ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

  عبارت مورد جستجو
تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران

اصطلاح نوپدید Smombie ، فاواژه سال 2015

| چهارشنبه, ۲۳ دی ۱۳۹۴، ۱۱:۵۲ ق.ظ | ۰ نظر

عباس پورخصالیان - آنچه عرب‌های مدرن: "هاتف‌ذکی"، فرانسویان: Ordiphone، تاجیکان : Телефони ҳушманд، ایرانیان: "تلفن هوشمند" و اغلب مردم جهان Smartphoneاش می‌نامند، ببینید با جوان راست‌قامتِ دیروز، امروزه چه کرده است.

 زامبیان مدرن

جوانان جهان گویی «زامبی» شده اند. زامبی به زبان و در اعتقاد بومیان جزیره هائیتی، (دور از جان جوانان عزیز!) یعنی مرده متحرک.

"زامبیان" جدید را امروزه همه جا می‌بینید: جوانان راست‌قامت دیروز که امروزه خمود و بی روح شده اند؛ زیرا تلفن همراه اگر روزی عمدتاً وسیله‌ای برای برقراری ارتباط در میان‌ افراد بود، امروزه زنجیره ارزش‌های صنعتی ارتباطات سیار جهان باعث شده است که این وسیله در اصل مفید، عمدتاً به وسیله‌ای برای خودمشغولی و منزوی ساختن فرد تبدیل شود.

 نشانه زامبیان مدرن، در دست داشتن تلفن هوشمند است، گاه با «دوگوشی» در گوش، از خودبیخود، سرافکنده، دوتاشده و خیره به صفحه‌ای روشن، بی اختیار در برابر جریان داده‌هایی معلق در ابری دوردست، اما نه بی‌تفاوت نسبت به محتوایی که خواهی-نخواهی سیل‌وار دریافت می‌شوند!

«باغبانا ز خزان بیخبرت می‌بینم، آه از آن روز که بادت گل رعنا ببرد»

فاواژه سال 2015 جوانان آلمان:Smombie  است که پیامش، هشدار به کاربران تلفن هوشمند در سطح جهان است، یعنی به همان کسانی که مصداق «باغبانان ز خزان بی خبرند»!!

اصطلاح نوپدید، Smombie را به زحمت می‌توان یا نمی‌توان فارسی‌سازی کرد، زیرا از ادغام دو اصطلاح  Smartphone و  Zombie به روش «نحت» یا  blending، به وجود آمده است.

پس، اصطلاح Smombie به کاربر تلفن هوشمندی اطلاق می‌شود که به نحوی محو محتوای تلفن هوشمند خود شده است که از دیگرانش غافل و بی خبر است.

 

اصطلاح رقیب،merkeln  بود!

در سال 2015‌، واژه‌ای که پیش از گزینش Smombie به نظر می‌رسید "جوان‌واژه" سال در زبان مخفی جوانان آلمانی شود،merkeln  (مصدر برساخته از نام رئیس دولت آلمان به معنی و با کاربردِ "دست روی دست گذاشتن" و "اقدامی نکردن") بود! اما به یکباره خانم مرکل، به "مادر پناهندگان" معروف و محبوب جوانان آزادیخواه و مغضوب جوانان "پگیدازده" شد.پس در نهایت، اصطلاح Smombie رأی آورد و جوان‌واژه سال 2015 آلمان شد.

اکنون، برسازی (جعل) و گزینش این اصطلاح جدید از سوی جوانان آلمان، در حکم انتقادی بزرگ به جهانی شدن تلفن هوشمند و رد رفتار اعتیادآمیز جوانان در استفاده از تلفن هوشمند است.

این اصطلاح، در پیمایش واژه‌یابی سال، توسط انجمنی وابسته به مؤسسه انتشاراتی "لانگِنشاید" آلمان بیشترین رأی را آورده است.

 

مؤسسه انتشاراتی لانگِنشاید

لانگِنشاید در سال 1856 در برلین تأسیس شد.این مؤسسه از سال 2008 تاکنون، زبان مخفی جوانان آلمان را پایش و در اواخر هر سال با انتشار فهرستی از جدیدترین جوان‌واژه‌های جوانان آلمانی، به صورت برخط رأی‌گیری و «جوان‌واژه سال» جوانان آلمان را معرفی می‌کند.امسال،Smombie  رأی آورد و جوان‌واژه سال 2015 اروپا شد.

 

Smombie = Smartphone + Zombie  فاواژه سال 2015 آلمان

  به معنی مرده متحرک تلفن هوشمند در دست

 

سابقه گزینش غیر رسمی فاواژه جوانان در ایران

در سال 1387، من برای نخستین بار در ایران، تعدادی فاواژه را در جمع همکارانم در فرهنگستان زبان و ادب فارسی به رأی گذاشتم، و "پیامک" فاواژه آن سال شد.

به همین ترتیب، فاواژه فارسی در دهه اول هزاره سوم را نیز "همراه" انتخاب و در ماهنامه «دنیای مخابرات» معرفی کردیم.

