انواع کلاهبرداری هنگام خرید و فروش مجازی خودرو
نخستینبار در سال ۱۹۹۱ «تیم برنرز لی» تجارت الکترونیک را پایهگذاری کرد و درسال ۱۹۹۴ که بانکداری آنلاین ایجاد شد، شرکت پیتزا هات نخستین سرویس فروش اینترنتی خود را طراحی و آغاز کرد. با پیشرفت تکنولوژی و وابستگی بهدنیای مجازی، کسبوکارها نیز بهسمت ارائه خدمات در فضای مجازی رفتند. بازار خودرو هم بهعنوان یکی از داغترین بازارهای موجود در دنیا، چندسالی است که وارد کسب و کار اینترنتی شده است و استقبال مردم جهان نیز از روشهای مدرن خرید و فروش رو بهافزایش است؛ چرا که استفاده از اینترنت برای خرید و فروش کالاهای مختلف از جمله خودرو، کمهزینه، ساده و با صرف زمان کمی امکانپذیر است. از آن سو، روشهای سنتی معامله خودرو مشکلات خاصی دارند که از آن جمله میتوان بهامانت گذاشتن خودرو در محل نمایشگاه تا زمان فروش و پیدا کردن بنگاهدار قابل اعتماد اشاره کرد.
بنگاههایی که میتوان به آنها اعتماد کرد
ابتدا ، سراغ بنگاهها و نمایشگاههای خرید و فروش خودرو در سطح شهر رفتیم تا حرفهای ناگفته آنها را از زبان خودشان بشنویم. مصاحبه ما با آرش مرادی، یکی از صاحبان باتجربه نمایشگاه خریدوفروش خودرو در منطقه میدان جمهوری را میخوانید:« بهنظر میرسد تمام کلاهبرداریها از طریق آگهیهای همین سایتها باشد و این پلتفرمها باید توقیف شوند. چرا که اگر مردم از بنگاهها یا نمایشگاهها بهصورت حضوری خرید کنند، میدانند آنجا مکانی است که تلفنشان را جواب میدهند و کارشان را پیگیری میکنند. اما درمورد آگهیهای منتشرشده در فضای مجازی اگر مشکلی وجود داشته باشد، چهکسی پاسخگو خواهد بود؟ بهعنوان مثال یکی از دوستانم خودرویی را از همین سایتها خریداری کرد، اما بعد از معامله و تعویض پلاک، متوجه شد شاسی خودرو مشکل دارد. حالا در این دست موارد چهکسی پاسخگو است؟ هیچکس! اما اگر این معامله درنمایشگاه صورت میگرفت، حتما این خودرو مشکلدار دوباره بهنمایشگاه بازگردانده میشد و خریدار پولش را کامل دریافت میکرد. از نظر من بزرگترین مشکل سایتهای معتبر (دیوار، شیپور، باما و...) چک نکردن اطلاعات خودروهاست. روزانه در این سایتها تعداد زیادی از خودروهای مشکلدار یا حتی سرقتی توسط مردم ناآگاه معامله میشود و قطعا همه بنگاهها و نمایشگاههای ماشین نیز کارشان درست نیست. درواقع متقاضیان باید قبل از خرید و فروش خودرو مجوز بنگاهها را کنترل کنند؛ چرا که ممکن است از همین طریق نیز کلاهبرداری صورت گیرد.»
هشدارهای پلیس فتا
با توجه بهتعدد آگهیهای فروش خودرو و کلاهبرداریهایی که در این زمینه رخ میدهد، سراغ جناب سرهنگ رامین پاشایی، سخنگو و معاون اجتماعی پلیس فتا رفتیم و از او نکاتی را که باید در این زمینه رعایت شود، جویا شدیم. در این رابطه سرهنگ پاشایی به ما گفت:«از وقتی که ویروس کرونا وارد کشور شده، مردم بهدلیل رعایت توصیههای پزشکی سعی کردند بیشتر مایحتاج خود را از طریق سایتها و نرمافزارهای اینترنتی و آنلاین (که برخی مجوز دارند و برخی ندارند) خریداری کنند. بههمین دلیل، ما با یک اقبال عمومی از سایتهای واسط در کشور مواجه شدیم. شیوه فعالیت این سایتها نیز درست و کاربردی بود؛ اما در کنار خرید و فروشهای صحیح، تعداد زیادی پرونده از عدهای سودجوی اقتصادی بهدستمان رسید که برخی افراد با سوءاستفاده از شرایط اقتصادی کشور و با یک حرکت سازمانیافته، بههرشکل که میخواستند نه صرفا خودرو، بلکه طلا، دلار و مسکن را نیز در قالب آگهی، قیمتگذاریهای کاذب میکردند. حتی مواردی داشتیم که این افراد سودجو با استفاده از تهدید، ترغیب و تشویق نسبت بهافراد دیگر، آنها را وادار بهقیمتگذاری کاذب میکردند که متاسفانه این روند، در قیمت خودرو نیز سبب ایجاد حباب شد. برای حل این مشکل، از یک سال و نیم پیش پلیس فتا با همکاری دادستانی و مرجع قضایی، تصمیم مشترکی گرفتند مبنی بر اینکه تمام سایتها و برنامههای خرید و فروش مجازی (خودرو و مسکن) مجاز بهدرج قیمت در آگهیها نیستند و امروز همانطور که شاهدیم بعد از گذشت یکسالونیم، بازار بهثبات رسیده، قیمتها واقعی و کنترل بازار نیز از دست سودجوها خارج شده است.»
