درگاههای بانکی همچنان در خدمت قماربازان
قلب اگر درست کار نکند یا از تپیدن بایستد، موجود زنده خواهد مرد. در مورد سایتهای شرطبندی و قمار نیز، درگاههای بانکی بیشک نقش قلب را بازی میکنند که اگر متوقف شوند، بخش زیادی از این معضل در کشور مهار میشود.
موضوعی که سالها فریاد و انتقاد دستگاههای مختلف از آن راه به جایی نبرده و به دلایل متعددی از جمله سود بالا، نظارتهای ناکافی، ضعف قوانین و برخوردهای نامعلوم و کمهزینه از سوی دستگاههای ناظر همچون بانک مرکزی و شرکت شاپرک، برخی بانکها را به تداوم این تخلف تشویق میکند.
انتقاد پلیس از بیتوجهی مکرر بانک مرکزی
موضوع اجاره درگاههای پرداخت بانکی به متخلفان از فروشندگان فیلترشکن گرفته تا قمارخانههای اینترنتی اصلا بحث جدیدی نیست و همزمان با بازیهای جام جهانی در سال 2018 به اوج خود رسید و میلیاردها تومان پول از طریق نظام بانکی کشور در اختیار متخلفان قرار داد.
از آن زمان به بعد حرف از بگیر و ببند و آمار انسداد زیاد میشنویم، اما حتی یک بار نیز نشده که نام فقط یک قربانی یا مدیری که بابت این تخلفات برکنار شده است را ببینیم.
در نتیجه همین حاشیه نسبتا امن است که ظاهرا کسی نگران اتفاق خاصی به جز مسدودسازی حساب متخلفان نیست و متخلفان ساعاتی بعد حساب دیگری معرفی میکنند و این تجارت سیاه به راحتی پابرجا میماند.
همچنین در نتیجه همین بلاتکلیفیهای به ظاهر عمدی است که اخیرا و برای چندمین بار صدای اعتراض پلیس فتا از بیتوجهی مکرر بانک مرکزی درآمد.
سرهنگ علی نیکنفس، معاون فنی پلیس فتا میگوید: موضوع را مکررا از بانک مرکزی درخواست کردیم که ساماندهی درگاههای پرداخت اینترنتی و شرکتهای PSP (شرکتهای بزرگ در حوزه پولی و مالی کشور که واسطه بین بانکها و مشتریان تجاری هستند) را انجام دهند، در صورت انجام این ساماندهی و قرار نگرفتن خدمات پرداخت الکترونیک در اختیار سایتهای مجرمانه، قطعا بخش زیادی از این جرایم تعطیل میشود و مجرمان برای انجام جرم، انگیزهای پیدا نمیکنند و وظیفه بانک مرکزی است که اقدامات پیشگیری وضعی را ساماندهی کند.
معاون فنی پلیس فتا میگوید: به عنوان مثال درگاههای پرداخت الکترونیک نباید قابل اجاره دادن باشد، اکنون بسیاری از درگاههای پرداخت الکترونیک به صورت اجارهای استفاده میشود، بهطور مثال فروشگاهی درگاه الکترونیک بانکی را اخذ کرده و آن را به سایت مجرمانه اجاره میدهد.
به گفته این مقام پلیس فتا اگر برای ارایه درگاه پرداخت الکترونیک به متقاضی، ساماندهی و احراز هویت قویتر صورت گیرد و از متقاضی ضمانتهای محکمتری گرفته شود، دیگر اجاره دادن این درگاهها به فرد مجرم، تبعات شدیدی برای فرد اجارهدهنده خواهد داشت.
در خلأ مکانیزمی که شریان بانکی را برای همیشه برای متخلفان مسدود کند، کلاهبرداران میتوانند با هویت نامشخص و در مقیاس بزرگ در قمارها و شرطبندیهای آنلاین شرکت کنند و امکان پرداخت الکترونیک و بستر IPG و کارت به کارت نیز، کار را برای انتقال پول بین برنده و بازنده آسان کرده است. علیرغم صراحت قانونی بر جرم بودن قمار اما سیستم بانکی و شرکتهایی با تخصص پرداخت، به قماربازان و صاحبان کلوپهای مجازی خدمت ارایه میدهند.
· جای خالی مجازات برای بانک متخلف
در روزهای اخیر دادستان کل کشور بخشنامهای مبنی بر ایجاد وحدت رویه درباره سایتهای قمار یا شرطبندی در فضای مجازی را خطاب به دادستانهای سراسر کشور ابلاغ کرد در این بخشنامه باز هم اشارهای به مدیران متخلف یا روندهای فسادزا نشده و صرفا در بندی تاکید شده است: هرکس کارت بانکی خود را به هر نحو برای وصول هزینه شرکت در قمار و شرطبندی نتیجه مسابقات در اختیار دیگری قرار بدهد و همچنین هر شخصی که در طراحی سایت یا اجاره فضای میزبانی همکاری داشته باشد عمل وی به علت تسهیل وقوع جرم مصداق معاونت در جرم محسوب خواهد شد.
