دلنگرانی خانوادهها از شبکه دانشآموزی «شاد»
گلایههای مختلفی درباره شبکه آموزشی دانشآموزی(شاد) وجود دارد و مسؤولان دستگاه تعلیم و تربیت وعده دادهاند این مشکلات حل میشود؛ حالا باید دید واقعا چه تعداد از خانوادهها میتوانند از شبکه «شاد» استفاده کنند و آیا آموزش و پرورش میتواند برای مابقی دانشآموزان که این دسترسی را ندارند، برنامه آموزشی مناسبی ارائه دهد؟
به گزارش فارس مسؤولان دستگاه تعلیم و تربیت بعد از تعطیلی مدارس به دلیل شیوع کرونا در اوایل اسفند سال گذشته، به دنبال چارهای برای حل مشکل کسری ساعات آموزشی دانشآموزان بودند.
آموزش تلویزیونی، اولین اقدام آموزش و پرورش بود که هم اکنون هم آموزش تلویزیونی از طریق شبکههای 4 و 7 در حال ارائه است؛ البته در کنار مثبت بودن این آموزشها، زمان آموزش به نسبت آموزش حضوری بسیار کم است و از سوی دیگر امکان تعامل دو سویه بین دانشآموز و معلم وجود ندارد.
در کنار این آموزشها، معلمان از طریق ایجاد گروههایی در شبکههای اجتماعی، به آموزش دانشآموزان خود میپردازند که این روش هم با مشکلاتی چون هزینه اینترنت، قطع و وصل اینترنت، عدم دسترسی همه دانشآموزان به اینترنت یا موبایل، همراه است.
در همین راستا وزارت آموزش و پرورش به فکر ایجاد راهکاری برای ساماندهی آموزش مجازی دانشآموزان افتاد و طرح پلتفرم شبکه اجتماعی دانشآموزان با عنوان «شاد» کلید خورد؛ در این مسیر از پیامرسانهای داخلی دعوت شد و 5 پیامرسان برای اجرای طرح انتخاب شدند.
اما شبی که قرار بود فردای آن، شبکه اجتماعی دانشآموزان به طور رسمی آغاز به کار کند، وزارت آموزش و پرورش اعلام کرد که این طرح اجرا نمیشود؛ در ساعات پایانی 15 فروردین 1399، وزارت آموزش و پرورش طی اطلاعیهای اعلام کرد: «با عنایت به تصمیم و تأکید وزارتخانه متبوع مبنی بر اختصاصی و امن بودن بستر ارتباطی معلم _ دانش آموزان و به منظور صیانت از حقوق آموزشی و ترببتی دانش آموزان و نیاز به زمان بیشتر برای حصول اطمینان بخش فنی از این امر، ضمن تاکید بر اهمیت راه اندازی این بستر و پابرجا بودن کلیه دستورالعمل های ارسالی معاونین آموزشی، زمان ورود مدیران، معلمان و دانش آموزان به این بستر ارتباطی در روزهای آتی اعلام میشود».
و این شد که حدود یک هفته بعد یعنی 21 فروردین، شبکه آموزشی دانشآموزی ارائه شد؛ وزارت آموزش و پرورش در اطلاعیه خود اعلام کرد: «ضمن تبریک میلاد خجسته قائم آل محمد عجل الله تعالی فرجه الشریف، به استحضار میرساند با پیگیریهای مستمر وزیر آموزش و پرورش و همکاری وزارت ارتباطات، دبیرخانه شورای عالی فضای مجازی، مساعدت دانشگاه صنعتی شریف و تلاش شبانه روزی تیم فنی، اجرایی و حقوقی پلتفرم اختصاصی آموزش و پرورش به نام SHADAP با مالکیت و مدیریت وزارت متبوع، در مرحله بهرهبرداری قرار گرفته است».
مسؤولان آموزش و پرورش، راهنمای ورود مدیران، معلمان و دانشآموزان را به شبکه جدید منتشر کردند و اعلام شد که آموزشها بهزودی آغاز میشود.
