه» هم یک فیلم سینمایی را که سال ساخت آن به حدود ۴ سال قبل برمیگردد را در محتوای اختصاصی خود قرار داده است.
با یک نگاه سرتاسری به وضعیت این پلتفرمها تنها یک توصیف برای کارکرد این سکوها در نظر میآید و آن هم تولید انبوه بسترهایی برای آرشیو جمع کردن است. مثالش پلتفرم سرایافیلم است. این سکو تنها یک فیلم ایرانی دارد.
جالبتر از تکفیلمه بودن این پلتفرم نام همان تکفیلم است. پلتفرم سرایافیلم تنها به گذاشتن «شکارچی شنبه» اکتفا کرده است؛ اثری که طی سالهای اخیر دوشادوش آثاری چون مختارنامه پای ثابت مناسبتهای مربوط در تلویزیون است. این اوضاع در باقی پلتفرمها هم چندان فرقی ندارد. در این بین نکته جالب توجه اینجاست که ساترا در اقدامی جالب برای حمایت از پلتفرمهای نمایش خانگی اجازه دسترسی به آرشیو ۱۰ و ۲۰ سال گذشته خود را داده تا آنها هم بتوانند از مخاطب شبکههایی چون آیفیلم بینصیب نباشند.
مورد عجیب «اسپرلوسفیلم» و رفقا
در بین این 17 پلتفرم، 11 مورد تعداد فیلمهای ایرانیشان از تعداد انگشتان دو دست تجاوز نمیکند. اوضاع در سریال عجیبتر است و 8 پلتفرم عدد صفر را مقابل تعداد سریالهای ایرانی خود میبینند و عملا به پیشنهاد ساترا برای پخش آثاری چون مدار صفردرجه دست رد زدند. یکی از این پلتفرمها «اسپرلوسفیلم» است. اسپرلوسفیلم سر جمع 10 فیلم سینمایی ایرانی را روی پلتفرم خود بارگذاری کرده است که سال ساخت جدیدترین فیلم بارگذاریشده، 1401 است. البته نقطه ابهام اسپرلوسفیلم تعداد فیلم یا سال ساخت آخرین فیلم بارگذاریشده در این پلتفرم نیست، نکته اصلی آن دقیقا به نامی برمیگردد که مقابل نام مالک در نماد الکترونیکی این پلتفرم آمده. مالک اسپرلوسفیلم یعنی شرکت تجارتگستران اسپرلوس نشان داده به صادرات و واردات شیر مرغ تا جان آدمیزاد علاقهمند است. این شرکت در سوابق خود از صادرات زعفران و آجیل شب عید برای ایرانیان خارج از کشور گرفته تا واردات غذای حیوانات خانگی به داخل کشور نام برده است. این پلتفرم در توضیح دلیل حضور خود در رسانههای صوتی و تصویری «ارتقای صنعت سرگرمی» و « تولید آثار فرهنگی فاخر» را عنوان کرده است.
البته بعید به نظر میرسد که جیب اسپرلوس پرتر از مالکان «شیدا» و «پادباکس» باشد. پلتفرم نمایش خانگی شیدا با سرمایهگذاری بانک گردشگری و پلتفرم پادباکس با سرمایهگذاری بانک پاسارگاد وارد عرصهای شدند که چندان هم باربط به موضوع هنر به نظر نمیرسد. پلتفرمهایی که تاکنون روی سایت خود محتوای اختصاصی تولید نکردهاند و مشخص نیست دلیل ورودشان به حراجی فیلمهای آرشیوی چیست و برای کدام بازاری سرمایه چند صد میلیاردی سپردهگذارانشان را وارد بازی سکوهای نمایش خانگی کردهاند.
