بذر بی اعتمادی در رسانههای اجتماعی
این روزها شبکههای اجتماعی و سایتهای همسریابی در بسیاری از کشورها از جمله ایران، پر مخاطبترین و جنجالیترین ابزارهای ارتباطی اینترنتی هستند. در ایران بیش از هر چیزی ممنوعیت استفاده از این سایتها و شبکههای اجتماعی مطرح است. در کشورهای دیگر این روزها بحث داغ، امنیت اطلاعات و تحلیلی است که صاحبان این شبکهها و سایتها از رفتار کاربران خود وام میگیرند. بعد از فاش شدن آزمایش مخفی فیسبوک روی 700 هزار کاربرش که موجب اعتراض بسیاری از کاربران شد، حالا دست یکی دیگر از پر مخاطبترین سایتهای همسریابی رو شده است. در این میان شاید کاربران ایرانی نه در زمره موشهای آزمایشی فیسبوک یا این سایت همسریابی باشند، اما یک نکته وجود دارد که باید به آن توجه کرد؛ به رسانههای اجتماعی آنلاین اعتماد نکنیم. اطلاعات شخصی خود را در شبکههای اجتماعی منتشر نکنیم و در مقابل پیشنهادات معروفترین سایتها و شبکههای اجتماعی نیز محتاط باشیم. دویچه وله گزارشی از تست روانشناسی یکی از معروفترین سایتهای زوجیابی جهان منتشر کرده که به کاربران خود اطلاعات نادرست میداده تا الگوی انتخاب زوج آنها را تحلیل کند؛ OkCupid.
تنها چند هفته پس از آنکه کمپانی فیسبوک تصدیق کرد به منظور انجام یک تست روانشناسی فعالیتهای کاربران را هدایت میکرده است، اکنون بزرگترین سایت همسریابی آمریکایی به نام "اوکیکیوپید" (OkCupid) خبر داده در سطح بینالمللی هنگام یافتن زوجها به کاربرانش اطلاعات نادرست میداده تا تستی روانشناسی روی افراد انجام دهد.
کریستین رودر، یکی از بنیانگذاران سایت اوکیکیوپید، گفت وقتی این سایت به افراد اعلام میکند که خواستههای اعلام شده و انتظاراتشان با کسی همخوانی دارد، ناخودآگاه این افراد در همان مسیر رفتار میکنند. رودی در وبلاگ اوکیکیوپید نوشت: این افراد دقیقا مانند دو آدمی که با یکدیگر بسیار همخوانی دارند، رفتار میکنند.
سایت اوکیکیوپید بر این اصل استوار است که افراد مشخصات خود از ظاهری تا شخصیتی را با پاسخ دادن به سوالاتی در این سایت اعلام میکنند. این سایت سپس بر اساس خواستههایی که افراد به دنبال آن هستند آنها را به سایر کاربران این سایت معرفی میکند.
این کار به این صورت انجام میگیرد که به هر دو طرف اعلام میکند یک فرد "مطابق" (match) میلشان پیدا شده است و آن دو را در تماس با یکدیگر میگذارد تا “چت کنند” و پیش بروند و نهایتا اگر خواستند برای قرار ملاقات در دنیای واقعی بیرون بروند.
رودر مینویسد که در مقابل وقتی به افراد میگوییم با یکدیگر همخوانی ندارند با اینکه واقعا بر اساس اطلاعات وارد شده همخوانی دارند، خیلی احتمالش کم است که بیشتر از چهار پیام بینشان رد و بدل شود.
ارسال بیش از “چهار پیام” یک معیار برای اوکیکیوپید است که نشان از علاقهمندی افراد به هم دارد.
بنیانگذار اوکیکیوپید در صفحه وبلاگ این سایت مینویسد که این تست روانشناسی به موسسهشان کمک کرده تا کار خود را بهتر بشناسند.
رویترز مینویسد که این موسسه از پاسخ به این سوال که این تست روی چند نفر از کاربران سایت انجام گرفته خودداری کرده است.
رودر در پست وبلاگی خود مینویسد که “همه ایدهها بد است، حتی خوبها هم میتوانستند بهتر باشند" و این تستها هستند که کمک به ارتقای ایدهها میکنند. بر همین اساس این موسسه قرار است به تست خود ادامه دهد؛ تستی که میتواند به قیمت لطمه به اعتبار این موسسه باشد.ایرینا رایکو، مدیر برنامه "اخلاق اینترنت" به رویترز میگوید: «آنها دارند احساسات و ارتباطات را به هم میریزند.» از این نظر او این تست را متفاوت از تستهای رایج موسسات برای بهبود خدمات خود میداند.
تست انجام گرفته توسط اوکیکیوپید انتقادات فراوانی را در محیط وب برانگیخته است. اوکیکیوپید گرداننده بسیاری از سایتهای کمتر شناخته شده همسریابی دیگر نیز است. در بخش "درباره ما" اوکیکیوپید آمده است که تا وقتی که کاربران درباره اطلاعات خود صادق باشند و بدانند که چه میخواهد این سایت "دقیق" عمل میکند. این تعهدی است که با آزمایش اخیر این موسسه زیر سوال رفته است.
در ماه ژوئن امسال نیز وقتی مشخص شد فیسبوک با اخباری که افراد در صفحه "خانه" (home) میبینند بازی میکرده تا متوجه شود تاثیر دیدن خبرهای خوب یا بد بر عادات انتشار پست و عکس کاربران چیست، کاربران اینترنت به شدت عصبانی شدند.
محقق اصلی این تست، اگرچه از کاربران برای نگرانیهایی که این تست احتمالا در میان آنها به وجود آورد عذر خواهی کرد، اما باز این وجود نگفت که تست مذکور آخرین مورد از این دست تستها خواهد بود.
اوکیکیوپید هم پیش از این دست به انجام تستهای روی کاربران خود زده بود. این موسسه در ژانویه ۲۰۱۳ نیز با شعار "عشق کور است" برای هفت ساعت در یک روز عکس همه کاربران را حذف کرد تا بیازماید که در این صورت کاربران چطور همدیگر را انتخاب میکنند.
منبع:فناوران
- ۹۳/۰۵/۱۱