محسن حاجیمیرزایی وزیر آموزش و پرورش 28 فروردین در خصوص شبکه آموزشی دانشآموز(شاد) گفت: «به دنبال فضای ایمن، اختصاصی و در مالکیت آموزش و پرورش بودیم؛ ضمن اینکه امکان نظارت برقرار باشد و بتوانیم مطمئن باشیم که محتوای آموزشی تدریس میشود و بر این اساس یک برنامه اختصاصی تحت عنوان «شاد» که شبکه آموزشی دانشآموزان است را طراحی کردیم که متعلق به آموزش و پرورش است و کارکرد آن شبیه به سایر پیامرسان های دیگر بوده و به سادگی انجام میشود؛ ضمن اینکه قابلیتهای بسیار متنوعی دارد که به تدریج با افزایش ظرفیت آن، اعلام میشود».
وی درباره ثبتنام دانشآموزان در این سایت ادامه داد: «از نیمه شعبان، ثبتنام دانشآموزان دبستانی آغاز شد و از دیروز ثبتنام دانشآموزان دبیرستانی شروع شد؛ بر اساس آخرین آمار، قریب ۸ میلیون نفر تاکنون ثبت نام کردند که ۶ میلیون و ۲۰۰ هزار دانشآموز هستند که خودشان مستقیم ثبتنام کردند یا از طریق معلمان به سامانه پیوستند؛ یک و نیم میلیون گروه درسی تشکیل شده و ۵۱۰ هزار کلاس درس تاکنون تشکیل شده است؛ همچنین در طول ۳ روز گذشته بیش از ۱۵۰ میلیون پیام و ۶۰ میلیون فایل بین دانشآموزان و معلمان مبادله شده است».
اما شاد به رغم تمام فرصتهایی که آموزش و پرورش اعلام کرده است، مشکلاتی دارد که به نظر میآید مسؤولان این دستگاه باید پاسخگو باشند؛ برخی مخاطبان خبرگزاری فارس نیز در سامانه «فارس من» با ثبت سوژههایی با عنوان «عدم راهاندازی سامانه شاد در بعضی مدارس غیردولتی»، «ضرورت نظارت بیشتر آموزش و پرورش بر اپلیکیشن شاد» و «توجیه تعویض نام سامانه شاد چیست؟» خواستار پیگیری شدند.
مادر یک دانشآموز دبستانی در شهرستانهای استان تهران به خبرنگار فارس گفت: «در خانه ما، بنده و پدر فرزندانم تلفن همراه داریم که تلفن بنده، بسیار ساده است و واقعا نمیتوان نرمافزار نصب کرد خودم هم تاکنون به اینترنت وصل نشدم و فقط با این تلفن، تماس میگیرم؛ پدر خانواده هم که تلفن همراه وسیله کارش است و نمیتواند در اختیار بچهها قرار دهد، ما نمیدانیم باید چکار کنیم؟».
مادر دانشآموز دیگر در شهر تهران اظهار کرد: «به عقیده من، تلفن وسیله شخصی است و در آن مطالب مختلفی وجود دارد؛ والدین نمیتوانند تلفن خود را در اختیار فرزندشان قرار دهند و از سوی دیگر خرید تلفن همراه جدید هم هزینه بالایی دارد».
برخی خانوادهها نیز اعلام میکردند که تلفن همراه قابل استفاده برای فرزند را ندارند و فرزندشان نمیتواند وارد شبکه شاد شود؛ برخی خانوادههایی هم که تلفن همراه دارند نیز با مشکلات فنی در این سیستم مواجه بودند.
وزیر آموزش و پرورش در خصوص نیاز به اینترنت، تبلت و موبایل در شبکه شاد، اظهار کرد: «شکل مطلوب، مدرسه است و هیچ چیزی جایگزین مدرسه نیست اما امروز که به دلایلی برای سلامت و محافظت از سلامت دانشآموزان از مدرسه فاصله گرفتیم باید روشهای مختلفی را تمرین کنیم؛ این طرح، کار بزرگی است که بیشترین پوشش را دارد ولی قطعاً ممکن است بخشی از دانشآموزان تحت پوشش قرار نگیرند؛ بر این اساس کماکان برنامه تلویزیونی موضوعیت خواهد داشت و حدود ۳ هزار راهبر آموزشی داریم که مراقبت لازم را به عمل خواهیم آورد».