بر اساس آماری که رییس اداره پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا ناجا داده بود مبلغ مسدودی که در قالب ۹۱۳ پرونده تشکیل شده در خصوص سایتهای قمار و شرطبندی تشکیل شده، بالغ بر ۷۱ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان بوده یعنی در حدود ۷۲ میلیارد تومان بوده که نشان میدهد گردش مالی سایتهای قمار و شرطبندی قابل توجه است که این مبلغ بسیار زیاد صرفا مسدود شده است.
این سایتها یک شرکت پوششی در ایران ثبت میکنند و سپس مراحل اخذ نماد الکترونیکی از وزارت صنعت را طی کرده و با مذاکره با یک شرکت PSP میتوانند درگاه پرداخت الکترونیک دریافت کنند.
· دست متخلفان باز است
آنچه دست این شرکتها را برای استفاده آزادانه از شبکه بانکی باز میگذارد عدم نظارت سیستماتیک و دقیق ناظران یعنی بانک مرکزی، مرکز توسعه تجارت الکترونیک و شاپرک است.
این بستر درحالی در اختیار جابهجایی پولهای کثیف و قمار و پولشویی قرار میگیرد که گاه و بیگاه خبر از برخوردهای مقطعی و موردی نیز به گوش میرسد. چندی پیش روابطعمومی شاپرک اعلام کرد پایش و انسداد سریع درگاههای پرداخت اینترنتی فعال در سایتهای قمار، شرطبندی و سایر مصادیق مجرمانه همواره در دستور کار شبکه پرداخت کشور بوده اما پس از اوجگیری فعالیت این سایتها به بهانه برگزاری جامجهانی فوتبال در تابستان گذشته، هماهنگیهای جدیدی میان بانکمرکزی، دادستانی، پلیس فتا، وزارت اطلاعات و سایر نهادهای مرتبط صورت گرفت که نتیجه این هماهنگیها چابکی بیشتر شبکه پرداخت الکترونیک در برخورد با درگاههای پرداخت اینترنتی فعال در سایتهای غیرقانونی بوده است.
بر اساس آماری که شاپرک سال گذشته داده بود طبق تازهترین آمار واحد نظارت بر شبکه شاپرک از ابتدای سال ۹۷ تا ۲۵ آذر ماه همان سال، مجموعا ۳۵۴۰ پایانه متعلق به ۳۱۳۴ پذیرنده که از درگاههای ثبت شده به نام آنها در سایتهای قمار و غیره سوءاستفاده میشد، غیرفعال شده و ۷۳۴ کد ملی نیز در فهرست سیاه قرار گرفته است.
سال گذشته همچنین رییس اداره پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا ناجا گفته بود، به منظور مبارزه با قمار و شرطبندی و جلوگیری از کلاهبرداری عاملان دایرکننده قمارخانههای مجازی، همکاری و تعاملاتی میان پلیس فتا، دادستانی کل کشور و سیستم بانکی با پیگیری بانک مرکزی شکل گرفته که نتایج بسیار خوبی در جلوگیری از هدررفت سرمایهها و افزایش فعالیت این سایتها داشته است.
بر اساس آمار دیگری، سرپرست معاونت توسعه و نظارت شرکت شبکه الکترونیکی پرداخت کارت، اعلام کرد که از پنج ماهه اول سال گذشته 1300 درگاه پرداخت اینترنتی متخلف مسدود شده است.
به گفته او در همین مدت با رصد درگاههای پرداخت یک هزار و 438 درگاه مشکوک به رفتارهای غیرمتعارف شناسایی شدند که از این تعداد هزار و 300 درگاه مسدود شد.
بر این اساس در مجموع 396 کد ملی یا کد شناسه وارد فهرست سیاه شاپرک شد و از این پس آنها نمیتوانند مجوز درگاههای اینترنتی دریافت کنند.
در مرداد ماه سال گذشته اما وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اعلام اینکه گزارشهای جدید حاکی از رشد پدیده شرطبندی در فضای مجازی است، گفت: انتظار میرود بانک مرکزی برای مبارزه با قمار همکاری مجدانهتری داشته باشد.
محمد جوادآذری جهرمی در همان زمان گفته بود که مقررات در این بخش کامل است، کارگروهی با حضور پلیس فتا، وزارت ارتباطات، سازمان فناوری اطلاعات و وزارت اطلاعات و نیروی انتظامی تشکیل شده تا در یک برنامه زمانبندی مشخص بتوان این موضوع را ساماندهی کرد.
