تکالیف معطل بانک مرکزی برای تسهیل دسترسی به سامانه صیاد
صادرکنندگان و گیرندگان چکهای جدید میتوانند در صورت اتصال خودپردازها و سامانههای پیامکی به سامانه صیاد با سهولت بیشتری نسبت به ثبت یا تأیید اطلاعات چک خود اقدام کنند.
به گزارش خبرنگار مهر، در قانون جدید چک که در سال ۹۷ به تصویب رسید، نوآوریهای مختلفی برای بهبود نقش چک در مبادلات در نظر گرفته شد و مقرر شد این نوآوریها بر اساس زمان بندی ذکر شده در قانون به اجرا گذاشته شوند.
یکی از نوآوریهای قانون جدید چک، راه اندازی سامانه صیاد برای تمرکز صدور چک و دسته چک در بانک مرکزی است؛ نوآوری که قرار بود تا آذر ۹۹ اجرایی شود اما با چند ماه تأخیر نسبت به زمان بندی مقرر شده در نهایت از ۵ فروردین ۱۴۰۰ راه اندازی و ثبت اطلاعات چکهای جدید در آن الزامی شد.
بر این اساس از ۵ فروردین افرادی که از دسته چکهای جدید صیادی، چکی را صادر کنند میبایست اطلاعات آن را در سامانه صیاد ثبت کنند و از آن طرف هم گیرنده چک باید اطلاعات چک را در این سامانه تأیید کند در غیر این صورت کارپردازی چکها در شعب بانک انجام نمیشود و دارنده چک نمیتواند چک را نقد کند.
بانک مرکزی برای دسترسی مردم به سامانه صیاد و ثبت یا تأیید اطلاعات چک مسیرهای مختلفی را در پیش روی مشتریان قرار داده است که یکی از آنها حضوری و دو تا از آنها غیر حضوری است. در روش حضوری صادرکننده یا گیرنده چک میتواند با مراجعه به شعب بانک از متصدی گیشه بانک بخواهد تا کار ثبت یا تأیید اطلاعات چک را انجام دهد.
اما در روش غیر حضوری، ذی نفعان چک اعم از صادرکننده یا گیرنده میتوانند با استفاده از اینترنت بانک و برنامههای پرداخت آنلاین نصب شده بر روی گوشیهای همراه خود این کار را انجام دهند.
در این میان مسئولان بانک مرکزی در جلسه با کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی متعهد شدهاند تا برای تسهیل دسترسی مردم به سامانه صیاد، مسیرهای دیگری هم برای ثبت و تأیید اطلاعات چک در نظر بگیرند. در این خصوص نصرالله پژمانفر، رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس با اشاره به آخرین جلسه این کمیسیون با مسئولان بانک مرکزی اظهار داشت: «مسئولان بانک مرکزی در این جلسه مکلف شدند تا برای تسهیل دسترسی مردم در نقاط مختلف کشور به سامانه صیاد، امکان ثبت، تأیید و انتقال چک از مسیر خودپردازها (ATM) را فراهم آورند تا به این ترتیب مردم در روستاها هم بتوانند به راحتی چکهای خود را ثبت و تأیید کنند.»
وی در ادامه با تاکید بر اتصال سامانههایی پیامکی به سامانه صیاد گفت: «همچنین در آن جلسه مقرر شد تا بانک مرکزی زیرساختهای لازم برای اطلاع رسانی پیامکی به گیرندگان چک را فراهم کند تا از این به بعد در صورت ثبت اطلاعات برگه چک توسط صادرکننده یا انتقال آن، پیامکی برای اطلاع رسانی به گیرنده ارسال و از سوءاستفادههای احتمالی جلوگیری شود.»
راه اندازی مسیرهایی مختلف برای دسترسی مشتریان به سامانه صیاد از این جهت اهمیت دارد که ممکن است در برخی نقاط، دسترسی مردم به اینترنت همراه و حضور در شعب بانک برای آنها مشکلاتی را ایجاد کند که اتخاذ تدابیری همچون اتصال خودپردازها به سامانه صیاد میتواند آن را حل کند.
علاوه بر این اتصال سامانههای پیامکی به سامانه صیاد هم امکان ثبت اطلاعات چک با استفاده از پیامک را به وجود میآورد و هم به اطلاع رسانی پیامکی صدور چک به گیرنده را ممکن میسازد. اقدامی که ضمن آسان کردن دسترسی و استفاده مردم از سامانه صیاد از برخی اشتباهات و سو استفادهها هم جلوگیری میکند.
در خصوص اتصال خودپردازها و سامانههای پیامکی به سامانه صیاد؛ محسن زنگنه، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار داشت: هر اندازه بتوانیم از فناوری در ارائه خدمات بانکی استفاده کنیم، قطعاً امر مثبتی است و در دنیا هم بانکها برای جذب بیشتر مشتری سعی میکنند در خدمات خود تنوع ایجاد کنند.
وی با اشاره به لزوم راه اندازی سامانه صیاد برای استفاده کامل از امکان تقارن اطلاعاتی خاطر نشان کرد: قانون جدید چک با نواوریهایی که داشته، امکان تقارن اطلاعات را فراهم کرده است که این امکان میتواند ضمن کاهش ریسک استفاده از چک در بین مردم و تولیدکنندگان، ضریب اطمینان استفاده از چک را هم بالا ببرد.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در پایان در خصوص آثار اجرای قانون جدید چک نیز گفت: قانون جدید چک قطعاً در کاهش چکهای برگشتی میتواند مؤثر باشد و آنچه که تا به امروز از اجرای این قانون مشاهده شده نیز همین بوده است.
اتصال خودپردازها و سامانههای پیامکی به سامانه صیاد از نظر فنی کار مشکلی نیست و قبلاً هم برای ارسال رمز پویا به مردم از این فناوریها استفاده شده است. بر این اساس به نظر میرسد که مانع مهمی برای اجرایی شدن این تکلیف پیش روی بانک مرکزی نیست.
در نتیجه امید میرود که بانک مرکزی بر اساس تکالیف خود هر چه سریعتر امکان اتصال خودپردازها و سامانههای پیامکی به سامانه صیاد را فراهم کند تا مردم با سهولت بیشتری از این سامانه استفاده کنند