سیمکارتها به فروش رفت؛ خبری از خدمات نیست
مجتبی عبدی -در حالی که کاربران در شرایط نارضایتی از پوششدهی و خدمات اپراتورهای سهگانه تلفن همراه به سر میبرند خبرهایی از ورود اپراتور چهارم به عرصه ارتباطات و اضافه شدن اپراتوری دیگر به اپراتورهای قبل از گوشه و کنار میرسد. با توجه به این نکته که اپراتورهای سابق هنوز در نیمه راه به سر میبرند و در ارائه خدمات و کیفیت آن دچار نقص و کاستیهایی بوده و هستند، مسوولان با چه ابزار و وزنه و شاقولی شرایط فعلی را برای اضافه شدن اپراتوری دیگر مهیا دانستهاند؟ این سوالی است که اکثر کارشناسان در طرح آن اتفاق نظر داشتهاند.
اگرچه در گذشته ناکامی اپراتورهای پیشین و سرگردانی و بلاتکلیفی مشترکین آنها را شاهد بودیم به صورتی که تاکنون براساس گزارش 130 هزار سیمکارت فعال از یکی از این اپراتورهای ناکام تحت عنوان تالیا به ثبت رسیده است که وضعیت و خدمات مشخصی برای این مشترکین وجود ندارد. با این حال مسوولان به جای درمان این مشکل به فکر اضافه شدن اپراتوری دیگر با در نظر گرفتن تکرار تاریخ افتادند. با توجه به اینکه حدود ۱۴۰ میلیون سیمکارت در دست مردم است، اضافه شدن اپراتوری دیگر و به دنبال آن اضافه شدن سیمکارتهای در دسترس مردم نهتنها به کیفیت خدمات کمکی نمیکند بلکه به سرگردانی و توجه متمرکز تنها در گسترش ارایهدهندگان خدمات و ترافیک ارتباطات میانجامد.
اگرچه شک و تردیدهایی که در اتخاذ این تصمیم وجود داشت در صحبتهای ضد و نقیض وزیر ارتباطات مشهود است و با وجود آماده نبودن بستر و زیرساخت ارتباطی کشور، اقدام به صدور مجوز به شرکتهایی که درخواست اپراتوری مجازی را داشتند، کردند. و به دنبال آن برخی از شرکتهای دارای مجوز اقدام به فروش سیمکارتهای خود کردند.
گسترش اپراتور مجازی در دنیا
اپراتور مجازی در واقع دارای امکانات فیزیکی برای ارسال مکالمات و دادهها نیست و فعالیت این شرکتها به گونهای است که با بستن قرارداد با یک اپراتور دیگر خدمات را به صورت عمده خریداری میکند و با نام تجاری خود اقدام به خردهفروشی این خدمات میکند.
اپراتور مجازی تلفن همراه اگرچه واژه جدیدی در حوزه ارتباطات ایران است اما از سال ۱۹۹۹ در دنیا بهوجود آمده و تاکنون بیش از ۹۵۰ اپراتور مجازی در دنیا فعالیت دارند.
توسعه تلفن همراه در کشورها موضوعی است که باعث باز ماندن اپراتورها از خدماترسانی میشود یا مشکلات مالی برای توسعه شبکه در اپراتورها ایجاد میکند. این مشکلات برای اپراتورهای جدید بیش از دیگر اپراتورهاست.
از سویی دیگر سرمایهگذاری برای پوشش سراسری و کسب بازار در کشورهایی که اپراتورهای سراسری قدیمی دارند، بسیار پردغدغه و هزینهبر است. به همین دلیل سرمایهگذاران از این کار سر باز زده یا در میان راه کار را رها میکنند.
برای حل این مشکل به خصوص در کشورهایی که قدمت شبکه موبایل آنها بالاست و از سویی رقابت بین اپراتورهای موبایل کم است، مفهومی به عنوان اپراتور مجازی موبایل شکل گرفت.