اما هشدار جدی پلیس فتا در رابطه با کلاهبرداریهای مجازی در زمینه خرید و فروش خودرو بهمردم چیست؟ سرهنگ رامین پاشایی دراینباره میگوید:« درحال حاضر پروندههایی موجود است که افراد کلاهبردار، خودرویی را سرقت و بلافاصله آگهی فروش آن را منتشر میکنند. آنها خودرو را بهپارکینگ انتقال میدهند و با این عنوان که خودرو متعلق بهآنهاست و قصد فروشش را دارند، خودرو را بهخریدار نشان میدهند. معمولا قیمتی هم پایینتر از قیمت بازار اعلام میکنند. وقتی زمان معامله فرا میرسد، بیعانهای از خریدار میگیرند و ارائه مدارک خودرو را بهروز بعد موکول میکنند و متاسفانه بعد از گرفتن پول، متواری میشوند. این روش کلاهبرداری درباره لوازم سرقتی داخلی خودرو (ضبط ، باند و...) نیز صادق است. هشدار اساسی ما بهمردم این است که به همه آگهیهایی که در فضای مجازی منتشر میشوند، اعتماد نکنند؛ چرا که برخی از این آگهیها کذب است و اصلا برای این منتشر شده که افراد کلاهبردار بتوانند بیعانهای از شما دریافت کنند و متواری شوند. پیشنهاد ما بههموطنان عزیزمان این است که حتما قبل از خرید خودرو، آن را زیر نظر کارشناس خبره و باتجربه، شناسایی کرده و از صحت، سلامت و اصالت خودرو اطمینان حاصل کنند.»
چگونه خودرو مشکلدار نخریم؟
اما بد نیست نظر کارشناسان خودرو را نیز در این زمینه بدانیم. با مجید دهقاننژاد (کارشناس با تجربه خودرو) درباره تجربههای شخصیاش در مواجهه با خریداران و فروشندگان خودرو به گفتوگو پرداختیم: «همواره باید این موضوع را در نظر گرفت که قصد برخی دلالهای بنگاهها یا حتی فروشندگان خودرو در فضای مجازی، فروش خودروهایی است که دارای مشکل فنی هستند. مشکلاتی همچون تعویض سیلندر، دو تکه بودن اتاق، دستکوب بودن شماره اتاق، دستکوب بودن شماره موتور و... اما شایعترین موردی که در بیشتر کارشناسیهای خودرو شاهد آن بودم، دستکوب بودن شماره اتاق خودرو است. درواقع قسمت جلو خودروهایی را که تصادف شدید دارند، بهصورت دو تکه یا حداقل سقف و ستون را تعویض میکنند. در این میان شماره اتاق، قسمت جلو موتور و در یکسری از خودروها کف صندلی عقب را با دستکوب کردن شماره اتاق آن برش داده و بهقسمت جدید متصل میکنند. اگر دستکوب کردن تازه اتفاق افتاده باشد، تشخیص آن توسط کارشناسان خودرو ساده است؛ اما افراد سودجو بعد از دستکوب کردن، با پاشیدن روغن سوخته روی آن تشخیص را دشوار میکنند. بحث دیگر، دستکوب بودن شمارهموتور خودرو است. بهعنوان مثال اگر سیلندر خودرویی مشکل داشته باشد، باید با تایید راهنمایی و رانندگی تعویض شود. اما برخی افراد سودجو بهیک سلیندر دستدوم اکتفا و شماره موتور را روی آن دستکوب میکنند. در این مورد ممکن است حتی کارشناسان خودرو نیز متوجه این تغییر نشوند؛ چراکه تنها با باز شدن و بررسی موتور میتوان بهایراد آن پی برد.»
دهقاننژاد در رابطه با مقایسه خرید و فروش خودرو از طریق بنگاهها یا فضای مجازی گفت: «اگر برای خرید خودرو، از طریق بنگاهها اقدام کنید، در قولنامه قید میشود که هر مشکل قانونی که در خودرو موجود باشد، میتوانید از طریق کد رهگیری ارائهشده، شکایت خود را پیگیری کنید. اما درسایتهای درج آگهی خرید و فروش خودرو، برخی افراد که قصد معامله دارند، برای پرداخت نکردن هزینه بهبنگاه یا کارشناسان خودرو، بهخریدار یا فروشنده اعتماد بیجا میکنند و قولنامه را بهصورت دستی بین خودشان مینویسند. این عمل اشتباه بوده و ضرر آن جبرانناپذیر است. البته این را هم بگویم که تقریبا ۸۰ درصد آگهیهای خرید و فروش در سایتهای مجازی از طریق خود بنگاهها منتشر میشود.»
