سامانه گزارشگران فساد در آستانه راهاندازی است
پایگاه اطلاعرسانی KHAMENEI.IR در گفتوگو با حجتالاسلام حسن درویشیان، رئیس سازمان بازرسی کل کشور به بررسی جایگاه نظارتی سازمان بازرسی و برنامههای آن برای نظارت بر سازمانها و جلوگیری از وقوع جرائم پرداخته است.
بخشی از این گفتوگو به شرح زیر است:
- یکی از کارهای لازم در مبارزه با فساد که رهبر انقلاب نیز بارها به آن اشاره کردند، نظارتهای مردمی است. برای نظارتها و گزارشهای مردمی زیرساختهای حقوقی در قوهی قضائیه لازم است. آیا در سازمان بازرسی جایگاهی در این باره وجود دارد؟ و چه زیرساختهای حقوقی برای آن مدنظر قرار گرفته است؟
قوهی قضائیه و همهی دستگاههای اجرایی مخصوصاً سازمان بازرسی که وظیفهی نظارتی بر عهدهشان هست باید از ظرفیت مردم و نهادهای مردمی و تشکلهای غیردولتی استفاده کنند. خوشبختانه ما در سازمان هم این ظرفیت را داریم و پیشبینی شده که از نهادهای مردمی و از کسانی که دغدغهی فساد و دغدغهی رفع مشکل جامعه را دارند استفاده کنیم. برای همین ما در معاونت حقوقیمان یک اداره کلی را پیشبینی کردیم و در تشکیلاتمان تحت عنوان «مرکز رسیدگی به شکایات و نظارت همگانی» مصوب شده است. سالانه چند هزار شکایت و اعلام نسبت به دستگاههای اجرایی در این سامانه ثبت میشود. علاوه بر آن ما بیش از پنج هزار بازرس افتخاری در کل کشور داریم که قرار است آن را توسعه دهیم و برای آنها کد تعریف کنیم. من قبلاً هم اعلام کردم که سامانهی گزارشگران فساد به زودی راه اندازی میشود. تعدادی از بازرسان افتخاری ما از کارکنان دستگاههای اجرایی و تعدادی از بازنشستگان و تعدادی هم از مردم عادی و بعضاً خبرنگار و دانشجو و از قشرهای مختلف هستند که بدون استخدام و بدون اینکه رابطهی استخدامی با سازمان داشته باشند، یک کد به آنها داده میشود. تأکید ما بر این است که در شهرستانها و نقاط دوردست حتماً این بازرسی را در این دورهی جدید تقویت کنیم.
ما در این دورهی جدید رویکردمان در سازمان بازرسی پیگیری شفافیت فعالیتهای دستگاههای اجرایی است. ما معتقدیم شفافیت فوقالعاده در کاهش فساد و تخلف اهمیت دارد و همه باید خودشان را در اتاقهای شیشهای و در معرض نظارت ببینند. یکی از الزامات این شفافیت ایجاد سامانههای الکترونیکی است. سامانههایی که بخشی از آن ایجاد شده و باید تکمیل شود و سازمان باید به همهی سامانههای دستگاههای اجرایی برای رصد کردن فعالیتشان وصل شود. ما داریم یک سامانهی دیگری را هم تحت عنوان «قانون بان» طراحی میکنیم که البته ممکن است چندماه طراحی آن طول بکشد. تمام قوانین و مقررات کشور در این سامانه درج و منعکس میشود و فعالیت دستگاهها با این سامانه رصد میشود. یعنی فعالیتشان را با قوانین و مقرراتی که مرتبط با هر دستگاه هست را سنجش و ارزیابی میکنیم.
در مورد گزارشهای مردمی شما چه شیوهای را پیشنهاد میدهید؟ افرادی که در شبکههای اجتماعی فعالیت دارند و میخواهند تخلفی را گزارش دهند، سازوکار ارسال گزارش تخلف چگونه است؟ آیا این سامانه جوابگوی دریافت گزارشها هست؟ آیا کسی که گزارش ارسال میکند، پاسخی هم از جانب سازمان بازرسی دریافت میکند که به شبکههای اجتماعی متوسل نشود؟
* ما یک سامانهای از قبل داریم که مربوط به شکایات و اعلامات است و اگر کسی شکایتی داشته باشد، در آن سامانه شکایتش را ثبت میکند و یک کد رهگیری دریافت میکند که با آن کد میتواند نتیجهی شکایتش را بررسی کند. گاهی قانع میشود و گاهی قانع نمیشود، و اصرار میکند که پرونده دنبال شود. یک بخش دیگر آن سامانه اختصاص به اعلامات دارد. یعنی کسی شاکی نیست و بدون اسم و مشخصات یک سوء جریانی را گزارش میکند که آن هم بررسی میشود. اگر قابل توجه و مقرون به صحت باشد، مورد پیگیری قرار میگیرد. امّا گزینهای که ما میخواهیم به آن اضافه کنیم، دادن کد به افراد تحت عنوان ناظر افتخاری است. یعنی شعار ما این است که هر ایرانی یک ناظر باشد. ما این موضوع را میخواهیم دنبال کنیم.