اپراتورهای مجازی در کشورمان قرار بود تا پایان سال 95 مجوز دریافت کنند. در میان شرکتهایی که برای دریافت مجوز اپراتور مجازی به صورت مجزا یا در قالب کنسرسیوم اقدام کردند، نام شرکتهای فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران همچون آسیاتک، شاتل، فناپ، هایوب و پارسآنلاین به چشم میخورد. از طرفی شرکتهای اروپایی و فراملیتی برای فعالیت در اپراتورهای مجازی ایران نیز اقدام کردهاند. تاکنون نام شرکت انگلیسی Lebara از سوی مدیران فناپ برای اپراتور مجازی این شرکت تایید شده است. حال با توجه به اینکه اپراتورهای اصلی که در داخل کشور فعالیت میکنند و براساس گزارشها در زیرساختها و ارائه خدمات از کیفیت پایین برخوردار هستند و نارضایتی مشترکین خود را به دنبال دارند، چطور میتوان انتظار داشت اپراتور دیگر که از همان خدمات به عنوان واسطه استفاده میکند، در بالا بردن کیفیت و توسعه خدمات به مشترکین موثر باشد! در حالی که حرفهای وزیر ارتباطات نیز صحت این گفته را تایید میکند به گونهای که میگوید: شرکتهایی که بیش از حد معمول تعداد مشترکین اینترنت را روی یک خط قرار میدهند، مشکل کاهش سرعت اینترنت را به وجود میآورند. زمانی که ترافیک کاربر زیاد میشود سرعت اینترنت نیز کاهش مییابد.
واعظی با اشاره به اینکه خدمات اپراتورها در مناطق محروم، روستاها، کمترتوسعهیافته و مناطق مرزی با مشکل مواجه است میگوید: اپراتورها به این مناطق به علت اینکه برای آنها مانند شهرهای بزرگ درآمد بالایی ندارند کمتر توجه میکنند.
پس آیا بهتر نیست به جای اضافه کردن اپراتور دیگر، زیرساختها را توسعه داد!
مشکلات متعدد اپراتورها
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به اینکه در برخی موارد تلفنهای همراه در جایی آنتن میدهد و در جای دیگر آنتن ندارد گفت: درباره اینترنت نیز چنین مشکلی برای مردم وجود دارد که در حالی که با اینترنت دارای سرعت 128 کیلوبایت بر ثانیه کار میکنند گاهی سرعت آن به 32 کیلوبایت بر ثانیه یا کمتر از آن میرسد.
واعظی افزود: بر این اساس از همکاران خود در سازمان تنظیم مقررات به جد خواستهایم مرتب بر عملکرد اپراتورها نظارت کنند و دو ماه هم به اپراتورها فرصت دادیم تا عملکرد خود را اصلاح کنند.
وی درباره توسعه تلفن همراه گفت: اپراتورهای تلفن همراه تاکنون بیشتر در پی کمیت بودند و کیفیت آنها افزایش نیافته است. وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات همچنین بیان کرد: مردم برای خدمات تلفن همراه پول میپردازند و در نتیجه باید خدماتی با کیفیت بالا دریافت کنند. به همین منظور به اپراتورهای تلفن همراه دو ماه فرصت دادیم تا ضعفها را شناسایی و آنها را برطرف کنند و کیفیت خدمات را بالا ببرند. وی گفت: شرکتهای خدماتدهنده در برخی موارد اینترنت را با سرعت معینی به مردم میفروشند اما در عمل سرعت آن کمتر است. به هیچ وجه نباید اجازه دهیم به مردم کمفروشی شود.
جای اپراتور چهارم خالی بود؟
رسیدن فیبر نوری به در منازل یا آغاز به کار اپراتور چهارم فناوری اطلاعات، یکی از بحثهای مهمی است که در عرصه ICT کشور زیاد به گوش میرسد. اما در کنار این بحثها این سوال نیز به کرات مطرح میشود که آیا واقعا جای این اپراتور خالی بوده است؟!اوایل بهمنماه سال 89 بود که طی مصوبهای از سوی دولت قرار بر آن شد که شبکه فیبر نوری مهمان منازل شود.
