در جستو جوی دستاورد شورای عالی فضای مجازی
علی اصلان شهلا -به مناسبت هفدهم اسفندماه سالروز تشکیل شورای عالی فضای مجازی، در گزارشی به بررسی عملکرد یک ساله این شورا پرداختیم. در این مطلب، عملکرد شورا صرفا به صورت گزارشوار و صرفا با استفاده از اخبار تولید شده روابط عمومیّ شورا و مرکز ملی فضای مجازی که تا تاریخ شانزدهم اسفند روی سایت آن به نشانی majazi.ir قرار داده شده است پرداختیم و به سراغ اخبار رسانهها، تحلیلها و انتقادات که بررسی آنها موضوع گزارشهای دیگری است، نرفتیم. با این حال همین بررسی ساده و غیر تحلیلی نشان میدهد شورای عالی فضای مجازی، در سال جاری دستاورد چندانی نداشته است. شاید به همین دلیل هم دبیر شورا امسال ترجیح داد در سالروز تولد این نهاد، به جای برگزاری نشست خبری و ارایه گزارش عملکرد، در همایش فضای مجازی پاک شرکت کند.
×× وعدههای بهاری
تعطیلات نوروز حسابی برای دبیر شورا و همکارانش انرژیبخش بود چرا که هرچند در فروردین ماه، خبری روی سایت شورا نیامد اما اردیبهشت، پرخبرترین ماه این شورا بود.
در ماه دوم سال 93، بازار اظهارنظرها داغ بود و مواردی چون تاکید بر تلاش برای استقلال کشور در فضای مجازی، لزوم شکلگیری فرهنگ اسلامی ایرانی در فضای مجازی، تاکید بر تببین فضای مجازی سازگار با اسلام، ضرورت ارایه خدمات فضای مجازی کشور بر بستر شبکه ملی اطلاعات توسط تمامی دستگاهها و لزوم بینالمللی شدن حکمرانی اینترنت در جهان از جمله مواردی بود که از سوش انتظاری در این ماه مطرح شد.
البته در اردیبهشت ماه هفدهمین جلسه شورای عالی فضای مجازی نیز برگزار شد که خروجی خاصی نداشت و صرفا مقرر شد برای اصلاح آییننامههای شورای عالی فضای مجازی و کمیسیونهای آن، اعضا پیشنهادات خود را ارسال کنند.
اگر در اردیبهشت ماه بازار اظهار نظر داغ بود، خرداد را باید زمان دید و بازدید دانست. دیدار دبیر شورا با معاون حوزه علمیه قم و بازدید وی از خبرگزاری مهر در کنار بازدید معاون فناوری مرکز ملی فضای مجازی از کرمانشاه، از جمله فعالیتهای انجام شده در خرداد بود.
در این ماه همچنین تفاهمنامهای میان شورا و استانداری کرمانشاه منعقد شد تا طرح استان مجازی به صورت پایلوت در کرمانشاه انجام شود. مهمترین خبر خردادماه هم تصویب فرایند کلی مدیریت راهبردی فضای مجازی در هجدهمین جلسه شورای عالی فضای مجازی کشور بود که میتوان از آن به عنوان تنها اقدام عملیاتی به ثمر رسیده شورا و مرکز ملی فضای مجازی در بهار امسال یاد کرد.
×× تابستان سردِ سرد
هرچند در بهار تنها شاهد یک اقدام عملیاتی به ثمر نشسته در شورا بودیم، اما حداقل نسبت به تابستان، مدیران شورا با انرژیتر بودند به اظهار نظر و دید و بازدید میپرداختند. اما ناگهان با گرم شدن هوا، تعداد خبرهای شورا برای بیش از دو ماه ( از 20 خرداد تا 25 مرداد) به صفر رسید و هیچ خروجی قابل انتشاری (حتی اظهارنظر) نیز مشاهده نشد.
رییس مرکز ملی فضای مجازی بالاخره در 25 مردادماه طلسم بیخبری این نهاد را شکست و در سخنانی فقدان نقشه راه، ناهماهنگی و سیاستگذاری موازی در فضای مجازی کشور را چالش تحقق نظام اداری الکترونیکی دانست.
27 مردادماه نخستین حرکت جدی شورا در تابستان روی داد و آن هم امضای تفاهم نامه این نهاد با فرهنگستان زبان و ادب فارسی بود.
