پیامک بدنسازی برای مادربزرگ 80 ساله!
صدیقه توانا - مشترک گرامی! شما واجد شرایط ورود به قرعهکشی هفتگی یک دستگاه تلویزیون و اشتراک پیامک «آیا میدانستید» روزانه با هزینه 500ریال هستید.
محمودآباد 200 مترزمین شهرکی با امکانات نقد و اقساط!
تبلیغات و ارتباط مؤثر با مجهزترین سیستم مخابراتی ارسال SMS.
نمایشگاه فرش دستباف و تابلوفرش- برج میلاد.
سفر مشهد مقدس ویژه دانشگاهیان.
سامانه تخصصی خرید و فروش ملک و خودرو.
تحصیل در استرالیا باتوجه به قوانین جدید.
کاشت ایمپلنت با شرایط ویژه.
اینها فقط نمونههایی از پیامکهای فلهای، تبلیغاتی یا بعضاً کلاهبرداری است که همهروزه از طریق شبکه تلفن همراه به شماره تلفن مخاطبان ارسال میشود و کار و کاسبی برخیها را رونق بخشیده و البته باعث اعصاب خرابی بسیاری از مردم شده است.
با ورود تکنولوژی به زندگی بشر و ساده کردن کارها و فعالیتهای روزانه مردم، دردسرهایی نیز به زندگی آنان اضافه شده است. اختراع پیامک این کانال ارتباطی جدید، به عنوان یکی از ابزارهای تکنولوژیک با وجود داشتن محاسن زیاد، معایبی بسیار زیادتر نیز درپی دارد.
امروزه دارندگان تلفن همراه با شیوه جدیدی از تبلیغات و اطلاعرسانی مواجهند. صاحبان مشاغل در این روش برای کسب درآمد و معرفی تولیدات خود اقدام به ارسال پیامک میکنند. از طرف دیگر دارندگان تلفن همراه نیز شاید تمایل چندانی به دریافت این پیامکها نداشته باشند یا پیامک ارسال شده تناسبی با شرایط و موقعیت دریافتکننده نداشته باشد.
حجم انبوه تبلیغاتی در روزهای اخیر موجب شده تا دارندگان تلفن همراه نسبت به ارسال بیرویه اینگونه پیامها اعتراض داشته باشند.
بارها مشاهده شده که پیامکها به اشخاصی ارسال میشود که هیچ استفادهای از آن نمیکنند.
به عنوان مثال برای یک سالمند پیامک آموزشگاههای آموزشی، موسیقی یا کنکور میآید یا آگهی خرید و فروش مسکن و زمین برای یک دانشآموز! اکثر اوقات، ارسال این نوع پیامکها در برخی از ساعات شبانهروز باعث بروز استرس و نگرانی در شهروندان نیز شده است، زیرا این پیامکها وقت نمیشناسند و ممکن است در زمان استراحت افراد ارسال شود.
برخی شهروندان تمایلی به دریافت این نوع پیامکها ندارند و برخی دیگر نیز از ارسال بیموقع آنها ناراضی هستند.
استخاره با قرآن، فال حافظ، حراج فروشگاهها، آگهیهای فروش زمین و مسکن، آگهی تورهای داخلی و خارجی با نازل ترین قیمت و... پیامکهایی هستند که هر روزه بدون اطلاع و اجازه دارنده تلفن همراه ارسال میشوند. گرچه این امر شاید در ظاهر یک آگهی تبلیغاتی صرف باشد اما از آنجا که بدون اجازه و اطلاع متقاضی ارسال میشود میتواند نوعی تجاوز به حریم خصوصی افراد باشد.
** تجاوز آشکار به حریم خصوصی
«سخت مشغول خواندن گزارش کاری شرکت هستم، پایان ماه است و باید حقوق پرسنل را رد کنم و هر ده دقیقه یک پیامک از یک شرکت یا موسسه تبلیغی ارسال میشود و تمرکزم را به هم مییزد نه میتوانم بیخیال شوم و آنها را نخوانم و نه میتوانم پیامکها را قطع کنم.»
این اعتراض بلند و بالای امیری مدیر حسابداری یک شرکت تولیدی است که با گزارشگر کیهان مطرح میکند و میگوید: «واقعاً جای تعجب و تأسف است که مسئولان تلفنهای همراه و اپراتورهای همراه اول و ایرانسل به راحتی شماره تلفنهای ما را در اختیار این شرکتها قرار میدهند و وقت و بیوقت آرامش را از ما سلب میکنند. به نظرم این کار تجاوز آشکار به حریم خصوصی ماست.»
