ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

  عبارت مورد جستجو
تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران

ساختارفکنی در وزارت فاوا؛ عملی یا آرمانی؟

| چهارشنبه, ۳ آبان ۱۳۹۶، ۰۹:۱۵ ق.ظ | ۰ نظر

عباس پورخصالیان - وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، فراتر از جوانگرایی مدیریتی گام برمی­دارد، و نشانه­ هایی از خود بروز می­دهد، حاکی از گذار از وظایف محوله ملموسِ برنامه­ ششمی؛

به کلان­ نگری روشنفکرپسند درمورد تکالیف آینده وزارتخانه، بخش فاوا و کل کشور. این نشانه­ ها، هم گویایِ تمایل ­داشتنِ به ساختارفکنی و طرحی نو درانداختن در فضایی آرمانی‌اند و هم حاکی و شاکی از کاستی­های گذشته.

 

 سیاست­های نُه­‌گانه برنامه­‌ریزی و نظارت راهبردی وزارت فاوا

معاون جدید برنامه­‌ریزی و نظارت راهبردی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، با دریافت حکم خود، درخواست‌های جدیدی را در قالب سیاست­های نُه­گانه برای اِعمال در برنامه­­های درون­سازمانی وزارتخانه، در بخش فاوا و در کل کشور دریافت کرده است که هم غنی از نکاتی بدیع و تحسین­ برانگیز، و هم دچار کاستی­‌های نابخشودنی هستند. دو کاستی نابخشودنی این سیاست­ها عبارت اند از: 1) سکوت مطلق درمورد سیاست توسعه عدالت ارتباطی به­ منظور برنامه­ ریزی سالانه برای کاستن از ژرفای گسل دیجیتالی کنونی؛ و 2) عدم تأکید بر اجرای سیاست­های اقتصاد مقاومتی و تاب­آورسازی هر پروژه جدید و هر برنامه نو، در فاز طراحی.

 

خلاصه درخواست­‌های نُه‌­گانه از معاونت برنامه­ریزی

خلاصه سیاست­های نُه­گانه ابلاغ شده از سوی وزیر ارتباطات به معاون جدید برنامه­ریزی و نظارت راهبردی وزارت فاوا عبارتند از فرازهای زیر (با توجه به این که تأکیدها، از نگارنده است):
۱_ تحقق و بهره‌مندی از "انقلاب دیجیتالی" و "توسعه اقتصاد دیجیتالی" در کشور و افزایش سهم آن در "اقتصاد ملی"
۲_ تدوین اسناد توسعه ‌بخش: بازنگری و نهایی­سازی سند توسعه شبکه ملی اطلاعات
۳_ نوسازی ساختاری و نهادی بخش و طراحی ساختار و نمودار کلان وزارتخانه و دستگاه‌های تابعه
۴_ توسعه تفکر استراتژیک در بخش و ایجاد وزارتخانه استراتژی­محور و استقرار مدیریت استراتژیک
۵_ تنظیم بودجه و منابع سرمایه‌گذاری بلند مدت و سالانه؛ ... و افزایش سهم ارزش افزوده زیربخش فناوری اطلاعات و کاربردها و محتوای بومی در اقتصاد ملی حداقل به میزان ۲ درصد و تحقق رشد متوسط ۱۹.۴ درصد سالانه ارزش افزوده زیر بخش ارتباطی
۶_ اولویت­دهی به آزادسازی و واگذاری فعالیت‌ها به مردم
۷_  سیاست­گذاری و برنامه­ریزی و نظارت مناسب برای افزایش شاخص بهره­وری کل عوامل تولید در بخش فاوا به­ویژه زیربخش ارتباطی با رشد متوسط ۶.۵ درصد سالانه آن.
۸_ تهیه گزارش‌های آماری دوره‌ای و مستمر
۹_ اِعمال شایسته‌سالاری به عنوان تنها معیار انتخاب همکاران و به‌کارگیری هرچه بیشتر جوانان، زنان و کارکنانی از اقوام و مذاهب در سطوح مدیریتی و کارشناسی.

 مقایسه سیاست­های نُه­گانه "جزئی" با سیاست­های کلی برنامه ششم

اگر در تمایز با سیاست­های کلی برنامه ششم توسعه کشور، سیاست­های نُه­گانه مذکور را "جزئی" بنامیم، مشاهده می­شود که ابلاغیه سیاست­های جزیی، در موارد زیر ساکت است: 

-  برنامه­ریزی برای «کسب جایگاه برتر منطقه در توسعه دولت الکترونیکی».

- برنامه­ریزی برای «توسعه محتوا در فضای مجازی براساس نقشه مهندسی فرهنگی کشور تا حداقل پنج برابر وضعیت کنونی و بومی‌سازی شبکه‌های اجتماعی».

- برنامه­ریزی برای «تبدیل ایران به مرکز تبادلات پستی و ترافیکی ارتباطات و اطلاعات منطقه و گسترش حضور در بازارهای بین‌المللی».
-  «حضور مؤثر و هدفمند در تعاملات بین‌المللی فضای مجازی».

- « اجرای سیاست‌های کلی سلامت [الکترونیکی] با تصویب قوانین و مقررات لازم با تأکید بر تهیه پیوست سلامت [الکترونیکی] ...»       