وی تصریح کرد: «همه تلاشمان را میکنیم تا به تدریج اشکالاتی که پیشبینی میشود، رفع شود و یک تیم بسیار ورزیده فنی از دانشگاه شریف و وزارت ارتباطات، اپراتور اول و مرکز فناوری آموزش و پرورش دائما رصد میکنند و یک مرکز تلفن است که به تمام سؤالات پاسخ میدهد و اشکالات را برطرف میکند».
حاجیمیرزایی درباره گلایه معلمان درباره بارگذاری فایلها به سختی گفت: «تعهدی که گروه فنی دارد این است که سرعت دانلود فیلم و ارسال اطلاعات از پیامرسانهای خارجی بالاتر و ارزانتر باشد بنابراین تمام تلاش ما این است که این اشکالات را برطرف کنیم و نیازمند این است که همه دانشآموزان و معلمان این کار را با جدیت دنبال کنند و کار آموزش وقفه پیدا نکند».
سازمان مدارس و مراکز غیردولتی هم اعلام کرده است که مدارس غیردولتی هم به شبکه آموزشی دانشآموز(شاد) متصل میشوند و خانوادهها میتوانند درباره مدارسی که در ارائه آموزش در ایام تعطیلی مدارس به دلایل پیشگیری از شیوع کرونا اقدام نکردند، با شماره تلفن 4317 تماس بگیرند.
مجتبی زینیوند رئیس سازمان مدارس و مراکز غیردولتی و مشارکتهای مردمی در این خصوص گفت: «مدیران مشارکت استانهای سازمان مدارس غیردولتی از راه اندازی و آموزش در بستر شبکه اجتماعی دانشآموزی استقبال کردهاند؛ شبکه شاد اقدامی بزرگ در نظام آموزشی است که آموزش را برای تمام دانشآموزان مهیا کرده است و استقبال مدارس غیردولتی از این شبکه دانشآموزی مجازی بسیار بالا بوده است».
اما ممکن است خانوادهها در هنگام ورود به شبکه شاد با خطا مواجه شوند؛ مرکز برنامهریزی و فناوری اطلاعات وزارت آموزش و پرورش در این خصوص اعلام کرد: اگر در هنگام احراز هویت دانش آموز، صفحه ثبت اطلاعات شناسنامهای (کد ملی و سریال شناسنامه و ...) نشان داده نشد و مستقیماً به صفحهای وارد شود که پیام خطای ۴۰۳ ظاهر شود چند نکته را باید رعایت کرد.
اول اینکه هنگام کار با شاد و احراز هویت در گوشی، فیلترشکن خود را خاموش کنید؛ زبان صفحهکلید گوشی یا کامپیوتر را روی انگلیسی قرار دهید. (اعداد را به انگلیسی وارد کنید)؛ صحت مشخصات شناسنامهای دانشآموز توسط مدیر مدرسه در سناد چک شود. اصلاح اطلاعات در سناد حداکثر تا 24 ساعت در سامانه شاد اعمال خواهد شد.
لینک صفحه اینترنتی احراز هویت را کپی کرده و با مرورگر دیگری در گوشی یا کامپیوتر همان صفحه را باز کنید و احراز هویت را ادامه دهید؛ معمولاً مشکل از ترافیک و سرعت اینترنت شما یا خود برنامه است. مراحل احراز هویت را مجدداً و در زمانهای مختلف انجام دهید.
احتمال دارد نسخه گوشی یا مرورگر اینترنت شما پایین باشد. در صورت آشنایی با بروزرسانی برنامهها، مرورگر خود را از "بازار" یا "فروشگاه گوگل" آپدیت نمایید، یا یک مرورگر دیگر مثل گوگلکروم یا موزیلا فایرفاکس و ... نصب نمایید.
در صورتی که با این روش موفق به انجام احراز هویت نشدید، آسانترین راه این است که روی یک گوشی دیگر و با همین شماره موبایل اولی، برنامه را نصب و اجرا و مراحل احراز هویت را انجام دهید. پس از اتمام کار در گوشی دوم، در گوشی اول نیز دانش آموز به کلاس اضافه خواهدشد و میتوانید برنامه را از گوشی دومی حذف نمایید؛ حاصل جمع دوعدد راهم درجای مشخص شده بنویسید.
