هیچیک از مجامع الکترونیکی سرمایهگذاری استانی به حدنصاب نرسید/ میزان مشارکت زیر یکدرصد
مدیر درگاه یکپارچه مجامع الکترونیک شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار گفت: مجامع الکترونیک 18 شرکت سرمایهگذاری استانی برگزار شد که هیچکدام به حدنصاب نرسید.
به گزارش فارس، بعد از آزادسازی سهام عدالت که در اردیبهشت سال گذشته به فرمان مقام معظم رهبری انجام شد، 49 میلیون سهامدار عدالت مخیر شدند که دو روش مدیریت مستقیم و مدیریت غیرمستقیم یعنی از طریق شرکتهای سرمایهگذاری استانی را برگزینند که در این زمینه حدود 19 میلیون نفر روش مدیریت مستقیم برگزیدند و حدود 30 میلیون نفر در روش مدیریت غیرمستقیم یعنی از طریق شرکت سرمایهگذاری استانی باقی ماندند.
پس از این مرحله 28 شرکت سرمایهگذاری استانی مراحل پذیرش و حضور در بورس را طی کردند و ابتدا قرار بود مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی در 20 اسفند 99 برگزار شود که با نامه نمایندگان مجلس به دلیل فراهم نبودن شرایط، بعداً امکان حضور قاطبه سهامداران، برگزاری این مجامع به تعویق افتاد، اما از اردیبهشت ماه امسال اطلاعیهای از سوی سازمان بورس ارائه شد مبنی بر اینکه مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی برای انتخاب اعضای هیأت مدیره در اردیبهشت ماه سال جاری به صورت الکترونیک برگزار میشود.
با توجه به اینکه شرکتهای سرمایهگذاری استانی مرکب از سهامداران عدالت به روش غیرمستقیم هستند که عمده آنها سهام یکسان 532 هزار تومانی اسمی دارند، بنابراین تعداد زیادی از اعضای ساکن یک استان عضو شرکت سرمایهگذاری استانی هستند، به گونهای که در کوچکترین استان یعنی خراسان جنوبی حدود 500 هزار نفر و در بزرگترین استان یعنی تهران حدود 2 میلیون نفر حضور دارند و عملاً برگزاری انتخابات هیأت مدیره به صورت حضوری برای همه این سهامداران فراهم نیست و شرایط کرونایی هم مزید بر علت شده و لزوم برگزاری الکترونیکی این مجامع احساس میشود.
در این زمینه شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، سامانهای طراحی کرده که زیرساخت حضور سهامداران به صورت الکترونیک و مشارکت در رأیگیری از طریق فضای مجازی و در بستر سامانه دیما فراهم شده است.
خبرنگار فارس در این زمینه با پوریا خاوری مدیر درگاه یکپارچه مجامع الکترونیک تماس گرفته و از وی پرسید؛ آیا در برگزاری مجامع الکترونیکی حدنصاب به دست آمد؟ که وی گفت: برگزاری مجامع الکترونیکی در نوبت اول هیچکدام به حدنصاب 50 درصد به علاوه یک نرسید، بنابراین همه این مجامع طبق قانون به نوبت دوم موکول شد.
وی گفت: مجامع الکترونیکی 18 شرکت سرمایهگذاری استانی مربوط به سهام عدالت به صورت الکترونیک در اردیبهشت ماه از طریق زیرساخت سامانه دیما برگزار شد. در 10 استان برگزار نشد و 3 استان شامل تهران، البرز و سمنان هنوز فرایند کارهای حقوقی پذیرش خود را به اتمام نرساندهاند.
مدیر درگاه یکپارچه مجامع الکترونیک شرکت سپردهگذاری مرکزی گفت: بالاترین مشارکتی که در این مجامع الکترونیکی شرکتهای سرمایهگذاری استانی حاصل شد، در حد یک درصد بوده و تقریبا همه شرکتهای سرمایهگذاری استانی در یک سطح بودهاند.
وی در مورد اینکه چرا تعداد اندکی شرکت کردند، گفت: اولاً در این زمینه اطلاعرسانی و تبلیغات نشده بود و ما به عنوان شرکت سپردهگذاری مرکزی فقط زیرساخت را فراهم کردهایم و برگزارکننده مجامع الکترونیکی بودهایم، به گونهای که اگر حتی 30 میلیون نفر هم میخواستند، زیرساخت مشارکت الکترونیکی آنها فراهم شده است.
خاوری در مورد اینکه آیا مجامع برخی استانها به حکم دادستان استانی برگزار نشده است، گفت: ما مجامع الکترونیکی را با درخواست مسئولان هر شرکت سرمایهگذاری مانند سایر ناشران بورسی به صورت الکترونیکی برگزار میکنیم و هر شرکتی که درخواست برگزاری الکترونیکی مجمع بدهد، ما زمینه را فراهم میکنیم.
وی این را هم گفت: البته سهامداران عدالت میدانند که در نوبت اول معمولاً امکان ندارد، حدنصاب اکثریت به دست آید، اما در مجامع نوبت دوم به احتمال زیاد، تعداد بیشتری از سهامداران شرکت میکنند.
خاوری در مورد اینکه نوبت دوم مجامع الکترونیک چه موقع برگزار میشود، گفت: بستگی به نظر وزارت اقتصاد، سازمان بورس و درخواست مدیران شرکتهای سرمایهگذاری استانی دارد، اما هر موقع درخواست نوبت دوم هم ارائه شود، آمادگی برگزاری الکترونیکی مجامع را داریم.
مدیر درگاه یکپارچه مجامع الکترونیک شرکت سپردهگذاری مرکزی در مورد سایر ناشران بورسی و شرکتهای بورسی که مجامع سالانه خود را به صورت الکترونیکی برگزار میکنند، گفت: شرکت سرامیک صنعتی اردکان، مجمع عمومی خود را به صورت الکترونیکی برگزار کرد که 2214 نفر به صورت آنلاین شرکت کردند و با مشارکت 52 درصد سهامداران برای نوبت اول مجمع سالانه آنها رسمیت پیدا کرد و برگزار شد.
خاوری همچنین در مورد اینکه آیا شرایط کرونایی باعث شده است که مجامع شرکتهای سرمایهگذاری به شکل الکترونیکی برگزار شود، گفت: حتی اگر شرایط غیرکرونایی هم باشد، وقتی سهامداران یک شرکت بورسی به صورت خُرد و پراکنده و تعداد زیادی هستند، نمیتوان هیچ سالنی پیدا کرد که بیش از 2 هزار نفر در آن حضور پیدا کنند و بهترین روش، شیوه الکترونیکی است. مثلاً در استانی مانند استان فارس که حدود یکمیلیون نفر سهامدار عدالت دارد چگونه میتوان سالنی فراهم کرد که یک میلیون نفر در آن حضور پیدا کنند. با توجه به اینکه سهامداران عدالت همه خُرد و پراکنده و همه در یک سطح هستند، حتی بدون شرایط کرونایی هم بهترین روش برای برگزاری مجامع شرکتهای استانی همین روش الکترونیکی و از طریق فضای مجازی است.
خاوری گفت: شرکت سپردهگذاری مرکزی با طراحی سامانه دیما، زیرساخت برگزاری الکترونیکی مجامع را فراهم کرده و سهامداران تا سطح 30 میلیون نفر هم میتوانند همزمان در مجامع الکترونیکی مشارکت و حضور داشته باشند.