همایش چشم انداز صنعت IDCپایان یافت
دبیر شورای عالی فناوری اطلاعات کشور در مورد وام یک و نیم میلیارد تومانی به سه IDC(دیتا سنتر) گفت: با داشتن شرایط مورد نظر وام به این سه شرکت تعلق خواهد گرفت.
"عبدالمجید ریاضی" روز سهشنبه در همایش تخصصی "چشم انداز صنعت IDCدر ایران" که در مرکز تحقیقات مخابرات برگزار شد، افزود: "در این میان پارس آنلاین بیشترین آمادگی را داشته و دادن وام به گروه فن آوا نیز در دست بررسی است اما شرکت داده پردازی هیچ کاری انجام نداده است."
وی ضمن توصیف دیتاسنترها به عنوان یکی از مهمترین مقولههای توسعه فناوری اطلاعات در کشور، خواستار تشکیل IDCهای مستقل در استانها شد.
ریاضی گفت بخش خصوصی بر اساس ضرورت باید دیتا سنتر به وجود آورد و بخش دولتی نیز نباید در این زمینه با بخش خصوصی رقابت کند.
وی گفت ایمیل ۸۶درصد ایرانیان، یاهو است و افزود طبق "برنامه چهارم توسعه باید ۲۲میلیون کاربر اینترنتی داشته باشیم که یک و نیم میلیون آنها دارای خطوط ADSL(اینترنت پر سرعت) باشند.
دبیر شورای عالی فناوری اطلاعات گفت با توجه به جمعیت ۷۰میلیونی کشور، طبق برنامه چهارم به ازاء، هر یکصد هزار نفر یک سرور امن یعنی رویهمرفته هفتصد سرور امن و ۷۰۰ترابایت فضای میزبانی مورد نیاز است.
ریاضی گفت نیروی انسانی یکی از زیرساختها محسوب میشود که در این راستا با وزارت علوم مذاکراتی انجام شده تا در زمینه ورودی دانشگاهها در تمامی مقاطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا رشتههای فناوری اطلاعات ایجاد شود.
به گفته او اکنون یکصد رشته دانشگاهی در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباطات شناسایی شده که شاید ۵۰رشته آن قابل ملاحظه باشد.
ریاضی در مورد ضرورت "شبکه ملی اینترنت" گفت: اگر کشوری دارای فناوری جدید وارداتی باشد با مشکل مواجه میشود و نمیتواند وابستگی خود را پایان دهد و در نهایت آسیب پذیر خواهد بود، بنابراین اینترنت ملی یک ضرورت است.
وی با اشاره به اینکه قوانین، مقررات و استانداردها هم زیر ساخت محسوب میشود، گفت شبکه اینترنت ملی، اطلاعات مکان محور، خلاقیت و نوآوری، فرهنگسازی و توسعه منابع انسانی، بانکداری الکترونیکی و حسابهای اینترنتی، نرم افزارهای پایه شامل پایگاه داده و سیستم عامل از دیگر الزامات و زیرساختهای توسعه ITمحسوب میشود.
ریاضی گفت با وجود تمام موارد ذکر شده اگر امنیت وجود نداشته باشد، وجود این الزامات برای توسعه فناوری اطلاعات سودمند نخواهد بود.
به گفته او دغدغه کنونی دنیا حاکمیت و تسلط آمریکا بر اینترنت است که هنوز هم این مشکل حل نشده است.
مدیر گروه فنآوریهای نوین پژوهشکدهی مجلس شورای اسلامی نیز گفت: ارگانی که باید ناظر بر هاست شدن وبسایتهای دولتی در ایران باشد، دیوان محاسبات است که سایت این ناظر نیز در خارج از ایران قرار دارد و حتی هاست شرکت مادر مخابرات ایران هم خارجی است؛ در این جا این سوال مطرح میشود که آیا اطلاعات برای دولت ارزش محسوب میشود؟
به گزارش خبرنگار ارتباطات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، مهندس رضا باقری اصل اظهار کرد: طبق بند هفت بخشنامهی شورای عالی IT مصوب در هیات دولت که به کلیهی دستگاهها ابلاغ شده است، تا آخر شهریورماه باید اکثر وبسایتهای دولتی در ایران هاست شوند و با وجود اجرا شدن پایلوت IDC بخش خصوصی، 56 درصد از 87 مورد سایت مهم، خارج از ایران هاست شدهاند.
او ادامه داد: بحث مدیریت اطلاعات در کشور، نه در اسناد قدیمی و نه در نظام جامع IT مرجع تصمیمگیری خاصی ندارد و علیرغم تاکیدی که قانون برنامهی چهارم بر بحث اطلاعات دارد، هنوز اطلاعات برای دولت سرمایه تلقی نمیشود.
