اگر بانکداری متمرکز دارید، بخوانید
اگر بانکداری متمرکز هم میخواهید، این مقاله را با کمی حوصله بخوانید. بعضیها تغییر و تعویض سامانههای آنلاین و متمرکز را تشبیه به تعمیر هواپیمای در حال پرواز میکنند. این تمثیل کمتر از واقعیت است. درست اینست که در حال پرواز، یک مدل از هواپیمایی را که سوار آن هستیم و پر از بار و مشتری است، به هواپیمایی با مدل برتر یا از خانوادهای یا شرکتی دیگر تبدیل کنیم. وقتی سامانهای 24 ساعت در روز و 365 روز در سال باید بدون وقفه به مشتریان جواب دهد، تغییر و تعمیر آن کاری بسیار پیچیده و با ظرافت است.
پیچیدگی و بزرگیِ تغییر و تبدیل در سامانههای متمرکز در اکثر موارد، مدیران را آنچنان میترساند که عطای تغییر را به لقایش میبخشند و همان سامانه قدیمی را حفظ مینمایند. تغییر مدیران دولتی ایرانی (معمولا حدود دو سال) و جامد شدن تفکر "امروز را بگذران" در ذهن آنها، مزید بر علت شده و باعث میشود که فاصله تغییرات به یک نسل برسد. اگر بانکهای خصوصی ایرانی از مدیران پیر دولتی میخواهند استفاده نمایند، بر حذر باشند که از زنده دلانشان استفاده نمایند. در غیر این صورت بانک خصوصی را تبدیل به دولتی میکنند. رقابت، اعمال مقررات اسلامی و بینالمللی تازه و عدم انعطاف سامانههای رایج متمرکز، محرکهایی اصلی هستند که سرمایه گذاری تخصصی، زمانی و مالی زیادی را طلب میکنند. بطور معمول دو روش برای بروزآوری سامانه متمرکز وجود دارد:
1- روش بیگ بنگ(1). یک باره تمام یا قسمت اعظم سامانه را تغییر میدهیم. این کار از زمان تصمیم و برنامه ریزی نباید بیش از 2 سال طول بکشد. توجه نمایید که در این روش باید از نرمافزار آماده استفاده نمود و اگر قصد تولید نرمافزار مناسب دارید، زمان تولید و رفع مشکلات تولید را هم برآن بیافزایید. این روش امنتر از روشهای دیگر است و در دوره یک مدیر میتواند به اتمام برسد.
اجرای دو سامانه مستقل با محیطهای مختلف همیشه دردسر ساز و فرساینده است. تحمل هزینههای اجرای دو سامانه نیز از مشکلات تغییر است. بنابراین اگر تغییر سامانه به سرعت انجام شود، علاوه بر مزیت رقابتی، منافع مالی و روحی زیادی هم به همراه دارد. مزیت روش بیگ بنگ در سرعت انجام کار و رها شدن از مشکلات بیان شده است.
یک بانک آمریکایی در دسامبر 2003 تصمیم به تبدیل سامانه متمرکز خود گرفت. بعد از مطالعه شرکتها و رقبا، تصمیم گرفت که سامانه موجود را با محصول سیستماتیکز از شرکت فیدیلیتی جایگزین نماید. بر عکس بسیاری از بانکها، قرار شد که بصورت یک باره این کار انجام گردد. دلیل عمده این تصمیم، هزینه کمتر و رسیدن به پیشرفت رقبا در حداقل زمان ممکن بود. اگر چه آنها فقط 20 محصول از 24 محصول خود را تبدیل نمودند، اما این کار بیش از 2 سال بطول انجامید.
2- روش آرام. مناسب بانکهای بزرگی است که دهها سامانه در حال کار دارند. در این موارد لازم است که یک زیر سامانه که خدمتی را برای جمع خاصی فراهم میکند، تغییر دهند. وقتی تغییر تمام شد، میتوانند به زیر سامانه دیگر بپردازند. این نحوه کارکردن، منافع اجرای گام به گام را دارد و بعد از یک دوره مشخص میتوان تمام شالوه و بستر اصلی را تعویض نمود. تغییرِ آرام در بانکهای بزرگ حدود 10 سال طول میکشد. دلیل آن هم تا حدی واضح است. شما تا وقتی کاری را کاملا اجرایی ننموده و به انتها نرسانده باشید، نمیتوانید کاری دیگر را اجرا نموده و به کارهای دیگر که بعضی از آنها نا تمام است متصل نمایید.
زمانی که طول میکشد تا یک بانکداری متمرکز قدیمی را بطور کامل تبدیل به یک سامانه متمرکز برتر کنیم، به عوامل مختلفی بستگی دارد که مهمترین آنها ساختار فرهنگی و میزان بزرگی و پیچیدگی فعالیتهای بانک است. ممکن است که بانکی بسیار بزرگ باشد، اما فعالیتهای ساده ولی گستردهای داشته باشد. در این حالت تغییر آن سخت نخواهد بود.
یکی از بانکهای خصوصی انگلیسی در سال 2002 تصمیم به تغییر سامانه متمرکز خود گرفت. روش آرام و محصول "اکتیوبانک" از شرکت "فایننشل آبجکتز" را برگزید. اولین سامانهای که برگزید، خزانهداری بود که شش ماه طول کشید و بعد از آن به سراغ بانکداری خرد در بخش عملیات ارزی رفت. در سال 2004 به سراغ سامانه سوئیفت رفته و با پیامهای استاندارد آنرا در تعامل و اتوماسیون کامل با خزانهداری قرار داد. در انتهای 2004 قسمتهای دیگری از بانکداری خرد را آغاز نمود.
هر روشی را که انتخاب کنید، خواستهها و اهداف یکسان است. مشتری مداری در کانون تمام سامانهها قرار دارد. مشتریان تمام راههای تماس با سامانه را میخواهند. از طریق اینترنت، تلفن، خودپرداز، پوز و شعبه میخواهند که به حساب خود دسترسی داشته باشند. آنها مایلند که به آخرین اطلاعات که تا ثانیهای قبل تولید شده از تمام کانالها بصورت آنلاین و یکسان دسترسی داشته باشند.
منبع : ماهنامه راه راست
- ۸۵/۰۴/۱۸