آغاز پروژه یکمیلیارد دلاری فیبر خانگی
گفت و گو: عبدالله افتاده - رساندن فیبرنوری به در منازل ایرانی تا چند ماه پیش موضوعی فانتزی در ذهن کارشناسان به نظر میرسید اما پس از اینکه هیات دولت به درخواست وزارت ارتباطات با اجرای این پروژه موافقت کرد اظهارات رنگ و بویی دیگر به خود گرفت. برخی معتقدند که با توجه به اینکه شبکه سراسری فیبرنوری شرکت مخابرات هماکنون در کشور وجود دارد اجرای این پروژه به معنی هدر دادن بیت المال است و درست نیست که شبکهای موازی در کشور ایجاد شود. اما شخص وزیر ارتباطات در این رابطه معتقد است که باید رقیبی جدی در این بخش در کنار مخابرات ایجاد شود و مخابرات هم در این حوزه اقدام به رقابت با این اپراتور کند.
در عین حال با وجود گذشت نزدیک به 9 ماه از زمان تصویب این طرح در دولت، اکنون طرح تجاری و RFB این پروژه نهایی شده و کنسرسیوم ایرانیان نت نیز به صورت رسمی ثبت شده است.
به منظور بررسی آخرین تحولات در این زمینه با محمد مردانی، مشاور وزیر و مجری طرح شبکه دسترسی فیبرنوری گفت و گو کردهایم که میخوانید.
جناب مردانی به عنوان اولین سوال ترکیب شرکتهای تشکیل دهنده کنسرسیوم ایرانیان نت را معرفی کنید؟
در حال حاضر این کنسرسیوم به صورت رسمی با میزان سهم صددرصدی ثبت شده که اگر اجازه بدهید به دلیل مشخص شدن مجریان این طرح و مدیرعامل شرکت، اطلاع رسانی در این زمینه را خود این عزیزان انجام دهند.
گفتید که مدیرعامل انتخاب شده، این شخص کیست و چگونه این انتخاب انجام شده است؟
از آنجا که باید برای ثبت شرکت حتما مدیرعامل و اعضای هیات مدیره کنسرسیوم انتخاب میشدند از میان شرکتهایی که اقدام به حضور در کنسرسیوم کردند، رضا شیبانی به عنوان مدیرعامل و حسین شفیع و مصطفی شاه جویی به عنوان اعضای هیات مدیره انتخاب شدند که با توجه به نهایی شدن ترکیب شرکتها احتمال تغییر افراد وجود دارد.
پس با این وجود احتمال تغییر تمامی این افراد وجود دارد؟
دقیقا، از آنجا که هنوز در حال مذاکرات نهایی برای ورود شرکتها و مشخص شدن سهم هر یک از آنها هستیم هر دو حالت وجود دارد که آیا این افراد در سمتهای خود باقی بمانند یا توسط سهامداران جدید برکنار شوند.
آیا دلیل خاصی وجود دارد که اسامی شرکتهای حاضر در این کنسرسیوم را اعلام نمیکنید، شاید علت آن حضور نداشتن هیچ شرکت خصوصی در این کنسرسیوم باشد؟
در این مورد آن طور که شما میگویید نیست و شرکتها و سازمانهای خوبی در این کنسرسیوم حضور یافتهاند اما به دلیل ادامه داشتن مذاکرات و نهایی نشدن موضوعات و مهمتر از همه اینکه من نزدیک به سه هفته است کل کار را به مدیران جدید شرکت واگذار کردهام اطلاع دقیقی از اتفاقات رخ داده ندارم و بهتر میدانم در این خصوص اظهارنظر نکنم.
آیا قرارگاه خاتم الانبیا در کنسرسیوم ایرانیان نت حضور دارد؟
این موضوع به هیچ وجه صحت ندارد.
