گزارشی از موضوع پر پیچ و خم پاساژ علاءالدین
2 سال از تخریب نمادین علاءالدین میگذرد. هنوز هم کار به جایی نرسیده و هر دفعه فصل جدیدی از داستان این پاساژ باز می شود. شهرداری و شورا و ... مصمم به تخریب بودند و فرمانداری تهران طی نامه ای خواستار توقف تخریب شد و در نهایت مسئولان مربوطه این بار برای تخریب دست به دامن شورای تامین شدند.
اما حالا مهدی چمران رئیس شورای اسلامی شهر تهران یکشنبه شب با حضور در استودیوی شبکه خبر درباره تخریب پاساژ علاءالدین گفت: دو سال است که دستور تخریب صادر شده است. از مشاور هم استفاده شده، سازمان مهندسی هم تایید کرده است اما برای تخریب مقاومت صورت گرفته است. چمران گفت: امروز در جلسه ای که برای تخریب داشتیم گفته شد که اگر تخریب صورت گیرد طبقات پایین که بالا قرار گرفته است اگر تخریب شود طبقات پایین تر از خدمات بازمی مانیم.
وی افزود: تعدادی مغازه تجاری اطراف تخریب شده است و در خواست کرده ایم که ادامه تخریب انجام شود و ظرف امشب و فردا باید حکم تخریب برسد تا تخریب طبقه اضافی انجام شود.
جنجال بر سر تخریب پاساژ علاءالدین در خیابان جمهوری زمانی آغاز شد که مالک این پاساژ علاوه بر اینکه کاربری پارکینگ در طبقه منفی 3 را به تجاری تبدیل کرد، طبقهای اضافی هم روی پاساژ ساخت.
این اقدام مالک سبب شد تا اعضای شورای شهر تهران در نامهای به شهرداری تهران آن را غیرقانونی دانسته و خواستار برخورد شدند.
عوامل اجرایی شهرداری تهران در واپسین ساعات روز پنجشنبه 11 دی ماه 1393 ، با ورود به پاساژ علاء الدین مرکز خرید گوشی تلفن همراه پایتخت، حکم تخریب طبقه هفتم راکه به صورت غیرقانونی ساخته شده بود را نصفه و نیمه اجرا کردند. قرار شد هر چه سریعتر این طبقه که ایمنی این ساختمان پرتردد را دچار مشکل کرده بود را به صورت کامل تخریب کنند.
حاجی علاء الدین در روز تخریب در تهران نبود و در کمال آرامش گفته بود که اگر توانستند این طبقه را تخریب کنند، اگر تخریب کردند حتما ریش هایم را می تراشم.
گویا صاحب این پاساژ چیزی می دانست چرا که 2 سال از تخریب نمادین این طبقه می گذرد و هنوز سازه این طبقه پابرجاست.
در همان روزهای اولیه تخریب نمادین معاون شهرسازی وقت شهرداری چراغ سبزی نشان داد و گفت شاید هم این طبقه تخریب نشود و توافقاتی در این زمینه صورت گیرد فردا نیایید بگویید چرا تخریب نشد؟
این خبر جنجال های زیادی برپا کرد و مدتی بعد نیز این معاون برکنار شد.
بر اساس این گزارش، هیچ برج ساز و گردن کلفتی اگر بخواهد با پول و رابطه قانون را زیرپا بگذارد و تخلف کند، در شهرداری حاشیه امن نخواهد داشت. اینها بخشی از صحبت های شهردار تهران است.
محمد باقر قالیباف به تخلف صورت گرفته در پاساژ علاء الدین اشاره کرد وگفت: مالک علاء الدین اگر به اندازه کل بودجه شهرداری تهران هم پول می داد باز هم از تخلفاتش نمی گذشتیم و باز هم طبقه هفتم را تخریب می کردیم؛ چون سلامت و ایمنی مردم قابل معامله نیست.
وی تصریح کرد که برخورد با تخلفات شهری، رانت و پارتی فقط به علاء الدین متوقف نمی شود.