او دربارهی تنها قوانین موجود ناظر بر نگهداری اطلاعات اظهار کرد: قانون محاسبات عمومی که اشاره میکند اطلاعات مالی باید به مدت 15 سال نگهداری شود، بخش حمایت از داده پیام که فقط به مباحث تجارت میپردازند، آییننامهی نگهداری از اسناد اداری، آییننامهی سازمان مدیریت و برنامهریزی و در نهایت قانون برنامهی چهارم توسعه که به رویکرد دانایی محور میپردازد، از جملهی این قوانین هستند.
وی دربارهی وضعیت فیزیکی دیتاسنترها گفت: در سازمانهای دولتی اتاق سرور وجود دارد، اما دیتاسنتر نداریم؛ اتاق سرور هم در خصوص تامین انرژی و فیزیکی مبتنی بر استانداردهای لازم نیست.
باقری اصل با بیان این که در اصل 44 اشارهای به پهنای باند نشده است، تصریح کرد: با توجه به جایگاه شورای عالی فنآوری اطلاعات و دبیر آن که معاون وزیر ارتباطات است، ممکن است نگاه انحصاری به مقولهیIT و پهنای باند مطرح شود که ممنوعیت دریافت مستقیم از ماهواره توسط دانشگاهها، ICPها و سایر مراکز ضرورت عدم انحصار در مقولهی امنیت و کنترل را طبق مادهی 37 برنامهی توسعهی چهارم در فنآوریهای نوین ایجاد میکند.
وی ادامه داد: از دیگر زیرساختهای ارتباطی نقطهی اتصال بینالمللی بدون پشتیبان شرکت فنآوری اطلاعات است که اگر تنها یک نقطه هم باشد، باید برای بخش خصوصی و دولتی قابلیت اطمینان داشته باشد تا تمام سیستمهای خود را مبتنی بر اینترنت و بر روی شبکهی دیتا قرار دهد؛ این در حالی است که ما 7/3 گیگابیت بر ثانیه پهنای باند داریم، در این جا این سوال مطرح میشود که سرانهی کاربران اینترنت چقدر است؟ این عدد با یک حساب سرانگشتی بالای 500 بیت برثانیه است که 50 بیت آن مربوط به سرانهی مصرف اینترنت در کشور است.
وی با طرح این سوال که آیا با این 50 بیت بر ثانیه میتوان سرویس ارایه داد، گفت: اگر پهنای باند به 5/12 گیگ و یا حتی اگر بر رقمی که در برنامهی چهارم ذکر شده برسد نمیتوان مدیا و سرویس قابل اطمینانی ارایه داد؛ چرا که ساختار شورای عالی IT و دبیرخانهی آن متمرکز در وزارت ICT و فرانهادی است و مثل نهادهای زیر مجموعهی ریاست جمهوری عمل نمیکند؛ در این شرایط است که به جای نگاه کردن به توانایی کل کشور، به توانایی شرکت فنآوری اطلاعات نگاه میشود.
او با اشاره به نبود پست مدیریت اطلاعات در سازمان گفت: به دلیل نداشتن قانون، مدیر اطلاعات در سازمانها تعریف نشده است و در کنار آن نیز مدیر اطلاعات در دانشگاهها تربیت نکردیم و فقط در چند دانشگاه و زیر 20 نفر بود که تا چندی قبل نیز همین عدد را هم نداشتیم.
وی ادامه داد: رعایت مالکیت معنوی نرمافزار در ساختار دولت و چارت شورای عالی فنآوری اطلاعات کشور دیده نشده است و لحاظ نشدن استانداردهای امنیت هم یکی از ضعفهای سیستمهای اطلاعاتی در کشور است، استاندارد BS7799 یکی از این استانداردها است که در سند افتا هم ذکر شده اما متولی اجرای آن مشخص نیست؛ وجود تحریم و نبود پشتیبانی نیز سختافزارهای حرفهیی را تحت شعاع قرار میدهد.
او با اشاره به هزینهی خدمات میزبانی از منابع اعتبارات جاری افزود: این که هزینهی خدمات میزبانی باید از منابع اعتبارات جاری تامین شود یا سرمایهای، سوالی است که با بررسی در قانون بودجهی 86 متوجه شدیم جز خرید تجهیزات رایانهیی بقیهی هزینهی IT در ردیف هزینههای جاری قرار گرفتهاند و سرمایهای به حساب نمیآیند.
او ادامه داد: از دیگر قوانین، قانون 75 در خصوص حداکثر استفاده از توان فنی و مهندسی است که باید در مورد خدمات میزبانی هم اتخاذ شود، طبق قانون 75، 51 درصد مالکیت خدماتی باید توسط شرکتهای داخلی باشد و ورود شرکتهای خارجی عملا قانونی نیست.
باقری کاهش هزینه در قبال افزایش کیفیت ارایهی خدمات را از مزایای مراکز داده برشمرد و تصریح کرد: IDCها میتوانند زیرساختهای اطلاعاتی مناسب را فراهم آورند؛ تنوع خدمات باعث رقابت میشود که اشتغال و کمک به توسعهی بازار IT به همراه دارد، از دیگر مزایای میزبانی است که بازار کار جدید ایجاد میشود، البته با توجه به هزینهی نیروی انسانی بالا، تنها تمرکز IDC میتواند به مرحلهی سودآوری برسد و ما باید از موقعیت جغرافیایی کشور در توفیق اهداف 20 ساله استفاده کنیم.