گفته میشود مبلغ 4 میلیارد دلار بودجه برای این پروژه در نظر گرفته شده است که البته این مبلغ توسط چین فاینانس شده آیا این موضوع صحت دارد؟
مبلغ در نظر گرفته شده برای اجرای این پروژه اصلا 4 میلیارد دلار نیست و در فاز اول پروژه که میتوان از آن به عنوان اصلیترین بخش سرمایهگذاری در آن نام برد تنها یک میلیارد دلار در نظر گرفته شده است که سهامداران هر کدام به میزان سهمی که در اختیار دارند باید نسبت به تامین آن اقدام کنند.
از آنجا که به زودی ترکیب سهامداران این کنسرسیوم نهایی میشود موضوع پروانه بهرهبرداری که توسط سازمان رگولاتوری باید صادر شود به کجا انجامید.
در موضوع پروانه اپراتور چهارم، سازمان تنظیم مقررات به دقت در حال بررسی تمامی جوانب است که با توجه به اطلاعات دریافتی به احتمال زیاد تا یکی دو ماه آینده پروانه این اپراتور صادر خواهد شد.
در طراحی شبکه و پیادهسازی آن آیا از مشاوران خارجی هم استفاده خواهد شد؟
در حال حاضر RFP و طرح تجاری آماده شده است. با کمک نزدیک به 200 تا 300 کارشناس خبره در کشور تمامی بخشها از جمله امنیتی، اقتصادی و فنی به دقت ارزیابی و راهکارهای مناسب در تمامی بخشها پیاده سازی شده است که احتمالا با ورود سهامداران جدید آنها قطعا این موارد را بررسی خواهند کرد و امکان تغییر برخی از موارد وجود دارد.
ضمن اینکه برای بهتر پیاده شدن هر چه بهتر این پروژه ظرف چند هفته آینده فراخوان گرفتن مشاور بینالمللی که نزدیک به 10 تا 15 شرکت هم در این رابطه تاکنون شناسایی شده است داده خواهد شد.
با توجه به نهایی شدن طرح و RFP مربوطه ارایه خدمات در چه شهرهایی از کشور در فاز اول انجام خواهد شد؟
طبق طرح تجاری که آماده شده فاز اول پروژه در تهران و تعدادی از کلانشهرهای بزرگ کشور اجرایی میشود و طبق برنامهریزی انجام شده شبکه به ترتیب در شهرهای دیگر ایجاد خواهد شد.
سرویسهای اصلی که در این پروژه ارایه خواهد شد تاکنون مشخص شده است؟
بله. این سرویسها شامل VOIP، ویدیو آندی من، IP TV، ایجاد شبکههای اینترانت برای ادارات و ارایه سرویس اینترنت به عنوان یکی از سرویسهای جانبی در این شبکه قابل ارایه است.
برخی از کارشناسان معتقدند با توجه به نبود محتوای کافی در کشور حتی اگر این شبکه راهاندازی شود از سوی کاربران مورد استقبال قرار نمیگیرد و فراموش نکنیم که ما در بحث سرعت اینترنت هماکنون با محدودیتهای قانونی مواجهایم برای این موارد چه راهکارهایی اندیشیدهاید؟
در این بخش حق با شماست اما باید به این موضوع توجه داشت که در بسیاری از امور همچون پزشکی و آموزش از راهدور این شبکه میتواند مورد استفاده قرار گیرد، همچنین به مرور زمان قطعا کشور در چند سال آینده دچار تحولی عظیم در بخش تولید محتوا خواهد شد و در کنار این موضوع با شروع به کار این شبکه خیلی از امور اقتصادی و جذابی که حتی در حال حاضر به ذهن طراحان این شبکه نمیرسد به مرور زمان شکل میگیرد و به هیچ وجه این شبکه بلااستفاده نخواهد ماند.