×× انتظار در پاییز
به نظر میرسد در مهرماه بیشترین تمرکز شورای عالی فضای مجازی روی برگزاری جلسه به تاخیر افتاده این شورا بود و خبری رسمی از داخل آن درز نکرد. با این حال در خبری که به نظر میرسید موازی کاری با دولت باشد، شورای عالی فضای مجازی اعلام کرد فاز نخست فیلترینگ هوشمند را با همکاری دانشگاه شهید بهشتی و سازمان تبلیغات اسلامی آغاز کرده است.
مهمترین خبر آبان ماه تشکیل جلسه شورای عالی فضای مجازی پس از 5 ماه بود. عقب نشینی شورای عالی فضای مجازی در تعیین دستور جلسه، سبب شد طلسم تعطیلی جلسات این شورا با بررسی موضوع پیامک ها
بشکند.
در این ماه همچنین عزتالله ضرغامی که جای خود را در سازمان صدا و سیما به سرافراز داده بود، صندلیاش را در شورا با وی عوض کرد و به جای عضو حقوقی (به نمایندگی از صدا و سیما) عضو حقیقی شد.
شورای عالی فضای مجازی آذر ماه را نیز به اظهارنظر و ارایه وعدههای جدید گذراند. در این ماه دبیر شورای عالی فضای مجازی مسایلی چون صدا و سیما میتواند فضای مجازی سازگار با اسلام تبیین کند، دانشگاهها باید از منظر مبانی نظری در عرصه جنگ سایبری تلاش کنند و برنامه ملی ارتقای خط و زبان فارسی مرکز ملی فضای مجازی خدمت ملی است را مطرح کرد. همچنین در این ماه از انجمنهای اسلامی دانشآموزی برای مشارکت در فرهنگسازی دعوت شد و وعده اجرایی شدن طرح استان مجازی در کرمانشاه بار دیگر تکرار شد.
×× زمستان هم برفی نبارید
همان طور که زمستان امسال در تهران و بسیاری از نقاط کشورمان، شاهد بارشهای خفیف بودیم و دیدن برف به آرزویی برای مردم تبدیل شد، شورای عالی فضای مجازی هم زمستان آرامی را پشت سر گذاشت.
در دی ماه هیچ خبری روی خروجی سایت شورا منتشر نشده است و اسفند نیز تنها دو خبر شامل یک وعده و یک اظهار نظر منتشر شد و اگر خبرهای بهمن ماه نبود، شورای عالی فضای مجازی زمستان امسال هیچ حرفی برای گفتن نداشت.
مهمترین خبر بهمن ماه تصویب سیاستهای ساماندهی خدمات پیامکی ارزش افزوده و پیامک انبوه در بیست و یکمین جلسه شورای عالی فضای مجازی بود. البته شنیده شده همین موضوع هم چندان باب میل برخی اعضای شورا نبود و آنها ترجیح میدادند شورای با حضور رییس جمهور به بررسی مسایل دیگری مانند پیوست فرهنگی بپردازد. به همین دلیل هم برخی انتقادات در مورد نحوه تعیین دستورجلسات در این ماه مطرح شد.
خبر مهم دیگر این شورا تصویب برنامه ملی بازیهای رایانهای در کمیسیون عالی ارتقای محتوای مرکز ملی فضای مجازی بود. البته این برنامه باید در صف تصویب شورا قرار بگیرد و فعلا جنبه عملیاتی به خود نخواهد گرفت.در بهمن ماه همچنین لطفالله سیاهکلی و حسن نجفی سولاری به جمع مشاوران دبیر شورای عالی فضای مجازی اضافه شدند. در این ماه همچنین شورای معین مرکز ملی فضای مجازی کشور سیاستهای حمایت از کسب و کارهای نوپا (استارت آپ) را مورد بررسی و ارزیابی قرار داد و همچنین وعده حمایت از شرکتهای دانشبنیان صادرکننده نرمافزار ارایه شد.
مهمترین اتفاق اسفندماه هم برگزاری جلسه بیست و دوم شورای عالی فضای مجازی بود که در آن مقرر شد دولت گزارشی از موارد تشویقی و تسهیلی صادرات نرمافزار و تولید آن را تهیه و به شورا اریه دهد. همچنین ایجاد فضای مجازی سالم، مفید و ایمن دیگر مصوبه این جلسه بود و دبیر شورا براساس این مصوبه وعده داد با مشارکت همه مردم محتوای متعدد برای قشرهای مختلف از جمله کودکان، نوجوانان، بانوان و صنوف مختلف در داخل تولید میشود.
(منبع:فناوران اطلاعات)
- ۹۳/۱۲/۱۸