هشدار افشای اطلاعات خصوصی بیماران در پلتفورمها
پلتفرمهای فروش آنلاین دارو، به اطلاعات پزشکی و محرمانه شهروندان همچنین نسخ الکترونیکی که در این باره نوشته میشود، دسترسی دارند و کارشناسان حوزه دارویی معتقدند این مساله میتواند باعث رانتها و فسادهای بزرگی شود.
همشهری آنلاین - مریم سرخوش: قرار بود نسخ الکترونیکی، بستری باشند برای دسترسی بهتر به اطلاعات بیماران برای پزشکان و وزارت بهداشت که در این حوزه با در اختیار داشتن دادههای لازم، تصمیمگیریهای مناسبتری اتخاد کنند. اما مساله مهمی که وجود دارد، این است که به جز داروخانههای مجاز، پلتفرمهای فروش دارو هم به این نسخ الکترونیکی دسترسی دارند و به راحتی اطلاعات داروهای مصرفی از سوی بیماران، تجویزهای آزمایشگاهی و نسخی که پزشکان برای بیمارانشان تجویز میکنند را در اختیار دارند.
کارشناسان حوزه دارو معتقدند این مساله چندین آسیب جدی به همراه دارد؛ از جمله این که مسیر سودجویی و بازار سیاه را تقویت میکند، چون همین حالا هم در بروز کمبودهای دارویی، کانالهای مجازی و داروخانههای آنلاین داروهای کمیاب شده را با چند برابر قیمت در موجودیهایشان اعلام میکنند.
از سوی دیگر این پلتفرمها، کد ملی و برخی اطلاعات محرمانه بیماران را هم درخواست میکنند و دسترسی به چنین اطلاعاتی هم برایشان فراهم است. آنها همین حالا هم با عرضه ارزانتر داروها، شرایط رقابت و کسب و کار را برای داروخانهها سختتر کردهاند، در حالی که ممکن است داروهایی را ارزانتر عرضه کنند که تاریخ انقضای آن نزدیک باشد. مشکل جدی دیگری هم وجود دارد، اینکه در تجویز داروها حتی اگر دوز مصرفی کم و زیاد شود هم جان بیماران و هم روند درمانیها آنها به خطر میافتد و مشخص نیست که در پس پرده فروش نسخ دارویی بر بستر پلفترمها این موارد رعایت میشود یا خیر؟
رویهای که کارشناسان دارویی میگویند تنها در کشور ما وجود دارد و در سایر کشورهای دیگر که نسخ الکترونیکی از سوی یک سامانه ملی اجرا میشود و به جز متولیان نظام سلامت، بخشهای دیگر قادر به دریافت اطلاعات بیماران و داروهایی که مصرف میکنند، نیستند.
هدایت بیماران به سمت دارو یا مراکز خاص
محمد عبدهزاده، رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران معتقد است داروخانههای مجازی، اقتصاد داروخانههای حقیقی و فعال در مناطق مختلف کشور را تحت تاثیر قرار دادهاند و چنین شرایط میتواند منجر به ضعیفتر شدن این فعالان شود یا حتی موج جدیدی از مهاجرتها را دامن بزند. او در توضیح بیشتر به همشهری میگوید: «نرمافزارهایی موجود، امکان دسترسی به اطلاعات محرمانه بیمار با استفاده از نسخ آنان را دارند و این امکان برای اشخاص و شرکتها ایجاد شده تا با بهرهگیری از این نرمافزارها تشخیص دهند که کدام پزشک چه دارو یا آزمایشی را برای بیمار تجویز کرده است. این موضوع میتواند به لحاظ محرمانه بودن اطلاعات بیمار به چالش جدی نظام سلامت تبدیل شود. این در حالی است که سطح دسترسی به داروهای خاص هم نباید بدون کنترل در بستر پلتفرم رها شود و اگر قرار است دارو بر بستر آنلاین عرضه شود، ضرورت دارد که مسائلی مانند حفظ اطلاعات شخصی بیماران، نسخ پزشک، سطح توزیع و عرضه دارو، سطح دسترسی به بانک اطلاعاتی و سرنوشت داروخانههای فعلی با مشارکت ذینفعان تعیین و تکلیف شود. همچنین افرادی که صلاحیت دسترسی و تغییرات دارند باید مشخص شوند»
وی ادامه میدهد: «در حال حاضر هیچ کنترلی در این حوزه وجود ندارد. نرمافزارهای نسخ الکترونیک هم نرمافزارهایی هستند که از سوی شرکتهای خصوصی در اختیار پزشکان قرار گرفتهاند. تداوم این شیوه هم تبعات منفی دارد و هم در آیندهای نزدیک بستر رانت و فساد را ایجاد خواهد کرد.تولیت این نرمافزارها و خدماتی که ارائه میکنند، همچنین سطح دسترسی به چه میزان از اطلاعات در این پلتفرمها باید از سوی شورایعالی بیمه و وزارت بهداشت مشخص شود. مثال این وضعیت آن است که اگر این افراد به عنوان مثال از تجویز یک آزمایش برای بیمار آگاه باشند، میتوانند مسیر بیمار را به سمت خودشان هدایت کنند. یا شرکتی که در حال نوشتن یک نرمافزار است این اختیار را دارد که در رتبهبندی داروها دخالتی داشته باشد یا اطلاعات یک آزمایشگاه را بالاتر قرار دهد تا نظر بیماران بیشتر شود. اینها همه نکاتی است که اکنون هم شاهد آنها هستیم و عملا هیچ نظارتی در این باره وجود ندارد. توجهی هم به این موارد نمیشود.»
