هوا را از من بگیر، الکامپ را نه!
جواد زارعی - باور بفرمایید حجم زیاد مطالبی که بر قلم و زبان ICT دوستان و اینکارهها و غیره درباره برگزاری نمایشگاه الکترونیک و کامپیوتر تهران (ELECOMP) جاری است، خبر از اهمیت این موضوع در جامعه دارد. اگر نگاه منصفانه به این رویداد و ماجراهای آن داشته باشیم، ایراد چندانی به متولیان دولتی این نمایشگاه نمیتوان گرفت، چرا که در فرصت یکماه تا آغاز برگزاری نمایشگاه از هیچکس، هیچ انتظاری نمیتوان داشت!
سال گذشته در همین زمان، وزش بادهای گرم تابستان، پایان زعامت دولت نهم، امتحانات مراکز آموزشی، آغاز سفرهای تابستانی، خالی شدن شهر از دانشجویان شهرستانی، انتخابات ریاستجمهوری و برگزاری نمایشگاه الکامپ یازدهم !
ابتدا تا انتهای پاراگراف کوتاه بالا محتوی حداقل صد سوژه جالب برای فیلمنامهنویسان، پژوهشگرانحوزه طنز، ادبیات داستانی، خاطرهنویسان، رمانهای خانم ف.ر و روزنامهنگاران غربی است. زمان برگزاری نمایشگاه خود داستان عجیبی داشت. از ابتدای ماه ژوئن تا انتهای سپتامبر که مصادف با گرمترین دوران فصلی ایران است، غیرمحتملترین زمان ممکن برای برگزاری نمایشگاه است. هنوز یاد و خاطره برگزاری نمایشگاه الکامپ دهم در اواخر پاییز سال 83 از یادها نرفته بود که برگزاری دوره یازدهم آن در تیرماه 84 و توسط متولی دولتی و بدون حضور بخش خصوصی توسط خبرگزاریها در بوق و کرنا شد. این نمایشگاه با استقبال استثنایی علاقهمندان بهگونهای برگزار شد که فروش ویژه نمایشگاه مرکزی پنبهریز را از آن شلوغتر مییافتید!
هماکنون هم که دوره دوازدهم آن در شرف برگزاری است، شاهد اتفاقات جالبی هستیم. جالب است که اعلان عمومی سفارش غرفههای نمایشگاهی از خرداد در نشریات منتشر شده و احتمالا سالنها در انتهای خردادماه طراحی شدهاند و بهکوری چشم حسودان در تیرماه برگزار خواهد شد. کسانی که با روند برگزاری رویدادهای اینچنینی در دنیا آشنا هستند بر این امر واقفند که نمایشگاههای رقیب الکامپ مانند Gitex دبی امارات، احمدآباد هند و ریاض عربستان یا CeBIT هانوفر آلمان یا استانبول ترکیهو حتی Computex تایپه تایوان چه تلاش بیهودهای برای ایجاد نظم و رعایت حال بازدیدکنندگان متحمل میشوند. چه، برنامه سال آینده را در انتهای نمایشگاه و همزمان با مراسم اختتامیه اعلام کرده و ثبتنام را کلید میزنند. خدا را هزار مرتبه شکر میگویم که در ایران از این سوسولبازیهای مدرن خبری نیست. البته دولت تغییر یافته و متولی برگزاری نمایشگاه تازه به این مقام منصوب شده است، پس نمیتوان بر وی خرده گرفت.
مهمترین نکتهای که هر متولی باید در ذهن داشته باشد این است که چنین رویدادی نمایشگاه نام دارد. بالاخره چنین اتفاقی را نمایشگاه احشام و قدقد تحریری طیور بنامیم یا الکامپ، برای دیده شدن برپا میشوند نه صرفا برای پر کردن سابقه مدیریتی، حالگیری کودکانه از بخش خصوصی یا ایجاد اشتغال برای نوامیس و غیره! به قول مادر دوستم، ورود تجهیزات دیجیتالی به زندگی چند حسن خوب دارد و چند حسن بد! یکی از اهداف نمایشگاه هم آشنا کردن جامعه با دستاوردهای نوین گمرگ، ببخشید صنعت IT است. البته هرچه زور مثبت زدم، متوجه حسن بد آن نشدم. برگزاری نمایشگاه الکترونیک و کامپیوتر در پاییز 85 حسن خوب و بد بسیاری دارد که در این مجال بدان توجه میکنیم. در این مجال که کس و بیکس درحال کوبش این رویداد هستند ما نیز بهزعم خود از دریچهای نهچندان جدی و صرفا برای آگاهیبخشی به مسؤولان جدید، هشت نکته را متذکر شدهایم.
یک، برخلاف تیرماه و زمان کنونی نمایشگاه، سالنها در اواخر آذرماه، نیاز به برودت ندارند. هر شرکتی میتواند در صورت احساس لرزش قانونی بر اندام خود، مقداری هیزم در برابر غرفه خود روشن کرده تا علاوه بر گرم کردن بازدیدکنندگان علاقهمند و غرفهداران محترم، زمینهساز ارتباطی صمیمانه با بازدیدکنندگان باشد. در ضمن مزه چای بر روی آتش چیز دیگری است. این موضوع، زمینه تبلیغاتی مناسبی برای صنایع چوب و چای فراهم خواهد کرد. البته حضور اکیپهای آتشنشانی در کنار سالنها الزامی است. در طول برگزاری نمایشگاه، آمار تلفات و سوختگیها با ذکر مشخصات کامل توسط آتشنشانی در وبسایت مربوطه اعلام خواهد شد. همچنین آتشنشانان محترم با ICT آشنا خواهند شد.