وقتی زیر مقررات ساترا آب میرود
حتی اگر این فرض را در نظر بگیریم که این پلتفرمها میتوانند اشتراک بفروشند و تبلیغ بگیرند، سوال مهم اینجاست که آیا طبق ماده 39 در دستورالعمل ارتباطات تجاری ساترا، میزان فروش خود از تبلیغات را به ساترا اعلام میکنند؟ این پرسش متأسفانه ما را به باتلاقی میاندازد که میتوان نام آن را «باتلاق مقررات انجامنشده ساترایی» نهاد؛ مقرراتی که بیش از نقطه، علامت سوال است که مقابل هر بند آن قرار میگیرد. به جز موضوع اعلام میزان فروش تبلیغات ساترا در دستورالعمل ارتباطات تجاری، موضوعی واضحتر در باتلاق دستورالعملهای ساترا وجود دارد. در یکی از الزاماتی که ساترا برای پلتفرمهای نمایش خانگی قرار داده، سکوهای متقاضی دریافت مجوز باید نماد ساپرا (سامانه پایش مردمی رسانههای صوت و تصویر) را در سایت خود درج کنند. این در حالی است که 8 پلتفرم با آنکه از ساترا مجوز گرفتهاند اما نماد ساپرا را درج نکردهاند.
از طرف دیگر نداشتن نماد الکترونیک توسط برخی از سایتهای دارای مجوز ساترا و روشن نبودن مالکیت آنها خود موضوعی است که مخاطب را در دالانی از سوالات میاندازد. اگر ساترا، نماد ساپرا را الزامی کرده است چرا نماد تجارت الکترونیک که به نوعی تضمینی به مخاطب برای خرید اشتراک و تراکنش مالی در یک سایت است را الزامی نکرده است. اگر نماد تجارت الکترونیک برای شناسایی صحت یک سایت کافی است چرا پلتفرمهای پخش فیلم و سریال باید از ساترا مجوز بگیرند؟
در قیاس بین ساپرا و نماد الکترونیک با آنکه این دو کارکردهای متفاوتی از هم دارند اما باید دید کدام یک اطلاعات بیشتری را در اختیار مخاطب میگذارد. هم نماد ساپرا و هم نماد تجارت الکترونیک مکانهایی را برای شکایت تعیین کردهاند اما موضوع این است که نماد ساپرا تنها یک لینک خروجی است با یک عکس و عملا نه زمان منقضی شدن و نه مالک نماد، مشخص نیست اما نماد الکترونیک به دلیل نمایش تاریخ منقضی و دریافت نماد توسط سکو و نام، آدرس و راههای ارتباطی پلتفرم، حس اعتماد بیشتری را به مخاطب میدهد. اینکه برخی از پلتفرمهای دارای نشان ساپرا که اتفاقا فروشنده اشتراک هم هستند نماد تجارت الکترونیک ندارند یا بر عکس، عملا مخاطب را سردرگم میکند.
وقتی ساترا میخواهد برادری را در حق صداوسیما تمام کند
با این تفاسیر ساترا در آخرین خبر خود، عنوان کرده مجوز پنج پلتفرم را لغو کرده است. پنج پلتفرمی که با نامهای «فرهنگ ایرانیان»، «ایما»، «مینیتونز»، «استادیوم» و «تماشای آنلاین برنامه کودک» هنوز هم که هنوز است برخیشان روی صفحات وب، مشاهده میشوند. شاهد مثالش هم پلتفرم ایماست. ایما تابستان امسال خبر از ساخت دو اثر پربازیگر با نامهای کلنل به کارگردانی نیما جاویدی و کازینو تهران به کارگردانی حسین امیریدوماری داده بود؛ که با لغو مجوز ایما عملا تولید این سریالها که بازیگرانی چون پرویز پرستویی، بهنوش طباطبایی، علیرضا کمالی و مینا ساداتی از بازیگران آن بودند؛ همچنان در ابهام است. پس از اعلام این خبر به نظر میآمد که لغو مجوز ساترا قرار است اثری روی فعالیت این پلتفرم بگذارد یا بهطور مثال این پلتفرم از دسترس خارج شود اما نهتنها اتفاقی برای این پلتفرم نیفتاد بلکه پلتفرم ایما هم هیچ واکنشی به این لغو مجوز نداد. اگر مخاطبان این متن گمان میکنند که ساترا برای لغو مجوزهای این پلتفرمها دلیلی را به مخاطبان این سکوها اعلام کرده، باید گفت چندان هم نباید انتظار پاسخگویی توسط این نهاد را کشید. ساترا از اساس قرار را بر پاسخگو بودن نگذاشته است. نهادی که اعتبار مجوزهای صادرهاش عملا محل ابهامی جدی است. مجوزهایی که برای کنترل فضای نمایش خانگی طراحی شده بود اما اکنون فضا را به دست تاجران و بانکها سپرده است. (منبع:فرهیختگان)