شهردار پایتخت با تاکید بر اجرای قانون درخصوص همه تخلفات و برابری همه در برابر قانون تصریح کرد: شهروندان تهرانی مطمئن باشند هیچ برج ساز و گردن کلفتی که بخواهد با پول و رابطه قانون را زیرپا بگذارد و تخلف کند، در شهرداری حاشیه امن نخواهد داشت.
وی ادامه داد: بنده با کمک اعضای شورای شهر تهران و همکارانم در شهرداری اجازه نمی دهم ایمنی و سلامت مردم و ریه های تنفسی شهر با پارتی بازی و پول معامله شود. به طوری که با هرگونه تخلفات غیرمجاز ساختمانی به ویژه آن دسته از برج ها و مجتمع های اداری و تجاری که نفس شهر را گرفته اند و حقوق شهروندان و قانون را زیرپا گذاشته اند، بدون اغماض برخورد می کنیم.
قالیباف با بیان اینکه همکاران من هم بدانند که از هیچ خطا و تقصیری نمی گذرم و در این راه مماشات نمی کنم، گفت: اگر آنها نیز به تکالیف قانونی و وظایف خود در راه حفظ حریم شهر، جلوگیری و مقابله با ساخت و ساز غیرمجاز و دیگر تخلفات شهری عمل نکنند، مطمئن باشند برخورد سختی در انتظارشان است؛ اگرچه مطمئن هستم اکثر کارکنان و مدیران شهری با روحیه جهادی و انگیزه خدمت رسانی به شهروندان خالصانه تلاش می کنند.
بر اساس این گزارش،کمیسیون ماده 100 رای به تخریب داد و همچنین دیوان عدالت اداری هم تایید کرد؛ کار انجام نشد و بعد هم پای دادستانی به میان آمد.
علاء الدین دوباره برای خود وقت خرید و قول داد تا پایان شهریور 95 این طبقه اضافی را تخریب می کند و اجازه نداد شهرداری ورود کند و گفت خودش کارش را انجام می دهد.
شهریور به اتمام رسید و طبقه هفتم غول چراغ جادو همچنان پابرجاست.
ابوالفضل قناعتی عضو شورای اسلامی شهر تهران در این باره به گفت: جلسهای با حضور نمایندگان شورا و تورک رئیس شعبه هفت دادستانی تهران و معاون دادستان در اوایل سال جاری برگزار شد.
وی افزود: در آن جلسه معاون دادستان به مالک پاساژ علاءالدین اعلام کرد برنامه سهماههای از اول تیر 95 برای تخریب تخلف طبقه هفتم این پاساژ اعلام کند که برنامه چهار ماه تهیه شد و دادستانی با آن برنامه موافقت نکرد و مجدداً تأکید کرد برنامه سه ماههای برای تخریب این طبقه مشخص شود.
قناعتی بیان داشت:معاون دادستان تهران به شهردار منطقه 11 نیز اعلام کرده است با پیمانکاری برای تخریب طبقه هفتم پاساژ علاءالدین قرارداد ببندد و به مجرد اینکه تا پایان شهریور و اول مهر نسبت به تخریب طبقه هفتم این پاساژ اقدام نشده بود، با حکم دادستانی اجازه ورود و تخریب را دارد.
وی ادامه داد: مدت زمان به اتمام رسید و تخریب صورت نگرفت.
فصل دیگری از تخریب پاساژ علاء الدین آغاز شد. به یک باره خبر رسید که فرمانداری تهران یک نامه عجیب نوشته و خواسته که تخریب این پاساژ متوقف شود.
یک روز کار شورای شهر به بررسی این نامه گذشت و اعضا واکنش نشان داده و خواستار برخورد با این موضوع شدند. مهدی چمران رئیس شورای شهر تهران قول داد موضوع را پیگیری کند.
محمد سالاری عضو شورای اسلامی شهر تهران در این باره گفت: متاسفانه فرمانداری تهران به جای حمایت از شورا و قوه قضائیه در تخریب هرچه سریعتر پاساژ علاءالدین، به تبعات امنیتی و اجتماعی آن پرداخته است.