دو، اصولا لباسهای زمستانی بسیار شیکتر از انواع تابستانیهستند. از طرفی لباسهای زمستانی بهدلیل سطح مقطع بیشتر، نظر حراست نمایشگاه را بیشتر تامین میکنند. در صورت تامین نشدن این خواسته میتوان با خاموش کردن سیستم گرمایشی سالنها و روشن کردن سیستم برودتی و ممنوع کردن روشن کردن آتش بهدلایل زیستمحیطی، حجم پوشش غرفهداران محترم را تا اندازهای افزایش داد تا مسایل مربوط به رعایت شئونات مورد نظر حراست بهصورت خودکار رعایت شود. البته طراحی سیستم شناسایی غرفهداران اهمیت فراوانی خواهد داشت، چرا که تمامی ایشان صورتهای خود را با شالگردن پوشاندهاند. همراه داشتن کیسه آب گرم و سیانور را به غرفهداران محترم، پیشنهاد میکنم. ضمنا آبجوش و سیانور در بوفه نمایشگاه موجود است.
سه، هیچ انتخاباتی در این موقع از سال در هیچ کجای دنیا برگزار نمیشود. بنابراین میتوان از شورای شهر تهران درخواست کرد تا حداقل انتخاب شورایاری محلات را بهصورت سالیانه با زمان برگزاری نمایشگاه تطبیق دهد. همچنین میتوان انتخابات شهرداران مدارس را با این نمایشگاه همزمان کرد. در صورت عدم پذیرش این پیشنهاد توسط مقامات، پیشنهاد میشود از رییس قبیله کابالامانچیکوماراسوامی برای افتتاح نمایشگاه و انعقاد قرارداد همزمانی انتخابات برفداری قبایل اسکیموهای اینور قطب شمال دعوت بهعمل آید. بهدلیل تشابه فضای یخآلود نمایشگاه با قطب شمال، این دعوت مشتاقانه پذیرفته شده و احتمالا الکامپ، خواهرخوانده نمایشگاه فکهای دریای شمال خواهد شد.
چهار، مذاکره با شرکتهای تولیدکننده محصولات آرایشی و بهداشتی راهگشا خواهد بود. اگر این شرکتها بهمدت یک هفته نمایشگاه و فروش ویژه خود را در سالن کناری که بهصورت رایگان در اختیار آنها قرار داده خواهد شد، برگزار کنند، از طرفی شائبه عدم استقبال از نمایشگاه الکامپ از اذهان زدوده شده و از طرف دیگر همکاری متقابل بین صنعت ICT و صنایع بهداشتی افزایش خواهد یافت.
پنج، برای برقراری رابطه بهتر بین صنعت IT و دانشگاه، شرکت سهامی نمایشگاهها طی یک درخواست رسمی از وزارت علوم بخواهد تا زمان امتحانات ترم اول دانشگاهها را از اواخر دی به اواخر آذر منتقل کند تا این دو رویداد بزرگ صنعت IT و آزمون دانشگاهها همزمان برگزار شوند. همچنین شرکت سهامی نمایشگاهها یک قرارداد محکم با شرکت مسافربری منعقد کند تا دانشجویان محترم را بلافاصله پس از آخرین امتحان از دانشگاه به شهرستان خود منتقل کند. حضور دانشجویان شهرستانی، خدای نکرده موجب شلوغی بیش از حد نمایشگاه و ایجاد عوارض جانبی و افت کیفی خواهد شد.
شش، برای توسعه بازار منطقه و جلبنظر خریداران منطقه آسیای میانه، پیشنهاد میشود تعداد زیادی بلندگوی دستی و بوق در اختیار غرفهداران قرار داده شود تا با صدای بلند و شیوهای نوین محصول خود را تبلیغ کند. همچنین برای رساتر شدن صدای عزیزان میتوان از تجربیات سالیان دراز سبزیفروشان و لحافدوزان مدد خواست. البته استیل لحافدوزان بهدلیل نزدیکی به شیوه گیتارنوازان فلامنکو با اقبال بیشتری همراه خواهد شد، توجه به این امر موجب توسعه فرهنگ IT و استفاده از نیروها و استعدادهای بومی خواهد شد و مقدار متناسبی در خروج ارز صرفهجویی میشود.
هفت، برای تشابه میان نمایشگاه تیرماه و آذرماه و هماهنگی در شکل برگزاری نمایشگاه، به شرکت سهامی نمایشگاهها پیشنهاد میکنم که از ورود شرکتهای خصوصی به هر شکل ممکن و بهخصوص آنهایی را که عضو سندیکا، انجمن یا هر صنفی هستند به داخل نمایشگاه جلوگیری کند. هر عنصر خصوصی مانند ماشین اختصاصی، آپارتمان اختصاصی، حوزه خصوصی انسان و غیره کلا چیز بد و نامطلوب و ناهنجاری است که براساس دسیسههای انگلیس که خوشبختانه از جامجهانی حذف شد، وارد کشور شده است. بنابراین و در راستای عمومی کردن همه چیز، برای این شرکتها شرط کنید که تنها پس از واگذاری سهام به عموم، مجوز حضور در نمایشگاه برای ایشان صادر خواهد شد.
هشتم، برای جلوگیری از خدای نکرده ازدحام جمعیت، توصیه میکنم وضعیت فوقالعاده اعلام و قانون تجمع بیش از دو نفر ممنوع را اجرا کنید.
بزرگراه فناوری
- ۸۵/۰۴/۱۹