حرکت کند دولت در حوزه دانشبنیان
تعداد شرکتهای دانشبنیان در نخستین روزهای تصویب قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان از ۵۵ شرکت به ۶ هزار شرکت رسیده است که تا افق ۴۰۰ هزار شرکت دانشبنیانِ مدنظر مقام معظم رهبری فاصله زیادی است!
به گزارش تسنیم؛ در حالی که در نخستین روزهای تصویب قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان، تعداد آنها به 55 شرکت میرسید، با رونق زیستبوم این شرکتها اکنون به بیش از 6035 رسیده است؛ شرکتهایی که ایفاگر نقشی اثربخش در رونق اقتصاد مقاومتی و دانشبنیان کشور هستند.
یکی از مهمترین گامهای معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از نخستین روزها، توسعه و رونق زیستبوم نوآوری و فناوری، با حمایت از شرکتهای دانشبنیان، شرکتهای خلاق و استارتاپها است؛ استقرار سازوکارهای حمایتی ویژه این کسبوکارها به طوریکه از 140 عنوان حمایت فراتر رفته، در راستای توسعه شرکتهای دانشبنیان و تجاریسازی نتایج حاصل از پژوهشهای کارآمد و نوآورانه است.
اما رهبر انقلاب، در دیدار جمعی از نخبگان و استعدادهای برتر علمی فرمودند: "حرکت علمی کشور که از دو دهه قبل شروع شده باید ادامه پیدا کند. ما در بعضی رشتههای علمی نوپا، در رتبههای بالای جهانی هستیم اما این ما را قانع نمیکند و کافی نیست. حرکت علمی در دنیا پُرشتاب است و ما هم از سابق عقبماندگی متراکمی داریم. حالا البته [در ایران] هم علم پیشرفت کرده، هم چرخهی تجاریسازی و صنعتی شدن علم.
دیروز در نمایشگاهی که اینجا بود، شوق و اعتمادبهنفس و خودباوری را مشاهده کردم البته از بین چند هزار شرکت دانشبنیان 30 شرکت [آمده] بودند. الان میگویند 4000 شرکت دانشبنیان داریم؛ این باید برسد به 400 هزار البته باید اول زیرساخت قانونی این شرکتها فراهم شود و موانع برطرف شود."
در همین رابطه سیدمحسن دهنوی رئیس فراکسیون اقتصاد دانشبنیان مجلس در گفتوگو با تسنیم درباره تاثیر تصویب این طرح در افزایش شرکتهای دانشبنیان از 5 هزار به 400 هزار شرکت که مطالبه مقام معظم رهبری است، گفت: من به یک اصل مبنایی انقلاب اسلامی که امام فرمودند و مقام معظم رهبری نیز بر روی آن تاکید دارند، اشاره میکنم که آن هم "مردمیسازی" است یعنی انقلاب، اقتصاد و همه شئون آن مردمی بشود و برای رسیدن به افق 400 هزار شرکت دانشبنیان باید جریان وسیع مردمی شکل بگیرد.
رئیس فراکسیون اقتصاد دانشبنیان مجلس تاکید کرد: باید از یک حوزه صرفاً نخبگانی به بطن جامعه برسیم و این نیاز به ظرفیتسازیهایی دارد که ما سعی داریم در این قانون به آن توجه کنیم؛ اگر بخواهیم یک حوزه دانشبنیان را توسعه بدهیم باید برای آن بازار ایجاد کنیم؛ بهعنوان مثال سالانه بیش از 20 میلیارد دلار خرید خارجی داریم که نزدیک به 500 هزار میلیون تومان بازار میشود و اگر این بازار ایجاد شد، جریان شکل میگیرد و ظرفیتهای جامعه به آن سمت سرازیر میشود؛ بعد از ایجاد بازار نیز رفع موانع را داریم و باید به این موضوع نیز توجه ویژهای شود.
دهنوی ادامه داد: در واقع برای رسیدن شرکتهای دانشبنیان به عدد 400 هزار، در مرحله اول بازار ایجاد خواهد شد و در مرحله دوم نیز موانعی از جمله بیمه و مالیات رفع خواهد شد و مانع دیگر نیز شرکت در مناقصات است که این مشکل در این طرح حل شده است و مرحله سوم نیز ایجاد زیرساخت است.
اما فاصله 5 تا 6 هزار شرکت دانشبنیان تا 400 هزار شرکت که افق مقام معظم رهبری است، بسیار زیاد است تا جایی که روح الله متفکر آزاد؛ نماینده تبریز در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با تسنیم گفت: یکی از مهمترین راههای خروج کشور از مشکلات فعلی، تمرکز روی اقتصاد دانشبنیان است. افق مقام معظم رهبری، ایجاد 400 هزار شرکت دانشبنیان در کشور است و هم اکنون نزدیک به 5 تا 6 هزار شرکت دانشبنیان در کشور فعال است که فاصله زیادی با افق رهبر معظم انقلاب دارد، اما با تکیه بر نیروی انسانی کارآمدِ تحصیلکرده، جوان و پرانرژی، قابل تحقق است.
قطعاً رسیدن تعداد شرکتهای دانشبنیان از 50 شرکت به 6 هزار شرکت در سال 1400 رقم کمی نیست ولی با نگاه به افق رهبری در این مسیر، بسیار ناچیز به نظر میرسد و باید فکری به حال آن کرد. مقام معظم رهبری راهحل رسیدن به این تعداد از شرکتهای دانشبنیان را فراهم کردن زیرساختهای قانونی این شرکتها و برطرف شدن موانع دانستند و عملاً راه رسیدن به این مسیر را نشان دادند.
3 عامل اصلی بیمه، مالیات و بانک، علت اصلی ورشکستگی شرکتهای دانشبنیان است و باید برای جرائم بیمهای این شرکتها چارهای اندیشیده شود. از آنطرف عمده اقتصاد دانشبنیان در تهران متمرکز است و در استانها متولی وجود ندارد به طوریکه پایتخت میزان بیش از 3199 شرکت دانشبنیان است اما استان اصفهان پس از پایتخت، دارنده بیشترین شرکتهای دانشبنیان است به طوری که 547 شرکت دانشبنیان در این استان استقرار دارند.
مشکلات در روند ثبت شرکت و وجود بوروکراسی اداری، کمبود منابع مالی با سود متناسب، بی اعتمادی به محصولات دانشبنیان داخلی، استفاده دستگاه های دولتی از محصولات خارجی، تاخیر در تامین مالی قراردادهای بسته شده با دولت و ناتوانی در بازاریابی و تجارت محصولات توسط شرکتهای دانشبنیان از جمله مشکلات زیرساختی این شرکتها است که اگر به فکر حل آنها نباشیم، انتظار رسیدن به 400 هزار شرکت دانشبنیان بیهوده است!