اگر آنچه که شما میگویید درست باشد هم اکنون شرکت مخابرات ایران به واسطه داشتن شبکه گسترده فیبرنوری در کشور قطعا برای ارایه سرویس ورود خواهد کرد چرا که این شرکت پس از خصوصی شدن به دنبال کسب سود و درآمد بیشتر است فکر نمیکنید ورود نکردن مخابرات تاکنون در این بخش مفهومی خاص دارد؟
این نکته که چرا مخابرات تاکنون در این بخش سرمایهگذاریش را شروع نکرده خود مدیران این شرکت باید پاسخ دهند اما آنچه که ما در این شبکه به عنوان پیشنیاز دیدهایم مواردی است که در سند چشمانداز توسعه و برنامه پنجم دیده شده و کشور باید به این سمت در حرکت باشد. در موضوع بازگشت سرمایه هم جای نگرانی وجود ندارد زیرا تنوع سرویسها به اندازهای در این شبکه بالاست که قطعا مجریان آن به سرعت به سود ناشی از سرمایهگذاری خود دست خواهند یافت.
از ارایه اینترنت در این شبکه به عنوان یکی از سرویسهای فرعی نام بردید، آگاهید که محدودیتهای قانونی در ارایه اینترنت بیشتر از سرعت 128 کیلو بیت بر ثانیه در کشور وجود دارد. از سوی دیگر موضوع دوران حفاظت از شبکه اپراتور سوم همسطح است و اینکه ارایه اینترنت با سرعت بالا به عنوان تنها مزیت رقابت با سایر اپراتورهاست. چنانچه این شبکه زودتر از زمان پایان حفاظت از شبکه اپراتور سوم آماده شود امکان ارایه اینترنت به صورت مشخص با سرعت بالا در این بخش از نظر قانونی منعی نخواهد داشت؟
همان طور که اشاره کردید برخی محدودیتها در کشور درباره سرعت اینترنت وجود دارد که توسط نهادهای مرتبط این قانون وضع شده و ما در این مورد کاری نمیتوانیم بکنیم. اما آنچه که در این شبکه طراحی خواهد شد قابلیت ارایه اینترنت با سرعت بسیار بالا را دارد حال قوانین چه چیزی را در آینده در نظر بگیرند قاعدتا همه تابع آن خواهند بود. اما در موضوع حفاظت از اپراتور سوم همان طور که میدانید این اپراتور با تاخیر در واگذاری سیمکارت به نظر میرسد از خردادماه امسال زمان حفاظت از بازار انحصاریش آغاز شده که البته در این زمینه کمیسیون تنظیم مقررات تصمیم گیر شده است اما آنچه که پیش بینی میشود زمان آغاز به کار این شبکه احتمالا همزمان با پایان حفاظت از شبکه اپراتور نسل سوم باشد که در این صورت مشکلی ایجاد نخواهد شد. در ضمن فراموش نکنیم که این شبکه از مسیر زمینی و ثابت اقدام به ارایه اینترنت پرسرعت میکند و هم اکنون نیز وایمکسیها و شرکتهای اینترنتی در این زمینه خدمات پرسرعت میدهند.
یکی دیگر از نگرانیهایی که در این بخش وجود دارد و اخیرا نیز مقام معظم رهبری در فرمایشهای خود به آن تاکید داشتند استفاده از توان تولید داخلی در پروژههای ملی است، از آنجا که کشور در تولید فیبرنوری به خودکفایی رسیده است آیا در تامین تجهیزات از داخل کشور در این شبکه استفاده خواهد شد.
در RFP پروژه به صورت شفاف به این موضوع تاکید شده است که در تمامی بخشهایی که میتوان از توان داخلی استفاده کرد حتما صنایع، متخصصان و تولیدات داخلی کشور مورد استفاده قرار گیرد. نزدیک به 60 تا 70 درصد پروژه اجرای شبکه دسترسی فیبر نوری برای کاربران خانگی به حفاری و فیبرگذاری که کار پیچیدهای هم نیست مربوط میشود که تماما از توان داخلی برای آن بهره خواهیم برد. در بخش تجهیزات و نرمافزار هم چنانچه صنایع داخلی و متخصصان داخلی بتوانند نیاز پروژه را برطرف کنند شک نکنید که از این پتانسیلها در این پروژه استفاده خواهیم کرد.
