رابطه اپراتورهای مجازی با فروش داروی ماهوارهای
یک میز و چند گوشی همراه،اپراتورهای با هویتهای مجازی،داروهای بدون اثر بهبودی و گلایه مندی از حقوقهای بیبرکت، حکایت فروش کالاها و داروهای ماهواره ای در شرکتهای بازاریابی بدون آدرس و تابلو در کشور است که سلامت مردم را نشانه گرفته اند.
شاید آگهیهای بازرگانی که در شبکههای خارجی پخش میشود هیچگاه شما را آنقدر خوشحال نکند که کالاهای متنوعی که شاهد تماشای آن هستید را با یک تماس تلفنی یا ارسال یک پیامک از درب خانه تحویل بگیرید. «چه جالب، فقط با یک تماس در ایران خودمان کالا در کنارمان خواهد بود». اما به چه قیمت؟
آیا تا بحال فکر کردهاید دلیل اینکه این آگهیهای بازرگانی از شبکههای خارج از ایران پخش میشود ولی خود کالا در داخل به فروش میرسد چیست؟ چرا شمارههای تماس ارائه شده شماره سیم کارت همراه است و از شماره ثابت خبری نیست؟
هم اکنون شماره تلفن همراه در بین مردم از اعتبار افتاده است و به عبارت دیگر اعتباری ندارند که از یک شماره تلفن ثابت انتظار میرود. پس به این راحتی به این شمارهها اعتماد نباید کرد.
به گزارش تسنیم، وقتی وارد دفتر کار میشوید دور تا دور اتاقها میزهایی هستند که روی آنها یک، دو یا چند گوشی همراه است. پشت هر میز یک خانم منشی نشسته و منتظر تماس مشتریان است. در نگاه اول شاید خنده دار باشد، ولی باید به چشمتان اطمینان کنید. بله! تمام ابزار کار در همچین جایی فقط یک میز است و چند گوشی. دیگر به هیچ چیز احتیاج ندارید، شاید چند تابلو هم که چشمهایتان را نوازش دهد نبینید.
- «سلام، بابت آگهی که در شبکه ... پخش کردید تماس گرفتم...
خواهش می کنم، درخدمتتان هستم...
- می خواستم 3 بسته از قرصهای لاغری را سفارش بدهم...
(باصدای دلسوزانه) یک بسته هم ممکنه جواب بده ، شما امتحان کنید اگر این دارو مناسب بود بیشتر سفارش دهید...
- نه، لطفاً 3 بسته از قرصهای لاغری را برایم بفرستید.
براتون میفرستم، لطفا آدرستونو بفرمائید.
- یاداشت کنید ...»
قسمتی از مکالمه منشی شرکت و مشتری متقاضی بود. اینجا همه اسم مستعار دارند. قانون کار این شرکت همین است، «وقتی برای استخدام به این مکان پا میگذارید و قبول میشوید در مرحله اول شما دارای یک هویت مجازی میشوید و باید خودتان را به مشتری با اسم مستعار معرفی کنید، اگر کسی آدرس شرکت را بپرسد، بایستی آدرسی غیر از محل و معمولاً منطقه ای در بالای شهر معرفی کنید.»
تمامی شمارهها برای برقراری ارتباط با مشتریان در چنین شرکتهایی خط تلفن همراه است. تمام کارمندانی که مشغول به کار هستند خانم هستند. از ساعت 9 صبح تا 4 بعدازظهر در محل کار و تا 10 شب بایستی در خانه جوابگوی تلفن باشند و به مشتریهایی که عموماً کم نیستند باید در حد توضیحات معمولاً چند دقیقهای ارائه سرویس دهند.
از حرفهای کارمندان تفهیم میشوید که برای فروش کالایشان اگر مجبور باشند قسم هم میخورند، در حالی در خرید فروش تلفنی جای قسم آیه نامتعارف و تعجب برانگیز است. کارمندانی که مشغول به فعالیت هستند با وجود اینکه نسبتی با شخص اول شرکت ندارند ولی تعهد داده اند تمام قانونی غیرمتعارف این شرکت را جامه عمل بپوشانند که در یک کلام فقط فروش کالاهای این شرکت مهم است.
