ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

  عبارت مورد جستجو
تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران

واریز اشتباه پول ما را مجرم می‌کند؟

| چهارشنبه, ۱۶ مرداد ۱۳۹۸، ۱۰:۰۳ ق.ظ | ۰ نظر

اگر نگاهی به کلاهبرداری‌های بانکی صورت گرفته در نیم قرن اخیر داشته باشیم می‌بینیم شیوه‌های کلاهبرداری از ساخت تمبر با سیب‌زمینی و دستکاری رقم چک،‌ امروز به هک و سرقت‌های اینترنتی رسیده است. باتوجه به پیشرفت فناوری‌ها به‌خصوص در حوزه فاوا امروز دیگر بسیاری از تقلب‌ها و کلاهبرداری‌های بانکی سال‌های دور عملا قابل اجرا نبوده و موضوعیت ندارد. هر چه جلوتر می‌رویم اما کلاهبرداری‌های صورت گرفته متنوع‌تر می‌شوند. نگاهی به اشکال مختلف کلاهبرداری‌های بانکی اما نشان می‌دهد که برخی از کلاهبرداری‌های نه چندان جدید همچون کشاندن فرد پای خودپرداز به بهانه برنده شدن در قرعه‌کشی، باوجود هشدارهای متعدد رسانه‌ها همچنان قربانی می‌گیرد.

در یکی از نمونه‌های جدید از کلاهبرداری‌های بانکی اما کلاهبرداران به بهانه بی‌سواد بودن یا ضعیف بودن چشم از فرد دیگری می‌خواهند که پای دستگاه خودپرداز رفته و با کارتشان پولی واریز کرده یا برداشت کنند. در چنین شرایطی فردی که پای ATM رفته تصویرش ضبط می‌شود و به علت سرقتی بودن کارت می‌بایست در آینده پاسخگوی مراجع قانونی باشد. برخی از کارشناسان توصیه می‌کنند در چنین شرایطی خود فرد را نیز پای دستگاه بیاورید تا تصویرش ضبط شود.

از این قسم کلاهبرداری که بگذریم اما نوعی جدید از کلاهبرداری بانکی در حال گسترش است که احتمالا برای بسیاری از مردم تازگی داشته و شاید آشنایی با آن بتواند آنها را در مقابله با کلاهبرداران آگاه‌تر کند.

 

ماجرای شیوه جدید کلاهبرداری بانکی

آن‌طور که در شبکه‌های اجتماعی آمده ماجرای این شیوه جدید کلاهبرداری بانکی از این قرار است:

در خانه نشسته‌اید، ناگهان پیامکی بانکی به دستتان رسیده و می‌بینید که 1 تا 3 میلیون تومان به حساب شما واریز می‌شود، 10 دقیقه بعد فردی زنگ می‌زند: «آقا ببخشید من از شهرستان قرار بوده پول واریز کنم به حساب برادرم، اشتباهی به حساب شما ریختم، لطفا بریزید به این شماره کارت. می‌خوام الان بابام رو از بیمارستان مرخص کنم!»

شما هم پول را به شماره کارت اعلامی می‌ریزید، غافل از اینکه این فرد که کارت کسی دیگر را سرقت کرده یا هدفش پولشویی بوده دو ساعت قبل از کسی پیش‌پرداخت یک معامله را گرفته و شماره کارت شما را داده است، الان هم به طلافروشی رفته و 3 میلیون تومان طلا خریده و از شما می‌خواهد پول را به این شماره کارت (کارت طلافروشی) واریز کنید. او مالک طلا می‌شود، شما و طلافروش و ما‌لباخته هم احتمالا کارتان به دادگاه کشیده می‌شود.

بنابراین درصورتی که وجهی به حسابتان آمد و زنگ زدند که اشتباهی است تا ۴۸ ساعت از جابه‌جایی پول خودداری کنید، در صورت تصمیم به برگشت فقط به شماره کارتی که به حساب شما واریز کرده، واریز کنید و فیش آن را نیز می‌بایست حتما نزد خودتان نگه دارید.

 

بررسی صحت ماجرا

پس از برخورد با شایعات مطرح شده در شبکه‌های اجتماعی در خصوص این شیوه جدید کلاهبرداری این سوال برای ما پیش آمد که آیا واقعا یک چنین کلاهبرداری صورت می‌گیرد و باید خطر و تهدید آن را جدی گرفت یا صرفا یک دروغ صرف مطرح شده در فضای مجازی است.

به همین منظور به سراغ کارشناس بانکی رفتیم و در این خصوص از وی جویا شدیم، وی ابراز داشت:

اگرچه شاید به دلیل جذاب بودن داستان به نظر برخی این اتفاق خیالی باشد اما واقعیت این است که به لحاظ عملیاتی بروز چنین کلاهبرداری قابل اجرا و محتمل است.

از آنجا که فشار بانک مرکزی و بانک‌ها در حذف و شناسایی حساب‌های بانکی بی‌نام افزایش یافته و تعداد سامانه‌های هوشمند شناسایی تقلب و پولشویی بیشتر شده‌ است، طبیعتا پولشوها نیز به استفاده از شیوه‌های جدید روی می‌آورند که یکی از شیوه‌های احتمالی عمل آنها آن موردی است که مثالش در شبکه‌های اجتماعی مطرح شده و مردم می‌بایست در خصوص آن هوشیار باشند.

این کارشناس بانکی در خصوص راهکار مواجهه با این کلاهبرداری نیز گفت: بهترین و مطمئن‌ترین راه مراجعه به شعبه بانک و بازگشت پول از طریق شعبه به مبدا ارسال‌کننده است. به عبارت دیگر باید حتما اثری از تراکنش صورت گرفته در شعبه بانکی به شکل حضوری وجود داشته باشد.

وی در توضیح بیشتر این امر گفت: فرض کنید اتومبیل شما به سرقت می‌رود و چند ساعت بعد سارقان با شما تماس گرفته و با ابراز شرمندگی و ندامت می‌گویند که خودرو را در محل سرقت رها کرده‌اند. در چنین شرایطی حتما می‌بایست سرقت خودرو را به پلیس گزارش دهید زیرا در غیر این صورت چنانچه هر عمل خلاف قانونی مثل سرقت، تصادف و موارد دیگر صورت گرفته باشد مسوولیت آن با مالک خودرو خواهد بود.

باتوجه به آنچه گفته شد به نظر می‌رسد لزوم آگاه‌سازی رسانه‌ای و اعلان موضوع از سوی بانک مرکزی و مراجع دیگر می‌بایست در دستور کار مسوولان امر قرار گیرد. (منبع:عصرارتباط)

  • ۹۸/۰۵/۱۶

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">