جناب مردانی این موضوع در پروانه شبکه اپراتورهای تلفن همراه به صورت مکتوب تاکید شده اما بنابر ادعای صنایع داخلی تنها بخشهای پیچ مهرهای و ساختمانی این شبکهها به متخصصان داخلی واگذار میشود در این رابطه وزارت ارتباطات چه برنامهای دارد؟
یکی دیگر از موفقیتهایی که در این پروژه کسب شده ورود افراد و شرکتهایی است که خود آنها از تولید کنندگان و فعالان در همین عرصه بودهاند. جدای از این موضوع یکی از ارکان اصلی پروانهای که برای این اپراتور صادر خواهد شد همین موضوع خواهد بود و مطمئن باشید با نظارت دقیقی که دستگاههای نظارتی همچون سازمان تنظیم مقررات در این بخش خواهد داشت این موارد به دقت پیگیری میشود.
در روزهای اولیه اعلام اجرای این طرح توسط وزارت ارتباطات به شکل ایجاد یک اپراتور رقیب برای مخابرات در این عرصه بسیاری این موضوع را هدر رفت منابع داخلی و بیتالمال عنوان کردند شما در این باره چه نظری دارید؟
ما به هیچ وجه موضوع همکاری با مخابرات را منتفی نمیدانیم چرا که معتقدیم اجرای این پروژه با همکاری مخابرات و استفاده از امکانات موجود این شرکت برای هر دو طرف دارای توجیه است زیرا مخابرات از یک طرف از شبکه خود که بدون استفاده مانده است بهره اقتصادی خواهد برد و مجریان این پروژه نیز با سرمایهگذاری کمتر میتوانند خیلی سریعتر از زمان پیشبینی شده شبکه را راهاندازی کنند.در حال حاضر نیز مذاکرات بین طرفین در حال انجام است و امیدواریم طرفین سر قیمتها و نحوه همکاری با هم به توافق برسند.
صحبت از تعرفه شد، با توجه به اینکه برای بسیاری از خدماتی که این اپراتور برای اولین بار در کشور ارایه خواهد داد تعرفهای وجود نداشته در این زمینه خود اپراتور تصمیم گیری خواهد کرد یا رگولاتوری؟
در موضوع تعرفهها قطعا رگولاتوری تصمیم گیر خواهد بود اما آنچه که در حال حاضر در بزینس پلن طرح دیده شده مجریان این طرح سود خود را در ارایه سرویس به تعداد زیادی از کاربران خواهند دید به نحوی که با ارایه سرویس ارزان قیمت به کاربران فراوان سود کافی از ارایه خدمات به اپراتور برگردانده خواهد شد.
یکی دیگر از مواردی که در این شبکه از اهمیت زیادی برخوردار است دریافت مجوزهای امنیتی و هماهنگی سایر دستگاهها برای بهرهبرداری هر چه سریعتر از این شبکه است، چه اقداماتی در این باره انجام شده است؟
رایزنیها در این بخش انجام شده و بعید به نظر میرسد مشکل خاصی در این بخش وجود داشته باشد اما مجریان طرح باید همزمان با اجرای شبکه نسبت به دریافت مجوزهای لازم اقدام کنند.
حال که ادامه کار به سهامداران این پروژه واگذار شده است، شما از این به بعد چه نقشی در آن ایفا میکنید؟
براساس وظیفهای که توسط وزیر ارتباطات به بنده محول شده بود ما مطالعات اولیه در این رابطه را که آیا این طرح دارای توجیه اقتصادی است یا خیر با کمک کارشناسان انجام دادیم. نقش ما بیشتر ایجاد همگرایی و جمع کردن گروهی برای اجرای این پروژه بود که خوشبختانه این موضوع با حضور شرکتهای توانمند به سرانجام رسید و از این پس نیز چنانچه کمکی از دست ما برآید حتما برای پیشرفت سریع این پروژه انجام خواهیم داد.
