جیتکس و جذابیت های از دست رفته
آرین درخشان - هفته فناوری خاورمیانه (که پیشتر جیتکس نام داشت و امروز جیتکس فقط یکی از بخشهای 3گانه آن است) سه روز تمام در مرکز نمایشگاههای بینالمللی دوبی منتظر حضور پرتعداد بازدیدکنندگان نشست و همچنان به روزهای چهارشنبه و پنجشنبه چشم دوخته تا هواپیماهای موعود از عربستان سعودی و سایر کشورهای عربی در فرودگاه دوبی فرود بیایند و رایگان بودن بازدید از بخش لوازم الکترونیکی مصرفی در روز آخر (23 اکتبر) عوام را به DWTC بکشاند.
روزهای نه چندان گرم دوبی در میانه پاییز، شرایط مشابهی را در محل مرکز تجارت جهانی این شهر نیز رقم زده است؛ سالنهایی که نه به لحاظ بازدید کننده و نه به لحاظ بیننده، همچون سالهای نه چندان دور گرم و پرشور نمیشود.
در واقع جیتکس که از سال 2006 با هدف بهرهگیری از تب تند لوازم مصرفی الکترونیکی و قدرت مخابرات و ارتباطات خود را سه پاره کرد و از آن پس با نام هفته فناوری خاورمیانه سه رویداد جیتکس (ویژه راهکارهای کسب و کار)، Gulfcomms ( ویژه فناوریها و راهکارهای ارتباطات) و Consumer electronics (لوازم الکترونیکی مصرفی) را در خود جای داد، هرگز موفق به جمع کردن توان از دست رفته خود نشد و میرود تا سرنوشتی را تجربه کند که به گفته بسیاری از کارشناسان، محتوم است.
کارشناسان میگویند و تجربه دو سال گذشته نمایشگاههای معتبری همچون جیتکس، سبیت هانوفر و کامپیوتکس تایوان هم به اثبات رسانده- که تمایل شرکتهای بزرگ به شرکت در نمایشگاههای عمومی رفته رفته کاهش مییابد. در واقع گروهی از شرکتها که طی سالهای گذشته بسیار بزرگ شدهاند، در سالهای اخیر رویکرد برون سپاری را در پیش گرفتهاند و امروز دیگر به جای حضور پر ساز و برگ، نمایندگان فروش یا شرکای محلی خود را روانه
نمایشگاهها میکنند.
گروه دیگر، امثال اپل هستند که گشایش نمایشگاه و فروشگاههای اختصاصی خود را ترجیح میدهند. در عین حال رشد سریع فضای مجازی و امکاناتی که برای نمایش و فروش سریع و بلاواسطه در اختیار شرکتها قرار داده موجب کاهش مستمر تمایل و اقبال آنها به نمایشگاهها شده است تا جایی که سبیت افسانهای یک روز از طول عمر هرساله خود را آب رفته میبیند، کامپیوتکس به عنوان نماد قدرت زردها رنگ رخسار میبازد و جیتکس داغ خاورمیانه هم جای جای فضای خالی از سکنه خود مبل میکارد تا تنک شدناش را با اوقات فراغت و استراحت بازدیدکنندگان از دید پنهان سازد یا به ضرب و زور نمایش دوربین اچ پی و لپتاپهای دل به دست دلبران لپ گلی (که نقض غرض است چون بیچاره لپتاپ آخرین چیزی است که در این نمایش مد به چشم میآید) مردم را در وسط سالن گردآورد. اما این همه داستان نیست و سرنوشت محتوم نمایشگاهها لزوما مرگ آنها نخواهد بود.