وی که در همایش "چشمانداز صنعت IDC در ایران" که در مرکز تحقیقات مخابرات برگزار شد، سخن میگفت، در ادامه به چالشهای پیش روی راهاندازی مراکز داده پرداخت و خاطرنشان کرد: نبود تجربه، نبود پهنای باند مناسب و زیرساخت ارتباطی به همراه هزینهی بالای راهاندازی اولیه که طبق آنچه در سازمان تنظیم مقررات ذکر شده 12 تا 16 میلیارد تومان است، نمونهیی از چالشهای موجود است.
به گفتهی وی جذب مشتری نیز از یک سو و عدم تمایل دولت به سیاست برون سپاری و نبود قوانین و مقررات مربوط از دیگر چالشهای موجود است؛ با وجود این که 70 درصد هزینهها مربوط به پهنای باند است، حمایت دولت در قبال هزینهها به بخش خصوصی میتواند کمک خوبی باشد و از طرفی اجرای قوانین مورد نیاز از جمله حریم خصوصی در فضای سایبر که هنوز گزارشی از سوی شورای عالی IT در قبال این لایحه دریافت نشده است.
او ادامه داد: قانون جرایم رایانهیی، قانون جامع ارتباطات، قانون مسوولیت تامین کنندگان خدمات اطلاعات، وجود ادلهی الکترونیک، آزادی اطلاعات و تصریح قانون حداکثر استفاده از توان فنی و مهندسی به مرکز داده باید در دستور کار نهادهایی مانند شورای عالی IT کشور قرار گیرد.
در حال حاضر شارع 2 دیتا تنها 35 سایت را میزبانی میکند. IDC که کمتر از 5 هزار سایت داشته باشد IDC نیست.
به گزارش ایلنا، علی مولوی، کارشناش فناوی اطلاعات و مدیر فنی شرکت پیشرو، در همایش چشمانداز صنعت IDC در ایران، با تشریح ضرورت راهاندازی IDC در کشور، اظهار داشت: کاهش ترافیک GATEWAYهای اصلی ایران، بالا رفتن ضریب اطمینان به شبکه امنیت سرورهای ایرانی، استفاده از ظرفیت SEND اینترنت کشور و راهاندازی سرویسهای جانبی مانند VOD، از جمله ضرورتهای راهاندازی IDC است.
وی در خصوص دلایل عدم موفقیت IDCهای ایرانی ادامه داد: ناهماهنگیهای موجود در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات یکی از دلایل عدم موفقیت این شرکتها است.
مولوی، IDCها و طرحهای ملی و عدم استقبال از سرویسهای IDC در بازار داخل را از دیگر دلایل عدم موفقیت این شرکتها دانست و تصریح کرد: عدم در اختیار قرار دادن پهنای باند مناسب، عدم اجرای تعهد به خصوص طی 2 سال در کشور از جمله ناهماهنگیهای موجود در وزارت ارتباطات است.
این کارشناس IT با بیان این که در حال حاضر یک STM1 در کشور 150 میلیون تومان هزینه در برخواهد داشت، افزود: هزینه پهنای باند هر سرور در هر ماه 5/1 میلیون تومان میشود که در مقایسه با سرورهای خارجی قابل رقابت نیست.
وی با اشاره به طرحهای ملی موجود یاد آور شد: طی اخبار اخیر شورای عالی فناوری اطلاعات راهاندازی 100 شرکت IDC استانی را در نظر گرفته، تا این میزان ضرورت چندانی نخواهد داشت.
مولوی با اشاره به فعالیت مراکز داده موجود در کشور، خاطرنشان کرد: در حال حاضر شارع 2 دیتا تنها 35 سایت را میزبانی میکند.
وی افزود: IDC که کمتر از 5 هزار سایت داشته باشد IDC نیست.
مولوی عدم استقبال از بازار داخل را به عدم آشنایی شرکتهای IDC از سرویسها مرتبط دانست و یادآور شد: باید در وزارت ICT تغییر نگرش در این بخش صورت گیرد.
این کارشناس فناوری اطلاعات، با تاکید بر این که پهنای باند کشور بیشتر از 10 برابر قیمت جهانی است، گفت: در اختیار دادن پهنای باند با هزینه متفاوت از ISPها و تعیین نظام تعرفهای به خصوص برای IDCها احساس میشود.
وی تغییر نظام فروش IDCها را از دیگر راهکارهایی دانست که به وضعیت فعلی مراکز داده در کشور کمک میکند و گفت: اگر واقعا قصد بر این است که در کشور هاستینگ ایجاد شود، باید نگرشهای موجود در کشور تغییر یابد.
- ۸۵/۰۶/۲۹