** پیامک باشگاه بدنسازی برای مادربزرگ 80 ساله!
زیر دست دندانپزشک هستی و درعین حال منتظر دریافت یک پیام مهم از همسرت که آیا دستمزد پزشک را به حسابت واریز کرده یا خیر و مجبوری پیامکهای ارسالی را چک کنی. همه جور پیام تبلیغی از آرایشگاه، باشگاه بدنسازی کنسرت موسیقی ، فستفود و حراجی برایت میآید و باید ناخواسته آنها را بخوانی الا پیام مهم واریز پول همسرت. این اتفاقی است که برای خانم محمدی افتاده و عین واقعیت را با اینگونه توصیف برای گزارشگر کیهان بازگو میکند.
او صحبتهایش را اینگونه ادامه میدهد: «واقعاً از برخی پیامها هم خندهام میگیرد و هم حرصم درمیآید. چند روز قبل گوشی مادرم که 80 سال سن دارد را چک میکردم. او البته پیامها را نمیخواند ولی صدای آهنگ گاه و بیگاهش آزاردهنده است و استرسآور میباشد متن پیامکها ایمپلنت دندان، آموزشگاه زیبایی، باشگاه بدنسازی، ثبتنام آزمون ورودی مجتمع دخترانه... واقعا به نظر شما آیا ارسال این پیامها برای یک خانم مسن که ناراحتی قلبی هم دارد، سلب آسایش و آرامش از زندگی افراد نیست!
** پیامکها گزارشگر کیهان را هم کلافه کرد
الحق و الانصاف نمیتوان حق را به مشترکان نداد که از سرک کشیدن این پیامکها به ستوه نیایند. این بیانصافی است که بگوییم خوب این پیامکها اطلاعرسانی میکنند. در حین نوشتن همین گزارش بودم که 6 پیامک تبلیغی دریافت کردم و با این ذهنیت که شایدپیام مهمی داشته باشم مجبور شدم قلم را بر زمین گذاشته و پیامکها را بخوانم و رشته پاره افکارم را پس از دقایقی تأخیر دوباره جمع کرده و به نوشتن ادامه دهم. فروش کابل فشارقوی، در روزنامه امروز... بخوانید: مالیات بنزین... فروش اقساطی طلا و جواهرات به کارمندان بدون سود آواهای انتظار با کدهای...
** آفتهای اجتماعی در قالب پیامکهای تبلیغی
پیامکهای تبلیغاتی به یک آفت اجتماعی تبدیل شده است چون به ابعاد مختلف اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و روحی و روانی جامعه و فرد صدمه وارد میکند.
دکتر امانالله قرائیمقدم جامعهشناس و استاد دانشگاه درگفتوگو با گزارشگر کیهان در تشریح بیشتر موضوع فوق میگوید: «اگر از بعد اجتماعی به این مسئله نگاه کنیم انواع پیامهای نادرست و بعضا انحرافی جوانان را دربر میگیرد، یا وقتی یک پیام را از یک تلفن همراه میگیرید در زمینه سیاسی شروع به شایعهپراکنی میشود. یا بعضا جوکهایی که در پیامکها ارسال میشود به شایعه پراکنی دامن زده و بدبینی سیاسی-اقتصادی و اجتماعی در افراد ایجاد میکند و باعث سلب اعتماد میشود.»
این جامعه شناس خاطرنشان میکند: «امروز موبایل میتواند یکی از مهم ترین ابزارهایی باشد که دشمنان داخلی وخارجی بهرهبرداری سیاسی میکنند. در واقعه فتنه 88 بعینه دیدیم که چگونه دشمنان با ارسال پیامک به اغتشاشات دامن میزدند و اخبار ضد و نقیضی از کشورمان انعکاس میدادند...»
دکتر قرایی مقدم با اشاره به این نکته که یکی از مهم ترین سرمایهگذاریهایی که کشورهای ابرقدرت و استعمارگر از گذشته تا به امروز به وسیله آن اطلاعرسانی و پیامرسانی میکردند مسئله سست کردن عقاید و افکار میباشد میافزاید: «وقتی ذهن جوانان به وسیله این پیامهای تبلیغی یا پیامهای آگاهیدهنده درگیر شود قطعا درتصمیمگیریهای او تأثیر دارد.