اما در در صورت بروز خطای ۴۰۶ راه حل چیست؟ پاسخ به این پرسش این است که هر دانش آموز برای ثبت مشخصات شناسنامه ای ۵ دقیقه زمان دارد چنانچه در ۵ دقیقه نتواند اطلاعات خود را ثبت کند با خطای ۴۰۶ مواجه می شود. در این صورت مجدداً اقدام به ثبت مشخصات کنید.
اگر بعد از ثبت مشخصات دانشآموز با خطای ۴۰۱ یا ۴۰۲ مواجه شدید باید به یک مرحله عقب برگردید و مراحل را مجدداً ادامه دهید. در صورتی که بعد از مرحله احراز هویت به خطای ۴۰۱ یا ۴۰۲موجه شدید، باید به قسمت دانشآموز سپس قسمت لیست دانشآموزان بروید و نام دانشآموز را انتخاب کنید.
به گزارش فارس، گلایههای مختلفی درباره شبکه آموزشی دانشآموزی(شاد) وجود دارد و مسؤولان دستگاه تعلیم و تربیت وعده دادهاند این مشکلات حل میشود؛ حالا باید دید واقعا چه تعداد از خانوادهها میتوانند از شبکه «شاد» استفاده کنند و آیا آموزش و پرورش میتواند برای مابقی دانشآموزان که این دسترسی را ندارند، برنامه آموزشی مناسبی ارائه دهد؟
در صورتی که دچار مشکل در استفاده از شبکه آموزشی دانشآموز هستید، با ما مطرح کنید تا از طریق مسؤولان وزارت آموزش و پرورش پیگیری کنیم.
در همین رابطه: مشکلات مالی سد عضویت دانش آموزان در شبکه «شاد»
رشت- شبکه «شاد» سامانه جدید آموزشی وزارت آموزش و پرورش امروز به دغدغه ای برای خانواده های بی بضاعت و روستایی برای عضویت دانش آموزانشان تبدیل شده است.
خبرگزاری مهر - گروه استانها: عقب ماندگی دانش آموزان از درس و کتاب با تعطیل شدن مدارس و مراکز آموزشی به دلیل شیوع ویروس کرونا از مهمترین دغدغههای خانوادهها در روزهای قرنطینه بود که در همان هفتههای ابتدایی با همکاری وزارت آموزش و پرورش و رسانه ملی زمینه برای ایجاد فضای مناسب و بهره گیری از ظرفیتهای تلویزیون برای آموزش مجازی دانش آموزان فراهم شد.
با ادامه دار شدن تعطیلی مدارس وزارت آموزش و پرورش بر آن شد تا با ایجاد یک شبکه، فضایی ایجاد کند که از طریق آن دانش آموزان بتوانند دروس را از طریق آموزش برخط توسط معلمان دریافت کنند. شبکه «شاد» با وجود چشم انداز خوب برای آموزش از راه دور دانش آموزان مشکلاتی برای خانوادهها و همچنین معلمان ایجاد کرده است. نداشتن گوشیهای هوشمند، عدم بهره مندی از اینترنت مناسب تنها بخشی از دغدغه این روزهای خانوادهها برای پیوستن به شبکه «شاد» است، از سوی دیگر اختلال در نصب و عضو شدن در این شبکه نیز یکی از مشکلاتی است که خانوادهها و دانش آموزان با آن مواجه هستند.
مشکلات پیوستن به سامانه «شاد»
رضا مرادی والدین یکی از دانش آموزان در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه با شیوع کرونا و تعطیلی مدارس در ابتدا نگران ادامه وضعیت مدارس و تصمیم وزارت آموزش و پرورش بودیم، اظهار کرد: بعد از مدتی که آموزشها به صورت مجازی و طریق یکی از شبکههای تلویزیون انجام شده تا حدودی نسبت به وضعیت تحصیلی فرزندم آسوده خاطر شدم.