البته "فاواژه"، خود از نوآوری‌های زبانی است که من آن را در همان سال از ادغام "فاوا " (فناوری اطلاعات و ارتباطات) و "واژه"، ساخته بودم.

 

سنت خوبی که ماهم باید رعایت اش کنیم

اکنون همه انجمن‌ها و ناشرانی که در کشورهای مختلف، واژه سال انتخاب می‌کنند، همه مدیون سنت انتخاب واژه سال در آلمان هستند.زیرا بیش از سه دهه است که آلمانی‌ها همه ساله چند واژه سال را انتخاب و معرفی می‌کنند.پس از آلمانی‌ها، سایر کشورهای آلمانی زبان نیز مثل اتریش، سوئیس ، لیختن اشتاین و بخشی از ایتالیا، به نام "تیرول جنوبی" اقدام مشابهی کردند و می‌کنند.به این ترتیب همه ساله پنج واژه آلمانی در پنج کشور، واژه سال می‌شوند: در آلمان، اتریش، سوئیس، لیختن اشتاین و در بخش آلمانی زبان ایتالیا به نام"تیرول".

پس اگر همین فعالیت در حوزه زبان فارسی صورت گیرد، ما نیز همه ساله باید در چند قلمرو زبان فارسی، واژه سال را برگزینیم: در ایران، تاجیکستان، افغانستان و در سمرقند ازبکستان.

ولی متاسفانه چنین کار خوبی هنوز در ایران و کشورهای مذکور، باب و سازمان‌دهی نشده است.

 

توسعه تفکر گزینش واژه سال

اندیشه گزینش واژه سال به تدریج، ایده گزینش "ناواژه" سال را نیز مطرح کرد و همین‌طور انتخاب "جمله سال" و گزینش "ناجمله سال" نیز در پی آن آمدند.اکنون این فکر، توسعه یافته و صاحبان رسانه‌ها را وادار کرده است تا موارد زیر را همه ساله به انتخاب عموم بگذارند:

•  "واژه تهدیدشده سال" (از لحاظ فراموش‌شدن و از خاطره‌ها رفتن، متروکه شدن و مردن یک واژه)

•  "واژه سال نوجوانان" (واژه‌ای از زبان مخفی گویش ویژه جوانان)

•  "بهترین واژه وارداتی سال" (واژه‌ای که بدون معادل‌سازی، "عاریه گرفته شده" و در زبان پذیرفته شده است)

•  "واژه اینترنتی سال" (واژه‌ای که کاربران اینترنت وضع کرده باشند.)

بعد از فکر انتخاب "واژه‌های سال"، اندیشه انتخاب "واژه دهه"، "واژه سده" و "واژه هزاره" در هر زبان نیز مطرح شدند.

برای مثال "واژه هزاره" برای انگلیسی‌زبانان در هزاره دومShe : انتخاب شد که در هزاره اول، وجود نداشت.

 

 پارسی‌آگاهی را پاس داریم!

"پارسی، زبان فرشتگان است" من این را نمی‌گویم، از یک زبان‌شناس هندی که استاد زبان فارسی است نقل قول می‌کنم!

در نبود واژه‌آگاهی سازمان‌یافته، اتفاقات زبانی عجیبی در زبان فارسی معاصر می‌افتد که برای گویشوران این "زبان فرشتگان"، پذیرفتنی نیست.برای مثال در دولت نهم و دهم، ناواژه و اصطلاح غیر انسانیِ "سرمایه انسانی" از انگلیسی آب نکشیده سرمایه‌داران آمریکائی وارد فارسی و در ایران اسلامی رایج شد آنچنان که در نام معاونت ریاست جمهوری نیز ظاهر شد تا این که در دولت یازدهم ملغی شد.اما فکر نمی‌کنم لغو ناواژه و اصطلاح غیر انسانیِ "سرمایه انسانی" آگاهانه بود.فارسی در معرض این کژراهی‌ها است و چاره کار، واژه‌آگاهی سازمان یافته، نه از بالا به پائین، بلکه از پائین به بالا است.

من پیشنهاد می‌کنم: اربابان رسانه و ناشرانی چون: فرهنگ معاصر، انتشارات دانشگاه تهران، انتشارات امیر کبیر، مؤسسه لغت‌نامه ایران، سازمان مطالعه و تدوین کتاب (سمت)، انتشارات سروش، نشر دانش امروز، انتشارات معین، انتشارات مدرسه و ده‌ها انتشاراتی دیگر با یا بی یاری فرهنگستان زبان و ادب فارسی، با یا بی کمک انجمن زبان‌شناسی ایران گردهم آیند و انجمنی یا انجمن‌هایی برخط و برون‌خط را برای پایش و گزینش و اعلام رسمی واژه سال، ناواژه سال، جمله سال، ناجمله سال، فاواژه سال، جوان‌واژه سال، واژه متروک سال، واژه وارداتی سال، واژه تهدیدشده سال، واژه دهه، واژه سده و واژه هزاره به وجود آورند. (منبع:عصرارتباط)

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">