در این میان اگرچه در سال اول خبر چندانی در این زمینه به گوش نمیرسید اما این روزها بار دیگر بازار اخبار مربوط به اپراتور چهارم که ظاهرا وظیفهاش رساندن این شبکه به خانههاست گرم شده و در این زمینه بحثهای مختلفی مطرح میشود. ایرانیان نت، شاتل موبایل، سامانتل و آپتل از جمله اپراتورهای مجازی هستند که تاکنون معرفی شدهاند.
ماموریت اپراتور چهارم
گویا اپراتور چهارم که از آن به عنوان اپراتور مجازی نیز یاد میشود، همان مجری پروژه FTTX است که فیبر نوری را تا منازل، ساختمانها یا ادارات میبرد و گفته میشود خدمات و سرویسهای زیادی در آینده روی این شبکه پیاده و ارائه میشود.
حسین شفیع که تا چندی پیش به عنوان مدیر روابط عمومی شرکت ارتباطات زیرساخت فعالیت داشت، این روزها به عنوان مدیرعامل شرکت ایرانیان نت که در واقع همان اپراتور چهارم محسوب میشود، مشغول است و در ارتباط با این شبکه گفته است: یکی از راهکارهای دولت برای حل محدودیت انتقال پهنای باند تولد اپراتور چهارم بود تا فیبر نوری را تا منازل، ساختمانها یا ادارات برده و خدماتی از قبیل تلفن، ویدئو، ارسال تصویر، سیستمهای زنده تصویری، داده در اختیار کاربران قرار دهد.
به گفته او اپراتور چهارم مامور شده تا بستر مناسب برای در اختیار گذاشتن پهنای باند با اهداف مختلفی همچون توسعه کسبوکارها را فراهم آورده و دسترسی به پهنای باند بالا را برای خانوادهها و کسبوکار و ادارات ایجاد کند. وی درباره تامین محتوای این اپراتور هم گفته بود: عموما محتوای این اپراتور از طریق مدیاهایی همچون VOD،IPTV ویدئو کنفرانس، ISP اینترنت و مراکز دیتا منتقل میشود بنابراین ما هم میتوانیم محتوا تولید و هم محتوا پخش کنیم.
مروری بر ضرورت امر
اما نکته دیگری که در ارتباط با اپراتور چهارم وجود دارد آن است که آیا برای رساندن فیبر نوری به در منازل واقعا نیاز بوده است اپراتور جدیدی وارد عرصه شود یا خیر چرا که در حال حاضر بخشهای مختلفی از کشور مجهز به شبکه فیبر نوری هستند و به گفته بسیاری از کارشناسان این عرصه برای اجرای این امر نیازی به ورود اپراتور جدید نداشته است. سیدمصطفی سیدهاشمی از اعضای هیات مدیره مخابرات ایران از جمله افرادی است که چندی پیش در این زمینه به موضع گیری پرداخته و توسعه پهنای باند را نیازی اساسی برشمرده و گفته بود: توسعه فیبر نوری یک ضرورت است و در ماده «46» برنامه پنجم توسعه نیز به آن اشاره شده است. در همین راستا سرمایهگذاری کلانی از سوی شرکت مخابرات ایران در بحث شبکه فیبر نوری انجام گرفته که با وجود این زیرساختها دیگر به تعریف اپراتور چهارم فیبر نوری نیازی نیست. وی در عین حال گفته بود: مخابرات در توسعه فیبر نوری به شدت فعال بوده و این شبکه در شهرستانها نیز در حال گسترش است البته مخابرات از طریق سیم مسی نیز میتواند نیازهای مشترکین را با پهنای باند حداکثر دو مگابیت برثانیه برطرف کند اما از طریق فیبر نوری نیز امکان ارائه سرویس وجود دارد. البته در این زمینه رییس رگولاتوری خاطرنشان کرد: ارائه سرویس از طریق فیبر نوری امری است که مجوز آن تنها برای اپراتور چهارم صادر شده است.
وی به این نکته هم اذعان کرد: سایر اپراتورها هم امکان استفاده از فیبر نوری را دارند اما برای ارائه سرویس از این طریق به غیر از بحث مکالمات صوتی که موضوعی مجزاست و در سایر موارد لازم است مجوزهای خاص سازمان رگولاتوری وجود داشته باشد که در حال حاضر این مجوزها تنها برای اپراتور چهارم صادر شده است.
