روند رو به رشد کلاهبرداریهای خرد اینترنتی در ایران
مینا اینانلو - ایرنا- برخی کارشناسان قضایی و پلیس فتا بر این باورند که علت بسیاری از پیگیری نکردن پروندههای قضایی مرتبط با کلاهبرداریهای اینترنتی از یک سو به دلیل حقوقی تلقیکردن پرونده و از سوی دیگر به دلیل زمانبر و هزینهبر بودن آن برای مخاطبان است.
فضای مجازی و اینترنت مانند شمشیر دو لبهای است که در کنار مواهب و فواید بینظیرش، خطرات و مشکلاتی را نیز برای انسانها به ارمغان آورده است. کلاهبرداریهای اینترنتی یکی از این مشکلات بوده که روند آن را رو به گسترش است. امروزه شاهد هستیم شبکههای اجتماعی به ویژه اینستاگرام به دلیل قابلیتهای متعدد و مختلفش به فضایی برای کسب و کارهای اینترنتی تبدیل شده و افراد از طریق ایجاد صفحه به تبلیغ محصول و جذب مشتری میپردازند. اما در کنار این موارد، شاهد جولان کلاهبرداریهای اینترنتی در این شبکهها نیز هستیم.
بسیاری از کسب و کارهای اینترنتی با جعل نمادهای اعتماد، مشتریان را به سوی خود جلب کرده و پس از اخذ پول، از ارسال کالا خودداری میکنند. این موارد در مورد فروش کالا و خدمات مختلف بارها مشاهده شده است، اما بیشتر اوقات به دلیل اینکه پرداختی در ازای خرید کالا کم بوده و یا فرایند بررسی به این مساله زمانبر است، افراد به طور معمول از پیگیری قضایی این موضوع خودداری میکنند.
این درحالی است که در شرایط کنونی که خریدهای اینترنتی به زندگی مدرن گره خورده و خواه ناخواه افراد مجبورند در مواقعی به این نوع خرید روی آورند، لازم است برخی دستورالعملها نیز رعایت شود تا شاهد مال از دست رفته خود نباشند.
اهمیت پرداختن به این مساله، سبب شد پژوهشگر ایرنا با «رامین پاشایی» معاون فرهنگی و اجتماعی پلیس فتا و «سارا باقری» وکیل پایه یک دادگستری به گفتوگو بنشیند.
افزوده شدن تعداد کلاهبرداریهای اینترنتی در دوران کرونا
«رامین پاشایی» معاون فرهنگی و اجتماعی پلیس فتا در مورد کلاهبرداریهای اینترنتی به پژوهشگر ایرنا میگوید: در سالهای اخیر مردم در ایران بیش از گذشته فعالیتهای اینترنتی دارند، به ویژه که فروشگاههای اینترنتی گسترده در شبکههای مختلف سبب شده تا بسیاری از خریدها از طریق اینترنت انجام شود. همهگیری کرونا در دو سال اخیر نیز شرایطی را فراهم کرد که افراد به منظور رعایت پروتکلها و توصیههای بهداشتی، تمایل بیشتری برای خرید از فروشگاههای اینترنتی پیدا کنند اما این نوع خریدها هنوز در شبکههای اجتماعی نظاممند نشده و با مسائل و مشکلات مختلف از جمله کلاهبرداریهای مالی روبه رو هستند که سبب شده، خریدها در این شبکهها به ویژه در فضای اینستاگرام بسیار پرریسک انجام شود.
وی میافزاید: کلاهبرداری در شبکههای اینترنتی، این گونه رخ میدهد که برخی افراد گمنام یک صفحه فروشگاهی ایجاد کرده و با ترفندهایی، فالورهایی در صفحه خود پیدا میکنند و در ابتدا کالاهایی را ارزانتر از قیمت بازار تبلیغ کرده و پس از سفارش مشتری، کالای مورد نظر را به او تحویل نمیدهند و یا جنس فیک و تقلبی را برای او میفرستند. این موارد در خصوص زیورآلات و گوشیهای تلفن بسیار مشاهده میشود.
در روش دیگر، برخی از فروشندگان اینترنتی به صورت تصادفی و یک در میان کالا را به خریدار تحویل نمیدهند.
خلاء قانونی در پرداختن به مساله کلاهبرداریهای اینترنتی
پاشایی در خصوص مشکلات حقوقی رسیدگی به پروندههای ناشی از کلاهبرداریهای اینترنتی توضیح میدهد: به طور معمول بیشتر پروندههایی از این دست به صورت حقوقی نگریسته میشود. یعنی از نظر قانون، به دلیل اینکه پرداخت پول با با تمایل مشتری انجام شده، پس باید پرونده در مسیر حقوقی قرار گیرد و یا در شورای حل اختلاف مساله رفع شود. در حالیکه این اقدام ماهیت کلاهبرداری دارد و باید به صورت کیفری مورد رسیدگی قرار بگیرد.
