دردسرهای این روزهای شبکه شاد
تا پیش از همه گیری کرونا در کشور، مدارس که تعطیل میشد، همه دانشآموزان با خوشحالی وکولهباری ازمشق و تکلیف به سمت خانه و تعطیلات میرفتند اما از فروردین ماه سال ۹۹ و پس از ورود کرونا، وزارت آموزش و پرورش دست به کار شد و برای دورانی که حوادث غیرمترقبه همچون برف شدید، برودت هوا، یخبندان و...رخ میدهد، نرمافزار شاد را برای دانشآموزان طراحی کرد.
ولی واقعیت این است که این نرمافزار از همان سالهای ابتدای فعالیتش با مشکلات متعددی همراه بود و حالا پس از گذشت چهار سال انتظار میرود که زیرساختهای آن در روزهای حساس کشور فراهم شود تا شاهد کوچ بسیاری از معلمان و دانشآموزان به سمت انواع نرمافزارهای خارجی نباشیم.البته بماند که مسئولان وزارت آموزش و پرورش مدعی بودند که نرمافزار شاد را زبدهترین مهندسان نرمافزاری کشور نوشته و دراختیار این وزارتخانه قرار دادهاند. با اینحال این روزها درپی آلودگی هوا و سرمای شدید در برخی از نقاط کشور و تعطیلی مدارس،خانوادهها و دانشآموزان بسیاری از وضعیت این نرمافزار گلایهمندند.پس از فروکش کردن کرونا، شاد از تیررس توجهات خارج و حتی تا مدتی به دست فراموشی سپرده شد اما مجدد مشکل ازجایی آغازشد که پس از گذشت چند سال از آموزش در دوران کرونا و پس از آن آلودگی هوا در روزهای پاییز وزمستان،هنوز زیرساختهابرای آموزش بیدردسر دانشآموزان در فضای مجازی مهیا نشده است.این موضوع درحالی است که وزارت آموزش وپرورش دربخشنامهای تمام مدارس را ملزم به استفاده از شبکه شاد کرده است. البته حالا در کنار قطع و وصلیهای مکرر این نرمافزار، باید مشکلات قطعی برق و کند بودن اینترنت راهم به معضلات دانشآموزان اضافه کنیم، مسألهای که کیفیت آموزشی آنها را تحتالشعاع قرار میدهد.
پیام در حال ارسال است، همچنان منتظر بمانید!
چندی پیش بود که وزارت آموزش و پرورش اعلام کرد که شاد، رسانه اصلی این وزارتخانه است و بر همین اساس انجام امور اداری و آموزشی توسط واحدهای سازمانی و مدارس در سایر پیام رسانهای داخلی و خارجی غیر از شاد ممنوع است اما مسأله این است که ایرادات شاد در روزهای حساس بیشتر فاش میشود.برهمین اساس با چند نفر از اولیاء و دانش آموزان صحبت کردیم. محمد حسین، دانشآموز پایه یازدهم است که میگوید: دربرخی ازمواقع، اصلا این نرمافزار کار نمیکند.البته او برایمان توضیح میدهد و میگوید:«زمانیکه پیامی ارسال میکنیم،ارسال نمیشودوباخطای تلاش مجدد مواجه میشویم.»آقای سجادی نیزیکی ازمعلمان مقطع متوسطه اول است.اوهم ازوضعیت بسیارکند اینترنت گلایه دارد و به ما میگوید: «پیامها، صوتها، تصاویر و فایلهای دانشآموزانم مدت زمان زیادی طول میکشد تا در کلاس و گروه مربوطه ارسال شود.» اما این تمام ماجرا نیست چرا که بسیاری ازدانشآموزان هم به خبرنگار جامجم گفتند که به دلیل ترافیک بالای نرمافزار شاد، دراپلیکیشنهای دیگری کلاسهای برخط خودرا برگزار میکنند.
بار زیاد روی زیرساختهای شاد!
درباره خدماتدهی نرمافزار شاد که تنها جایگزین رسمی برای آموزش در روزهای تعطیلی مدارس است به صورت اختصاصی با خشایار فهیم، مدیر محصول نرم فزار شاد به گفتوگو پرداختهایم. او در پاسخ به این سؤال ما میگوید: «با توجه به اینکه پیشبینی میشد که در فصل سرد امسال با آلودگی و برودت هوا مواجه شویم و آموزشها غیرحضوری شود، از مدتها پیش، تمهیدات لازم را درنظر گرفته بودیم اما در این چند هفته اخیر استفاده کاربران از نرمافزار شاد افزایش پیدا کرده و طبیعی است ظرفیتی که برای کاربران به صورت پایه درنظرگرفتهشده، متفاوتتر از روزهایی است که حجم استفاده افزایش پیدا میکند.» وی با اشاره به آمار استفاده کاربران از شاد میافزاید:«مابه صورت رایج و در روزهای عادی سال حدود ۱۱میلیون وبرخی از اوقات تا۱۲میلیون کاربر درطول روزداریم.این عدددرروزهای گذشتهبه سبب تعطیلی برخی ازاستانها به۱۳.۴رسید. طبیعتا این موضوع روی زیرساختهای ما بار زیادی ایجاد میکند.» البته او میزان فایلهایی تبادل شده دراین هفته راحدود شش برابرنسبت به هفتههای عادی گذشته اعلام کرده و حتی از افزایش ۷۰ برابری ارسال گفتوگوهای صوتی نیز خبر میدهد.
همزمانی استفاده کاربران
«بحث حائز اهمیت دیگر همزمانی استفاده کاربران است که این عدد در این روزها به ۲.۹میلیون نفر و نزدیک به سه میلیون نفر حضور همزمان در شاد رسیده است.» این مسأله علت اصلی اشکالات نرمافزار شاد است که خشایار فهیم آن را با ما مطرح میکند. البته او به ما میگوید که برای این موضوع از مدیران مدارس خواستهایم تا برنامهریزیهای اعلامی از سوی آموزش و پرورش را مدنظر قرار دهند و کلاسها را در طول روز پخش و برگزار کنند تا همزمانی استفاده از اپلیکیشن در یک ساعت مشخص رخ ندهد و ساعات اوج مصرف را کاهش دهیم. فهیم دسترسی به اینترنت در موقعیت مکانی کاربران و شلوغی شبکه اینترنت را نیز از دیگر موارد بروز مشکل توسط کاربران شاد میداند و درباره پیشنهادشان به مدارس توضیح میدهد: «در حال حاضر ما این پیشنهاد را در این نرمافزار و هم از طریق آموزش و پرورش به کلیه مدارس ارسال کردهایم و از آنان خواستیم که صبحها برای دبستان و پس از آن متوسطه اول و در آخر هم متوسطه دوم را در نظر بگیرند.»
یک نرمافزار داخلی تمامعیار
با همه این تفاسیر، نرمافزار شاد دارای امکاناتی است که این نرمافزار تولید داخل را به نسبت سایر اپلیکیشنها خاصتر هم میکند. همین که نظام آموزشی کشور به فکر راهاندازی فضایی برای آموزشهای مجازی افتاده را میتوان از محسنات بزرگ این نرمافزار دانست. اما به هر حال انتظار میرود که زیرساختهای آن بیش از پیش فراهم شود تا در چنین روزهای خاصی غافلگیر نشویم. (منبع:جامجم)