وی افزود: این در حالی است که تخلفات پاساژ علاءالدین و به ویژه اضافه کردن طبقه آخر آن هم در مرکز شهر در کمیسیون ماده 100 و قوه قضائیه رسیدگی و با تخریب کامل آن موافقت شده است و شهرداری نسبت به جمعآوری کلیه دیوارکشیها و تیغهبندیها اقدام کرده و هیچکس در طبقه آخر این پاساژ مشغول کسب نیست و اگر تبعاتی داشته، دیگر تمام شده است.
به گفته سالاری، نگرانی فرمانداری در این مقطع زمانی که تمامی اعضای شورا و دیدهبانهای شهری و رسانهها منتظر اجرای قانون هستند، نگرانی درستی نیست.
رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران تاکید کرد: تخریب طبقه آخر پاساژ نماد مبارزه با تخلف ساختمانی در شهر تهران است.
بعد از اینکه کار از دست همه خارج شد و حاجی علاء الدین این طبقه اضافی را تخریب نکرد شورای تامین وارد عمل شد.
اقبال شاکری عضو شورای اسلامی شهر تهران در این باره گفت: تخریب این طبقه بارها به دلایل مختلف متوقف شده است.
وی ادامه داد: اخیراً نیز مالک ساختمان پاساژ علاءالدین استنکاف از حکم دادستانی کرده است و همین موضوع نیز باعث جلوگیری از تخریب و تعلل در اجرای حکم شده است.
شاکری افزود: شهرداری منطقه 11 با دادستانی، فرمانداری، آتشنشانی و سازمان مدیریت بحران هماهنگیهای لازم را برای تخریب این طبقه انجام داده و پیمانکاری نیز مشخص شده است تا نسبت به تخریب طبقه هفتم پاساژ علاءالدین به صورت کاملاً مهندسی اقدام کند تا خسارت جانی و مالی در این اقدام نداشته باشیم.
رئیس کمیته عمران شورای اسلامی شهر تهران افزود: بهتر است مالک پاساژ علاءالدین خودش نسبت به تخریب طبقه هفتم این پاساژ اقدام کند، چرا که صاحب این پاساژ اشراف بیشتری به ساختمان دارد و از لحاظ مالی نیز برای وی به صرفهتر است.
وی افزود: اگر ناظر ساختمان تخلفات صورتگرفته در این پاساژ را زودتر اعلام کرده بود، با دیگر مشکلات و دوبارهکاریها مواجه نمیشدیم.
بر اساس این گزارش، علاوه بر ایمن نبودن سازه، مسئله مهم دیگر درباره پاساژ علاءالدین این است که این پاساژ بدون این تخلف هم مشکلات بسیاری داشته و فقط چند مورد آتشسوزی در آن، نشان میدهد این مجموعه به هیچ عنوان ایمنی و امنیت لازم برای این تعداد مشتری و مراجعه در لحظه مردم را ندارد.
به گزارش الف مهدی چمران اما امشب اعلام کرد: امروز در جلسه ای که برای تخریب داشتیم گفته شد که اگر تخریب صورت گیرد طبقات پایین که بالا قرار گرفته است اگر تخریب شود طبقات پایین تر از خدمات بازمی مانیم.
وی افزود: تعدادی مغازه تجاری اطراف تخریب شده است و در خواست کرده ایم که ادامه تخریب انجام شود و ظرف امشب و فردا باید حکم تخریب برسد تا تخریب طبقه اضافی انجام شود.
در ادامه آقای نصرالله آبادیان شهردار منطقه 11 در ارتباط تلفنی با برنامه گفت: در اجرای ماده 100 که به تایید قوه قضائیه نیزرسید، تخریب مازاد ساختمان در دست اجرا بود که بعد قرار شد جلسه شورای تامین تشکیل شود که این جلسه نیز برگزار شد و آمادگی کامل برای تخریب وجود دارد.