ما در اصل هشتم قانون اساسی هم، بحث امربهمعروف و نهیازمنکر را داریم که وظیفهی آحاد مردم است. مخصوصاً نسبت به حکومت و حاکمیت که امربهمعروف و نهیازمنکر کنند. این وظیفهی شرعی، ملی و اسلامی همهی مردم است، منتها به کسانی که در این سامانه کد داده میشود، گزارشهایشان را به بخشهای مختلف چه در مرکز و چه در استانها منعکس میکنند و مورد رسیدگی قرار میگیرد. گاهی اوقات لازم هست از آن شخصی که گزارش فسادی میدهد، دعوت شود و توضیحات بیشتری نسبت به آن گزارش بدهد، و اگر نیاز بود مستندات دیگری تهیه کند. اگر لازم باشد با تشخیص سازمان نتیجهی کار حتماً به گزارشگر فساد منعکس میشود. گاهی ممکن است گزارش جنبهی کیفری داشته باشد که باید مرجع قضائی رسیدگی و حکم قطعی را صادر کند. آن موقع امکان اطلاعرسانی است.
ببینید تا وقتی که جرمی محرز و قطعی نشده، امکان اطلاعرسانیاش نیست. گاهی بحثهای منافی عفت و امثال آن است که اصلاً امکان اطلاعرسانی نیست. بنابراین همهی مواردی که گزارشگران فساد گزارش میدهند، ممکن است نتیجهاش به خودشان منعکس نشود. ولی این امکان هست که ما بخشی از نتیجه را به خودشان اعلام کنیم. ما این اطمینان را به همهی گزارشگران فساد میدهیم که اگر گزارششان مقرون به صحت و مستند باشد، حتماً ترتیب اثر داده و پیگیری میشود و نیازی به استفاده از فضای مجازی برای اطلاعرسانی نیست. مگر اینکه موردی باشد که ما نتوانیم کاری کنیم و مربوط به دستگاه دیگری باشد که باید آنجا رسیدگی کند. والّا موضوعاتی که مرتبط با کار سازمان باشد و منعکس کنند و مستند هم باشد ما این تضمین را میدهیم که حتماً پیگیری کنیم.
امنیت این گزارشگران چگونه تأمین میشود؟ آیا کسانی که فسادی را گزارش میکنند نسبت به امنیتشان باید نگران باشند؟ سازمان چه برنامهای در این باره دارد؟
* ما دو نوع حمایت از گزارشگران فساد مدنظرمان است. البته سوتزنان مربوط به کسانی میشود که در دستگاههای اجرایی شاغل هستند و وقتی متوجه فسادی میشوند اصطلاحاً سوت میزنند و اطلاع میدهند که باید سریعاً رسیدگی شود. گزارشگران فساد اعم از سوتزنان و غیر سوتزنان هستند. بخشی از آنها در جامعه هستند و گزارشی میدهند، چه بسا هیچ تهدیدی هم متوجهشان نباشد. چون در هیچ دستگاهی شاغل نیستند که تهدیدی متوجه آنها باشد. ما نسبت به کسانی که از درون دستگاههای اجرایی گزارش میدهند که البته این گزارشها هم دقیقتر، هم متقنتر و هم مستندتر هست، ما هم حمایت مادی و هم حمایت معنوی میکنیم. در مورد حمایت مادی ما پیشبینیهایی در اعتباراتمان کردیم که اگر کسی گزارشی راجع به فسادی به ما داد، پاداشی به او بدهیم. اگر هزینهای برای مستند کردن، پیگیری گزارش و انجام سفر برای بررسی داشت، ما هزینههایش را علاوه بر پاداش به او میدهیم. البته اینچنین مواردی داشتیم و این کار را کردیم.
نکتهی دومی که دغدغهی همهی گزارشگران فساد هست، بحث حمایت معنوی است که مورد اذیت و آزار و تهدید قرار نگیرند. این موضوع هم در قانون ارتقاء سلامت نظام اداری پیشبینی شده که باید حمایت شوند. و هم در لایحهای تحت عنوان حمایت از گزارشگران فساد در مجلس مطرح شده است. اگر موردی هم به ما گزارش شود که مورد تهدید قرار گرفته است، چه توسط دستگاه اجرایی و مدیر دستگاه اجرایی، و چه در بخشهای دیگر، ما آن را دنبال میکنیم تا هم برخورد شود و هم از گزارشگر فساد صیانت میکنیم تا کسی متعرض آن نشوند. ما تا به حال موردی نداشتیم که اعلام کند که مورد تهدید قرار گرفته است و ما از او حمایت کنیم.