تخلفات اینترنتی در برخی مشاغل در شبکههای اجتماعی وجود دارد اما در اینتستاگرام به دلیل ماهیت تجاری بودن، کلاهبرداریها بیشتر خودنمایی میکند وی میافزاید: البته اقداماتی از این دست فقط در اینستاگرام انجام نمیشود بلکه در بسیاری از سایتهای پرتردد مانند شیپور و دیوار هم موارد مشابه مشاهده میشود که بیشتر با عنوان اخذ بیعانه برای کالایی که وجود خارجی ندارد، کلاهبرداری میشود. فروشندگان این کار را یا از طریق شماره تماسها و یا شماره حسابهایی که از دیگران بدست آوردهاند، انجام میدهند. گاهی نیز گفته میشود که کالا در انبار موجود نیست و هزینه آن عودت داده میشود که بازگردان مبلغ وصولشده هم حدود یک ماه زمان میبرد.
دلایل پیگیری نکردن کلاهبرداریهای اینترنتی
«سارا باقری» وکیل پایه یک دادگستری در این زمینه به پژوهشگر ایرنا میگوید: با افزایش تمایل مردم به خریدهای اینترنتی در دوران کرونا، پروندههای حاکی از کلاهبرداریهای اینترنتی هم افزایش یافته است. یکی از دلایل این امر سوءاستفاده فروشندگان از خریداران است. از آنجا که خریدار و فروشنده یکدیگر را در فضای واقعی ندیده و هویت یکدیگر را نمیدانند و از طرفی امکان شناسایی نماد الکرونیک آنها هم مهیا نیست، کلاهبرداریهای اینترنتی هم به راحتی صورت میگیرد .یعنی مردم در قبال واریز پول، کالا و محصول خود را دریافت نمیکنند.
وی میافزاید: علاوه براین تجربه نشان داده برخی صفحات کلاهبرداری نیز به نام «مراکز خیریه» در شبکههای مجازی ایجاد شده که افراد خیّر نیز باید برای ارائه کمکهای انساندوستانه به این موضوع توجه کنند.
این وکیل دادگستری در مورد چگونگی اعلام شکایت میگوید: شیوه رسیدگی به این کلاهبرداریها به این صورت است که فرد باید در ابتدا حساب بانکیاش را مسدود و به دادسرای جرایم رایانهای مراجعه و تنظیم شکایت کند و در نهایت شکایت از طریق پبلیس فتا رسیدگی شود اما از آنجا که در بسیاری از موارد، رسیدگی به این پروندهها عمدتا طولانی و هزنیهبر است، بسیاری از افراد به دلیل ارزش پایین مبالغ پرداختی خود، از پیگیری آن به ویژه به شکل قضایی خودداری میکنند. اگرچه ممکن است کلاهبردار در یک روز گردش مالی بسیاری بالایی با همین کلاهبرداریهای خرد داشته باشد.
راهکار چیست؟
پاشایی معاون فرهنگی و اجتماعی پلیس فتا به راهکارهایی در این زمینه اشاره کرده و میگوید: مردم از سایتهای معتبر و مشهور خریداری کنند و خرید و پرداخت پول به طور همزمان انجام شود. در هنگام خرید نیز اصالت کالا برای خریدار محرز شود و سپس پول پرداخت شود.
وی میافزاید: مورد دیگر ساماندهی صفحات در فضای اینستاگرام است. از این نظر که بسیاری از این فروشندگان هر چند ممکن است درآمدهای چندصد میلیونی و میلیاردی هم داشته باشند، اما ساماندهی نشدهاند، درگاه و دستگاه پوز برای فرار از مالیات ندارند و کارشان را یا از طریق حسابهای شخصی دیگران و یا شماره تماس دیگران انجام میدهند. از این رو، ساماندهی این کسبوکارها در فضای اینستاگرام و اهدای مجوز به آنها میتواند تا حدود زیادی از کلاهبرداریها جلوگیری کند.
باقری وکیل دادگستری نیز در خصوص راهکارها میگوید: خریداران در شبکههای اینترنتی ابتدا از داشتن و یا نداشتن مجوز و نماد اعتماد الکترونیک از سوی کسبوکارها مطمئن شوند. نباید راحت به صفحات اینستاگرامی حتی با تعداد فالورهای بالا اعتماد کرد. اگر خرید بین استانی داریم، باید بدانیم که در صورت کلاهبرداری به دلیل هزینه و مسافت، ممکن است از پیگیری آن خودداری کنیم، بنابراین باید پیش از خرید نسبت به معتبر بودن آن فرشگاه و نماد اعتماد الکترونیک آن اطمینان لازم را کسب کرد.