انتقادات بیپاسخ از سیاستهای فیلترینگ دولت
سعید همتی – اخیرا یک برنامه تلویزیونی با موضوع بررسی بایدها و نبایدهای شبکههای اجتماعی به بررسی مسایلی پرداخت که پاسخ دولت را میطلبد.
حاضران در این برنامه عبارت بودند از عبدالصمد خرمآبادی، دبیر کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه و مهدی اخوان بهابادی عضو حقیقی شورای عالی انقلاب فرهنگی و دبیر سابق شورای عالی فضای مجازی. اگرچه ظاهرا از نصرالله جهانگرد معاون وزیر ارتباطات نیز دعوت شده بود تا به عنوان نماینده دولت در این بحث شرکت کند که گویی وی نپذیرفته است.
اگرچه میشد در این برنامه به انتقادات مذکور تا حدودی پاسخ داد لیکن نبود یک نماینده از طرف دولت موجب شد تا حاضران در این برنامه انتقاداتی جدی به نوع عملکرد دولت در خصوص فیلترینگ وارد کنند. انتقادات مذکور به این شرح بودند:
1- نخستین انتقاد این بود که در زمینه فیلترینگ بین دولتهای مختلف، دیدگاههای مختلف وجود ندارد چرا که اگر تفاوت دیدگاه دولتها در این زمینه وجود داشت در مدت زمان روی کار آمدن دولت یازدهم، اوضاع نسبت به قبل متفاوت می شد اما شاهد هستیم که در این مدت، اتفاق خاصی نیفتاده است.
2- امکان فنی فیلترینگ هوشمند در کشور وجود دارد اما باید دید چرا اجرایی نمی شود.
3- در برخی مواقع می توان محتوای مجرمانه را از غیرمجرمانه بدون فیلترکردن کل سایت جدا کرد اما در شرایط فعلی از نظر فنی این امکان وجود ندارد. (کمیته فیلترینگ، وزارت ارتباطات را متولی این امر میداند.)
4- زمانی که سایتهای اینترنتی را فیلتر می کنیم اما ابزارهای فیلترشکن را برای دور زدن سامانه فیلترینگ باز میگذاریم تا کاربران به وفور از فیلترشکن ها استفاده کنند این به معنای مسخره کردن فلسفه فیلترینگ است.
به هر ترتیب میهمانان حاضر در این نشست مشخصا دولت جدید و وزارت ارتباطات را مورد سوال قرار داده و مسوولیت نحوه اجرای فیلترینگ را متوجه این وزارتخانه دانستهاند.
حالا باید یک مقام مسوول در دولت نیز پاسخ این ابهامات را بدهد که آیا سیاستهای فیلترینگ کما فیالسابق ادامه خواهد داشت و آیا میتوان شکل اجرای فیلترینگ را از نظر فنی اصلاح کرد؟
- ۹۲/۱۱/۰۵