گزارش وایرد از قدرت سایبری ایران
نشریه پرنفوذ وایرد (wired) که به واسطه ارتباطاتش با محافل اطلاعاتی دموکراتها مشهور است، در گزارشی سرعت رشد فناوریهای سایبری ایران را تحسین کرده است.
نشریه امریکایی وایرد با اشاره به گسترش دستاوردهای استارتآپهای ایرانی در نمایشگاههای داخلی و افزایش محصولات دانشبنیانها در این زمینه، ایران را به عنوان قدرتی سایبری در غرب آسیا مطرح کرده است.
بیش از ۱۰۰ محصول قابل قبول
در گزارشی که ماهنامه امنیتی وایرد منتشر کرده به برگزاری حداقل شش نمایشگاه در چهار حوزه سایبری، زیستی، شیمیایی و هستهای در ایران پرداخته است. این نشریه که در حوزه فناوری و دانش صاحب سبک است، دستاوردهای شرکتهای دانش بنیان ایرانی در سالهای اخیر را قابل توجه دانسته که رشد قابل قبول دستاوردهای علمی شرکتهای ایرانی از لحاظ کیفیت در این نمایشگاهها ملموس بوده، به طوری که در آخرین نمایشگاه این حوزه در پاییز برگزار شد. شرکتهای دانشبنیان ایرانی بیش از ۱۰۰ محصول قابل قبول در حوزه سایبری تولید کردهاند. به عنوان نمونه در زمینه سامانه اسکادا که یک محصول استراتژیک و بسیار مهم ایرانی است، استارتآپهای دانشگاهی ایران پنج محصول کاملاً بومی تأیید شده از لحاظ امنیتی و دفاعی برای آن ارائه کردهاند.
از اسکادا تا ضدحمله سایبری
سامانه سرپرستی و گردآوری داده یا اسکادا نوعی فناوری است که امکان جمعآوری اطلاعات از تأسیسات دوردست و ارسال دستورالعملهای کنترلی به آنها را فراهم میکند؛ این سامانه، کاربر را از اقامت در محل تأسیسات یا بازدید از آنها در هنگام کار بینیاز میکند. هر پایانه راه دور اسکادا باید قابلیت دریافت پیام، رمزگشایی، پردازش پیام و ارسال پاسخ لازم را داشته باشد. فعالیت پیچیدهای که ایران حتی در سیستم حمل و نقل هوایی و کنترل فرودگاهها نیز از آن استفاده میکند. ایجاد مرکز عملیات امنیت (SOC) که برای پایش، آنالیز و پاسخدهی سریع به رخدادهای امنیتی (ضد حمله سایبری) است، از دیگر دستاوردهای دانشبنیانهای ایرانی مورد توجه نشریه امریکایی وایرد بوده است. این فناوری یکی از نیازهای اساسی سازمانها و شرکتهاست. به نوشته این نشریه یک SOC کارا و مؤثر یکی از نیازهای اساسی ایران در این حوزه محسوب میشود و تا سالهای سال این مسئله به یک چالش واقعی برای نهادهای ایرانی تبدیل شده بود، به نحوی که برخی از SOCهای ایجاد شده ایرانی با SOCهای واقعی و به روز دنیا فاصله زیادی داشت و از کارایی لازم برخوردار نبود، اما کمتر از یکسال است که دانشبنیانهای ایرانی بر این مشکل غلبه کردهاند.
محصولات آخرین نمایشگاه سایبری
دانشبنیانهای ایرانی با همکاری شرکای خارجی خود، اقدام به انتقال دانش و تجربه این حوزه به داخل کشور کردهاند و با تکیه بر متخصصان داخلی به ارائه خدمات طراحی و پیادهسازی مرکز عملیات امنیت مبتنی بر دانش و تجربه روز پرداختهاند که مقاومسازی مؤثر و حفاظت از زیر ساختهای فناوری اطلاعات و ارتباطات از وظایف اصلی این سامانه است. مورد دیگری به نام «ضد بدافزار padvish» از دیگر دستاورهای رونمایی شده، ایرانی بود که توجه این نشریه را جلب کرده است؛ این دستاورد که از سوی یکی از استارتآپهای دانشگاهی طراحی و ساخته شده است، این توانایی را دارد تا امنیت کامپیوترهای نهادهای بزرگ دولتی و کامپیوترهای افراد عادی را در مقابل انواع ویروسهای مهاجم تأمین کند.
مسیریاب بومی و سیستم انتقال نوری مخابراتی هم از سوی دو شرکت دانش بنیان و ایرانی طراحی، تولید و در آخرین نمایشگاه سایبری ایران رونمایی شدند. در همین نمایشگاه یک دانش بنیان دیگر هم محصولی جالب به نام «تلفن همراه امن» را ارائه کرد. این محصول به مهمترین دغدغه و نیاز کاربران تلفن همراه یعنی امنیت ارتباطات و عدم شنود مکالمات آنان پرداخته است. این فناوری میتواند با ایجاد امنیت کامل و پایدار جلوی هرگونه مشکل امنیتی و شنود را بگیرد.
توانمندترین و فعالترین
به نوشته این نشریه چندی قبل هم اداره اطلاعات ملی امریکا با انتشار گزارشی، ایران را در کنار چین و روسیه یکی از توانمندترین و فعالترین بازیگرانی خواند که در حوزه فناوری سایبری برای امریکا تهدید قلمداد میشود. ایران میتواند از اطلاعاتی که در حملات سایبری به دست میآورد، برای پیشرفت تکنولوژیک خود در زمینه اقتصادی و نظامی بهره ببرد که این موارد نشاندهنده سرعت رشد تواناییهای سایبری ایران است. طبق گزارش این نشریه، ایران برای کاهش اتکای اقتصادی به نفت، به دنبال رشد صنایع غیرنفتی است که حمایت از دانش بنیانهای سایبری از طریق نفوذ سایبری میتواند به این هدف کمک کند و این توانایی به ایران این امکان را داده که نه تنها شکاف فناوریاش با کشورهای غربی را کاهش دهد بلکه در غرب آسیا هم از بازیگران اصلی در این عرصه باشد.
تقلای صهیونیستها
در سالیان اخیر پیشرفتهای سایبری ایران به حدی بوده که سال گذشته هم یکی از مقامات ارشد امنیت سایبری رژیم صهیونیستی گفته بود، هکرهای ایرانی به شکلی نگرانکننده به سیستم هشداردهنده موشکی اسرائیل نزدیک شده و مقامات نظامی اسرائیل را با دستپاچگی برای محافظت از سیستمهای هشداردهنده در برابر خطر به تقلا انداخته بودند. کارشناسان امنیت شبکه به نشریه وایرد گفتهاند که حمله استاکسنت به تأسیسات ایران مانند کاتالیزوری در جهت توسعه توان سایبری ایران عمل کرد که به عقیده آنها ایران اکنون توان حملات سایبری پیشرفته دارد.
منبع: روزنامه جوان