وی با بیان اینکه متأسفانه با گذشت چند روز از اجرای این طرح از سوی آموزش و پرورش متوجه تکراری بودن مسائل ارائه شده از این شبکه برای فرزندم شدم، افزود: تکراری بودن آموزشها سبب میشد که دخترم رغبتی برای دریافت این آموزشها نداشته باشد.
مرادی در ادامه به ایجاد یک گروه در فضای مجازی از سوی معلم دخترش اشاره کرد و گفت: تمام آموزشها دروس دخترم را طی دو ماه گذشته از طریق این گروه و با زحمات فراوان معلم دریافت و پس از انجام دادن برای رفع اشکال دوباره در همان گروه مطرح میکردیم.
وی با اشاره به راه اندازی شبکه شاد از سوی وزارت آموزش و پرورش، تصریح کرد: متأسفانه برای پیوستن به این شبکه دچار مشکلات فراوانی شدیم تا بالاخره بعد از چند روز تلاش و راهنمایی گرفتن از چند نفر موفق به نصب این سامانه به روی تلفن همراه خود شدیم.
مرادی با بیان اینکه شرایط نشان میدهد که برای امسال دیگر نباید انتظار بازگشایی مدارس را داشته باشیم، افزود: امیدواریم ایجاد این شبکه سبب شود تا عقب ماندگیهای تحصیلی دانش آموزان جبران شود.
قشر ضعیف محروم از عضویت در سامانه جدید وزارت آموزش و پرورش
فاطمه احمدی معلم کلاس ششم یکی از مدارس ابتدایی صومعه سرا است که در خصوص سامانه شبکه «شاد» به خبرنگار مهر گفت: عضویت در این سامانه به سختی انجام میشود و این یکی از نگرانی خانوادهها است.
وی با بیان اینکه متأسفانه مهمترین دغدغه مدیران، معلمان و برخی از خانوادهها عدم دسترسی همه دانش آموزان به تلفن همراه هوشمند است، افزود: بسیاری از دانش آموزان مدرسه ما از قشر ضعیف جامعه و دارای مشکلات مالی و اجتماعی فراوانی هستند که قطعاً همین مشکلات مانع از دسترسی آنها به این سامانه برای دریافت آموزشها میشود.
احمدی در ادامه با اشاره به اینکه زمانی که خانواده برای تأمین معاش روزانه خود دچار مشکل است و یا دانش آموزی فرزند طلاق بوده و با پدربزرگ و مادر بزرگ پیرش زندگی میکند چگونه میتواند گوشی هوشمند، رایانه و یا هر وسیله دیگری برای دسترسی به این سامانه تهیه کند، تأکید کرد: وزارت آموزش و پرورش باید این موضوعات را نیز مد نظر قرار دهد و برنامه ریزی مناسبی برای این قشر از دانش آموزان انجام دهد.
وی کیفیت پایین اینترنت و یا حتی عدم دسترسی به آن در برخی از مناطق را خاطرنشان شد و ادامه داد: قبل از راه اندازی این سامانه از طریق گروهی که در یکی از پیام رسان ها ایجاد کرده ام با دانش آموزانم در ارتباط بوده و دروس به آنها آموزش و اشکالاتشان را رفع میکنم.
احمدی با اشاره به اشکال در نصب این سامانه برای بسیاری از دانش آموزان، افزود: از اول اردیبهشت باید از طریق این سامانه آموزش به دانش آموزان را آغاز کنیم در حالی که هنوز بسیاری از آنها یا موفق به نصب سامانه نشده اند یا هنوز درگیر تهیه یک وسیله برای اتصال به این شبکه هستند.
پیگیر راهکارهایی برای دانش آموزان بی بضاعت
مدیرکل آموزش و پرورش استان گیلان در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به شیوع ویروس کرونا و تعطیلی مدارس برای پیشگیری از انتقال این ویروس، اظهار کرد: وزارت آموزش و پرورش از همان ابتدا به دنبال ارائه راهکار مناسبی برای ادامه آموزش و ارتباط میان معلم و دانش آموزان با توجه به مشخص نبودن زمان کنترل کامل ویروس کرونا بود.
