تلگرام استعداد ضدامنیتی ویژهای دارد
یک آسیبشناس اجتماعی اجتماعی با بیان اینکه تلگرام استعداد ضدامنیتی ویژه دارد، گفت: وقتی با رژیم حقوقی یک نظام پیغامرسان کاملاً بیگانه هستیم چطور میخواهیم آن را قانونمند کنیم؟! این شبکهها عملا فضای خصوصی را در هم میشکند.
به گزارش تسنیم سلمان کونانی در برنامهای تلویزیونی با موضوع «الزامات جدید مصوب شورای عالی فضای مجازی برای فعالیت شبکههای اجتماعی در کشور» با تأکید بر اینکه در این عرصه باید شفافسازی صورت گیرد، اظهار کرد: وقتی از قانونمند کردن یک فضای مشخص صحبت میکنیم باید به ادبیات علمی آن آگاه باشیم.
وی با بیان اینکه امروزه در ادبیات سایبری دنیا، میان یک پیغامرسان و شبکه اجتماعی تفاوت بسیاری وجود دارد، گفت: قانونمندسازی شبکههای اجتماعی مستلزم آن است که با آسیبی از سمت آنها مواجه شده یا مقرراتی را پیشتر برای برخورد با آنها داشته باشیم.
هیچ تسلطی بر فضای مجازی نداریم
کونانی افزود: در حال حاضر هیچ تسلطی بر فضای مجازی نداریم و به همین واسطه هیچ حضور مدیریت گونهای در شبکههای اجتماعی هم نداریم.
این استاد دانشگاه با انتقاد از مباحثی پیرامون قانونمند کردن شبکهای نظیر تلگرام متذکر شد: وقتی با رژیم حقوقی یک نظام پیغامرسان کاملاً بیگانه هستیم چطور میخواهیم آن را قانونمند کنیم؟! این شبکهها عملا فضای خصوصی را در هم میشکند زیرا در همان ابتدای نصب از کاربران میخواهند تا به همه دیتابیسهای کاربر دسترسی داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: این الزامات زمانی جواب میدهد که ما بدانیم آیا در فضای مجازی حق و حقوق داریم یا خیر؟ آیا ما توانی بر تسلط قانونی روی شبکههای اجتماعی داریم یا خیر؟
اینترنت مین آماده انفجار
کونانی با بیان اینکه از الزامات مطرح شده باید یک گام به عقب برگردیم، یادآور شد: باید ابتدا از فضای اینترنت وارد شده و بعد در ارتباط با شبکههایی نظیر تلگرام بحث کنیم؛ در کشورمان قانون جرائم رایانهای داریم که هیچ بحثی در ارتباط با برخورد قانونی با شبکههای اجتماعی ندارد.
وی در ارتباط با اینکه آیا اساساً توانی برای تسلط قانونی بر فعالیت شبکههای اجتماعی داریم یا نه؟ گفت: زمانیکه بر اینترنت به عنوان یک بستر و مین آماده انفجار تسلط نداریم، نمیتوانیم از خنثیسازی حرف بزنیم.
بدون سیاستگذاریهای لازم، اینترنت دانشآموزی میدهیم
این آسیبشناس اجتماعی با بیان اینکه سیاستگذاری و تلاش ما برای تعیین الزامات علمی با شیب ملایم صورت میگیرد و از همین رو باید فعالیتهای تبلیغاتی در اقتصاد سایبری هم کم باشد، ابراز کرد: هنوز الزامات را تعریف نکردیم اما سیمکارت دانشآموزی با 20 گیگابایت حجم اینترنت واگذار میکنیم و پیرامون آن تبلیغات راه میاندازیم در حالیکه نوجوانا تا سن 13 سال در امریکا مطلقاً برای دسترسی به فضای مجازی ممنوعیت دارند.
کونانی با اشاره به سیستم اینترنت جنسییتی، سنی و طبقاتی در امریکا گفت: چرا در کشور ما تبلیغات به این میزان تند اما سرعت سیاستگذاری کند است؟ هنوز سیاستگذاری نکردیم و جاده و بستر را فراهم نیاوردیم اما خودرویی مدرن را در اختیار فردی بدون گواهینامه قرار میدهیم و به او میگوییم بتاز.
85 درصد کاربران جوان اینترنت در معرض پورنوگرافی سایبری
وی افزود: زمانیکه اینترنت با حجم 20 گیگابایت یا اینترنت شبانه در اختیار دانشآموزان قرار میدهیم یعنی آقای دانشآموز برو فیلم ببین؛ پایگاه تحلیلی مطرحی در امریکا طی گزارشی عنوان کرد که 85 درصد کاربران جوان امریکایی در معرض پورنوگرافی سایبری هستند؛ به این معنی که اگر سرچ (جستجو) هم نکنند، سایتهایی هستند که آنان را به سمت محتوای پورن سوق دهند.
کونانی با اشاره به گزارش دبیرستان معروف همیلتون امریکا که طی گزارشی گفته بود دانشآموزان در حال سوءاستفاده از شبکههای اجتماعی مدارس هستند، تصریح کرد: این نشاندهنده وجود شبکه اجتماعی در مدارس امریکا متناسب با فهم و سیاستهای آنها است اما در کشور ما که یک چهارم کاربران تلگرام را در بر میگیرد، همه به یک میزان دسترسی دارند.
وی با بیان اینکه در مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی بر رسالت وزارتخانهها در این حوزه اشاره شده و به صراحت در بند هفتم وزارت ارتباطات را ملزم به فعالیت و بسترسازیهای لازم برای حضور مردم در پهنه ارتباطات فضای مجازی سالم کرده است، عنوان کرد: آیا مسئولان کشور اصلاً این الزامات و رسالات را دیدهاند؟!
این استاد دانشگاه در ارتباط با طبقهبندی اینترنت در امریکا اذعان کرد: از سال 1990 تا 2012 بالغ بر 103 قانون جدید در فضای مجازی کشور امریکا نوشته شده است و مثلا در بخش اینترنت عاری از جرم گفته است که برای سنین مختلف باید محدودیتهای اینترنتی مختلف اعمال کرد.
وی بار دیگر با انتقاد از اینکه هنوز در کشورمان رژیم حقوقی در فضای مجازی نداریم و همه به یک اینترنت متصل هستند، گفت: نخستوزیر اسبق کانادا میگفت که قویتر از جنگ سایبری، ناامنیهای فضای مجازی است که میتواند ابرقدرتها را از پای درآورد؛ وقتی این همه ترس از فضای مجازی در ابرقدرتها وجود دارد، ما به عنوان کشوری که از چهار جهت مورد هجمه هستیم باید نسبت به این فضا حساس و نگران باشیم.
کونانی با تأکید بر اینکه تلگرام استعداد ضدامنیتی فوقالعاده قوی دارد و برای اثبات این موضوع باید به قراردادهای این شرکت با انجمنهای جامعهشناسی که امروز حتی فیلمساز هم هستند مراجعه کرد، یادآور شد: دادههای کاربران عضو تلگرام مورد داد و ستد تجاری قرار میگیرد و به عنوان مثال این دادهها و اطلاعات در اختیار انجمن جامعهشناسی مربط با فرهنگ یک قوم قرار میگیرد تا به این طریق قادر به خلق آثار یا ساخت فیلمهایی پرمخاطب باشند.