(البته اگر احتیاج به کسب درآمد کارمندان را از این قسمت فاکتور بگیریم "که این خود جای بحث دارد"، چه بسا کارهایی بتوان یافت که نیاز به اعمال غیر تخصصی و غیر شرعی نداشته باشد).
جالب اینجاست که تمام کارکنان این شرکت به قلابی بودن داروها یا لوازم بهداشتی که به فروش میرسد اذعان دارند و همیشه گله مند حقوق بیبرکتشان هستند و از مزاحمتهای تلفنی هم رنج میبرند. گویی بر خلاف افرادی که چشم و گوش بسته به این آگهیها ایمان دارند افرادی هم هستند که بدلیل اطمینان از کم خطر بودن پیگیری مزاحمت تلفنیشان با این شمارهها تماس میگیرند.
با توجه به گزارشات و اخباری که معولاً از رسانههای صوتی و تصویری و نوشتاری پخش میشود ولی ظاهرا گوش شنوایی وجود ندارد و مردم برای رسیدن به هدف یا خواسته مورد نظرشان سعی میکنند که از کوتاهترین راه استفاده کنند و به خواسته خود برسند.
با وجود فروش میلیونی در کشور و فروش میلیاردی این کالاهای تقلبی در جهان و عدم بازدهی مناسب این داروها مصرف کنندههایی وجود دارند که هیچگاه نمیخواهند واقعیت را قبول کنند و عوارض نامطلوب این داروها را ببینند. شاید اگر بتوانیم بگوییم "وقتی پول زیاد باشد انسان نمیداند چطور باید خرجش کند"
به هر حال در کشورمان شرکتهای بازاریابی وجود دارد که معمولاً ناشناختهاند و بدون آدرس و تابلو هستند که در بدترین نوع آن به فروش داروهای اعتیادآور روی میآورند. متأسفانه گاهاً شنیده میشود که با نام شرکتهای دارویی شروع به جذب نیرو میکنند.
اکثر تبلیغاتشان در ماهواره و شبکههای فارسی زبان و با شمارههای همراه که روز به روز ممکن است در حال تغییر باشد مشتری یابی میکنند. همانطور که در سالهای اخیر فروش کالا با ارسال پیامک هم امکان پذیر است.
داروهایی بدون اثر بهبودی
صاحبان این شرکتها که درآمدهای بالایی از همین راه کسب میکنند هیچگاه در دسترس نیستند و نام شرکت و آدرس نیز به همین دلیل همیشه در حال تغییر است.
آمارهای جهانی حکایت از آن دارد که درصد بسیاری از داروها با این شرایط بازاریابی تایید نشده و فاقد مجوز بهداشتی به فروش میرسند. هشداری جدی که این روزها بیش از هر زمان دیگری باید به آن توجه کرد؛ چراکه فروش داروها، تقویت کنندهها و مکملهای دارویی در ماهواره با چنان رشدی همراه بوده که غفلت در این زمینه ممکن است برای سلامت عمومی جامعه اثرات زیان باری داشته باشد.
داروها و تقویت کنندههایی که بازار این شرکتها را بسیار داغ می کند تبلیغات اغوا کننده داروهای جنسی است که هیچ مرجع پزشکی و علمی آن را تأیید نمیکند. داروهای کاهش و افزایش وزن و ... نیز از این قاعده مستثنی نیستند.
متأسفانه طبق گفته کارشناسان، تبلیغات کالاهای دارویی و بهداشتی در شبکههای ماهواره ای به یک تجارت میلیاردی در سطح جهان تبدیل شده است. اگرچه نمیتوان آمار درستی در مورد مبتلایان به عوارض اینگونه از داروها در ایران ارایه کرد اما برخی پژوهشها حکایت از آن دارد که در جوامع مختلف افرادی هستند که با مشکلات مختلفی گریبانگیر هستند و با تبلیغات اغوا کننده، راه رسیدن به هدفشان را کوتاه میبینند و به اخطار کارشناسان توجه نمی کنند.
در آخر یادآور این مسئله ضروری است که با توجه به هجمههای فرهنگی، اجتماعی، بهداشتی و پزشکی همه جانبه کشورهای متجاوز به ایران دور از ذهن نیست برای از میان برداشتن سلامت جسمی و عمر طولانی جمعیت کشورمان از همین طریق اقدام کنند.
- ۹۲/۱۰/۲۷