پرسشهای جهتدار برای تخریب رایتل
به تازگی برخی رسانه ها اقدام به انتشار متن استفتاء یکی از مراجع تقلید در باره استفاده از خطوط تلفن تصویری کرده اند که در آن اعلام شده شرکتهای خصوصی و دولتی باید از ارایه خطوط تلفن تصویری خودداری کنند و مکلفین نیز باید از خرید آن اجتناب نمایند.
نکته ای که در رابطه با این فتوا وجود دارد، این است که این سئوال کننده و استفتاء کننده با دادن اطلاعات جهت دار ، تلاش کرده به نتیجه مورد نظر خود برسد.
در مواردی حتی در انتشار پاسخ استفتاء به گونه ای عمل می شود که متن کامل و جامع پاسخ اطلاع رسانی نمی شود به عنوان نمونه در این فتوا قید شده ،کسانی که مطمئن باشند از آن سوء استفاده نخواهد شد ، از این حکم مستثنی هستند و استفاده از خدمات مکالمه تصویری به طور کلی منع نشده است، که این بخش از پاسخ چندان منتشر نشد .
خبرگزاری جمهوری اسلامی نظر به اهمیت موضوع متن کامل پرسش و پاسخ حضرت آیت الله مکارم شیرازی را منتشر می کند.
**متن استفتاء و پاسخ این مرجع تقلید به شرح زیر است:
خدمت مرجع عالیقدر جهان تشیع حضرت آیتالله العظمی مکارم شیرازی دامت برکاته با سلام و احترام فراوان
اپراتور جدیدی در زمینه تلفن همراه در حال فراگیر شدن در کشور میباشد. این اپراتور علاوه بر ارتباط صوتی، امکان ایجاد ارتباط تصویری را بین طرفین مکالمه فراهم میسازد. همچنین به واسطه این اپراتور، مشترکین میتوانند انواع تصاویر و فیلمها را برای همدیگر ارسال کنند.
راهاندازی این اپراتور مزایا و معایبی را به همراه دارد که در ذیل به برخی از آن مزایا و معایب اشاره میشود.
مزایا:
1) امکان دریافت تصاویر تلویزیونی بر روی گوشیهای تلفن همراه
2) امکان دریافت کلیپهای تصویری بر روی گوشی تلفن همراه
3) برقراری تماس تصویری « به عنوان مثال با استفاده از این قابلیت، مادری که مدتهاست از فرزند خود دور است میتواند با او تماس تصویری برقرار کند.»
معایب:
یکی از تفاوتهای این اپراتور با اپراتورهای قبلی، قابلیت تماس تصویری است که معایب عظیمی را در پیدارد. برخی از آن معایب عبارتند از:
1) با توجه به اهمیت حریم بین زن و مرد نامحرم در اسلام، با آمدن این اپراتور بسیاری از مرزها و حریمها مفهوم خود را از دست میدهند.
2) این اپراتور، زمینه دسترسی به گناه را برای فاسدان هموار مینماید. علاوه بر این، وسیله وسوسه انگیزی برای به فساد کشیده شدن دختران و پسران میباشد. و در نتیجه نگرانیها و استرسهای پدران و مادران صد چندان میشود. و در برخی موارد باعث سست شدن بنیان خانوادهها میگردد.
3) از آنجا که با برقراری تماس تصویری علاوه بر فرد مکالمه کننده، امکان رؤیت محیط و افراد دیگری که در اطراف فرد مکالمه کننده هستند وجود دارد جامعه زنان خصوصا زنان متدین احساس آرامش و امنیت نداشته و در هر جا که استفاده کننده از این اپراتور حضور داشته باشد باید با پوشش کامل باشند.
4) امکان ارسال فیلم به وسیله این اپراتور، بهترین موقعیت را برای فعالیت مخالفین فکری تشیع همچون وهابیت، مسیحیت، بهائیت و ... فراهم میسازد. آنها که تا به حال راه نفوذ جدّی غیر از ماهواره و اینترنت در کشور را نداشتند، با آمدن این اپراتور، راه را برای فعالیتهای خود هموار دیده و قطعا کمر همّت میبندند و تولیدات و فعالیتهای خود را گسترش میدهند.
5) در آخر لازم به ذکر است که در صورت راه اندازی این اپراتور، به دلیل وجود فضای رقابتی اپراتورهای دیگر نیز به احتمال قریب به یقین، خود را به این امکانات تجهیز کنند، در این صورت تمام اپراتورها مجهز به ارتباط صوتی تصویری خواهند شد.