باید از محصولات کمریسک شروع کنیم
«در تمام دنیا که طرح نسخهنویسی الکترونیک را اجرا کردهاند، نرمافزار نسخهنویسی، ملی است و این جای تعجب دارد که در کشور ما بخش خصوصی عهدهدار برنامهنویسی این نرمافزارهاست. این خطای بزرگی است و با بحث صیانت از داده بیماران و اطلاعات ملی همچنین پرهیز از فساد مغایرت دارد.»
این نکته را هم عباس کبریاییزاده، رئیس فدراسیون اقتصاد سلامت اعلام میکند و درباره مخاطرات چنین وضعیتی توضیح میدهد: «زمانی که بخش خصوصی پشت راهاندازی یک نرمافزار با این میزان اهمیت قرار میگیرد، میتواند از هر راهی برای مارکتینگ و افزایش فروش خودش استفاده کند. دلیلش هم این است که دولت در حوزه سلامت به کارهای غیرضرور زیادی میپردازد و کارهای ضروری از جمله نرمافزار نسخهنویسی ملی روی زمین مانده است.»
او با تاکید بر این که میتوان عرضه کالاهای سلامت محور را بر بستر آنلاین آغاز کرد اما باید از محصولات کمریسک شروع شود، عنوان میکند: «در این باره عرضه داروهای OTC، ویتامینها، مکملها و برخی ملزومات پزشکی، فرآوردههای گیاهان دارویی و داروهای گیاهی میتواند صورت بگیرد. این کاری است که در دنیا هم در حال انجام است و پلتفرمها درگیر عرضه داروی سرطان و ضدفشار خون نیستند. آنها ابتدا از داروهای با ریسک کمتر شروع کردهاند و اعتقاد ما بر این است که پلتفرمها هم باید با همین شرایط شروع کنند. به تدریج و بعد از مشخص شدن ضعف و تهدیدات اجرای این طرح، میتوان فروش دارو را به سایر حیطهها بسط و گسترش داد.»
این فعال حوزه دارو به توصیه سازمان جهانی بهداشت اشاره میکند و میگوید: این سازمات تاکید کرده؛ «ما هرگز توصیه نمیکنیم که رابطه داروساز با بیمار قطع شود. دلیلش هم این است که یک خطا باعث میشود که مرگ بیمار داشته باشیم. ممکن است روزانه ۲۰۰ دارو بر بستر آنلاین توزیع شود، اما یک مورد منجر به مرگ یا عارضه خطرناک هم مهم است و نمیتوانیم حتی یک ریسک را در این باره بپذیریم. اما در ایران بیراهه میرویم و نباید با دارو شروع کنیم.»
راهحل چیست؟
سازمان غذا و دارو، تدوین دستورالعمل فروش آنلاین دارو را در دست اقدام دارد و در اینباره قرار است یک سامانه ملی راهاندازی شود که هم مانع از سوءاستفاده از دادههای بیماران باشد و هم همه فعالان این حوزه بتوانند بر بستر این سامانه خدمات مناسب را ارائه کنند.
مینا آژوغ، سرپرست اداره داروخانهها و شرکتهای پخش سازمان غذا و دارو هم پیش از این درباره فروش اینترنتی دارو گفته: «در خصوص موضوع پلتفرمها سه تا بندی که مصوبه هیئت مقرراتزدایی داشتند، چالش اصلی ما در واقع مصوبه اول بود که در مکاتبه وزیر بهداشت با وزیر اقتصاد مبنی بر اینکه ما با بند یک در جلسه به هیچ عنوان موافق نبودیم، بند یک مبنی بر این است که در واقع هر سکویی که مجوز دارد برای توزیع دارو نیاز به مجوز جدیدی ندارد. در صورتی که در خصوص دارو هر تصمیمی قرار باشد گرفته شود باید با ساز و کار و سیاستگذاریهای وزارت بهداشت باشد و میبایست مجوزهای لازم و شاخصها و استانداردهایی که مدنظر وزارت بهداشت است، صورت بگیرد. در واقع، وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو منعی ندارند، فقط تلاش سازمان غذا و دارو در راستای وظایف ذاتی است که دارد. اگر دو روز دیگر قرار باشد خدشهای به سلامت مردم وارد شود، وزارت بهداشت باید پاسخگو باشد و مراقبت و جلوگیری کند.ما هیچ مخالفتی مبنی بر عرضه اینترنتی دارو نداریم، اما بزرگواران استحضار داشته باشند ماده ۶ قانون تجارت الکترونیک همین الان دارد اعلام میکند بحث داده پیام برای عرضه دارو منع قانونی دارد.»
به تاکید این مسئول «این دستورالعمل تا پایان سال ابلاغ خواهد شد و دستورالعمل و آئین نامه مربوطه آماده میشود تا آن موقع هر پلتفرمی قرار باشد در حوزه دارو فعالیت داشته باشد مجوزهای لازم را میبایست از ما بگیرد. در واقع دخالتی نباید داشته باشند، اما مسئولیت حمل و شرایطی که بعد از داروخانه تحویل میگیرند تا به مصرف کننده نهایی میرسانند این مسئولیت با پلتفرم خواهد بود.سازمان غذا و دارو هیچ حمایتی از هیچ صنف خاصی ندارد، اولویت سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت، سلامت مردم است، تمام تلاش ما و مقاومتی که میکنیم این است که در راستای سلامت مردم داروی سالم دست مردم برسد و واقعاً تسهیل در دسترسی را با آن ادبیاتی که هر کسی هر دارویی را بخواهد؛ ما به این شکل نمیخواهیم، چون واقعاً دارو سم است نباید خیلی در دسترس باشد؛ و اینکه سازمان غذا و دارو از هر سمت دچار هجمههای متعدد میشود، خیلی هجمههای مناسبی نیست.»