کسی پیگیر بودجه تکفا نیست
یک کارشناس فنآوری اطلاعات معتقد است: در طرح توسعهی کاربری فنآوری اطلاعات (تکفا) بخشی از کار هزینههایی داشت که دیده نمیشد زیرا تجربهی اول بود و با تغییر دولت، افراد نیز عوض شدند و بالطبع نگاهها هم به طرح مذکور تغییر کرده و این طرح به گونهی دیگری دیده شده است.
بهمن برزگر در گفتوگو با خبرنگار فنآوری اطلاعات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در ارزیابی خود از اجرای طرح تکفا در کشور، با اشاره به نگاه کارشناسان در دولتهای گذشته مبنی بر پرداختن جدی به IT در فرایند اجرایی کشور، اظهار کرد: در دورههای گذشته کارشناسان دولت به این ضرورت رسیدند که باید در فرآیند اجرایی کشور به طور جدی به IT وارد شوند زیرا تجربهی دنیا به خاطر منافعی که به دست میآورد و انجام فرایندها را در دسترس قرار میدهد هزینه را کاهش میدهد تا کارها راحتتر پیش بروند.
وی ادامه داد: در سال 81 با ورود تکفا به کشور زمینهای فراهم شد تا فعالیتهای IT با نگاه همگرا پیش برود و در بودجه نیز با عنوان توسعهی کاربری IT مطرح شد و در تبصرهی 13 بندی آورده بودند مبنی بر این که برای گسترش و توسعهی کاربردی IT، اختیاراتی به دولت داده شود و برای آن اعتباری قایل شده بودند که نحوهی هزینه کرد مبتنی بر قانون بودجه بود.
برزگر با بیان این که در آییننامهی اجرایی دستهبندی دولت الکترونیکی، تجارت الکترونیکی و بهداشت الکترونیکی در سرفصلهای IT به همراه وظایف دستگاهها و موافقتنامههای عمرانی تدوین شد و با هدف توسعهی کاربری، پول داده شد؛ اظهار کرد: سازمان مدیریت و برنامهریزی با شورای عالی اطلاعرسانی در همکاری تقریبا منظم به کارها نظم حداقلی دادند و در سال حدود 50 تا 60 میلیارد تومان هزینه شد که البته این میزان اختصاص داده شده بود و معمولا تخصیص تا هزینه کرد نهایی اختلاف دارد.
او ادامه داد: تبصرهی بودجه، پولها را در قالب متمرکز و هدفمند میداد که تا سال 85 تداوم داشت اما هم اکنون نهادی این کار را به طور جدی آغاز نکرده تا قالب به شکل منظم رشد کند؛ برای ایجاد بانکهای اطلاعاتی به ویژه برای CA به پول خاصی نیاز بود و سعی شد تا جای ممکن در آن زمان برنامهریزی متمرکزی انجام شود و تا جایی آن را هدایت کند.
برزگر افزود: هر کاری نیازمند اختصاص هزینه است و صرفا اعتبار مالی نیست بلکه به اعتبار مدیریتی آموزش و استفاده از تجربیات نیز نیاز است؛ در کارها هزینهها را همراه با منافع نمیبینیم.
او معتقد است: تکفا یک از کارهایی بود که یک شخص آن را مدیریت میکرد و مطمئنا باید از مجریانش پرسید که از چه سیستمی استفاده کردند و باید دید تکفا دو در ادامهی همان تکفا خواهد بود یا طرح مجزایی است و تنها اسمی مشابه دارند و آیا این طرح در ادامهی نگاه سیاستگذاران اولی است یا خیر.
او گفت: اگر من عضو مشورتی تکفا دو باشم به سراغ تکفا یک میروم تا مشخص شود که چه کارهایی در آن انجام شده و داکیومنتها کجاست، مشکلات در کجا بوده و پیشنهاد مجریان سابق چیست سپس طبق این اسناد برنامهای تنظیم میشد تا با تحلیل گذشته نقاط ضعف شناسایی و به آنها در طرح تکفا 2 به طور جدی نگاه شود.
- ۸۶/۰۲/۰۳