آنچه نمایشگاههای بزرگ و معتبر را از کوچکترها و محلیها متمایز میسازد، علاوه بر نظم آهنین در سازماندهی و برگزاری، نوع نگاه و تحلیل عموما حرفهای آنها از رویکردهای جهانی صنعت و تطابق با آنها است و از این رو میتوان پیشبینی کرد که سرنوشت نمایشگاهها نه نابودی و فراموشی، که فراگشت مستمر و جهش ژنی است. البته در این میان بر نمایشگاههایی هم که از ابتدای شکلگیری به سندرم داون مبتلا بودهاند، حرجی نیست.
از نگاه آمار
آمارهای رسمی برگزارکنندگان هفته فناوری اطلاعات خاورمیانه حکایت از حضور 3300 مشارکت کننده دارد.
در سالهای گذشته آمارهای جیتکس بسیار کمتر از این بود. از سوی دیگر مقایسهای با سبیت هانوفر که در پهنه 300 هزار متر مربعی خود در سال 2008، 6600 مشارکت کننده (غرفه گذار) را جای داده بود، 64 هزار متر مربع با 3300 شرکت کننده کمی عجیب به نظر میآید. اما واقعیت این است که حضور پررنگتر شرکتها در غرفهها و پاویونهای کشوری میتواند این آمار را باورپذیر کند.
به هر حال با اعتماد به همین آمار رسمی به هر شرکت نزدیک به 20 متر مربع فضا میرسد. از فضای 64 هزار متر مربعی نمایشگاه امسال، 58 درصد به جیتکس، 23 درصد به Gulfcomms و 19 درصد به Consumer electronics اختصاص دارد.
آمار مهم دیگر هفته فناوری اطلاعات خاورمیانه به بازیدکنندگان مربوط میشود.
درحالی که در سال 2007 میلادی 124 هزار و 317 نفر از نمایشگاه بازدید کردهاند و پیشبینی سازمان دهندگان نمایشگاه برای سال 2008 بازدید 130 هزار نفر است، گمانه زنیها براساس مشاهدات حاکی از امکان ضعیف تحقق این پیشبینی است، مگر اینکه در دو روز پایانی اتفاق ویژهای رخ بدهد.
شاید بگویید که تعدد بازدید کننده به خودی خود مهم نیست. بسیاری از شرکتهای حاضر در نمایشگاه نیز از تعداد بازدیدکنندگان تخصصی و اهل فن نمایشگاه امسال ابراز رضایت میکنند. اما وقتی تعداد بازدید کننده (به صورت عام) در میان آمارها و شاخصهای موفقیت نمایشگاهها جای میگیرد و عموما نیز نمایشگاه را زنده به دم گرم مردم میدانند، موضوع فرق میکند.
شاید نبود یا حضور کم رنگ برخی شرکتهای بزرگ هفته فناوری اطلاعات خاورمیانه را از رمق انداخته، اما همچنان پاویونهای کشوری در این رویداد نمایشگاهی رونق دارد و 6 کشور ایرلند، بحرین، رومانی، صربستان، اسلوونی و تایلند نخستین بار غرفه کشوری خود را در نمایشگاه برتر فاوا در خاورمیانه برپا کردهاند.
اگرچه چین، تایوان و انگلستان همچنان بزرگترین پاویونها را دارند، اما امسال سه غرفه زیبا و بزرگ دیگر هم خود نمایی میکنند و با سینه فراخ از دل خاورمیانه به آینده فاوا مینگرند.
مصر، اردن و بحرین با سرمایهگذاری و نگاه ویژه به IT در نمایشگاه هم هدفمند آمدهاند و توانستهاند نام خود را به عنوان 3 پاویون برتر TOP 3 مطرح کنند.
ایران هم یکی از 33 کشوری است که غرفه66 متری خود را به حضور 5 شرکت در سالن 6 (بخش راهکارهای کسب و کار) برپا کرده است.
اگر میخواهید درباره ایرانیها در هفته فناوری خاورمیانه بدانید و گزارشهای تکمیلی این نمایشگاه 3X1 را بخوانید، فردا دنباله این گزارش را بگیرید.
منبع : فناوران
- ۸۷/۰۸/۰۱