لذا مسئولان اپراتورهای همراه اول و ایرانسل در زمینه برخورد قانونی با پیامهای تبلیغی که نوعی تجاوز به حریم اجتماعی و فردی است جدیتر وارد صحنه شوند، بخصوص الآن که در شرایط انتخابات ریاستجمهوری قرار داریم.»
وی با تاکید بر این که شرکتهای غربی و آمریکایی میگویند نیمی از درآمد کالا را باید صرف تبلیغ آن کرد میگوید: «اکثر تبلیغات کالاهایی که برند دارند دروغ است و اقتصاد کشور را به خطر میاندازد، امروز بزرگ ترین بازار شایعسازی در زمینه تبلیغات اقتصادی، بازاریابی است.»
دکتر قرایی مقدم به مضرات دیگر پیامکها اشاره کرده و میگوید: «تخریب ارزشها و هنجارهای فرهنگی و به سخره گرفتن آنها و جوکسازی درمورد ارزشها، اختلافات قومی را بالا میبرد وهمه و همه از طریق ارسال پیامکها صورت میگیرد...
وی به مثالی در مورد ارسال جوکهای مربوط به شهرهای مختلف کشور اشاره کرده و میگوید: «این جوکها علاوه بر اینکه باعث اختلاف بین قومهای مختلف میشود از نظر فرهنگی روح و روان را آزار میدهد و سپس فرد با روح و روان آزرده به کمکاری، بیهودهگری، یاس و ناامیدی و عدم اعتماد تمایل می یابد.»
** پیامک تبلیغاتی موافقانی هم دارد
در عین حال که اکثرا مخالف ارسال پیامکهای تبلیغاتی هستند، ولی برخی موافق این قضیه بوده و به آثار مثبت آن اشاره میکنند. در این میان رضا حسنی کارشناس ارشد جامعهشناسی، به قول خودش اساماس را ابزار جدیدی میداند که ارزان و سریع است و میتواند گروهی را حول محور خاصی جمع کند.
او معتقد است که این ابزار در ایران، ابتدا با استقبال مواجه شد، اما برای جلوگیری از بروز مشکلات بعدی، بهتر است که مرجع صدور پیامکهای تبلیغاتی فقط شرکتهای مخابرات باشد.
محمدرضا سوهانیان سرپرست اداره کل خدمات ارزش افزوده همراه اول در گفتوگو با گزارشگر کیهان به نکات مثبت ارسال پیامکهای تبلیغاتی اشاره میکند و بر نظر این کارشناس جامعهشناس با بیان این موضوع صحه میگذارد که ما یک سری خدمات پیامکی هم داریم که از لیست تبلیغات جدا میباشد.
از سوهانیان میخواهم به این نوع خدمات اشاره کند و آن را تعریف نماید، میگوید: «خدمات پیامکی خدمتی است که با تمایل افراد فعال یا قطع میشود و ما 900 نوع خدمات پیامکی داریم. نمونههای این خدمات خبرهای اقتصادی، سیاسی، بازار بورس، اطلاعات خودرو... که البته هزینه این نوع خدمات از مشترکین کسر میشود و نظارت کاملی بر مکانیزم ارسال این پیامکها وجود دارد. وی میگوید: «در حدود یک و نیم میلیون مشترک از این نوع خدمات بهرهمند میشوند.»
نقطه نظر وی را در مورد پیامکهای تبلیغی و آزاری که به مشترکین وارد میآورد جویا میشوم. میگوید: «اینکه برخی معتقدند پیامهای تبلیغی آزاردهنده است به غیر مربوط بودن موضوع یا نیاز مخاطب برمیگردد و ما دنبال راهحل بهتر و استراتژی مناسب برای تفکیک موضوعات همگام با نیاز مخاطب هستیم.»
وی میگوید: «البته دستهبندی کردن نیاز و سلایق مشترکین سخت است ولی ما در تلاش هستیم که این پیامکها دستهبندی شود ولی مشترکین هم میتوانند با اعلام انصراف پیامکها را قطع کنند.»
سوهانیان خاطرنشان میکند: «ارضاء مشتری برای ما مهم تر از اهداف اقتصادی و تجاری است. درآمد ما برابر با رضایت مشتری است. در کل درآمد ما از پیامکهای تبلیغاتی نزدیک صفر است و در حال حاضر زیرساختها برای حذف پیامکهای اضافه هم آماده است.»