مردم چه میگویند؟
با وجود همه نقاط ضعف و قوت خرید و فروشهای مجازی و حضوری، درنهایت این مردم هستند که تصمیم میگیرند با چه روشی بهخرید و فروش خودرو بپردازند. در این باره با شهروند میانسالی که بهشدت بهسایت ها و اپلیکیشنهای خرید و فروش خودرو اعتقاد داشت،گفتوگو کردیم: «من اگر بخواهم خرید و فروش خودرو انجام دهم، حتما بهسایتهای معتبر مراجعه میکنم. چون بهنظرم بیواسطه بودن مهمترین عامل در معامله خودرو است. تمایل شخصی من این است که با خریدار یا فروشنده خودرو در ارتباط باشم؛ نه شخصی واسطه مثل بنگاهدار یا نمایشگاهدار خودرو. البته موقع معامله خودرو، قبل از هرچیز سند آن را کنترل میکنم و بعد بهکارشناسان خودرو (مکانیک و صافکار) مراجعه میکنم تا خودرو را کامل بررسی کنند و حتما تمام استعلامهای آن را میگیرم که بعد از خرید مشکلی پیش نیاید. البته معامله در این سایتها و اپلیکیشنها قطعا معایبی نیز دارد که بزرگترین ایراد آن ممکن است این باشد که خریدار یا فروشنده امروز در دسترس باشد و فردا نباشد. از نظر من بنگاهها هیچ مزیتی ندارند. چرا که راه دور زدن مشتری را بیشتر از آدمهای معمولی میدانند و در این راه بسیار خبره هستند. بهعنوان مثال خودرو مشکلدار را طوری میفروشند که خریدار حرفی برای گفتن نداشته باشد و برای فروختن آن، تعداد زیادی هم دوست مکانیک و کارشناس خودرو دارند که ایرادهای ماشین را برایشان مخفی میکنند.»
از چیتگر تا عبدلآباد
در شهر تهران، جمعهبازارهایی نیز برای خرید و فروش خودرو برقرار است که در آن خریدار و فروشنده بهطور مستقیم با هم در ارتباط هستند. در کیلومتر 13جادهمخصوص شهید لشکری، پارکینگ چیتگر قرار گرفته است و بهدلیل نزدیکی بهمحل شمارهگذاری و تعویض پلاک در خیابان داروپخش، مورد توجه خریداران و فروشندگان خودرو است. مدیر اجرایی این مرکز خریدوفروش خودرو در گفتوگو با «دنیای خودرو» مراجعه مردم بهمراکز خرید و فروش خودرو رابا وجود افزایش سایتهای مجازی و اپلیکیشنها، همچنان رو بهرشد دانست و اعلام کرد که ماهانه هزاران خودرو در این مراکز خرید و فروش میشوند. وی در ادامه تاکید کرد که اگر پس از معامله مشخص شود خودرویی دچار نقص است، حتما آن را پیگیری میکنیم و خودرو را بهمرکز بازمیگردانیم. مدیر اجرایی بازار خرید و فروش خودرو چیتگر در رابطه با مزایای معاملههای انجامشده در این مرکز گفت: «هر خودرویی که معامله میشود، باید برگه کارشناسی داشته باشد تا قولنامه ثبت شود. همین امر سبب میشود هرگونه تقلب در معامله از بین برود. وظیفه کارشناسان ما نیز تعیین صحت و سلامت خودرو، تشخیص سالم بودن و رنگ نداشتن و سلامت اتاق خودرو است.»
وی روش خرید و فروش خودرو بهصورت حضوری را روش مطمئنی دانست. با تمام این حرف ها دریافتیم که اغلب مردم تمایل دارند خرید و فروش خودرو را بهصورت بیواسطه و مجازی انجام دهند؛ زیرا این روش را مفیدتر و کارآمدتر میدانند. اما وجود بنگاهها و نمایشگاههای خودرو نیز ریسک خرید و فروش را کمتر میکنند و درمجموع باید گفت حذف هیچکدام از این دو روش برای خرید و فروش خودرو نهامکانپذیر و نه بهنفع بازار است. زیرا این دو روش بهنوعی تکمیلکننده یکدیگر هستند و درکنار هم، بازار را بهثبات و تعادل نزدیک میکنند. اما درنهایت فراموش نکنید که قبل از خرید و فروش خودرو بههر روشی (سنتی یا مجازی) حتما تمام استعلامهای خودرو یا خریدار خودرو را از کارشناسان معتمد، خبره و مراجع ذیصلاح بگیرید تا درنهایت خرید یا فروش موفقیتآمیزی داشته باشید.