- « دستیابی به رتبه اول منطقه در علم و فناوری [اطلاعات] و تثبیت آن با اهتمام به تحقق سیاست‌های کلی علم و فناوری».

-  توسعه علوم پایه و تحقیقات بنیادی، نظریه‌پردازی و نوآوری در چارچوب سیاست‌های کلی علم و فناوری [اطلاعات] ...».

حُسن بزرگ سیاست­های کلی برنامه ششم این است که از پائین به بالا تولید می­شود و از بالا به پائین به همه دستگاه­های کشور ابلاغ می­شود تا با هماهنگی کامل آنها بایکدیگر ان­شاءالله تحقق یابد و با این وجود، توفیق چندانی برای تحقق ندارد. اما کاستی بزرگ سیاست­های جزئی مذکور این است که از بالا به پائین تولید و تنها به یک نفر یا یک معاونت داخلی ابلاغ می­شود، آنهم برای آن که در همه ارکان وزارتخانه، در بخش فاوا و در کل کشور اجرا شود و این، درخواستی آرمانی است نه عملی!

 

خیز برای ساختارفکنی و طرحی نو درانداختن

دورخیزبرداشتن برای «ساختارفکنی» یعنی برنامه­ریزی برای اصلاحات از طریق تجدید و تغییر ساختارهای موجود و در عین حال طراحی ساختارهای نو و بدیع، بدون قربانی کردن ارزش­ها و الگوهای فرهنگی. ضرورت ساختارفکنی و طرحی نو درانداختن اگرچه شمول جهانی یافته و لاجرم به کشورهای "جنوب" هم رسیده اما در جوامع "شمال" اجرا شده و از "آنجاها" برآمده است: جوامعی که مرحله نخست مدرنیته­‌های خود را 200 سال آزگار طی کرده و اکنون کمتر از دو دهه است که وارد مرحله دوم مدرنیته­های خود شده‌اند [در این زمینه رجوع شود به Beck, Ulrich. 2006. The Cosmopolitan Vision, UK; Malden, MA: Polity Press ,ISBN 0-7456-3398-6 (cloth); ISBN 0-7456-3399-4 (pbk). ]. نه چون ما که هنوز اندر خم یک کوچه‌ایم.

همه حرف من این است که ما در این میان محلی از اعراب نداریم که بخواهیم نامتأملانه تقلید کنیم و از «تحقق و بهره‌مندی از "انقلاب دیجیتالی" و "توسعه اقتصاد دیجیتالی" در کشور و افزایش سهم آن در "اقتصاد ملی" » سخن برانیم. وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، خود هنوز برای رهایی از دیوان­سالاری کاغذی اش کاری از پیش نبرده.

با این وجود، من معتقدم که ما در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نمی­توانیم به صِرف عقب ماندن­مان از کاروان جهانی، کاری نکنیم و واپس رویم. بلکه ما اهالی فاوا باید به جد بکوشیم تا کاستی­های خود را با تأمل در مسیر و راه­های پشت سر گذاشته خود و دیگران بهتر بشناسیم، آنها را برطرف کنیم، توانمان را بالا ببریم و سپس عدالت ارتباطی را با برنامه­های سالانه در هر منطقه از کشور به فراخور همان منطقه برای کاستن از ژرفای گسل دیجیتالی کنونی اجرا و برقرار کنیم؛ آنگاه یا همزمان، با  داشتن درک درست از اصول سیاست­های اقتصاد مقاومتی به تاب­آورسازی هر پروژه جدید، هر برنامه نو، و تمام اقتصاد بخش همت گماریم، دست به دست هم بدهیم و و در جهشی رو به پیش، به ساختارفکنی روی آوریم.

تمام کوشش من در نگاشتن این یادداشت‌­ها این است که خود و دیگران را بهتر بشناسیم و در نظر داشته باشیم که: بدون واقع­بینی، سیاست­های ما، دیکته­ای بی­حساب و صِرفاً انشائی روی کاغذند.

بیست و سه سال پیش، اتحادیه بین­المللی مخابرات در کنفرانس World Telecommunication Development Conference (Buenos Aires, 1994) جهانیان را آماده کرد تا با تدارک عِده و عُده به مدت ده سال، خود را برای عبور هموار طی ده سال بعد یعنی از سال 2005 تا 2015 آماده کنند، با هم در راستای ایجاد جامعه اطلاعات فراگیر مردم­محور همکاری کنند و خود را برای مقابله با مخاطرات پُرشمار و جهان‌شمول آینده مجهز کنند.

ما که خود از ذینفعان و همفکران اولیه برپایی آن کنفرانس بین­المللی بودیم و برایش وقت و سرمایه­های بسیاری را هزینه کردیم، با شروع برنامه­‌های جهانی برای همکاری متقابل جهت ایجاد جامعه اطلاعات بومی خود، از همکاری سر باز زدیم، پا پس کشیدیم، به لاک خویش فرو رفتیم و ... عقب ماندیم.

حالا باید با سیاست­گذاری واقع­بینانه بکوشیم بیراهه و کژراهه نرویم و با یقین و درست، گام برداریم و ... گامها زنیم.(منبع:عصرارتباط)

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">