استقبال از استقلال رگولاتوری
سعید همتی – یکی از رسانههای کشور به شکل تلویحی موضوع لزوم استقلال رگولاتوری از زیر مجموعه وزارت ارتباطات را مطرح کرده است.
اگرچه دفعه قبل که رگولاتوری زیر فشار زیادی برای جدایی از وزارت ارتباطات رفت مربوط به مقطعی بود که مخابرات نیز درون وزارت ارتباطات بود. حالا با وجود خروج 60 درصد مخابرات از زیرمجموعه دولت اما هستند مواردی که هنوز لاینحل باقی مانده است.
شرکت ارتباطات زیرساخت و شرکت پست نیز به موازات رگولاتوری زیرمجموعه وزارت ارتباطات محسوب میشوند. به هر حال زیرساخت تامین کننده اینترنت است و با توجه به مسایلی که پیرامون این شرکت در خصوص قیمت تمام شده اینترنت بینالملل مطرح میشود، نقشی تعیین کننده در بازار اینترنت کشور دارد.
اما رگولاتوری بنایی بر ورود به این بخش از اینترنت ندارد. در بخش پست هم میتوان درها را باز کرد و خصوصیها را به این میدان فراخواند، اما به هر حال شرکت پست یک همکار محسوب میشود.
رگولاتوری در خصوص رایتل هم نگاه خاصی داشته و حاضر شده کشور و اپراتورهای دیگر را به خاطر حفاظت از این ا پراتور عقب نگاه دارد. در مورد ایرانسل نیز این دستگاه 5 سال نتوانست اقدام لازم برای رفتن این اپراتور به بورس را فراهم کند. حتی اپراتور دولت یازدهم نیز موضوع رفتن ایرانسل به بورس را نپذیرفت تا آنکه با ورود سازمان بازرسی کل کشور به یکباره نظر خود را تغییر داد و اعلام کرد ایرانسل باید به بورس برود. اینها نمونههایی از چالشهای رگولاتوری هستند.
از این رو به نظر میرسد بررسی استقلال سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، موضوعی باشد که به نفع تنظیم بازار ICT تمام شود.
پیش از این شورای رقابت بود که خواستار ادغام این سازمان با خود بود. استدلال این شورا نیز جایگاه فراقوهای خود و حرکتهای موازی رگولاتوری در بخش ICT بود. اتفاقی که به هر حال در آن مقطع رخ نداد.
حالا به نظر میرسد بد نیست موضوع جداسازی رگولاتوری از وزارت ارتباطات در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار گیرد.
- ۹۳/۰۴/۲۱