بازار کامپیوتر در آستانه تعطیلی؟
مریم عسگری - تا همین دو ماه پیش هر اتفاقی را در بازار کامپیوتر ایران، از رشد قیمت و کاهش تقاضا گرفته تا کاهش حجم واردات، به نوسان نرخ دلار آزاد نسبت میدادند. اما از نیمههای فروردین سال 93 و با اعمال تغییراتی در مسیر واردات کالاها، گویا بار گناه دلار کم شده و انگشت اتهام عوامل دیگری را نشانه رفته است.
افزایش هزینههای جانبی، سخت شدن روند ورود کالا به بازار و از آن مهمتر سخت و پیچیده شدن مراحل ترخیص از گمرکات از عواملی است که کارشناسان آنها را شریک متهمان ردیف اول در بروز بینظمیهای بازار کامپیوتر (نوسان نرخ دلار) میدانند.
بر اساس فعالان بازار، طی مدتی که از سال جدید گذشته است این عوامل در کنار نوسانات نرخ دلار آزاد، آنچنان تاثیری بر بازار کامپیوتر گذاشته که برخی از فروشگاهها را به تعطیلی کشانده است.
برخی از فعالان بازار نیز به کل در تدارک تغییر زمینه فعالیت خود هستند. گروهی نیز به واردات کالاهای جانبی و ارائه خدمات کامپیوتری روی آوردهاند.
به این ترتیب بازار کامپیوتر این روزها چهرهای بسیار متفاوت با دو ماه قبل دارد.
این موضوع بهانهای شد تا ما در گزارشی به بررسی وضعیت بازار کامپیوتر در هفتههای اخیر بپردازیم.
** تعطیلی در انتظار بازار
کاهش شدید موجودی موجب شده است تا برخی از فعالان بازار کامپیوتر واحدهای فروشگاهی خود را تعطیل یا نیمه تعطیل کنند.
البته بر اساس مشاهدات خبرنگار ما، فعالیت سایر فروشگاهها نیز چندان نتیجهای نداشته است؛ چرا که اکثرا فروشگاهها به خرید و فروش علاقهای نشان نمیدهند و به اصطلاح فقط برای خالی نبودن عریضه، کرکرهها را بالا میبرند.
محمد مشتاق یکی از فعالان بازار کامپیوتر پایتخت در این باره میگوید: اگر چه تعداد واحدهای تعطیل در این مرکز نسبت به سایر مراکز کمتر است، اما این یک حقیقت است که بازار عملا در حالت نیمه تعطیل قرار دارد. به گفته وی، حتی برخی از شرکتهای واردکننده نوتبوک هم فعلا فعالیتی نمیکنند و منتظر تغییرات تعرفهای هستند.
به گفته این فعال بازار، در چنین شرایطی، بازار از لحاظ موجودی نوتبوک بسیار فقیر است.
کارشناسان میگویند که فعالان بازار و وارکنندگان به تغییرات تعرفهای دل بستهاند و تا زمانی که این اتفاق رخ ندهد، وضعیت بازار به همین منوال است. مگر اینکه کالاهای قاچاق وارد بازار شود.
فعالان هم که دیگر به این تعطیلیهای گاه و بیگاه عادت کردهاند، معتقدند که با توجه به شرایط، وضعیت بازار تا مدتها به همین منوال خواهد بود، مگر اینکه موانع داخلی و خارجی در مسیر واردات کالا رفع شود.
** نوتبوکهای از چشمافتاده عزیز شدهاند
هر چند تبلت با سرعتی غیر قابل باور جای نوتبوک را گرفته و ورود تبلتهای ارزانقیمت به شدت بر بازار نوتبوک تاثیر گذاشته است. اما پس از افزایش تعرفه واردات نوتبوک به ناگاه این کالا عزیز شده است.
این در حالی است که فروشندگان از عرضه نوتبوکهایی که در اختیار دارند خودداری میکنند و ترجیح میدهند که تتمه نوتبوکها را نزد خود نگه دارند تا در روز مبادا با قیمت بالاتر به فروش برسانند.
بر اساس اعلام فعالان بازار، از زمان اعلام افزایش تعرفه واردات نوتبوک میزان تقاضا برای این کالا درحدود 20 تا 30 درصد افزایش یافته است که البته این افزایش تقاضا از ترس گرانتر شدن این کالا در آینده نزدیک است.
** ورود کالاهای جدید
هر چند بازار کامپیوتر به شدت بی رونق است. اما اگر سری به بازار بزنید متوجه میشوید برخی از کالاهای تکنولوژیکی جدید نظیر ساعتهای هوشمند، تگهای NFC ، دستبندهای تناسب اندام و کالاهایی از این دست به طور محدود وارد بازار شدهاند.
این کالاها که اکثر مخاطبان چندانی ندارند،پشت ویترین فروشگاهها برای جلب مشتری خودنمایی میکنند. اما بر اساس اعلام فعالان بازار این کالاها با استقبال مواجه نشدهاند.
محمد کمالی، از فعالان بازار کامپیوتر پایتخت در این باره میگوید: در شرایطی که قدرت خرید مردم به شدت کاهش یافته است، تمرکز روی واردات و فروش این کالاها اشتباه است و به همین دلیل اکثرا این کالاها به طور مسافری وارد بازار میشوند. مگر تعدادی معدود که از طرف شرکتها و نمایندگیهای فروش به طور محدود وارد بازار میشوند.
** تغییر حیطه کاری کسبه بازار
با توجه به رکود بازار برخی از فروشندگان کالاهای کامپیوتری و به ویژه نوتبوک به واردات کالاهای دیگری نظیر تبلت، تجهیزات جانبی کامپیوتری و تجهیزات ایمنی مانند کولپد، قاب یدکی و کیف نوتبوک و تبلت و تجهیزاتی از این دست رو آوردهاند.
بر اساس اعلام فعالان بازار، گروهی نیز به کل واحد فروشگاهی را تعطیل کرده و سرمایه خودر ا صرف امور دیگری چون ساختمان سازی کردهاند.
- ۹۳/۰۱/۳۰