طبق اطلاعات به دست آمده از روزنامه رسمی کشور در تاریخ چهارم شهریور ماه سال 1390 شرکت خدمات ارتباطی و الکترونیکی ایرانیان نت سهامی خاص با شماره ثبت 9657/ث32/90 تاسیس شده است.
شرکت فوق در تاریخ 4/4/1390 تحت شماره 407332 و شناسه ملی 10320582435 در این اداره به ثبت رسیده و در تاریخ 4/4/1390 از لحاظ امضای ذیل دفاتر تکمیل شده و خلاصه اظهارنامه آن به شرح زیر برای اطلاع عموم در روزنامههای رسمی و کثیرالانتشار ابرار آگهی میشود.
1ـ موضوع شرکت: هرگونه فعالیت مستقیم یا غیرمستقیم در خصوص واردات تاسیس راهاندازی اداره توسعه نگهداری فنی و دیگر خدمات تجهیزات فناوری ارتباطات در عرصه داخلی یا خارجی مستقلا و یا با مشارکت اشخاص حقیقی و حقوقی ایجاد زیرساختهای فنی سختافزار و یا فراهم کردن کاربرد با رعایت قوانین و مقررات جاری کشور ارایه آموزشهای تخصصی به منظور توسعه مهارتهای لازم برای پرسنل شرکت انعقاد همه انواع عقود قراردادها و ایقاعات قانونی با تمامی اشخاص حقیقی یا حقوقی انجام کلیه فعالیتهای فنی و بازرگانی مجاز اعم از صادرات و واردات.
2ـ مدت شرکت: از تاریخ ثبت به مدت نامحدود.
3ـ مرکز اصلی شرکت:
1ـ3ـ استان تهرانـ شهر تهران شریعتی نرسیده به پل سیدخندان ساختمان مرکزی شرکت ارتباطات زیرساختـ کدپستی 1631713711
4ـ سرمایه شرکت: مبلغ 000/000/000/1 ریال منقسم به یک میلیون سهم 000/1 ریالی که تعداد یک میلیون سهم با نام است که مبلغ 000/000/350 ریال توسط موسسان طی گواهی بانکی شماره 6201830 مورخ 24/1/1390 نزد بانک ملت شعبه چهارراه ولیعصر پرداخت شده و الباقی سرمایه در تعهد صاحبان سهام است.
5ـ اولین مدیران شرکت:
1ـ5ـ شرکت ارتباطات زیرساخت سهامی خاص به شماره ثبت 18347 با نمایندگی مهدی کریمینیسیانی به سمت رییس هیاتمدیره
2ـ5ـ شرکت تعاونی مسکن کارکنان شرکت ارتباطات زیرساخت با نمایندگی حسین شفیع به سمت نایب رییس هیاتمدیره
3ـ5ـ مهدی کریمینیسیانی به نمایندگی از شرکت ارتباطات زیرساخت سهامی خاص به شماره ثبت 18347 به سمت مدیرعامل به مدت دو سال انتخاب شدند.
6ـ دارندگان حق امضاء: تمامی اوراق و اسناد بهادار و تعهدآور شرکت از قبیل چک، سفته، بروات قراردادها و عقود اسلامی و نیز نامهها و اوراق و مکاتبات عادی اداری و مراسلات با امضای مدیرعامل با مهر شرکت معتبر است.
7ـ اختیارات مدیرعامل: طبق اساسنامه.
8ـ بازرس اصلی و علیالبدل:
1ـ8ـ حمید نادری به شماره ملی 4899686161 به عنوان بازرس اصلی.
2ـ8ـ ناصر خالصی به شماره ملی 4569224644 به عنوان بازرس علی البدل.
اداره ثبت شرکتها و موسسات غیرتجاری
- ۹۰/۰۷/۲۳