افشای اطلاعات کاربران 7فیلترشکن؛ ایرانیها در خطر
اطلاعات کاربران ۷ سرویس ویپیان که در ایران هم استفاده زیادی برای دور زدن فیلترینگ داشتهاند در دسترس عمومی قرار گرفته است. براساس گزارشهای منتشر شده اطلاعات کاربران حداقل ۷ ویپیان یا بهاصطلاح فیلترشکن مشهور افشا شده است. بسیاری از این فیلترشکنها مورد استفاده کاربران ایرانی هم بوده است. UFO VPN, FAST VPN, Free VPN, Super VPN, Flash VPN Secure VPN و Rabbit VPN سرویسهایی هستند که افشای اطلاعات آنها ثابت شده است.
براساس گزارشی که سایت VpnMentor منتشر کرده ۱.۲ ترابایت از اطلاعات این فیلترشکنها از سرورهای آنها افشا شده است. این اطلاعات تاریخچه فعالیت کاربران ازجمله سایتهای دیده شده، آدرس ایمیل، پسووردها، آیپی اتصال و بالطبع آن آدرس فرد را نشان میدهد.
در اطلاعاتی که در دسترس هکرها هم قرار دارد 1,083,997,361رکورد اطلاعات دیده میشود که میتواند شامل اطلاعات حدود ۲۰ میلیون کاربر باشد.
اکثر این فیلترشکنها از مواردی هستند که بهصورت رایگان قابل استفاده بوده و ادعا میکردند دیتای کاربران را ذخیره نمیکنند.
با این اطلاعات با کمی دانش فنی میتوان آدرس یک فرد و همه سایتهایی که مورد استفاده قرار داده را شناسایی کرد.
تشابه کاری این سرویسهای ویپیان نشان میدهد که حداقل 3 مورد آن متعلق به یک شرکت بوده و برای بازاریابی و نصب بیشتر با اسمهای مختلف در فروشگاههای اپلیکیشن عرضه شدهاند.
بهصورت عادی شبکه خصوصی مجازی یا ویپیان برای ایجاد ارتباط بین شعبههای مختلف شرکتها یا فعالیت از راه دور مورد استفاده قرار میگیرد. در برخی کشورها ازجمله ایران اما کاربران از ویپیانها برای دور زدن فیلترینگ استفاده میکنند.
استفاده از ویپیان درواقع مانند این است که فرد از اینترنت سرور دیگری استفاده میکند و بر این اساس آیپی او در شبکه جهانی تغییر میکند. نشانی پروتکل اینترنت یا نشانی آیپی عددی است که به هریک از دستگاهها و رایانههای متصل به شبکه کامپیوتری که بر مبنای نمایه TCP/IP (از جمله اینترنت) کار میکند، اختصاص داده میشود. این نشانی عددی میتواند محل جغرافیایی اتصال را مشخص کند.
کاربران ایرانی در معرض تهدید جدی
به خاطر فیلترینگ سخت در ایران ازجمله قطع دسترسی به تلگرام طی سالهای اخیر شمار کاربرانی که از فیلترشکنها استفاده میکنند بهشدت افزایش پیدا کرده است. درواقع اکنون نمیتوانید گوشی هوشمند متعلق به پیر یا جوانی را پیدا کنید که حداقل یکی از اپلیکیشنهای بهاصطلاح رایگان فیلترشکن روی آن نصب نباشد. شاید مهمترین اثری که فیلترینگ تلگرام با ۴۵ میلیون کاربر در کشور داشت باز شدن پای اپلیکیشنهای فیلترشکن به گوشی اکثر کاربران اینترنت حتی پدربزرگها و مادربزرگها بود. نتایج یک نظرسنجی به سفارش مرکز تحقیقات مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری نشان میدهد که 80درصد کاربران تلگرام در کشور، پس از فیلترینگ آن با نصب فیلترشکنها همچنان در حال ادامه استفاده از تلگرام هستند. به غیر از فیلترشکنهای رایگان بررسیهای آماری همشهری نشان میدهد، گسترش فیلترینگ، مافیای فروش فیلترشکن در کشور را بهوجود آورده که ماهانه گردش مالی حداقل ۱۰۰ میلیارد تومانی دارد.