نادر جهان آرای استفاده از شبکههای مجازی در فضای امن و مطمئن یکی از راهکارهای این وزارتخانه برای بهره مندی از دانش آموزان و معلمان عنوان کرد و افزود: در همین راستا شبکه آموزشی دانش آموزان با عنوان «سامانه شاد» راه اندازی شد.
وی با بیان اینکه راه اندازی شبکه شاد فرصت مناسبی برای استمرار در آموزش دانش آموزان است، گفت: در حال حاضر این سامانه در مرحله نخست آموزش مجازی برای دانش آموزان مقطع ابتدایی است.
مدیرکل آموزش و پرورش گیلان با اشاره به اینکه در این سامانه هر معلم با دانش آموزان کلاس خود ارتباط دارد، تصریح کرد: مدیران نیز در طول تدریس وضعیت کلاسها و معلمان و دانش آموزان زیر نظر دارند.
وی با تأکید بر اینکه معلمان باید در این زمینه همکاری لازم را داشته باشند، افزود: شبکه شاد شرایط را برای دریافت آموزشها برای دانش آموزان فراهم میکند و با توجه به اینکه مالکیت آن مربوط به وزارت آموزش و پرورش است امنیت لازم را دارد.
جهان آرای با اشاره به اینکه دو هزار و ۹۱ مدرسه ابتدایی با ۱۹۲ هزار دانش آموز در استان گیلان وجود دارد، تصریح کرد: بیش از ۱۰۶ هزار دانش آموز در این سامانه عضو شده اند.
وی به وجود برخی مشکلات و کمبودها در راستای عضویت دانش آموزان در این سامانه اشاره و اظهار کرد: تعدادی از دانش آموزان شهری و روستایی به دلیل مشکلات مالی خانوادهها، نبود زیرساختهای دیتا و عدم توانایی در تهیه ابزارهای دیجیتال هوشمند نمیتوانند در این سامانه عضو شوند که به دنبال راهکاری مناسب برای حل این مشکلات هستیم.
در همین رابطه: اینترنت در فضای شبکه شاد رایگان میشود
رییس مرکز برنامهریزی و فناوری اطلاعات آموزش و پرورش گفت: استفاده از اینترنت در فضای شبکه شاد به زودی برای معلمان و دانشآموزان رایگان می شود.
مهدی شرفی امروز شنبه در گفت و گو با ایرنا درباره استفاده معلمان و دانش آموزان از فضای شبکه شاد اظهار داشت: هم اکنون در حال پیگیری این موضوع هستیم که تا چند روز آینده استفاده از اینترنت در فضای شبکه شاد برای همه دانش آموزان و معلمان رایگان شود.
وی افزود: هر چند آموزش و پرورش با همکاری وزارت ارتباطات اینترنت رایگان برای استفاده معلمان در آموزش مجازی در نظر گرفت، اما با توجه به اینکه اینترنت رایگان براساس کد ملی معلمان اختصاص داده می شد، ممکن است افرادی که خط موبایل آنها به نام شخص دیگری است، از این خدمات بهره مند نشده باشند.
رییس مرکز برنامه ریزی و فناوری اطلاعات آموزش و پرورش اعلام کرد: با رایگان شدن اینترنت در شبکه شاد، نگرانی معلمان و دانش آموزان برای حجم و هزینه اینترنت از بین می رود.
فعالیت کلاس ها در شبکه شاد ذخیره می شود
شرفی همچنین درباره ساعات آموزش در شبکه آموزشی شاد اظهار داشت: برنامه های آموزشی به برنامه ریزی مدیر و معلمان هر مدرسه برمی گردد، اما در کل آموزش و پرورش به اندازه ساعات آموزش هفتگی مدارس، اجازه فعالیت به مدیران و معلمان داده است.
وی عنوان کرد: آموزش مقطع متوسطه هم برای دانش آموزان از روز سه شنبه ۲۶ فروردین ماه آغاز شده است و دانش آموزان می توانند در هر ساعت از شبانه روز از این امکانات بهره مند شوند.
شرفی همچنین افزود: اگر دانش آموزان به هر دلیلی مانند دسترسی نداشتن در ساعاتی از شبانه روز به وسایل هوشمند امکان حضور در شبکه شاد را نداشته باشند، اطلاعات کلاس درس برای آنها ذخیره می شود.