سازمان IT و دیتاسنترهای دولتی
سعید همتی – این روزها دیگر کاربری اینترنت در ایران محدود به باز کردن چند سایت خارجی و چرخیدن در بیرون از کشور نیست.
حالا بخش قابل ملاحظهای از مراجعات کاربران ایرانی به سایتهای ایرانی است. این خبر خوبی برای کشور از هر حیث اقتصادی، امنیتی، فرهنگی و اجتماعی است.
همین افزایش میزان مراجعات به سایتهای داخلی حالا مسوولان را به فکر انداخته که چرا این سایتها روی هاستهایی در آمریکا و اروپا میزبانی شوند؟ لذا تلاشها برای کشاندن سایتهای ایرانی به داخل افزایش یافته و پربینندهترین سایتهای ایرانی مشمول مشوقهایی شدند.
در حال حاضر کم نیستند سایتهای ایرانی که نه تنها مشکلی برای میزبانی در داخل کشور دارند، بلکه از این موضوع به دلایل فنی و امنیتی نیز استقبال میکنند. اما میزبانهای داخلی در قیاس با خارجیها حتی با وجود افزایش جهشوار نرخ دلار، همچنان گرانتر هستند.
این موضوع در حال حاضر مهمترین عامل بیرون ماندن بخش عمدهای از سایتهای ایرانی از کشور شده است. مساله حایز اهمیت آنکه در سالهای گذشته موجی از ایجاد دیتاسنترها به ویژه از نوع دولتی آنها در کشور به پاشد و تقریبا اکثر وزارتخانهها با توجیهات خاص خود اقدام به خرید انبوه این تجهیزات گرانبها کردند.
اما همانطور که هشدار داده و پیشبینی میشد، حالا شنیده میشود که بسیاری از این دیتاسنترهای دولتی یا در حال خاک خوردن هستند و یا به دلایل دولتی از ظرفیت آنها استفاده درستی نمیشود.
در همین حال سازمان فناوری اطلاعات به عنوان متولی شبکه ملی اطلاعات و بر حسب وظایف سازمانی خود تلاشهای زیادی را برای این مهم به کار گرفته است. از این رو پیشنهاد استفاده از ظرفیت دیتاسنترهای دولتی و استانی که کم هم نیستند، میتواند به بخشی از نیازهای کشور در میزبانی سایتها و البته شکلدهی به بخشی از شبکه ملی اطلاعات با بهایی به مراتب کمتر از میزبانهای خارجی پاسخ داده و گرهگشا باشد.
- ۹۲/۱۲/۰۴