گوگل در چین راه را گم کرده
کید متز*- اریک اشمیت، رییس هیات مدیره گوگل، هفته گذشته، در حالی که روی صحنه در مراسمی در یک شهر باستانی نشسته بود، درباره چیزی که آن را «عصر هوشمندی» نامیده، سخن گفت. او درباره شبکه های عصبی گسترده و دیگر تکنیک هایی حرف زد که اجازه می دهند ماشین ها به خودی خود، وظایف شان را یاد بگیرند. سپس به سه شرکت اینترنتی بزرگ چین یعنی بایدو، تنسنت (Tencent) و علی بابا اشاره کرد و گفت که این شرکت ها می توانند از فناوری هوش مصنوعی برای سرعت بخشیدن به سرویس دهی به مشتریان شان استفاده کنند. این صحبت ها هیچ کدام اغراق آمیز یا غلط نبود، اما در واقع این کار اشمیت مثل زیره به کرمان بردن است.
زیرا همین حالا هم هر سه شرکت چینی ذکر شده، از تکنولوژی مشابه غول های بزرگ آمریکایی مثل فیس بوک، مایکروسافت و آمازون استفاده می کنند. از حدود سال 2014 شرکت بایدو یک آزمایشگاه تحقیقاتی با نام «انیستیتوی یادگیری عمیق» راه اندازی کرد. فناوری یادگیری عمیق در حال حاضر همه چیز را در بایدو را تحت کنترل دارد؛ از موتور جست وجو گرفته تا سرویس های تشخیص صدا و تصویر. یک سال و نیم پیش هم این شرکت چینی اعلام کرد که برای اموری نظیر تبلیغات آنلاین، به شبکه های عصبی روی آورده است. تنسنت هم اخیرا یک آزمایشگاه هوش مصنوعی راه اندازی کرده و در کنار علی بابا و بایدو، حالا از اعضای کلیدی کنفرانس های بین المللی هوش مصنوعی است.
از همین رو اگرچه گوگل در سراسر دنیا پیشرفت خوبی در حوزه هوش مصنوعی داشته، اما برای کسب پیروزی در چین باید تلاش بسیاری کند. سرویس های آنلاین گوگل هنوز در این کشور بلوکه هستند. گوگل با مقامات این کشور همکاری کرده تا رویدادهایی در چین برگزار کند، اما این روابط هم حدود خودش را دارد. همه رسانه ها در جریان رویداد هفته پیش از آوردن اسم گوگل منع شده بودند و تلویزیون ملی نیز صحبتی از آن به میان نیاورد که این دستور مستقیما از سوی دولت صادر شده بود. حتی آمریکایی ها هم از نحوه صحبت اشمیت و دست کم گرفتن شرکت های چینی متعجب بودند.
از نظر من، سخنرانی اشمیت گواهی بر آن است که آنها یک بار دیگر در چین راه را اشتباه رفته اند و دارند یکی از بزرگترین بازارهای جهان را از دست می دهند.
*ستون نویس Wired (منبع:فناوران)
- ۹۶/۰۳/۱۶