او همچنین در عین حال که تاکید کرده بود نظام مقابله با پدیده قمار اینترنتی باید تدوین شود، گفت: بخش عمدهای از این موضوع مربوط به بانک مرکزی است و در این زمینه نیازمند همکاری بانک مرکزی هستیم که البته در دورهای با تاخیر روبهرو بود و امیدواریم با ریاست جدید این بانک این موضوع مجددا در دستور کار قرار گیرد.
راهاندازی سامانه کاشف
با آنکه روشن بود که قلب تپنده این معضل امکانی است که شبکه بانکی در اختیار آن قرار داده است و برای حل آن نیز اقدامات جسته و گریختهای انجام شده هنوز هم نبض آن زنده است. حتی بعد از آنکه در تابستان گذشته به دنبال برگزاری جلساتی برای سامان دادن به معضل قمار اینترنتی خبر از ایجاد سامانهای تحت عنوان «کاشف» برای شناسایی حسابها و وجوه حاصل از جرایم سایتهای قمار و شرطبندی رسید همچنان این پرونده بسته نشد.
آنچنان که اعلام شد با راهاندازی سامانه کاشف قرار بود بانک مرکزی با همکاری سایر بانکها و شرکت شاپرک بلافاصله به محض اعلام مقامات قضایی رسیدگیکننده به جرایم رایانهای شماره حسابهای اختصاص یافته به قمار و شرطبندی و سایر جرایم رایانهای و درگاههای پرداخت الکترونیکی مربوط به این جرایم را مسدود و وجوه حاصله را با دستور قضایی تا تعیین تکلیف نهایی توقیف کنند.
اقداماتی که شاپرک گزارش کرد و مشکلاتی که ادامه دارد
پیش از آن هم مدیرعامل شرکت شاپرک در خصوص نظارت و توقف فعالیتهای سایتهای قمار و شرطبندی این اطمینان را داده بود که شبکه پرداخت و شاپرک در حال حاضر با استفاده از روش پایش موردی، عملکرد پذیرندگان را زیر نظر دارند و بر اساس مقررات داخلی شبکه پرداخت اگر مشاهده شود نوع فعالیت پذیرندهای به نسبت فعالیتی که هنگام دریافت درگاه پرداخت اعلام کرده تغییر داشته بهطور قطعی با آن پذیرنده برخورد میکند.
او البته توضیح داده بود که نهاد نظارتی به منظور جلوگیری از تخلفات در این بخش، شرکتهای PSP را موظف به دایر کردن امکانات دریافت گزارشهای مردمی از تخلفهای موجود که ممکن است کاربران، موردی با آن مواجه شوند، کرده است.
بهرهگیری از سامانه کشف تقلب اقدام دیگری بود که شاپرک در فهرست اقدامات خود برای حل مشکل استفاده غیرمجاز از درگاه پرداخت عنوان کرده اما تاکید کرده بود که بدون حکم قضایی امکان برخورد وجود ندارد. او البته تنها راه برخورد شبکه پرداخت را بدون نیاز به حکم قضایی، مغایرت صنفی اعلام کرده بود که قاعدتا استفاده درگاههای پرداخت در سایتهای قمار و شرطبندی قطعا با تمام صنوف مغایرت دارد.
بانک مرکزی عامل رونق قمارخانههای اینترنتی
با تمام اینها هنوز هم شبکه بانکی عامل رونق قمارخانههای اینترنتی است همچنان که اردیبهشت ماه سال گذشته هم رمضانعلی سبحانیفر عضو کمیته تعیین مصادیق مجرمانه گفته بود بانک مرکزی باید مشخص کند که نوع مبادلات و فعالیت سایتها وجه قمار دارد یا خیر، زیرا بانک مرکزی مرجع تشخیصدهنده این موضوع است.
وی گفته بود: نباید برخی از سوءاستفادهکنندگان به بهانه تسهیل مبادلات مالی در فضای مجازی زمینه ایجاد قمارخانههای الکترونیکی را فراهم کنند.
فرجام این اخبار و واکنشها و پیگیریها همانطور که اشاره شد برگزاری کمیته مشترکی برای نظاممند کردن نظارت و جلوگیری از امکان استفاده از شبکه بانکی برای تخلفات اینترنتی بود اما آنچه خارج از اخبار و موضعگیریها شاهد هستیم این است که در حین انجام اعمال مجرمانه بر بستر سیستمهای انتقال پول، نظارت کافی وجود ندارد و تا کنون هیچ یک از مدیران و مسوولان در این خصوص اخطار جدی دریافت نکردهاند. (منبع:عصرارتباط)