تناقض در حرفهای وزیر ارتباطات
در عین حال چندی پیش محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با تشریح برنامههای این وزارتخانه، از پیگیری اپراتور چهارم به عنوان یکی از برنامههای مهم وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات خبر و درباره فعالیت این اپراتور از انجام قرارداد برای جذب سرمایه خارجی وعده میدهد. از طرفی رییس رگولاتوری نیز از اعطای مجوز برای اپراتور چهارم میگوید.
این در حالی است که در جایی دیگر وزیر ارتباطات از منتفی شدن ورود اپراتور چهارم به کشور سخن میگوید!
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه پیگیری اپراتور چهارم از دیگر برنامههای مهم وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است، گفت: این اپراتور فیبرنوری را به منازل خواهد آورد و با استفاده از این فناوری میتوانیم، خدمات متعددی مانند اینترنت پرسرعت و شبکههای تلویزیونی متعددی را به مردم ارائه دهیم.
واعظی با بیان اینکه ایرانیان نت پس از پایان تحریمها مذاکراتی را در خصوص جذب سرمایهگذار خارجی انجام داده، عنوان کرد: اکنون حدود ۹۰ تا ۹۵ درصد مذاکرات این شرکت با یک شریک خارجی انجام شده و ممکن است ظرف یک ماه آینده قراردادی بین آنها امضاء شود. براساس امضای این قرارداد هشت کلانشهر کشور تحت پوشش شبکه فیبر نوری قرار خواهند گرفت. وی در پایان تاکید کرد: پیشنهاد ما نیز برای اپراتور فیبر نوری این بوده است که برای ایجاد شبکه در سایر شهرها با شرکتهای مختلف حوزه از جمله شرکتهایFCP کار را دنبال کنیم. در این زمینه رییس رگولاتوری از انحصار خدمات فیبر نوری برای اپراتور چهارم خبر میدهد و میگوید: ارائه سرویس از طریق فیبر نوری امری است که مجوز آن تنها برای اپراتور چهارم صادر شده است. در حالی که در جایی دیگر وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات میگوید: با توجه به اینکه حدود ۱۴۰ میلیون سیمکارت دست مردم است عملا زمینهای برای اضافه شدن اپراتور چهارم وجود ندارد. ما سال گذشته در این مورد مطالعهای را انجام دادیم و دیدیم که عملا زمینهای برای اپراتور چهارم با توجه به اینکه حدود ۱۴۰ میلیون سیمکارت دست مردم است، وجود ندارد.
پیش ثبت نام فروش در الکامپ
با وجود منتفی دانستن ورود اپراتورهای مجازی توسط وزیر ارتباطات، شاهد فروش و پیش ثبت نام سیمکارت شرکتهای اپراتور مجازی با عنوان سیمکارت اپراتور مجازی در نمایشگاه الکامپ اخیر بودیم.
بر اساس گزارش، مدیرعامل یکی از این شرکتها از جزییات فعالیت شرکت میگوید: هماکنون اپراتورهای ثابت و سیار از بستر شرکت ارتباطات زیرساخت استفاده میکنند. ما هم از بسترهای زیرساخت و اپراتورهای همراه در بخش دسترسی استفاده میکنیم ولی هسته خودمان را داریم و برای آن تجهیزات خریداری کرده و شبکه خود را راهاندازی کردهایم.
کدهای موبایل هم اضافه شد
بر اساس گزارشها، رگولاتوری اقدام به ارائه کد برای ارائه سیمکارتهای اپراتورهای مجازی موبایل اختصاص داد.
سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی پیش شمارههایی را با کدهایی مخصوص برای ارائه سیمکارت، به شرکتهای اپراتور مجازی اختصاص داد. به این ترتیب این شرکتها میتواند به مشتریان خود شماره تلفنهای اختصاصی خود را برای برقراری ارتباط ارائه دهند.
بنابراین باز هم باید منتظر ماند و میدان تجربه را به دست اپراتورهای مجازی در دنیای واقعی سپرد. اگرچه این نکته پیداست که سالی که نکوست از بهارش پیداست.(منبع:جهان صنعت)