حال سؤال از آن مرجع عظیم الشأن این است که: با توجه به مفاسدی که برای این اپراتور ذکر شد و با توجه به اینکه اپراتورهای قبلی نیازهای ضروری مشترکین را رفع میکنند، آیا جایز است شرکتهای خصوصی یا نیمه دولتی اقدام به راه اندازی این اپراتور کنند؟ حکم مساعدت و معاونت در راه اندازی چنین اپراتوری چیست؟
** پاسخ حضرت آیتالله العظمی مکارم شیرازی
اوّلاٌ: به یقین مفاسد این کار از فوائد آن بیشتر است و منشاء مفاسد جدیدی در جامعه ما که متأسفانه درگیر مفاسد مختلفی است خواهد شد و این مطلب پوشیدهای نیست؛ البته ممکن است منافع آن چشم و گوش عدّهای را بر روی مفاسد آشکار آن ببندد.
ثانیاً: با توجّه به اینکه ضرورتی برای اصل این کار نیست بنابراین شرکتهای خصوصی و دولتی باید از آن خودداری کنند و مکلفین نیز باید از خرید آن اجتناب نمایند مگر کسانی که مطمئن باشند از آن سوء استفاده نخواهد شد.
** پرسشهای ناقص و جهت دار
همانطور که مشاهده می شود، سوالات خصوصا در بخش معایب، کاملا جهت دار طرح شده و جملات به گونه ای در استفتاء بکار گرفته شده که معایب شرعی و فراوانی برای این امکان مخابراتی رایج در دنیا از سوی سوال کننده را در پی دارد و در صدد خلاف شرع نشان دادن این است.
اما در بخش محاسن فقط به صورت خبری به امکانات اپراتور جدید اشاره شده و همین محاسن مقدمه ای شده تا در بخش معایب، چندین اشکال شرعی اخلاقی ، سیاسی و غیره در قالب سوال به مرجع معظم تقلید ارایه شود.
از سوی دیگر برای مثال ، استفتا کننده به این موضوع که استفاده از مکالمه تصویری اختیاری است و در صورتیکه طرفین مکالمه آمادگی و تمایل داشته باشند می توانند از آن استفاده کنند، اشاره ای نکرده است.
همچنین این موضوع که تعرفه و هزینه مکالمه تصویری بالا است بنابراین انتخاب آن از سوی مشترکین محدود خواهد بود .
موضوع دیگری که سئوال کننده به آن اشاره نکرده ، رواج مکالمات تصویری به اشکال دیگر است ، برای مثال این نوع مکالمات به صورت رایگان و از طریق اینترنت به راحتی امکان پذیر است و خدمات مکالمه تصویری محدود به یک اپراتور نیست .
در این خصوص یک عضو کمیته مخابرات مجلس شورای اسلامی، در مورد فعالیت اپراتور ارایه کننده مکالمه تصویری، به خبرنگار ایرنا گفت: مجوز فعالیت اپراتورهای تلفن همراه از سوی مراجع دولتی دارای صلاحیت مانند کمیسیون تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی صادر شده است .
ˈعزیز اکبریان ˈ با بیان اینکه ،این اپراتور با کسب مجوز قانونی، اقدام به سرمایه گذاری در زمینه ارایه خدمات نسل سوم تلفن همراه به مردم کرده است ، افزود: در این شرایط درخواست توقف خدمات این اپراتور و جلوگیری از فعالیت آن نادیده گرفتن مصالح اقتصادی فعالان حوزه ارتباطات کشور است .
اکبریان گفت: قبل از دادن مجوز فعالیت به این اپراتور، مسایل فرهنگی مربوط، در شورای عالی انقلاب فرهنگی بررسی و فعالیت آن بدون مانع اعلام شده است .
عضو کمیته مخابرات مجلس شورای اسلامی ادامه داد : طبیعی است که بدلیل نوین بودن ، خدمات ارایه شده، ابهامها و نگرانی هایی در زمینه خدمات این اپراتور مانند مکالمه تصویری در میان گروههای مختلف وجود داشته باشد ، ولی راه حل ،رفع ابهام ، توقف خدمات نیست ، بلکه مسئولان دولتی مربوطه باید با ارایه توضیحات لازم ، نسبت به رفع ابهام ، اقدام کنند .
- ۹۱/۱۱/۳۰