ثبتنام انتخابات ریاستجمهوری؛ نمایش ادعای پیشرفت دولت الکترونیکی!
دریافت کپی مدارک هویتی از داوطلبان ریاستجمهوری خلاف بخشنامههای سازمان اداری و استخدامی بوده و این تخلف، عقبماندگی و مقاومت در برابر اجرای دولت الکترونیک را به رخ رئیسجمهور آتی کشید.
به گزارش خبرنگار مهر، با وجود ادعای برخی دولتمردان مبنی بر پیشرفت قابل توجه دولت الکترونیک طی سالهای اخیر، عقبماندگی و مقاومت در برابر اجرای دستورالعملها و بخشنامههای مربوط به الکترونیکی شدن امور اداری به حدی است که آثار ناخوشایند آن حتی در بزرگترین رویدادهای ملی همچون برگزاری سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و ثبتنام کاندیداها هم دیده شد!
به عنوان نمونه چندی پیش بر اساس اطلاعیههای منتشر شده از سوی هیأت مرکزی نظارت بر انتخابات، همراه داشتن کپی کلیه صفحات شناسنامه و همچنین کپی مدرک تحصیلی به عنوان بخشی از مدارک لازم برای ثبت نام داوطلبان ریاستجمهوری در نظر گرفته شد! این در حالی است که دریافت کپی مدارک هویتی برای انجام یک کار اداری همچون ثبتنام در انتخابات و عدم اکتفا به احراز اصالت هویت به صورت برخط، در تناقض با بخشنامههای ابلاغی از سوی مراجع ذیربط است.
بر همین اساس سازمان اداری و استخدامی کل کشور در اسفندماه سال گذشته طی بخشنامهای، دریافت کپی مدارک هویتی توسط دستگاههای اجرایی از خدمتگیرندگان را به صراحت ممنوع اعلام کرده بود. در این بخشنامه آمده است: چنانچه به دلیل مشکل سیستمی در دریافت سرویس استنادپذیر استعلام هویت برخط سازمان ثبت احوال کشور یا هر نوع مانع دیگر، امکان ارائه خدمات بدون دریافت رونوشت مدارک هویتی برای دستگاههای اجرایی فراهم نشده یا به صورت مقطعی با اشکال مواجه شود و یا بنا بر الزامات قانونی و حقوقی، دریافت کپی مدارک هویتی در ارائه هویتی در ارائه برخی خدمات دستگاه ضرورت دارد، دستگاه اجرایی موظف است رأسا نسبت به تهیه رونوشت (کپیبرداری) از مدارک هویتی خدمت گیرندگان بدون دریافت هزینه (به صورت رایگان) اقدام نماید و از درخواست رونوشت از خدمتگیرندگان اجتناب گردد.
محمد دلاوری، مجری تلویزیون در واکنش به درخواست غیرقانونی وزارت کشور از داوطلبان جهت کپی مدارک هویتی برای ثبتنام در انتخابات ریاست جمهوری در صفحه مجازی خود نوشت: چه مرد مقتدری باید رئیسجمهور ایران شود که بتواند در عین حال که برای ثبتنام خود فتوکپی میدهد و احتمالاً فکر هم نمیکند که در عصر ارتباطات چه کار عقبماندهای دارد انجام میدهد، بساط این همه بیحوصلگی و کمهوشی و فتوکپیبازی را جمع کند.
البته بیتوجهی به دولت الکترونیکی تنها معطوف به برگزاری انتخابات و وزارت کشور نیست و به نظر میرسد در حال حاضر بخش قابل توجهی از امور اداری که از طریق بانکها، مراکز پلیس + ۱۰ و دفاتر پیشخوان انجام میشود، همچنان منوط به ارائه کپی مدارک هویتی از سوی ارباب رجوع است!
در همین رابطه اخیراً رضا باقری اصل، دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات کشور ضمن انتشار نامهای در فضای مجازی که از سوی دبیرخانه این شورا خطاب به دستگاههای اجرایی ابلاغ شده است، خواستار آن شد که دستگاههای اجرایی برای ارائه خدمات اداری از اخذ کپی مدارک هویتی از مردم اجتناب کنند.
بر اساس این نامه، قابلیت انجام ۲۳ سرویس پایه دولتی به صورت الکترونیکی توسط مرکز ملی تبادل اطلاعات ایجاد شده است که از جمله مهمترین این سرویسها میتوان به «استعلام مدارک تحصیلی»، «سرویس عدم سوءپیشینه»، «سرویس فوتشدگان»، «انطباق کد ملی با شماره شبای بانکی»، «استعلام نظام وظیفه»، «اصالتسنجی احکام قضائی»، «اصالتسنجی اسناد تکبرگ ملکی»، «استعلام کارمندان دولت»، «تصدیق اصالت ضمانتنامه بانکی»، «استعلام بیمه شخص ثالث»، «اشتغال به تحصیل دانشجویان» و «استعلام بدهی مالیاتی» اشاره کرد. با انجام این اقدام، سازمانها بدون نیاز به دریافت کپی پشت و رو از مدارک هویتی میتوانند خدمات مورد اشاره را به مردم ارائه دهند.
باقری اصل در این باره در صفحه توئیتر خود نوشت: این ۲۳ سرویس، پایه الکترونیکی شدن بسیاری از خدمات است اما هنوز برخی سازمانها برای انجام این خدمات از سرویسهای الکترونیکی استفاده نمیکنند. همچنین در مورد استفاده از کارت هوشمند ملی به زودی و با همراهی سازمان ثبت احوال و وزارت ارتباطات اقدام نوآورانهای خواهیم داشت.
به گزارش خبرنگار مهر، طبق ماده ۶۷ قانون برنامه ششم توسعه که در اسفندماه سال ۹۵ از سوی رئیسجمهور ابلاغ شد، کلیه دستگاههای اجرایی موظف شدند طی ۳ سال، نسبت به الکترونیکی کردن فرآیندها و خدمات با قابلیت الکترونیکی و تکمیل بانکهای اطلاعاتی مربوطه، اقدام کنند. مهلت در نظر گرفته شده برای انجام این وظیفه قانونی در انتهای سال ۹۸ به پایان رسیده است.