** عدد 2 را به شماره... بفرستید و...
ظاهرا علیرغم اینکه بارها شرکت ایرانسل اعلام کرده است افرادی که تمایل ندارند پیامکهای تبلیغاتی را دریافت کنند به فلان شماره پیامک بزنند ولی متاسفانه این کار خیلی افاقه نمیکند چون تمام پیامکهای کاری مشترکین هم بدین وسیله قطع میشود و مشترک گرامی به ناچار برای دریافت پیامکهای کاری و مهم باید جور دریافت پیامکهای تبلیغاتی و ناخواسته را هم بکشد.
کریم بیگی یک مسئول اطلاعرسانی در شرکت ایرانسل در گفتوگو با گزارشگر کیهان در توضیحاتی برای توجیه کردن اینکه پیامکهای تبلیغاتی ورود به حریم خصوصی افراد محسوب نمیشود، میگوید: «تا به حال زیرساخت شبکه ایرانسل برای ارسال پیامکهای تبلیغاتی در اختیار شرکت یا شخص ثالث دیگری قرار نگرفته است و مشترکین ایرانسل منحصرا از سوی شبکه ایرانسل پیامهای اطلاعرسانی مربوط به خدمات و محصولات جدید خود را برای مشترکین ارسال میکند.»
وی در ادامه میگوید: «شرکت ایرانسل بارها اعلام کرده است که اگر مشترکین تمایل ندارند این پیامکهای تبلیغی را دریافت کنند عدد 2 را به شماره 50005 ارسال کنند یا با مرکز شبانهروزی ایرانسل به شماره 700 برای تماس از خطوط ایرانسل یا شماره 09377000000 از سایر خطوط تماس بگیرند تا پیامکهای تبلیغی آنها قطع شود. و اگر در هر دوره زمانی دیگری تمایل داشته باشند که مجددا پیامهای اطلاعرسانی مربوط به خدمات محصولات جدید ایرانسل را دریافت کنند میتوانند عدد 1 را به شماره 50005 پیامک کنند و یا با همان مرکز شبانهروزی و شماره فوق تماس بگیرند.»
به این مسئول اطلاعرسانی میگویم متاسفانه وقتی مشترکین عدد 2 را برای انصراف از هر نوع دریافت آگهی پیامک میکنند، تمام پیامکهای کاری آنها هم قطع میشود و همه به ناچار باید پیامکهای ناخواسته را تحمل کنند. او در توضیحاتی میگوید: «مشترک ایرانسل از شماره 1000 تا 3 هزار پیامک دریافت میکند و این کار از طریق تامین کننده محتوا (سیتی) همراه اول انجام میشود که از روی زیرساخت همراه اول به مشترک ایرانسل میفرستد و از آنجایی که اپراتور محتوای پیامک را نمیشنود، لذا نمیتوان تشخیص داد که این پیامک یک پیام تبلیغاتی است یا کاری...
وی میگوید: «مشترک زیرساختش را همراه اول تامین کرده است و هر اپراتوری قادر به کنترل مدیریت زیرساخت خودش است و لذا تبلیغات همراه اول را ما نمیتوانیم شنود کنیم.»
به وی میگویم اما منظورم پیامکهای ایرانسل است نه همراه اول و این امر طبیعی است که هر اپراتوری نمیتواند در امور شرکت دیگر دخالت کند؟ میگوید: «البته هنوز حجم این پیامها زیاد نیست که مشترکین ایرانسل را خیلی آزار دهد.»
به این مسئول میگویم در هر صورت آیا این کار غیرقانونی نیست؟ میگوید: « نه، اسم این کار استفاده از خلأ قانونی است که سازمان تنظیم مقررات باید پیگیری کند.»
** نیم ساعت دیگر آمد و...
از ایشان میخواهم تلفن معاون نظارت سازمان تنظیم مقررات را در اختیارمان قرار دهد تا بتوانیم از طریق این مسئول موضوع را بیشتر پیگیری کنیم. وعده میدهد نیم ساعت دیگر شماره را در اختیارم بگذارد که متاسفانه تا دقایق آخر که این گزارش برای چاپ آماده میشد آقای... گوشی همراه خود را جواب ندادند و پاسخگوی سؤالاتمان در زمینههای دیگر نشدند.
منبع : کیهان
- ۹۲/۰۲/۱۶